1. Tests

  Piepklein, maar bomvol opties

  Xsarius heeft een kleine nieuwe ontvanger op de markt gebracht die zowel in huis als mobiel in camper of caravan kan worden gebruikt.
  Jarco Kriek
  15 januari 2019
  10
  comments 5
  Piepklein, maar bomvol opties

  Het nieuwe model van het Nederlandse ontvangermerk Xsarius beschikt ondanks zijn kleine omvang over veel mogelijkheden. De Sniper HD Combo is de verbeterde versie van de Sniper HD. Dat model was alleen geschikt voor satellietontvangst. De Sniper HD Combo combineert satellietontvangst met televisie via de kabel of digitale ether. De mogelijkheden zijn verder vrijwel gelijk gebleven. Wie dus alleen via de satelliet naar tv kijkt, heeft voldoende aan het oudere model. Wie echter meer uit tv-ontvangst wilt halen, kan beter voor de Sniper HD Combo kiezen. Eigenlijk is het vanwege het geringe prijsverschil altijd beter voor het nieuwe model te kiezen. Zeker voor gebruikers op de camping is dit ons advies.

   

  Digitenne

  Dankzij de extra mogelijkheden kan met de Xsarius Sniper HD Combo worden gekeken naar het ongecodeerde zenderaanbod van Digitenne in DVB-T2. Dit aanbod bestaat uit de drie landelijke tv-zenders van NPO, aangevuld met twee regionale tv-zenders. En dat allemaal in Full HD 1080p/50 beeldkwaliteit. De ontvangst van deze kanalen is mogelijk omdat de Sniper HD Combo de H.265 (HEVC) videocodec ondersteunt. Ontvangst van gecodeerde kanalen van Digitenne is niet mogelijk. Dit is geen manke van de ontvanger, maar komt door een keuze van Digitenne-eigenaar KPN. Dit bedrijf levert voor Digitenne in DVB-T2 namelijk geen smartcards meer. Ontvangst van de gecodeerde kanalen van Digitenne is alleen mogelijk met de eigen bruikleenontvanger van KPN.

   

  Op vakantie

  De extra toevoeging van digitale ethertelevisie is goed nieuws voor de kijkers die er met de camper of caravan op uit trekken. Over de grens ontvangen ze met de Xsarius Sniper HD Combo natuurlijk satelliet, maar daarnaast kan het aanbod worden uitgebreid met tv- en radiozenders die lokaal in het vakantieland via de ether beschikbaar zijn. Het maakt niet uit of de zenders in DVB-T, DVB-T2 of DVB-T2/HEVC worden uitgezonden: de Sniper HD Combo ontvangt ze allemaal. Kijken of luisteren is natuurlijk alleen mogelijk als een zender ongecodeerd wordt uitgezonden.

   

  Kabel

  Een waardevolle aanvulling is ook de ontvangstmogelijkheid van digitale kabeltelevisie (DVB-C). Zo kan deze ontvanger bijvoorbeeld uit de camper of caravan worden gehaald op het moment dat de eigenaar thuis in Nederland is. In de woon- of slaapkamer kan er dan mee worden gekeken naar het ongecodeerde zenderaanbod van kabelbedrijven als Ziggo. In veel gevallen kan er met een smartcard ook worden gekeken naar gecodeerde zenders. De Xsarius Sniper HD Combo beschikt namelijk over een interne kaartlezer die door emulatie geschikt is voor vrijwel alle smartcards van Nederlandse en Vlaamse tv-aanbieders. Natuurlijk is in dit geval wel een geschikt abonnement noodzakelijk. De zenderlijsten van kabelaanbieders worden probleemloos in de ontvanger geladen door een perfect werkende kabelscan.

   

  Joyne en Canal Digitaal

  Kijken we naar de ontvangst van satellietsignalen, dan moeten we vaststellen dat de Xsarius Sniper HD Combo niet te gebruiken is met een abonnement op Joyne. Deze aanbieder gebruikt namelijk een kaartloze CI+ module voor het bekijken van gecodeerde zenders. De Sniper HD Combo heeft echter geen Common Interface-slot, en dus is het plaatsen van een dergelijke module niet mogelijk. Kijken naar het gecodeerde zenderaanbod van Canal Digitaal is wel mogelijk. In dat geval moet de abonnee wel beschikken over een smartcard van deze aanbieder. Canal Digitaal heeft namelijk ook een CI+ module met interne smartcard, en deze is helaas niet bruikbaar in deze ontvanger. Voor de Belgische aanbieders TV Vlaanderen en TeleSAT geldt wat dit betreft precies hetzelfde.

