1. Tests

  Philips DSR 7005: Simpel en strak

  Philips, op satellietgebied vooral bekend van de eenvoudige CanalDigitaal-goedgekeurde ontvangers, heeft de tijd rijp gevonden om met een PVR-machine te komen.
  8 januari 2016
  0.0
  comments 1
  Philips DSR 7005: Simpel en strak

  Een paar jaar geleden was een satellietontvanger met ingebouwde harde schijf, om een programma op te nemen, nog een zeldzaam verschijnsel. Dát is tegenwoordig wel anders. Ieder merk heeft nu wel zo’n De PVR-ontvanger. Ook Philips, op satellietgebied vooral bekend van de eenvoudige CanalDigitaal-goedgekeurde ontvangers, heeft de tijd rijp gevonden om ook met zo’n PVR-machine te komen.

   

  Om het wiel niet helemaal opnieuw uit te hoeven vinden heeft Philips gekozen voor een bestaand platform: de DSR 7005 heeft een aantal overeenkomsten met onder meer de Inverto IDL 7000 PVR ontvanger. Dat Philips van huis uit een Nederlands bedrijf is laat het ook met deze ontvanger zien. De DSR 7005 wordt netjes geleverd met een Nederlandse gebruiksaanwijzing. Naast de uitgebreide gebruiksaanwijzing zit er ook een A4-tje in de verpakking met een snelle installatie instructie. Heel doordacht, in drie stappen is de ontvanger geïnstalleerd. Ons kent ons heeft Philips waarschijnlijk gedacht. Want laten we eerlijk wezen: een gebruiksaanwijzing wordt maar zelden gelezen.

   

  Smaakvol

  Dat Philips tegenwoordig veel aandacht besteedt aan vormgeving is duidelijk aan deze ontvanger te zien. De DSR 7005 is smaakvol en super strak van vormgeving, heeft een erg mooi en erg helder alfanumeriek display en past daardoor in ieder interieur. Ook de afstandsbediening is een plaatje én multifunctioneel. De zapper kan naast de ontvanger ook een tv, DVD-speler, video en Hifi bedienen. Heel handig, omdat half Nederland toch al een Philips tv in de huiskamer heeft staan…

   

  De aansluiting op zich is met behulp van de ‘snelle installatiehulp’ zo gedaan. Alle aansluitingen zijn duidelijk van een omschrijving voorzien. De kabel van de schotel op de LNB ingang, de scart van de tv op de juiste scartaansluiting en de scart met opdruk VCR naar de DVD-recorder. Als laatste nog even de Hifi-installatie aansluiten met een gewoon tulpsnoertje of met een kabel voor de digitale audio uitgang. Deze digitale audio uitgang is zowel optisch als elektrisch (met een tulp stekker) aanwezig.

   

  Eerste indruk

  Bij het opstarten van de ontvanger vraagt deze als eerste om een paar gegevens, zoals de taal en het land waar we wonen. Als we dit menu doorlopen weet de ontvanger welke zenders hij moet inlezen. De ontvanger kan met diverse schotelinstallaties overweg . Zo kunnen we bij installatie kiezen voor een ‘normale’ LNB of een twin LNB, maar ook voor een Unicable LNB. Deze Unicable LNB kan de ontvanger van twee signalen voorzien terwijl we maar één kabel naar binnen hoeven te brengen. Als we gewone LNB’s gebruiken - enkele of twin - kan de satellietontvanger ook overweg met een schotel voor de ontvangst van meerdere satellieten. Het aansturen van een motor is voor deze ontvanger niet mogelijk.

   

  De ontvanger leest vervolgens op de achtergrond een zenderlijst in. In deze lijst staan de Nederlandse zenders keurig op volgorde. Alleen de zender NGC heeft de ontvanger gemist. Dan blijkt de ontvanger ook wat zenders zoeken betreft een gemakkelijk apparaat te zijn. We kunnen de zenders automatisch laten zoeken, maar ook handmatig. Erg snel is de ontvanger niet met het automatisch zoeken (ruim tien minuten op de Astra). Erg goed is hij wel: op de Astra1-positie vindt hij maar liefst 988 zenders.

   

  Kijken en opnemen

  Een ontvanger als deze is gemaakt om niet alleen naar een uitzending te kijken, maar ook om je favoriete programma’s op te nemen. Zo kan de Philips een programma opnemen als we niet thuis zijn, maar ook een programma opnemen als we thuis al naar een ander programma kijken. Deze opname hoeft dan natuurlijk niet van het programma te zijn waar we al naar kijken, maar kan een willekeurig ander programma zijn. De ontvanger kan zelfs twee programma’s opnemen terwijl we naar een derde kijken. Daarbij moeten we niet vergeten dat het een twin ontvanger is, en dat de tweede opname dus wél met beperkingen is. Als we naar SBS6 kijken en Veronica opnemen, heeft de ontvanger een probleem. De ontvanger heeft normaal gesproken maar één kaart voor de Nederlandse zenders. Als we dan een zender kijken en een tweede opnemen, kan hij deze zender alleen gecodeerd opnemen. Dat houdt in dat de opname pas bij weergave gedecodeerd wordt. Dit is op zich natuurlijk geen probleem, maar als we de opnames langer willen bewaren kan het zijn dat we ze na een maand niet meer mogen bekijken (de kaart is dan niet meer geldig voor deze oudere opname). De Philips ontvanger heeft daar (nog) geen oplossing voor.

