1. Tests

  Onmisbare allesmeter

  Bij het installeren van een schotel is een satmeter eigenlijk onmisbaar. Xsarius maakte een prachtmeter voor de professional en hobbyist.
  Jarco Kriek
  17 juli 2019
  9
  comments 0
  Onmisbare allesmeter

  Meten is weten. En meten wordt steeds belangrijker, want een goede afstelling van apparatuur en gebruik van goede kabels luistert bij tv-ontvangst steeds nauwer. Dat is een gevolg van het gebruik van nieuwe uitzend- en compressietechnieken en van interferentiestoringen tussen vaste en mobiel gebruikte frequenties. Wie van meerdere markten thuis wil zijn, kan kiezen voor de nieuwe Xsarius Satmeter HD Combo Ultra. Dit meetapparaat combineert namelijk de belangrijkste uitzendplatforms DVB-S(2), DVB-C en DVB-T.

   

  Geen DVB-T2

  Dat laatste is eigenlijk een beetje jammer: deze meter ondersteunt namelijk geen DVB-T2. Sinds kort kan in Nederland via de ether alleen nog in DVB-T2 naar digitale televisie gekeken worden. Door de omschakeling naar DVB-T2 hebben sommige kijkers problemen om bijvoorbeeld de ongecodeerde kanalen van de landelijke en regionale publieke omroep te ontvangen. Het gebruik van een buitenantenne wordt in deze gevallen aanbevolen. Een goed meetinstrument om de antenne op de optimale plaats te monteren is dan ideaal. Omdat DVB-T2 niet ondersteund wordt, kan de Xsarius Satmeter HD Combo Ultra hiervoor dus helaas niet worden gebruikt. Overigens wil dit niet zeggen dat het meetapparaat op dit punt onbruikbaar is: in veel vakantielanden wordt de DVB-T norm nog steeds gebruikt.

   

  Satelliet

  In veruit de meeste gevallen zal een signaalmeter als deze echter gebruikt worden voor satellietontvangst. En hier laat de Xsarius Satmeter HD Combo Ultra zeker geen steken vallen. Integendeel: het nauwkeurig uitrichten van een schotelantenne is met deze meter bijna kinderspel geworden. Dit komt omdat niet alleen een Bit Error Rate (BER) maar ook een Modulation Error Rate (MER) meting kan worden uitgevoerd. Tevens ondersteunt de meter satellietidentificatie (NIT). De meetwaarden worden goed zichtbaar gemaakt op het 3,5 inch TFT-LCD beeldscherm. Maar ook geluidsondersteuning voor het goed uitrichten van een schotelantenne is aanwezig. In combinatie met de aanwezige spectrum analyzer maakt dat deze satmeter een fantastisch hulpmiddel voor zowel beginner als professional om het meeste rendement uit een schotelantenne te halen.

   

  MPEG4

  De Xsarius Satmeter HD Combo Ultra is geschikt voor ontvangst van zenders die in SD en HD worden uitgezonden. Dit betekent dat ook MPEG4 wordt ondersteund. Het uitrichten van een schotelantenne via een Ultra HD-zender is niet mogelijk, omdat de compressietechniek HEVC (H.265) niet wordt ondersteund. Dat betekent feitelijk dan zelfs als dit meetapparaat DVB-T2 had ondersteund, een meting van het Nederlandse digitale ethersignaal nog steeds niet mogelijk was geweest. 

   

  Specificaties

  Bij de ontvangst van satellietsignalen worden DVB-S en DVB-S2 ondersteund. DVB-S2X niet, maar dat is totaal geen probleem: slechts een handvol zenders zendt uit in deze verbeterde DVB-S2 norm, en dan ook nog eens op voor Nederland irrelevante satellieten. Voor satellietontvangst worden de DiSEqC-protocollen 1.0, 1.1 en 1.2 probleemloos ondersteund. Dit betekent dat ook een schotelantenne met DUO en Triple LNB op de nauwkeurigste manier kan worden uitgericht. Dit geldt ook voor multisat-schotelinstallaties waarbij meerdere LNB’s voor verschillende satellietposities worden gebruikt. Ook wie een draaibare schotel heeft, kan de satmeter voor het uitrichten gebruiken. In het meetapparaat is een automatisch digitaal kompas aanwezig. Bij het werken op een ladder hoeven er dus geen moeilijke of gevaarlijke handelingen uitgevoerd te worden om meerdere instrumenten te gebruiken. Een andere zeer handige functie is de hoekberekening voor de schotelantenne.

