Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Tests

  Oudgediende met nieuwe toekomst

  Een wijziging in de codering van Canal Digitaal maakt veel ontvangers ongeschikt. Kijkers moeten op zoek naar een ontvanger met CI.
  Jarco Kriek
  4 may 2021
  8
  comments 0
  Oudgediende met nieuwe toekomst

  In een brief aan de dealers maakt Canal Digitaal duidelijk dat het overweegt om de huidige smartcard binnen afzienbare tijd in de ban te doen. Als vervanger komt er een CI+ module met inwendige smartcard-chip. Hierdoor wordt de interne kaartlezer van veel satellietontvangers buitenspel gezet. Daardoor wordt het Common Interface-slot in een ontvanger belangrijker dan ooit.

   

  Naar Viaccess

  In Totaal TV hebben we altijd al benadrukt dat de werking van een interne kaartlezer in combinatie met de smartcard van Canal Digitaal of TV Vlaanderen niet kan worden gegarandeerd. In vrijwel alle gevallen heeft de interne kaartlezer van de ontvanger namelijk geen Mediaguard/SECA certificering. Maar zelfs met deze certificering had de aanstaande wijziging voor problemen gezorgd. Er gaat namelijk nog wat veranderen. De codering wordt overgezet van Mediaguard/SECA naar Viaccess. De uitgelekte plannen van Canal Digitaal betekenen dat veel klanten binnen nu en misschien al een jaar een nieuwe HD-satellietontvanger moeten kopen.

   

  Oudgediende

  De komende maanden zal Totaal TV daarom specifiek enkele satellietontvangers testen die beschikken over een Common Interface (CI). Wie nu een nieuwe ontvanger wil kopen, doet er tenslotte goed aan om een toekomstzeker model te kiezen. Daarom zetten we nu een oudgediende op de test bank. De Technistar S6 van de Duitse fabrikant TechniSat is een kleine drie jaar op de markt. Voor de Nederlandse markt was het model minder interessant, omdat de inwendige kaartlezer alleen geschikt is voor de in Nederland niet gebruikte Conax-codering. Er is ook geen alternatieve firmware die de interne smartcard geschikt maakt voor Canal Digitaal. Maar door het aanwezige CI-slot wordt deze TechniSat plots wel een interessante optie.

   

  Strak design

  Het is natuurlijk persoonlijk, maar de strak vormgegeven apparaten van TechniSat kunnen altijd onze goedkeuring wegdragen. De Technistar S6 is glimmend zwart met zilveren accenten bij de sierstrip en de functieknoppen. De voorzijde van de ontvanger is functioneel ingericht. Onder een frontklep zitten de interne kaartlezer en het CI-slot verscholen. Naast de stand-by toets vinden we een navigatieknop met in het midden een bevestigingstoets (OK). Er is een display aanwezig met plek voor vier cijfers. De satellietontvanger meet 22 bij 18 bij 4,5cm.

   

  Aansluitingen

  Hoewel het geen klein model satellietontvanger is, zijn de aansluitmogelijkheden karig. Zo ontbreekt zelfs de aan/uit schakelaar aan de achterzijde van de ontvanger. Dit geldt ook voor de LNB-doorlus en de scartuitgang. Naast de LNB-ingang zien we slechts een netwerkaansluiting, HDMI, USB 2.0, analoge audio/video via mini jack en een coaxiale digitale S/PDIF geluidsuitgang. De satellietontvanger functioneert op een netspanning van 12 volt en kan hierdoor probleemloos in camper of caravan gebruikt worden. Voor de stroomvoorziening wordt een losse voeding meegeleverd.

   

  Installatie

  De installatie van de TechniSat Technistar S6 is vrij simpel, ook omdat de Nederlandse menutaal beschikbaar is. Eigenlijk hoeven we alleen de stappen te doorlopen die op het beeldscherm worden weergegeven.

   

  Meer functies

  Dit apparaat is meer dan een satellietontvanger. Met de TechniSat Technistar S6 kunnen we namelijk via de interne mediaspelers ook video, muziek en foto's afspelen. Hierbij worden de meest gangbare bestandsformaten ondersteund. In het geval van video zijn dit AVI, M4V, MKV, MOV, MP4, MPEG, TS en VOB.  Muziek luisteren kan in MP3. M4A, FLAC, OGG en WAV-formaat. En bij foto's kan gekozen worden voor JPG, BMP, GIF en PNG. In onze test werkten alle genoemde bestandsformaten zonder problemen.

   

  Afstandsbediening

  Over de afstandsbediening zullen de meningen verdeeld zijn. You love it or your hate it. In onze ogen is hij net iets te groot, met te veel bedieningsknopen. Het had allemaal wat minder en meer overzichtelijk gemogen. Maar over de werking niets dan lof. De communicatie met de ontvanger is probleemloos, ook op grotere afstand.

