1. Tests

  Philips Connected TV: Haal meer uit je tv

  De afgelopen jaren werd onze tv een platter, groter en nu wordt hij ook interactief. Philips nam het initiatief op het gebied van Connected TV.
  Jarco Kriek
  29 april 2016
  10.0
  comments 2
  Philips Connected TV: Haal meer uit je tv
  De afgelopen jaren werd onze tv een platter, groter en nu wordt hij ook interactief. Philips nam het initiatief op het gebied van Connected TV. 

  Het interactieve tv-platform wordt bij Philips NET TV genoemd. NET TV bestaat al enkele jaren, maar vorig jaar kreeg het een verfrissende nieuwe update gekregen. Het uiterlijk van de interactieve televisietoepassing kreeg een facelift en het aantal diensten via NET TV is ook toegenomen. 

  Daarnaast is NET TV niet meer exclusief voor de Philips televisies. Om de concurrentie met soortgelijke interactieve platforms als Google TV en Apple TV in de toekomst aan te kunnen heeft Philips NET TV ook voor andere televisiefabrikanten opengesteld. Naast Philips is NET TV ook bij Sharp (onder de naam AquosNet) en Loewe (als MediaNet) beschikbaar. Niet alle televisiemodellen zijn geschikt voor Connected TV. Alleen de duurdere modellen beschikken over deze interactieve diensten. Het blijft overigens jammer dat er op gebied van Connected TV door de marktpartijen niet eenduidig wordt opgetrokken. Naast NET TV en Google TV hebben veel merken nog een eigen interactief platform. 

  Wat kunnen we met NET TV? Het is eigenlijk heel simpel. Via een netwerkkabel sluiten we de televisie via de router aan op het internet. Naast het tv-signaal van de televisieaanbieder krijgen we via internet zo toegang tot het interactieve aanbod. We kunnen bij NET TV zelf bepalen wat we in ons interactieve menuscherm voor interactieve mogelijkheden plaatsen. 

  Net als bij mobiele telefoons gaat dit via het installeren van een app. Hiervoor is op het menuscherm de ‘App Gallery’ knop beschikbaar. Hiermee kunnen we, op dit moment, kiezen uit 66 applicaties. Dit naast de vier applicaties die standaard al geïnstalleerd zijn. Naast de App Gallery is dat een Quick Guide voor NET TV, een browser waarmee we via de televisie op het web kunnen surfen en een Videoland app. 

  Met deze laatste kunnen we direct via de televisie videofilms – via het Video on Demand principe – huren bij de digitale videotheek van Videoland. Hiervoor is wel een SD-geheugenkaart in de televisie nodig. Via het internet wordt de gehuurde film gedownload en op de geheugenkaart geplaatst. De gehuurde film kan gedurende een bepaalde tijd worden bekeken. Bij televisies met ingebouwde harde schijf is geen geheugenkaart nodig. De beeldkwaliteit van de gehuurde film is goed, maar verwacht geen HD-niveau.

  Catch-up diensten zijn belangrijk in het aanbod van NET TV. We kunnen kiezen uit Uitzending Gemist van de Nederlandse Publieke Omroep en RTL Gemist van RTL Nederland. We missen in dit rijtje SBS Gemist van SBS Nederland. Die is bijvoorbeeld wel weer bij Sony op het concurrerende Bravia Internetvideo platform beschikbaar. Bij Sony ontbreekt dan echter weer Uitzending Gemist en RTL Gemist… 

  Beide bij NET TV beschikbare catch-up diensten zijn gratis. Omdat gebruik wordt gemaakt van een internetstream is de beeldkwaliteit natuurlijk minder goed dan bij live uitzendingen via de televisieaanbieder. Dat is goed zichtbaar bij snelle beeldwisselingen, bijvoorbeeld bij sportwedstrijden. Meestal is de kwaliteit echter in orde, en zelfs bij grotere schermafmetingen nog wel acceptabel. Als we de catch-up diensten vergelijken met soortgelijke diensten die door televisieaanbieders worden aangeboden, dan zien we dat de beeldkwaliteit bij de televisieaanbieder beter is dan bij NET TV. Niet zo vreemd, want bij een televisieaanbieder moet voor deze catchup-diensten, al dan niet door een aanvullend abonnement, maandelijks worden betaald.

  Tussen de beschikbare apps vinden we nog meer Uitzending Gemist mogelijkheden. Er zijn apps van regionale omroepen waarmee we naar eerder uitgezonden programma’s van deze omroepen kunnen kijken. Het gaat hier om de regionale omroepen Omroep Flevoland, RTV Oost en RTV Utrecht. Omroep Brabant heeft ook een eigen NET TV app, maar deze beschikt niet over Uitzending Gemist mogelijkheden. 

