1. Tests

  Philips DSR 2221: CanalDigitaal op z’n smalst

  De Philips DSR 2221 is een goedgekeurde en specifieke CanalDigitaal-ontvanger. Inclusief alle specifieke CanalDigitaal-beperkingen.
  Jan-Hein Visser
  21 maart 2016
  0.0
  comments 7
  Philips DSR 2221: CanalDigitaal op z’n smalst

  De Philips DSR 2221 is een goedgekeurde en specifieke CanalDigitaal-ontvanger. Deze opvolger van de oudere DSR-modellen is de nieuwe ‘instapontvanger’ van CanalDigitaal en vervangt op dit punt de Thomson TS4H. Het is een typisch ontvangertje van Pace, de Britse fabrikant die dergelijke decoders voor Philips maakt. Het is ook een typische ontvanger met alle oude beperkingen die we kennen van de CanalDigitaal-decoders.

  Wat kan de Philips DSR 2221?
  Op het eerste gezicht komt de Philips DSR 2221 nogal simpel op ons over. Bij nadere inspectie blijkt hij dat ook te zijn. Op zich biedt dat voordelen, omdat het ontvangertje precies voldoet aan datgene waarvoor hij bedoeld is. De DSR 2221 biedt verzekerde ontvangst van de diensten van CanalDigitaal, dus alle gecodeerde kanalen in combinatie met de Mediaguard2 of 3 smartcard en de MediaHighway EPG. Daarmee is dan ook wel alles gezegd.

  Bij het installeren viel ons het ontwerp van deze ontvanger op: zeer compact, maar daardoor ook met heel weinig aansluitmogelijkheden. Het opschroeven van de coax-antennekabel was al niet eenvoudig door het overstekende randje. Nog slechter ging het ons af met de meegeleverde scartkabel. Deze was namelijk van de goedkoopste soort die we ooit zagen, bouwmarktkwaliteit zullen we maar zeggen. Nadat we de scartkabel vervingen door een beter type kregen we iets fatsoenlijker beeld.

  Helaas bleek aansluiten op onze audio-installatie complexer. De S/PDIF-uitgang voor digitale audio is een tulpaansluiting, maar in dit geval hadden we een gewone rood/witte tulpaansluiting voor analoge audio nuttiger gevonden. Ook vragen we ons af wat digitale audio dan wel is in dit geval? De ontvanger ondersteunt geen Dolby Digital 5.1 en bij digitaal audio denken wij tegenwoordig aan een optische kabel (infrarood). Overigens zit Dolby 5.1 geluid doorgaans alleen bij HD-kanalen en daarvoor is deze ontvanger uiteraard niet geschikt.

  Hoe werkt de Philips DSR 2221?
  Na het aansluiten kwamen we tot de conclusie dat je de ontvanger het beste kunt gebruiken met de voorgeprogrammeerde CanalDigitaal-zaplijst. Na een software update konden we zowaar de ontvanger op de Triple Sat schotelantenne laten functioneren (zie onze test in Totaal TV nummer 17) en ontvingen we alle zenders van Astra1, Astra2 en Astra3. De ontvanger werkt ook met een DUO LNB, maar lastiger wordt het zodra we een alternatieve ontvangstinstallatie willen gebruiken. We kunnen namelijk helemaal niets aan de antenne-instellingen veranderen. Dit gaat dan ook met de meeste DiSEqC-switches en LNB’s niet of niet goed werken. Wil je meer satellieten ontvangen, dan is de DSR 2221 absoluut af te raden. Zo was het voor ons onmogelijk om de Hot Bird in beeld te krijgen (terwijl CanalDigitaal deze hotspot op 13 graden oost al wel in de zaplijst heeft staan).

  Dat deze ontvanger een opvolger is van de oude DSR-modellen blijkt op verschillende manieren. Zo is het grafische on screen display (de menu’s in beeld) ongeveer het lelijkste wat er tegenwoordig nog te vinden is. Het is in feite nog het oude Canal+ design en dat geldt ook voor de hele EPG (Elektronische Programma Gids). Alleen de MediaHighway-EPG kan worden opgeroepen, zoals die bij de meeste door CanalDigitaal aangeboden kanalen wordt meegezonden. Bij te snel door de EPG zappen springt de ontvanger steeds uit het menu, en dat is hinderlijk. Bij ongecodeerde kanalen is helemaal geen EPG beschikbaar. Sterker nog: als we de CanalDigitaal-smartcard uit de ontvanger halen, is er nergens nog beeld en geluid. Op radiozenders is met deze ontvanger nergens programma-info beschikbaar. De EPG is verder wel eenvoudig te raadplegen met de toetsen op de overigens zeer kleine afstandsbediening. Wel is het verstandig even de gebruiksaanwijzing hiervoor door te nemen.