   

  Menu

  De menustructuur van de TechniSat Technistar S6 is overzichtelijk. Wat betreft het grafische uiterlijk (GUI) kan eigen maar één ding gezegd worden: Duitse degelijkheid. Een tikje saai, zakelijk en verstandig ingedeeld. Verwacht dus geen spannende grafische hoogstandjes met 3D-effecten. Door de duidelijkheid is het gebruiksgemak groot.

   

  Zenderlijst

  Bij de aanschaf van een TechniSat Technistar S6 moet de koper goed opletten of het juiste model wordt gekocht. Er is namelijk een Duits model en een internationaal model, door sommige handelaren ook wel NL-model genoemd. Het Duitse model kan over de grens wellicht voor enkele tientallen euro's goedkoper worden aangeschaft, maar heeft wel een belangrijk nadeel. TechniSat gebruikt in deze satellietontvanger namelijk het ISIPRO systeem. Dit is een soort van zenderlijst die automatisch wordt bijgewerkt. Bij de Duitse versie gaat het om een zenderlijst die voor de Duitse markt is gemaakt, dus met de Duitse zenders bovenaan in de lijst. Bij de internationale versie kan gekozen worden voor een Nederlandse zenderlijst, met daarin de kanalen uit het pakket van Canal Digitaal als eerste. ISIPRO is echter geen originele fastscan-zenderlijst van Canal Digitaal. Kleine afwijkingen zijn dus mogelijk.

   

  EPG

  De elektronische programmagids (EPG) wordt bij de TechniSat Technistar S6 de SFI-EPG genoemd. Het is eigenlijk een gecombineerde EPG. Als de satellietontvanger via een netwerkkabel met het internet wordt verbonden, wordt de EPG-informatie deels via internet binnengehaald. Via de satelliet wordt de zevendaagse DVB-EIT EPG binnengehaald. SFI-EPG maakt hier de uiteindelijke EPG van die op het beeldscherm zichtbaar is. Opnemen direct vanuit de EPG werkt goed. Voor het opnemen of het pauzeren van een live programma is wel een externe harde schijf of USB-stick nodig. Deze kan aan de achterzijde via USB op de satellietontvanger worden aangesloten.

   

  Mogelijkheden

  De TechniSat Technistar S6 ondersteunt alle gangbare schotelconfiguraties. Dus de DiSEqC protocollen 1.0, 1.1, 1.2 en 1.3 (USALS), plus Unicable 1 en Unicable 2. Naast de ISIPRO zenderlijst is het ook mogelijk om handmatig zenders te zoeken via verschillende zoekopdrachten. Jammer genoeg wordt de zoekopdracht blindscan niet ondersteund. Na het inlezen van de zenders gaat het zappen bij deze satellietontvanger snel.

   

  CI-slot

  En dan natuurlijk de werking van het Common Interface-slot. Volgens de technische specificaties is het CI-slot ook geschikt voor gebruik van CI+ modules. Dit controleerden we met de HD+ module. De zenders van dit Duitse HD/UHD zenderpakket openden zich met een geldig abonnement zonder enig probleem. Daarna was het de beurt aan de CAM701 CI+ module van Canal Digitaal, die belangrijk is voor de Nederlandse markt. Ook daarmee heeft de TechniSat Technistar S6 geen enkele moeite. Hetzelfde geldt voor alle CI-modules waarin we de smartcard van Canal Digitaal en TV Vlaanderen kunnen plaatsen.

   

  Beeldkwaliteit

  De TechniSat Technistar S6 is een HD-satellietontvanger. Beeldweergave kan dus tot de maximale beeldresolutie 1080p. Over het beeld valt niets te klagen; dat is uitmuntend.

   

  Conclusie

  Goedkoop is de TechniSat Technistar S6 niet. Maar wie nu en in de toekomst zonder problemen naar satelliettelevisie wil kijken, vindt in dit apparaat een ideale kandidaat. TechniSat staat bekend om zijn degelijkheid en maakt ook bij dit model die reputatie meer dan waar.

   

  De geteste apparatuur werd beschikbaar gesteld door H. van Hunen en TechniSat

  TechniSatTechniSat Technistar S6Common InterfaceCICI+ViaccessMediaguard/SECACanal Digitaalcodering

  Reacties

 1. TV-TIP The Mating Game

  The Mating Game
  NPO 1 om 19:05 uur
  Meertjes, poelen en rivieren zijn vaak het podium waar miljoenen dieren bij elkaar komen om wat heen en weer te flirten.

  TV-TIP The Sommerdahl Murders

  The Sommerdahl Murders
  NPO 3 om 20:38 uur
  In een boot in de haven van Helsingør wordt een projectontwikkelaar dood aangetroffen.

  Interview

  • *

   Tom Waes

   Reizen Waes wereldsteden

   Alle vrouwen willen met hem trouwen, alle mannen willen hem zijn en alle kinderen willen hem worden. We hebben het over presentator Tom Waes. Wat is zijn geheim?
   Reacties0 reactie(s)