   

  Kabel

  Het meten van digitale signalen via kabelnetwerken in de DVB-C uitzendnorm is met de Xsarius Satmeter HD Combo Ultra mogelijk tussen de frequenties 107 en 858MHz. De kwaliteit van het signaal op het eigen coaxnetwerk wordt in Nederland steeds belangrijker, nu kabelbedrijven op hun netwerken veel frequenties gebruiken die ook in de ether ingezet worden. Vooral inferieure coaxkabels en aansluitconnectoren kunnen het signaal verslechteren. Met de satmeter wordt het opsporen van een onderdeel dat tot signaalverlies leidt – en dus mogelijk storingen veroorzaakt – heel makkelijk. Zonder hulp van een dure installateur, dus zo verdient de Xsarius Satmeter HD Combo Ultra zichzelf al snel terug.

   

  Ontvanger

  Nog een pluspunt van de Xsarius Satmeter HD Combo Ultra is dat het beeldscherm als televisie kan worden gebruikt. Als we bijvoorbeeld op de ladder een schotelantenne staan uit te richten, kunnen we tijdens het meten kijken of een zender goed ontvangen wordt. De ingebouwde tuner kan voor alle ondersteunde uitzendplatformen gebruikt worden, maar zal alleen de FTA (ongecodeerde) zenders weergeven. In totaal kunnen 4000 zenders voorgeprogrammeerd worden. Astrasat levert als distributeur de mogelijkheid om de satmeter kosteloos te voorzien van een zenderlijst waarin de voor Nederlandse en Vlaamse gebruikers belangrijkste satellieten en zenders geplaatst zijn. Eigenlijk is de satmeter dus een FTA satellietontvanger en meetapparaat in één. Nu is kijken op een 3,5 inch scherm natuurlijk niet erg comfortabel, maar niet getreurd: op het meter is ook een HDMI-uitgang aanwezig. De meter kan op deze manier aan een televisie gekoppeld worden en als volwaardige FTA HD-satelliet- of kabelontvanger worden gebruikt.

   

  Volledig geleverd

  In de Xsarius Satmeter HD Combo Ultra zit een krachtig oplaadbaar voedingsblok. Dit betekent dat voor het uitrichten van een schotelantenne of een meting op het kabelnetwerk geen voedingsadapter nodig is. Die wordt natuurlijk wel meegeleverd: zowel een adapter om de meter via 230V netstroom op te laden als een adapter om het apparaat via een 12V sigarettenaansteker van stroom te voorzien. De satmeter wordt geleverd in een sterke maar flexibele beschermhoes. Het aansluiten van kabels is mogelijk zonder de beschermhoes open te maken of de meter uit zijn hoes te halen. Verder wordt de nek- en schouderriem die aan de beschermhoes bevestigd kan worden standaard en zonder extra kosten meegeleverd. Bij een meting hoeft de meter dus niet in de hand gehouden te worden. Het inladen van zenderlijsten en nieuwe firmware is via de aanwezige USB-aansluiting mogelijk. De satmeter heeft een gebruikersvriendelijk meertalig menu.

   

  Conclusie

  De Xsarius Satmeter HD Combo Ultra is een flinke uitgave, maar daarvoor krijgt de koper wel een volwaardige satellietmeter inclusief FTA HD-ontvanger voor kabel, satelliet en DVB-T. Zeker op vakantie is dit meetapparaat je beste vriend. Wie vakantiestress bij het uitrichten van de schotelantenne wil voorkomen, kan eigenlijk niet zonder.

   

  De geteste apparatuur is beschikbaar gesteld door Astrasat, Groningen

   

  satmeterXsariusDVB-TDVB-CDVB-S/S2

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • *

   5X VIP-PAKKET LAST CHRISTMAS

   De jonge, losbandige en soms wat humeurige Kate (Emilia Clarke) is niet tevreden over haar leven. Tom lijkt te mooi om waar te zijn als hij haar leven komt binnenlopen en door de muur die Kate om zich heen gebouwd heeft heen breekt. Totaal TV mag vijf keer een VIP-pakket van deze romantische komedie weggeven, met daarin een tas en natuurlijk twee kaartjes voor de film.

  TV-TIP UEFA Champions League

  UEFA Champions League
  Veronica om 18:00 uur
  De Amsterdammers ontvangen Chelsea. Het kan voor de stand in de poule geen kwaad om The Blues een pak op de broek te geven.

  TV-TIP November Man

  November Man
  RTL 7 om 20:30 uur
  Ex-CIA agent Peter hoopt rust te vinden in het runnen van een vredig Zwitsers hotel, maar wordt terug in het spel gebracht door een ex-collega. Als een vriendin van Peter vlak daarna vermoord wordt, is hem duidelijk dat er dubbelspel wordt gespeeld. Zijn protegé David opent de jacht op hem, maar zal heel wat uit de kast moeten trekken om zijn leraar af te troeven.

  Interview

  • *

   Daniel Mays

   Temple

   Mark Strong, Carice van Houten en Daniel Mays runnen in de BBC First-serie Temple een illegale, ondergrondse medische kliniek.
   Reacties0 reactie(s)