  Wat ons verder opviel was dat zappen tussen zowel gecodeerde als ongecodeerde kanalen niet echt snel gaat. Met de Triple Sat kregen we op sommige Duitse zenders pas na herhaaldelijk heen en weer zappen beeld. Wel is er begin dit jaar een software-update geweest en sindsdien gaan alle gecodeerde kanalen van CanalDigitaal netjes open. Dit is ook iets wat CanalDigitaal garandeert: de gegevens van de smartcard zullen op deze goedgekeurde ontvanger altijd netjes worden verwerkt en dus hoeft de eigenaar geen problemen te verwachten. Dit is ook mede de reden dat CanalDigitaal deze ontvanger intussen inzet bij haar omruilactie. De provider is door de voorraad Thomson TS4H-decoders heen, en is overgestapt op de DSR 2221. Deze omruilactie voor niet-gecertificeerde decoders loopt vanwege de problemen rondom de smartcardwissel.

  Als we dit alles op een rijtje zetten, dan concluderen we dat de ontvanger voldoet aan hetgeen waaraan hij hoort te voldoen: het ontvangen en bekijken van de CanalDigitaal zenders. Niets meer of minder dan dat. Dat werkt correct, ook al vinden we de ontvanger hardwarematig, softwarematig en grafisch vrij zwak. Dat de satelliethandel deze decoders verkoopt voor prijzen tussen de 100 en 150 euro is hun goed recht, maar in onze ogen zijn er veel mooiere alternatieven verkrijgbaar, zoals het eerder door Totaal TV geteste model van Rebox. 

  Over zulke ontvangers zal CanalDigitaal blijven zeggen dat ze geen garantie bieden voor beeld in de toekomst. Dit heeft te maken met de problemen rondom de ‘vrije’ ontvangers die de data voor de nieuwe Mediaguard3-smartcards niet correct konden verwerken, of hiervoor een software-update nodig hadden. Veel kijkers kregen hierdoor met zwart beeld te maken. Om dit in de toekomst te voorkomen worden vanaf september geen losse smartcards meer verkocht: de kaarten worden alleen verkocht samen met een goedgekeurde CanalDigitaal-ontvanger óf in combinatie met de CanalDigitaal Mediaguard module. De Philips DSR 2221 zal beschikbaar blijven met of zonder CanalDigitaal-smartcard.

  Conclusie
  Deze decoder is prima geschikt voor gegarandeerde ontvangst van alle CanalDigitaal kanalen. Maar als we kijken naar aansluitmogelijkheden, hardware, software en opties voor het kijken van ongecodeerde zenders, dan is deze ontvanger de winkelprijs (die tussen de 100 en 150 euro ligt) beslist niet waard en zijn er veel mooiere alternatieven.

  Eindoordeel: matig

  Reacties

 1. TV-TIP Genaaid

  Genaaid
  NPO 3 om 20:25 uur
  Vijf beginnende modeontwerpers krijgen de kans om een duurzame collectie te ontwikkelen. Er is alleen één voorwaarde: ze moeten eerst zelf ervaren hoe het er in de kledingindustrie aan toe gaat. Samen met Jennifer Hoffman reizen ze naar Myanmar, waar ze aan den lijve ondervinden welke prijs er écht voor onze kleding wordt betaald. Het blijkt voor alle kandidaten een confronterende ontdekkingsreis naar de schaduwkant van de mode-industrie.

  Doe mee en win!

  • *

   5X DVD KLEM S2

   Er kleeft bloed aan de handen van Hugo Warmond en hij is meer dan ooit verstrengeld met ex-topcrimineel Marius Milner. Ze krijgen dan ook al snel te maken met malafide accountants, ontsporende gezinsbeslommeringen en de wraakzuchtige lange arm van de onderwereld. Totaal TV geeft dit tweede seizoen vijf keer weg op dvd.

  TV-TIP Inglourious Basterds

  Inglourious Basterds
  Veronica om 20:30 uur
  Een groep Joods-Amerikaanse soldaten, bekend als The Basterds, krijgt tijdens Wereldoorlog II de opdracht om in Frankrijk terreur te zaaien bij de nazi's.