1. Tests

  Philips HMP 5000: De HD-mediaspeler die nadenkt

  De HMP 5000 is een lust voor het oog, maar kan Philips verder nog wat toevoegen aan het enorme aanbod aan mediaspelers?
  Jarco Kriek
  13 mei 2016
  8.0
  comments 1
  Philips HMP 5000: De HD-mediaspeler die nadenkt
  De HMP 5000 is een lust voor het oog, maar kan Philips verder nog wat toevoegen aan het enorme aanbod aan mediaspelers? 

  Philips is een van de eerste fabrikanten die Connected TV omarmde. Hiermee maakte men televisie via het internet interactief; eerst met Net TV, en nu met Smart TV. Op deze lijn voortbordurend heeft Philips nu een stand alone Smart TV HD-mediaspeler op de markt gebracht.

  Als we de mediaspeler uit zijn doos bevrijden zijn we positief verrast. Het design van zowel de speler zelf als de afstandsbediening is mooi en geheel is zogenaamd zwart pianolak. Op de langere duur heeft dat wellicht ook een keerzijde: er kunnen snel krasjes zichtbaar worden. 

  De afstandsbediening ligt makkelijk in de hand en is daarnaast ook makkelijk in gebruik omdat er slechts de hoogst noodzakelijke toetsen op aanwezig zijn. Hierdoor is de mediaspeler voor jong en oud goed te gebruiken.

  Aan de voorkant van de mediaspeler zien we geen toetsen. Alleen een blauw verlicht bakje is aanwezig, dat in standby-stand rood kleurt. Op de achterzijde van de speler vinden we de aansluitmogelijkheden. Er is een ingang voor de stroomstekker, want de voeding is in de mediaspeler ingebouwd. 

  We kunnen de speler op twee manieren aan de televisie koppelen. Als eerste via de HDMI-uitgang, wat natuurlijk onze voorkeur heeft. We kunnen de mediaspeler ook via A/V cinch aan de televisie koppelen. Aan de achterzijde van de mediaspeler zitten hiervoor niet de geel, rood en wit gekleurde cinch-aansluitingen, maar een compacte jack-aansluiting. Er wordt een verloopplug van jack naar A/V cinch meegeleverd, maar helaas geen HDMI-kabel. Digitale audio is aanwezig via de optische geluidsuitgang. 

  Verder zien we dat er een netwerkaansluiting aanwezig is om het de mediaspeler op het thuisnetwerk – en dus aan het internet – te installeren. In de mediaspeler is ook nog een draadloze internetmogelijkheid aanwezig. Als laatste vinden we een e-SATA aansluiting om via dit protocol een externe harde schijf aan te sluiten. 

  Aan de zijkant van de mediaspeler vinden we de USB-ingang. Ook kunnen we hier een USB-stick of externe harde schijf aansluiten. Om het geheel compleet te maken vinden we ook nog een SD-kaartlezer aan de zijkant.

  Voordat we het apparaat in gebruik nemen, kijken we of er een firmware-update beschikbaar is. Dat kan via de website van Philips. De nieuwe firmware kan dan op een USB-stick geplaatst worden en op deze manier in de mediaspeler geladen te worden. We kunnen ook direct via het internet de nieuwe firmware inladen. 

  Wanneer de mediaspeler met allereerste firmwareversie geleverd wordt, is hij behoorlijk traag. Dat merken we ook bij het downloaden en het inladen van de nieuwe firmware via het internet. Wees bij het installeren van de nieuwe firmware dan ook niet ongeduldig. In ons geval duurde het meer dan een half uur voordat de nieuwe firmware uiteindelijk in de mediaspeler geplaatst was. In die periode zien we op het beeldscherm de melding dat we de stekker niet uit het stroom moeten halen. Doe dit dan ook niet - ook niet als het allemaal te lang lijkt te duren. Wanneer men dat wel doet is de kans groot dat de mediaspeler niet meer opstart.

  Wanneer de mediaspeler op het thuisnetwerk is aangesloten, is het streamen van video-, foto- en geluidsbestanden van andere computers in het thuisnetwerk echt kinderspel geworden. Deze Philips mediaspeler vindt uit zichzelf alle beschikbare en af te spelen bestanden. 

  We raden aan om – indien mogelijk – de mediaspeler bekabeld op het thuisnetwerk aan te sluiten. Alleen dan kan men videobestanden in betere beeldkwaliteit – bijvoorbeeld HD of DVD9 – goed en zonder hikken afspelen. Via draadloze wifi verbinding kan dit eigenlijk alleen mogelijk als de draadloze router heel dicht bij de mediaspeler staat. Een draadloze verbinding voldoet eigenlijk alleen voor foto- en audiobestanden, of voor kleinere videobestanden in mindere beeldkwaliteit. 

