1. Tests

  Philips Soundstage HTL5130: Goed klinkend geluidspodium

  Soundbars werden op de markt gebracht om het tegenvallende geluid van platte televisies te verbeteren. Philips presenteert de Soundstage.
  Jarco Kriek
  10 september 2016
  8.0
  comments 2
  Philips Soundstage HTL5130: Goed klinkend geluidspodium

  Soundbars werden op de markt gebracht om het tegenvallende geluid van platte televisies te verbeteren. Philips presenteert de Soundstage.

   

  Het geluid van en platte tv laat vaak te wensen over. Een soundbar die onder en voor het beeldscherm wordt geplaatst, verhelpt dit euvel. Handig is de mogelijkheid om apparaten als tablets en smartphones draadloos aan de soundbar te koppelen. Philips heeft met de HTL5130 een compacte en betaalbare soundbar op de markt gebracht. Totaal TV onderzocht of goedkoop hier geen duurkoop is.

   

  Bescheiden formaat

  Soundbars zijn doorgaans geen kleine apparaten, maar in breedte vergelijkbaar met het beeldscherm van de tv. De Philips Soundstage HTL5130 is bescheiden van formaat: ongeveer zo breed als een 32 inch televisie; modelletje slaapkamer. De Philips Soundstage kan op zich natuurlijk prima worden aangesloten op grote televisies, maar oogt een beetje iel in combinatie met tv's van 55 inch of meer.

   

  3.1 geluidssysteem

  De Philips Soundstage is een 3.1-kanalen geluidssysteem en bestaat uit drie speakers en een subwoofer. De luidsprekers zijn in het apparaat geïntegreerd: de koper krijgt dus geen losse subwoofer in huis. De drie 30 watt-luidsprekers zitten aan beide zijkanten en midden in het apparaat en leveren gezamenlijk een vermogen van 90 watt. De subwoofer voegt hier 60 watt aan toe. Hierdoor komt het maximale geluidsvermogen dat het apparaat kan weergeven op 150 watt. Dat is ruim voldoende voor een kleine of middelgrote kamer. Wie wat groter behuisd is, kan beter kijken naar soundbars die een hoger vermogen leveren.

   

  Goed geluid

  Gibson Innovations - dat audioproducten onder de merknaam Philips op de markt brengt - gebruikt bij de Soundstage HTL5130 speciale technieken om het geluid zo natuurgetrouw mogelijk in de woonkamer te krijgen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de zogeheten WaveFlector-techniek, die door middel van reflecties een breder geluidsveld creëert. Dat moet volgens de fabrikant voor een betere geluidsbeleving zorgen. Dit is vooral hoorbaar bij tonen met hogere frequenties. Tevens wordt door deze techniek een ruimtelijker effect gecreëerd. Verwacht echter niet direct een volwaardig surround geluid. Het luidsprekersysteem ondersteunt daarnaast Dolby Digital. Een speciaal middenkanaal, dat geluid vanuit het hart van de Philips Soundstage laat komen, zorgt ervoor dat bijvoorbeeld stemmen van acteurs in films en series helder en beter verstaanbaar worden weergegeven. Dat heeft wel als nadeel dat de geluidservaring achteruit gaat als de kijker of luisteraar niet recht voor de televisie zit. Daarnaast geldt dat - overigens net als bij vrijwel alle apparaten in deze prijsklasse - het volume begrensd wordt door het maximale geluidsvermogen. De liefhebber van hard geluid loopt hierdoor sneller tegen een kwaliteitsgrens aan, want  het (te) hard afspelen van geluid gaat gepaard met een lichte vervorming.

   

  Aansluitmogelijkheden

  De televisie wordt aangesloten op de HDMI-poort met de ondersteuning van de ARC-techniek. Bediening van de Philips Soundstage met de afstandsbediening van de televisie is mogelijk als de televisie over HDMI-poorten beschikt die de HDMI-CEC techniek ondersteunen. Dat geldt niet alleen voor televisies, maar ook voor bijvoorbeeld dvd- en blu-ray spelers. Verder is het mogelijk om digitale geluidsspelers zowel via een optische als coaxiale verbinding aan te sluiten. Analoog kan dit door de aanwezige cinch- en de mini jack-aansluiting. Direct muzieknummers afspelen vanaf een USB-stick kan via de USB 2.0-poort De Philips Soundstage speelt op deze manier alleen mp3- en wma-bestanden af. Helaas worden kwalitatief betere bestanden als flac niet ondersteund. Over de plaatsing van de USB-poort aan de zijkant van de Soundstage is nagedacht: hierdoor is het plaatsen en verwijderen van een USB-stick eenvoudig.