   

  Blindscan

  Wat betreft satellietontvangst – zowel DVB-S als DVB-S2 is mogelijk – laat de Xsarius Sniper HD Combo niets te wensen over. Alle zoekmogelijkheden zijn aanwezig. Abonnees van Canal Digitaal kunnen de fastscanzenderlijst gebruiken, die bij wijzigingen ook nog eens automatisch vernieuwd wordt. Maar wellicht het belangrijkste is de werkende blindscan. Met blindscan wordt het hele frequentiespectrum op aanwezige signalen onderzocht. Op deze manier kunnen vrijwel alle tv- en radiozenders gevonden worden. Tijdens onze test gaat de Sniper HD Combo vrij goed met deze zoekmogelijkheid om. De zoektijd is wellicht net iets langer dan bij andere (duurdere) ontvangers, en soms worden zenders met een zeer kleine bandbreedte niet gevonden. Vreemd is overigens dat dit soort zenders bij de ene blindscan wel worden gevonden, en bij de andere weer niet. Dat zou kunnen duiden op een kleine bug in de firmware. Overigens duurt een blindscan natuurlijk langer dan de andere zoekmogelijkheden die in de ontvanger aanwezig zijn.

   

  Multistream

  Een ander groot pluspunt van de Xsarius Sniper HD Combo is de ontvangst van met multistream uitgezonden tv-zenders. Hierdoor kan op diverse satellieten zonder abonnement worden gekeken naar zenders die met de meeste andere satellietontvangers niet ontvangen kunnen worden. Zo is er op de Eutelsat-satelliet op 5 graden west een groot aanbod van Franse en Italiaanse publieke en commerciële zenders beschikbaar.

   

  Online OTT

  Naast satellietontvangst biedt de Xsarius Sniper HD Combo via het internet ook over the top (OTT) functionaliteiten die een stuk verder gaan dan een webbrowser en de videodienst YouTube. We kunnen naar honderden live tv-zenders kijken via een zogeheten m3u-afspeellijst. Die moet overigens wel zelf gemaakt worden. Ook zijn er diverse van dit soort afspeellijsten kant-en-klaar op het internet te vinden. Verder kan er via IPTV met de protocollen Stalker en Xtream worden gekeken. Zo konden we een 'stout' Canadees IPTV-abonnement aan de praat krijgen en via dit kleine apparaat naar de belangrijkste Amerikaanse zenders kijken. Verder kan men met een beetje puzzelen ook OTT naar videocontent kijken met add-ons voor het Kodi-platform. Binnen het huisnetwerk kan de ontvanger muziek-, video- en fotobestanden weergeven dankzij de ingebouwde mediaspelerfunctie. Bij alle online functies raden we aan om de Sniper met een kabel op de router aan te sluiten. Als dit niet mogelijk is, kan de Sniper ook draadloos worden gebruikt. De hiervoor benodigde wifi-adapter wordt echter niet meegeleverd.

   

  Linux

  De Xsarius Sniper HD Combo is een ontvanger die functioneert op een gesloten variant van het Linux besturingssysteem. De ontvanger heeft een processor met een kloksnelheid van 600MHz. Het flash-geheugen bedraagt 128MB. Hieraan gekoppeld is een DDR3 RAM-geheugen van 256MB. Dit alles is ruim voldoende voor vlot zappen en soepel gebruik van de overige mogelijkheden. Het minimale stroomverbruik is niet alleen goed nieuws voor de energierekening thuis: ook onderweg of op de camping is dit een belangrijk pluspunt. De Sniper HD Combo is voor deze markt interessant vanwege de mogelijkheid van 12 volt gebruik. Tevens is gebruik van een infraroodoog mogelijk, zodat de ontvanger onzichtbaar achter televisie of in een kast geplaatst kan worden en bediening met de afstandsbediening toch mogelijk blijft.

