1. Tests

  Philips DSR 8121: Beperkt HDTV kijken

  CanalDigitaal probeert Nederland warm te maken voor satelliettelevisie. Nieuwe abonnees krijgen een Philips HDTV-ontvanger in bruikleen.
  Jarco Kriek
  15 maart 2016
  0.0
  comments 13
  Philips DSR 8121: Beperkt HDTV kijken

  CanalDigitaal probeert Nederland warm te maken voor satelliettelevisie. Nieuwe abonnees krijgen een Philips HDTV-ontvanger in bruikleen. We plaatsen de variant met PVR-mogelijkheden op onze testbank.

   

  Wat kan de Philips DSR 8121?

  CanalDigitaal geeft deze ontvanger in bruikleen bij de zogenaamde EntertainmentHD-abonnementen voor nieuwe abonnees. Hierbij wordt de DSR 8121 direct geleverd met een 320GB harde schijf. Daarnaast is de ontvanger ook gewoon in de winkel te koop, in de meeste gevallen met een 160GB harde schijf. Hierdoor hebben we het over twee verschillende doelgroepen. Wie in de winkel de volle prijs betaalt, zal waarschijnlijk veel meer eisen stellen aan deze HD PVR satellietontvanger.
   
  De ontvangers van CanalDigitaal staan erom bekend dat ze beperkte mogelijkheden hebben. Dat is bij deze Philips DSR 8121 niet anders. Wel zijn de beperkingen kleiner dan bij menige ander CanalDigitaal ontvanger. Sinds de laatste update kan men zelfs vier satellietposities met de DSR 8121 ontvangen. Dat zijn dan de Astra1, Astra2, Astra3 en Hot Bird posities. Ook is het mogelijk om zelf de DiSEqC-posities van de satellieten te kiezen. We lopen bij deze positieve ontwikkeling echter tegen een beperking op. Voor de Hot Bird is namelijk een vaste plek op DiSEqC-positie 4 ingesteld. Deze kan niet veranderd worden. De Astra-satellieten kan men wel naar eigen inzicht instellen op de DiSEqC-posities 1 tot en met 3. In de praktijk betekent dit dat bezitters van een TechniSat Multytenne-schotel deze ontvanger niet geheel kunnen gebruiken. Alleen Astra1 en Astra3 kan men ontvangen. En laten dat nu net toevallig de satellieten zijn waarop CanalDigitaal zijn eigen zenders uitzendt… Nog meer toeval: CanalDigitaal brengt onder de naam Triple Sat een aangepaste versie van de TechniSat Multytenne op de markt die alleen Astra1, Astra2 en Astra3 kan ontvangen. Deze DiSEqC-beperking die de volledige functionaliteit van een Multytenne in de weg staat roept dan ook weer vraagtekens op.
   
  Wat ons erg tegenvalt is dat met de huidige firmwareversie alleen HDTV-kijken in het 720p beeldformaat mogelijk is, terwijl wereldwijd gezien 1080i voor satellietontvangst het meest gebruikt is. De hardware van deze Philips ontvanger is goed in staat om 1080i te kunnen weergeven. CanalDigitaal heeft wel aangegeven dat in één van de toekomstige verbeteringen van de firmware 1080i voor deze ontvanger beschikbaar komt.
   
  Voor de televisiekijker die niet al te veel tijd wil investeren in de uitgebreidere mogelijkheden van satellietontvangst is deze HDTV-ontvanger zeker aan te bevelen. Automatisch worden de nieuwste zenderlijsten en de laatste firmware in de ontvanger geladen. Hierdoor blijft men altijd verzekerd van ontvangst van alle zenders die CanalDigitaal in haar fastscan-zenderlijst heeft opgenomen. En dat zijn inmiddels rond de 300 televisie- en 200 radiozenders. Daarbij zitten de belangrijkste via de schotel te ontvangen zenders voor Nederland. Daarmee heeft CanalDigitaal een voorsprong op andere digitale televisieaanbieders in Nederland. Ook wat betreft HDTV: er zijn diverse HD-zenders die ongecodeerd via de satelliet worden uitgezonden en dus ook beschikbaar zijn voor de CanalDigitaal-abonnee.

   

  Hoe werkt de Philips DSR 8121?

  Als we de DSR 8121 bekijken vanuit het perspectief van de gemiddelde CanalDigitaal-gebruiker is het een goed werkende ontvanger. Het zappen gaat snel. Het grafische uiterlijk van de EPG en menu zijn fraai. Er zijn weinig instelmogelijkheden, waardoor er geen fouten gemaakt kunnen worden. Gaan we iets specifieker naar bepaalde zaken kijken, dan stuiten we toch op enkele puntjes die in een volgende firmware-update verbeterd zouden moeten worden.
   
  CanalDigitaal maakt in deze ontvanger gebruik van de NagraGuide EPG-applicatie. In de praktijk houdt dat in dat alle zenders die CanalDigitaal in eigen beheer via de satelliet verspreidt een goed werkende EPG hebben. Bij de zenders die standaard gebruik maken van de al langer gebruikte MediaHighway EPG is dat tot twee dagen vooruit. De HD-zenders die gebruik maken van NagraGuide hebben - met uitzondering van Brava HDTV en MyZen HD – zelfs informatie tot zeven dagen vooruit. Bij alle andere zenders is de EPG beperkt tot het lopende en komende programma (now/next). Ook bijvoorbeeld bij de Duitse publieke zenders die écht tot zeven dagen vooruit EPG-informatie meezenden. Daarnaast maakt CanalDigitaal in het eigen zenderaanbod gebruik van zenders die door andere aanbieders worden uitgezonden. Ook hier is alleen de now/next EPG beschikbaar. Een uitzondering blijkt MTVNHD te zijn. Deze zender heeft inmiddels standaard een meerdaagse EPG op de eigen Viacom-transponder op de Astra1. Op de DSR 8121 is bij deze zender echter helemaal geen now/next beschikbaar.