  Ook de app van het HD-kanaal iConcert is een aanrader. Hiermee kan men, overigens niet in HD-kwaliteit, kijken naar fragmenten van popconcerten die op iConcert HD worden uitgezonden. Verder zijn er onder andere nog streaming video apps van het Nederlandse voetbalkanaal Eredivisie Live, France 24 en het internetkanaal Kanaal50. De Vara heeft ook een eigen app, waarmee we de dagelijkse hoogtepunten uit de televisieprogramma’s De Wereld Draait Door en Pauw & Witteman kunnen bekijken.

  Sportliefhebbers kunnen naast de gratis Eredivisie Live app ook nog sportnieuws volgen via voetbalprimeur.nl en PSV. Wie de weg op wil, kan vooraf via de televisie de laatste files, wegomleggingen en flitsmeldingen bekijken via apps van Routenet, Tom Tom en Fileindex.nl. Via de televisie een eten bestellen kan via Thuisbezorgd.nl, het laatste nieuws lezen via Nu.nl en de specialistische magazines Bright en Hardware Info. Het laatste weerbericht en de weersvoorspellingen krijgen we netjes op onze televisie door Meteo Consult. En zo zijn er nog veel meer interessante en makkelijke toepassingen die via NET TV binnen handbereik liggen.

  Ook de muzikale kant van NET TV mogen we niet vegeten. De televisie wordt namelijk je beste radiomaatje. Naast een leuke app van Radio538 waarmee de leukste fragmenten van programma’s als Evers Staat Op kunnen worden teruggeluisterd is er voor klassieke muziekliefhebbers de Avro Klassiek app. In een goede geluidskwaliteit luisteren we hiermee naar de mooiste klassieke muziek.

  De beste app bij NET TV is volgens ons echter de TuneIn app van Radiotime. Via deze app luisteren we live naar meer dan 40.000 radiozenders over de hele wereld. Groot voordeel is dat we op internet via www.radiotime.com een account kunnen aanmaken. Hierdoor kunnen we een eigen favorietenlijst maken. Door de NET TV app te koppelen aan dit Radiotime account krijgen we dus op onze televisie de favorietenlijst direct beschikbaar. Van TuneIn is ook een iPhone/iPad app beschikbaar. En die kunnen we dan ook direct koppelen aan het Radiotime account en onze NET TV. Zo wordt de computer voor het beluisteren van internetradio eigenlijk overbodig en ligt de hele radiowereld aan onze trommelvliezen via deze NET TV app.

  Alle deze mogelijkheden zijn natuurlijk leuk en aardig. Maar werkt NET TV in de praktijk nou ook een beetje prettig? Gelukkig wel. We kunnen makkelijk door het beginscherm vol apps navigeren en direct zonder enige moeite de app opstarten die we op dat moment graag willen zien. Mooie is dat NET TV ons zelf de mogelijkheid geeft om het beginscherm in te richten. Apps waarin we niet geïnteresseerd zijn hoeven niet geïnstalleerd te worden en blijven dus ook niet op het beginscherm plakken. 

  Het enige minpunt dat we op dit moment kunnen vinden is dat het ontbreken van SBS Gemist voor de zenders SBS 6, Net5 en Veronica. Maar daar schijnt op dit moment wel over te worden gesproken.
   
  Connected TV is de toekomst. NET TV geeft de televisie een extra dimensie: bij aankoop van een nieuwe televisie echt iets om goed over na te denken.


  CATEGORIE We hebben NET TV getest in de categorie Interactieve TV 

  FIRMWARE We gebruikten bij deze test de Philips 46PF7605/H televisie 

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • *

   5X2 KAARTEN WHAT MEN WANT

   Ali David is een sportagente die moet concurreren met haar mannelijke collega’s. Door een samenloop van omstandigheden kan ze ineens de gedachten van mannen horen. Met deze nieuwe gave is ze haar collega’s te slim af maar zet ze wel haar relaties, waaronder die met haar vriend, op het spel. Totaal TV mag vijf keer twee kaartjes voor deze komedie weggeven.

  Interview

  • *

   Miljuschka Witzenhausen

   Miljuschka in Japan

   In een poging de geheimen van de Japanse keuken te ontrafelen, waagde Miljuschka Witzenhausen zich aan extreem giftige en nog bewegende visgerechten.
   Reacties0 reactie(s)