  De mediaspeler ondersteunt vrijwel alle audio- foto- en filmbestanden. Ook wanneer een film nog bijvoorbeeld als ISO bestand ingepakt is kan men hem in deze toestand via de mediaspeler afspelen. Populaire HD-bestanden als MKV zijn ook geen probleem voor deze speler. DVD-bestanden kunnen ook worden afgespeeld. 

  Op gebied van audiobestanden wordt echt alles ondersteund, inclusief OGG, FLAC en DTS. Ook gaat deze mediaspeler op het gebied van fotobestanden veel verder dan menig andere mediaspeler en ondersteunt hij alle gangbare bestanden, inclusief HD-JPEG.

  Het menu is eenvoudig en daardoor niet echt spectaculair. Dat heeft als voordeel dat het zeer gebruikersvriendelijk is. De menutaal is in vele talen te selecteren, inclusief Nederlands. Alle mogelijke instellingen zijn eenvoudig in het menu aan te passen en te kiezen. Een kind kan eigenlijk de was doen. 

  In het menu zien we ook de mogelijkheid voor de interactieve diensten die via deze Smart HD-mediaspeler mogelijk zijn. En die vallen toch echt tegen. Philips kondigde enkele maanden geleden aan dat de Smart stand alone apparaten de mogelijkheid zouden bieden om televisies die nog niet over Connected TV beschikken toch ‘connected’ te maken. Als we kijken naar Smart TV in Philips Connected TV modellen, dan zien we dat er meer dan 50 applicaties op dat platform beschikbaar zijn. Deze kunnen via de speciale Smart TV appstore worden gedownload. 

  Met deze mediaspeler kunnen we niets downloaden. We zijn dus op Philips aangewezen voor wat betreft de applicaties die in de firmware van de mediaspeler worden geplaatst. Dat zijn er op dit moment maar vier: Facebook, Accuweather, Picassa en YouTube. We missen bijvoorbeeld de veel gebruikte Tune-In applicatie, waarmee we via internet naar tienduizenden radiozenders over de gehele wereld kunnen luisteren.

  Natuurlijk is bij een HD-mediaspeler de beeldkwaliteit heel belangrijk. We kunnen hier kort in zijn. Die is bij deze mediaspeler gewoon voortreffelijk. We kunnen kiezen uit de videoformaten 480i, 480p, 576i, 576p, 720p, 1080i, 1080p en 1080p24. Hierdoor kunnen we in echte HD-kwaliteit naar films kijken.


  Wie dacht dat hij met deze HD-mediaspeler alle mogelijkheden van een Philips Smart TV tv-toestel in huis haalde, komt bedrogen uit. Slechts enkele interactieve applicaties zijn beschikbaar. De HD-mediaspeler is niet echt de snelste, maar slikt alle formaten en levert een voortreffelijk beeld.


  CATEGORIE We hebben Philips HMP 5000 getest in de categorie mediaspelers

  FIRMWARE We hebben de Philips HMP 5000 getest met firmwareversie .1223 

  Reacties

 1. TV-TIP Lowlands 2018

  Lowlands 2018
  NPO 3 om 22:20 uur
  Nee, dit is niet Cristiano Ronaldo met normaal haar. Het is James Bay. Hij staat op Lowlands, primetime op zaterdag in die grote Alpha-tent. Dus als je van singer/songwriters houdt en hem niet kent, heb je liggen slapen. Verder Nile Rodgers, De Staat en N*E*R*D.

  Doe mee en win!

  • *

   5X DVD PICNIC AT HANGING ROCK

   In 1900 maakt een groep schoolmeisjes een dagtocht naar het donkere, broeierige Hanging Rock. Tijdens de picknick verdwijnen drie meisjes en hun gouvernante in de Australische bush. Deze miniserie naar de roman van Joan Lindsay verschijnt 25 september op dvd en via lumiereseries.com streaming vanaf 18 september: Totaal TV mag de dvd vijf keer weggeven.

  TV-TIP Io sono l'amore

  Io sono l'amore
  NPO 2 om 23:50 uur
  Passioneel, maar ook heethoofden; zo komen Italianen op Nederlanders over. Gek genoeg komt de meeste passie in dit drama van een Russische - een sublieme Tilda Swinton. Zonder grote gebaren, maar met een enkele beweging of blik krijg je een strak beeld van deze vrouw, die zich een gevangene voelt in haar rijke zakenfamilie.