1. Tests

  Philips DSR 8121: Nog een lange weg te gaan

  Na de update in mei had de Philips DSR 8121 veel stabiliteit verloren. Met nieuwe firmware moet dat grotendeels verholpen zijn. Is dat zo?
  Jarco Kriek
  15 april 2016
  0.0
  comments 3
  Philips DSR 8121: Nog een lange weg te gaan

  Na de update in mei had de Philips DSR 8121 veel stabiliteit verloren. Met nieuwe firmware moet dat grotendeels verholpen zijn. Is dat zo?

  We schrijven mei 2010. Een nieuwe update voor de Philips DSR 8121 moest de functionaliteit sterk uitbreiden. Onder andere het lang verwachte HD-fastscan werd ondersteund. Om de nieuwe functionaliteit ‘herhaald opnemen’ te ondersteunen werden nieuwe softwaremodules geïntroduceerd voor het inladen en verwerken van de EPG-bestanden. Mede hierdoor werd de Philips DSR 8121 na enkele dagen onstabiel. Een team met technici van CanalDigitaal-eigenaar M7 Group, decoderfabrikant Pace en firmware-ontwikkelaar Nagra werd op de problemen los gelaten. Uiteindelijk eerste resultaat: de nieuwe firmware van 31 augustus 2010.

  Alle gebruikers van deze satellietontvanger hebben de firmware automatisch via de satelliet in de ontvanger gekregen. Het moet gezegd worden: waar we eerder al na een dag tegen de eerste vastloper aanliepen, is dat nu zeker niet meer het geval. De stabiliteit van de ontvanger is dus, zoals beloofd is, zeker verbeterd.

  Na enige dagen lopen we echter toch weer tegen een vastloper aan. Op zich is dat niet echt schokkend. Veel satellietontvangers hebben last van bugs in de firmware. Opvallend is overigens wel dat we deze problemen vaak konden herleiden, en in sommige gevallen konden reproduceren, naar de functies teletekst en EPG. Naarmate we meer gebruik maakten van deze functies werd aan stabiliteit ingeboet.

  Deze stabiliteit konden we overigens weer terugkrijgen wanneer we de ontvanger even van de stroom afhaalden en opnieuw lieten opstarten. Niet zoals het hoort, maar het is een goede ‘workaround’ oplossing voor mensen die deze functies veel op de ontvanger gebruiken. Nog beter - maar veel omslachtiger - is om regelmatig een fabrieksreset uit te voeren. Hierbij moet men er dan wel rekening mee houden dat alle zelf gemaakte instellingen, bijvoorbeeld DiSEqC en favorietenlijsten, weer helemaal opnieuw ingesteld moeten worden.

  Deze firmware werd overigens medio augustus gedurende twee uur via de satelliet beschikbaar gesteld. Iedere bezitter van deze ontvanger heeft dus al van te voren kunnen betatesten. Uit de reacties die op internet verschenen bleek dat niet elke ontvanger last van het bovenstaande probleem had. De vraag is dan ook of bepaalde batches van de ontvanger last hebben, of dat het te maken heeft met de gebruikte functionaliteiten. Dit kan immers per gebruiker sterk variëren. Het probleem heeft veel weg van het vollopen van het interne geheugen, waardoor de ontvanger instabiel wordt.

  Verder ondervonden we, en dat hebben we in eerdere testen met Philips HD-ontvangers ook gemerkt, problemen bij gebruik van onze grotere testschotel. Hierbij viel soms het signaal geheel weg. Op zich al niet zo leuk, maar nog minder leuk was het als we aan het opnemen waren. Door het wegvallen van het signaal werd namelijk de opname direct gestopt en was bij afspelen soms zelf in zijn geheel niet te bekijken. Een satslope, een apparaatje dat de signaalsterkte afzwakt, bracht in deze uitkomst.

  Ook wanneer er twee verschillende schotelantennes, met dus een niet gelijke signaalontvangst, op de twee LNB ingangen werd aangesloten konden we soms bij gelijktijdig gebruik van de twee tuners - opnemen en live bekijken van een zender - problemen tijdens de gemaakte opname constateren. Dit is overigens een situatie die vrijwel nooit bij gebruikers van deze ontvanger voorkomt.

  Net als andere ontvangers uit dit ontvangerconcept van Pace heeft de Philips DSR 8121 ook problemen met een bepaalde chipset die in oudere televisiemodellen (met een DVI aansluiting) wordt gebruikt voor de aansturing van een HDMI-DVI converter. Het gaat hier om de Trident chipset die onder andere door Philips enkele jaren geleden gebruik werd in bepaalde modellen LCD-televisies. Onder andere televisieaanbieder UPC heeft met hetzelfde probleem te kampen bij de door hen gebruikte Philips DSR 8111 HD DVR kabeldecoder.