   

  Opnemen

  Door de hybride ontvangstmogelijkheden van de Xsarius Sniper HD Combo zijn er ook ruimere opnamemogelijkheden. Die komen beschikbaar als op een van de twee USB-aansluitingen een externe harde schijf of USB-stick wordt aangesloten. Een goede EPG met meerdaagse programma-informatie maakt het opnemen makkelijker. Ook het pauzeren van live bekeken programma’s is mogelijk.

   

  Aansluitingen

  Behalve het front van de Xsarius Sniper HD Combo, die is uitgerust met een viercijferig display, wordt elke zijde van het apparaat voor het aansluiten van randapparatuur gebruikt. Op de achterzijde vinden we de aansluitingen voor schotelantenne en digitale kabel of ethertelevisie. Ook zit hier de netwerkaansluiting, die een maximale doorvoersnelheid van 100Mbit heeft. De Sniper kan op twee manieren op een televisie worden aangesloten. Aan te bevelen is om de digitale HDMI-aansluiting te gebruiken. Maar als in bijvoorbeeld camper of caravan nog een oude beeldbuistelevisie wordt gebruikt, dan kan de ontvanger ook via A/V-cinch of scart worden aangesloten dankzij de mini-jack A/V aansluiting. De hiervoor benodigde kabel wordt meegeleverd. Naast dit alles vinden we ook een coaxiale digitale geluidsuitgang aan de achterzijde van het apparaat. Aan de rechterzijkant is een USB 2.0 poort en het aansluitpunt voor het infraroodoog aanwezig. Een tweede USB 2.0 poort vinden we aan de linkerzijde, samen met de 12 volt stroomingang en een RS232-aansuitpunt voor servicedoeleinden.

   

  Conclusie

  Veel mogelijkheden voor relatief weinig geld, zo is de Xsarius Sniper HD Combo het beste te omschrijven. In deze prijsklasse wellicht de beste en meest uitgebreide ontvanger die er op dit moment in de winkel te koop is. Het blijft echter jammer dat de fabrikant in deze verbeterde versie geen CI-slot heeft opgenomen. Aan de andere kant had dat de zeer gunstige prijs wel hoger gemaakt.

   

  De geteste apparatuur is beschikbaar gesteld door Astrasat, Groningen

  XsariusSniper HD CombokaartlezerDVB-S2DVB-T2DVB-CHEVC/H.265

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • *

   5X2 KAARTJES GOOD BOYS

   Wat kan er wel allemaal niet fout gaan op één dag? De makers van Superbad, Bad Neighbours en Sausage Party komen met het originele Good Boys. Als hij wordt uitgenodigd voor zijn eerste feestje raakt de twaalfjarige Max in paniek omdat hij niet weet hoe je moet zoenen. Totaal TV mag vijf keer twee kaartjes voor deze komedie weggeven.

  TV-TIP Johnny English

  Johnny English
  SBS6 om 20:35 uur
  De Britse geheime dienst verliest in één klap zijn elitespionnen, door een bomaanslag tijdens de begrafenis van een van hun agenten. Noodgedwongen neemt MI7 zijn toevlucht tot Johnny English, een werknemer die niet bekend staat om zijn bekwaamheid. Als de Britse kroonjuwelen worden gestolen, is de crisis compleet in Engeland.

  TV-TIP Vera

  Vera
  NPO 1 extra om 22:00 uur
  Je zou het op het eerste gezicht niet zeggen, maar Vera Stanhope is een boevenvanger van de hoogste klasse. Ze krijgt dit seizoen hulp van een nieuwe partner, de ietwat ondeugende Aiden. Zijn hulp is hard nodig als het lijk van een vrouw wordt aangetroffen in een uitgebrande caravan op een vakantiepark.

  Interview

  • *

   Frans Bauer

   The Voice Senior

   Geer & Goor verlieten met gierende banden hun stoel in The Voice Senior. Enter Frans Bauer als vierde coach naast Marco Borsato, Ilse DeLange en Angela Groothuizen.
   Reacties0 reactie(s)