   

  Het PVR-gedeelte van de ontvanger is in orde. CanalDigitaal heeft gekozen voor een systeem waarin alle opnamen ongecodeerd op de harde schijf wordt geplaatst. Dat heeft enkele beperkingen, maar die zijn voor de gemiddelde gebruiker te verwaarlozen. Het voordeel ten opzichte van de meeste andere PVR-ontvangers is dat alles ongecodeerd wordt gearchiveerd, en dus tot in lengte van dagen probleemloos kan worden teruggekeken. De koppeling van de EPG aan het PVR-gedeelte verloopt goed. De menustructuur is eenvoudig.

   

  Voor de doelgroep waarvoor deze ontvanger gemaakt is, de beginnende satellietkijker die de ontvanger alleen gebruikt om te zappen en om te nemen, zijn de mogelijkheden meer dan voldoende. Door de beperkte instelmogelijkheden zijn er ook geen fouten te maken. Met één druk op de knop kan men alle zenders die CanalDigitaal in de eigen fastscan-zenderlijst heeft geplaatst in de ontvanger laden. De zenders staan dan in de volgorde die CanalDigitaal heeft gemaakt. Wil men een eigen zenderlijst maken, dan is er de mogelijkheid om een favorietenlijst aan te maken. Anders wordt het als men de naast de Astra1, Astra2 en Astra3 de zenderlijst van de Hot Bird wil inladen. Dan moet er even gespeeld worden. CanalDigitaal heeft overigens beloofd op korte termijn met een handleiding te komen voor het inladen van zenders die via de Hot Bird worden uitgezonden. Ons is het uiteindelijk na een half uurtje spelen wel gelukt.

   

  Bij SD-zenders tovert de ontvanger via HDMI een veel mooier plaatje op het beeldscherm dan via scart. Dat is zeker bij zenders die met een iets mindere bandbreedte uitzenden soms een verademing. Op HD-zenders geeft deze ontvanger ook een goed beeld. Extra jammer dus dat deze beeldkwaliteit soms negatief word beïnvloed doordat uitzendingen in 1080i worden teruggeschaald naar 720p.

   

  Als laatste willen we nog wat zeggen over de afstandsbediening. Deze ligt weliswaar lekker in de hand, maar is een onding voor mensen met wat dikkere vingers. CanalDigitaal gebruikt de standaard afstandsbediening die Philips levert bij deze type ontvangers. De knopindeling is niet erg handig, maar de knopjes op de afstandsbediening zijn vooral veel te klein. Sommige daarvan – zoals de radio-knop - werken zelfs niet eens. Overigens speelt dit probleem niet alleen bij CanalDigitaal. UPC gebruikt een kabelvariant van dit Philips HD ontvangerconcept, en ook daarbij werkt de radioknop nog steeds niet. UPC heeft wel een eigen afstandsbediening laten maken voor de ontvanger, wat een hele verbetering is.

   

  Conclusie

  Wil men al een HD ontvanger met veel instelmogelijkheden moet men deze ontvanger links laten leggen. Voor de doelgroep instap satellietkijkers waarvoor CanalDigitaal deze ontvanger op de markt heeft gebracht is het zeker een ontvanger die aan te bevelen is. Maar eigenlijk is deze HD ontvanger het HD logo onwaardig. Een HD ontvanger die geen 1080i kan weergeven is niet meer van deze tijd en verdiend eigenlijk daarom alleen al als rapportcijfer een onvoldoende

  Reacties

 1. TV-TIP Genaaid

  Genaaid
  NPO 3 om 20:25 uur
  Vijf beginnende modeontwerpers krijgen de kans om een duurzame collectie te ontwikkelen. Er is alleen één voorwaarde: ze moeten eerst zelf ervaren hoe het er in de kledingindustrie aan toe gaat. Samen met Jennifer Hoffman reizen ze naar Myanmar, waar ze aan den lijve ondervinden welke prijs er écht voor onze kleding wordt betaald. Het blijkt voor alle kandidaten een confronterende ontdekkingsreis naar de schaduwkant van de mode-industrie.

  Doe mee en win!

  • *

   5X DVD KLEM S2

   Er kleeft bloed aan de handen van Hugo Warmond en hij is meer dan ooit verstrengeld met ex-topcrimineel Marius Milner. Ze krijgen dan ook al snel te maken met malafide accountants, ontsporende gezinsbeslommeringen en de wraakzuchtige lange arm van de onderwereld. Totaal TV geeft dit tweede seizoen vijf keer weg op dvd.

  TV-TIP Inglourious Basterds

  Inglourious Basterds
  Veronica om 20:30 uur
  Een groep Joods-Amerikaanse soldaten, bekend als The Basterds, krijgt tijdens Wereldoorlog II de opdracht om in Frankrijk terreur te zaaien bij de nazi's.