  Is het dan alleen maar kommer en kwel met deze ontvanger? Nee, natuurlijk niet. De nieuwe firmware is zeker een verbetering ten opzichte van de vorige versie. De stabiliteit is voor een upgrade zeker meer dan voldoende verbeterd. CanalDigitaal is dus op de goede weg. Maar is zeker nog een lange weg te gaan om deze ontvanger naar de meest ideale situatie, een totaal bugvrije firmware, te upgraden. Maar deze ideale situatie wordt op dit moment door geen enkele satellietontvanger met PVR-mogelijkheden bereikt.

  Voor de televisiekijker die gewoon lekker naar televisie wil kijken en af en toe een programma wil opnemen - en dat is de grootste groep klanten van CanalDigitaal - voldoet de Philips DSR 8121 met de nieuwe firmware voor het grootste deel van de tijd. Zeker wanneer men een reguliere schotelinstallatie gebruikt, bijvoorbeeld een DUO LNB of TripleSat.

  Natuurlijk zal men een keer teleurgesteld zijn als na het bekijken van teletekst de stekker uit de ontvanger gehaald moet worden. Of als een via de EPG ingestelde opname niet werkt. Dat hoort niet. En dat weet men bij M7 Group ook. Er is inmiddels aangekondigd dat deze nieuwe firmware slechts een eerste stap is om de stabiliteit en de functionaliteit van deze ontvanger, maar ook de HD-zappers DSR 7121 en DSR 7141, te verbeteren. Zo kunnen de betatesters al in de komende weken nieuwe firmware verwachten waarin door hen geconstateerde problemen weer geheel of gedeeltelijk zijn opgelost. De goede weg is dus ingeslagen, en CanalDigitaal vastbesloten om op deze weg de eindstreep te halen.

  Onze eerdere constatering dat een veeleisende satellietkijker deze ontvanger links moet laten leggen blijft nog steeds overeind. Dit is een goede ontvanger voor de normale televisiekijker die zapt en opneemt. CanalDigitaal schat dat dit geldt voor rond de 80 procent van de gebruikers. Wil men echter muziek, films, foto’s en meer multimedia via een satellietontvanger bekijken, netwerkmogelijkheden hebben of gewoon op heel makkelijke manier de eigen zenderlijst samenstellen, dan zijn er zeker betere keuzes voor een satellietontvanger te maken. Dat geldt zeker als men een draaibare schotelantenne of vaste schotelinstallatie met ontvangst van meer dan vier satellietposities heeft. Dat is tot op heden namelijk niet mogelijk via deze ontvanger.

  De Philips DSR 8121 is met de nieuwe firmware inderdaad stabieler geworden. Toch is er nog een redelijk lange weg te gaan om hem geheel bugvrij te krijgen.


  GRATIS BRUIKLEEN Bij een HD-entertainment abonnement krijg je deze ontvanger gratis in bruikleen. Gratis is echt gratis: je betaalt er geen eurocent extra voor.
  WORKAROUND Het is natuurlijk niet zoals het hoort te zijn, maar als je regelmatig de ontvanger van de stroom haalt wordt de stabiliteit plots veel beter.

   

  Reacties

 1. TV-TIP Goede tijden, slechte tijden

  Goede tijden, slechte tijden
  RTL 4 om 20:00 uur
  Anton klopt bij Ludo aan voor juridische hulp. Lana grijpt het ceremonie-meesterschap aan om haar moeder te tonen hoe zelfstandig ze is. Bing, Rik en Amir maken er een mannenmiddag van.

  Doe mee en win!

  • *

   5X2 KAARTEN WHAT MEN WANT

   Ali David is een sportagente die moet concurreren met haar mannelijke collega’s. Door een samenloop van omstandigheden kan ze ineens de gedachten van mannen horen. Met deze nieuwe gave is ze haar collega’s te slim af maar zet ze wel haar relaties, waaronder die met haar vriend, op het spel. Totaal TV mag vijf keer twee kaartjes voor deze komedie weggeven.

  TV-TIP Het leven van Hitler - een blauwdruk voor dictators

  Het leven van Hitler - een blauwdruk voor dictators
  NPO 2 om 20:25 uur
  Wat gebeurde er tussen 1889 en 1929 in het leven van een in Oostenrijk geboren Duits jochie, dat ervoor zorgde dat de wereld in vuur en vlam stond? Dat gaat niet over een zakkie knikkers. In deze vierdelige docu wordt uiteengezet hoe Adolf Hitler Adolf Hitler werd.

  Interview

  • *

   Miljuschka Witzenhausen

   Miljuschka in Japan

   In een poging de geheimen van de Japanse keuken te ontrafelen, waagde Miljuschka Witzenhausen zich aan extreem giftige en nog bewegende visgerechten.
   Reacties0 reactie(s)