   

  Bluetooth

  De Philips Soundstage HTL5130 heeft geen netwerkmogelijkheden. We kunnen wel draadloos muziek afspelen via bluetooth: in veel gevallen een goed alternatief voor een netwerkaansluiting. Een tablet of smartphone kan door middel van de NFC-techniek met een simpele knopdruk aan de soundbar gekoppeld worden. Wie deze soundbar als vervanging voor de home cinema set wil gebruiken, kan het gemis van de ontbrekende radiotuner goed opvangen door de bluetooth mogelijkheden. Zo zijn er verschillende apps voor tablet en smartphone - zoals TuneIn en Dabber Radio Tuner - die duizenden nationale en internationale radiozenders afspelen via het internet. Wie zelf zijn muziekkeuze wil bepalen, kan via bluetooth muziekdiensten als Spotify en Deezer gebruiken. Een losse dvd- of blu-ray speler kan daarnaast digitaal via optische en coaxiale geluidsverbindingen aan de soundbar gekoppeld worden. Zo kan de Philips Soundstage HTL5130 voor een bepaalde groep gebruikers als volwaardige vervanging van de home cinema set dienen. De werking van bluetooth is naar behoren. Als we met ons bluetooth-apparaat wat verder weglopen van de Soundstage , wordt de kans op het hikken van het geluid al snel groter. Maar binnen de gemiddelde huiskamer, levert de bluetooth-verbinding zeker geen problemen op.

   

  Gebruiksgemak

  Het gebruiksgemak is volgens ons het belangrijkste pluspunt van de Philips Soundstage HTL5130. Echt iedereen kan deze soundbar snel en eenvoudig aansluiten. Daarna is de bediening via onder meer de meegeleverde afstandsbediening eenvoudig. De fabrikant heeft de goede keuze gemaakt om de afstandsbediening overzichtelijk te houden en alleen de belangrijkste knoppen in een logische indeling te plaatsen.

   

  Ook voor gamers

  Voor gamers die op hun platte televisie voor een betaalbare prijs toch verlangen naar een meer realistisch geluid bij hun spellen op de gameconsole, is deze Philips Soundstage HTL5130 een mooie aanwinst. Gameconsoles kunnen - net als dvd- en blu-ray spelers - direct op de soundbar via HDMI worden aangesloten. De voordelen van de WaveFlector-geluidstechniek zijn voor gamers goed te horen.

   

  Specificaties

  De Philips Soundstage HTL5130 heeft een afmeting van 71x75x33cm. Het gewicht van het apparaat is ongeveer vijf kilo. Het ondersteunt de geluidsinstellingen nachtstand, treble- en basregeling en audiosynchronisatie. Bij het apparaat wordt een voedingskabel meegeleverd, en verder een snelstartgids, gebruikershandleiding en de afstandsbediening met bijbehorende AAA-batterijen.

   

  Conclusie

  We zullen niet zeggen dat de Philips Soundstage HTL5130 de beste soundbar is die er op dit moment te koop is. Er zijn zeker betere alternatieven, maar daar hangt dan ook weer een hoger prijskaartje aan. Dit apparaat geeft de gebruiker voor een redelijke prijs een goed geluid in de huiskamer.

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • *

   1X THE FLYING DOCTORS COMPLEET

   In de legendarische tv-serie The Flying Doctors leven we mee met het lief en leed van de artsen, verpleegsters en piloten van de Royal Flying Doctor Service. De boxset van de laatste vijf seizoenen is vanaf nu verkrijgbaar: Totaal TV mag deze boxset én de boxset van de eerste vier seizoenen weggeven.

  TV-TIP Men in Black 3

  Men in Black 3
  om 10:42 uur
  Agent J ontdekt dat zijn partner en beste vriend K in het verleden is vermoord door een buitenaards wezen. J reist ook terug in de tijd om K te redden. Hij komt oog in oog te staan met een jonge versie van K en moet hem zien te overtuigen dat hij een Agent is uit de toekomst, die een slechte alien tegen moet houden.

  TV-TIP De toren

  De toren
  NPO 2 om 21:15 uur
  Marcel Musters die op zoek gaat naar het verhaal achter een mammoetdrol die nog geur afgeeft. Heb je meer nodig om in te schakelen op De Toren? Waarom wordt dit onwelriekende zandgebak bewaard? En wat at de mammoet de dag voor zijn toevoeging aan de wereld? Smullen!

  Interview

  • *

   Jan Pol

   In de Voetsporen van Dr Pol

   De wereldberoemde dierenarts Dr. Pol zoekt een opvolger. Drie Nederlandse dierenartsen gaan in Michigan de strijd met elkaar aan.
   Reacties0 reactie(s)