   

  Het dagelijkse gebruik

  De DSR 7005 blijkt in het dagelijkse gebruik een prettige en gemakkelijke ontvanger te zijn. Hij zapt vlot van zender naar zender en ook het starten van een opname gaat simpel. Zelfs het programmeren van een opname is niet al te ingewikkeld. Via het menu ‘persoonlijke planner’ kan iedere opname geprogrammeerd worden. Via de EPG programmeren van een opname kan heel goed bij de Duitse zenders, maar de Nederlandse zenders geven alleen de zogeheten now/next informatie. De EPG is voor de Nederlandse zenders dus niet bruikbaar.

   

  De beeldkwaliteit is, zoals je van een ontvanger uit deze klasse mag verwachten, van een goed niveau. Dat komt mede door de uitgebreide instelmogelijkheden voor het uitgaande signaal. Zo kunnen we de ontvanger vertellen dat we graag RGB, S-video, composiet of component naar de tv willen sturen.   Ook de geluidskwaliteit past helemaal bij een ontvanger van deze klasse. Het analoge geluid is zonder meer goed te noemen, maar als we gebruik kunnen maken van de digitale audio-uitgang blijkt het geluid nog veel mooier te worden. De stereo afbeelding is duidelijk beter met veel meer detailinformatie in het geluid. Door deze goede geluidsweergave en natuurlijk het display met de naam in plaats van een nummer is deze ontvanger ook erg geschikt voor de betere radio-ontvangst.

   

  Nu we toch aan het spelen zijn, hebben we ook maar even gekeken hoe de ontvanger met de diverse Common Inferface-modules overweg kan. We merkten dat de Philips het snelste en meest betrouwbaar is met een Matrix (zcas) module, goed overweg kan met de officiële Mediaguard-module van CanalDigitaal (wel wat langzaam) en de meeste moeite heeft met de nieuwe Aston dual CAM voor Irdeto (regelmatig vastlopers).

   

  Voor de kijkers die erg veel met favorietenlijsten werken heeft deze ontvanger een onbeperkt aantal lijsten. Een zender in de eerste favorietenlijst (‘my favorites’) plaatsen is een fluitje van een cent, ‘OK’ knop indrukken voor een zenderlijst en dan met de gele toets toevoegen.

   

  Als we het een en ander opgenomen hebben willen we dat natuurlijk ook bekijken. Door op de knop ‘HDD’ te drukken verschijnt er een lijst op het scherm met de gemaakte opnames. Met de cursor kunnen we eenvoudig de gewenste opname kiezen en met de ‘OK’-knop starten. Door op de gele toets te drukken kunnen we binnen een opname ook heel eenvoudig naar een bepaalde tijd springen. Opnames kunnen we in mappen indelen, soort bij soort. Even de live uitzending stoppen omdat de telefoon gaat is ook mogelijk: een druk op de pauzetoets stopt de uitzending. Door weer op de pauzetoets te drukken gaat de uitzending verder waar we gebleven waren. De harde schijf is royaal bemeten met een capaciteit van 160 GB.

   

  Door een temperatuursensor geeft de ontvanger een melding als hij het te warm krijgt. Dat is heel mooi én bevordert de levensduur. De melding komt alleen wel heel snel. De ontvanger moet dus echt helemaal vrij staan.

   

  Conclusie

  De Philips DSR 7005 is een moderne en vooral stijlvolle twin ontvanger met harde schijf voor digitale opnames. Hij blijkt ook in de praktijk goed te werken, maar heeft een paar minpunten. Dat een opname niet omgezet kan worden van gecodeerd naar ongecodeerd is één van de grootste nadelen; hierdoor is het in principe mogelijk dat een opname na een paar weken niet meer bekeken kan worden. Dat de ontvanger niet met alle modules goed uit de voeten kan is een bijzaak; er is immers altijd wel een passende module te vinden. Het gebruiksgemak en de goede beeld- en geluidskwaliteit maken een hoop goed. Als we kijken naar andere ontvangers uit deze klasse zien we dat de software er voor zorgt dat sommige ontvangers na enige tijd pas echt volwassen worden. Of dat ook voor de DSR 7005 opgaat, ligt aan Philips.

  Reacties

 1. TV-TIP UEFA Champions League

  UEFA Champions League
  Ziggo Sport Select om 20:00 uur
  Slaagt Ajax er vanavond in om, na het gelijkspel van vorige week, in de Johan Cruijff Arena af te rekenen met het lang niet malse Standard Luik, dan rest de Amsterdammers nog één tweeluik op weg naar de Champions League. Het zal vást niet zo simpel gaan als in de duels met Sturm Graz.

  Doe mee en win!

  • *

   5X DVD PICNIC AT HANGING ROCK

   In 1900 maakt een groep schoolmeisjes een dagtocht naar het donkere, broeierige Hanging Rock. Tijdens de picknick verdwijnen drie meisjes en hun gouvernante in de Australische bush. Deze miniserie naar de roman van Joan Lindsay verschijnt 25 september op dvd en via lumiereseries.com streaming vanaf 18 september: Totaal TV mag de dvd vijf keer weggeven.

  TV-TIP Pacific Rim

  Pacific Rim
  Veronica om 20:30 uur
  Vergeet al die films waarin enge wezens ons bedreigen vanuit de ruimte: deze keer komen ze uit de oceaan omhoog! De mensheid slaat terug met gigantische robots en regisseur Duillermo Del Toro tilt het naar een hoger plan. De waanzinnige special effects maken de boel zelfs geloofwaardig.