1. Tests

  Pinell Supersound II+: DAB+, internet en Spotify: ideaal

  Met een groeiend zenderaanbod en verbeterde ontvangst wordt de aanschaf van een DAB+ ontvanger steeds aantrekkelijker.
  Jarco Kriek
  12 augustus 2016
  8.0
  comments 3
  Pinell Supersound II+: DAB+, internet en Spotify: ideaal
  Met een groeiend zenderaanbod en verbeterde ontvangst wordt de aanschaf van een DAB+ ontvanger steeds aantrekkelijker.

  In Europa is Nederland bepaald geen voorloper op het gebied van DAB+. Daarvoor moeten we in de Scandinavië zijn. Noorwegen heeft al langere tijd een DAB/DAB+ netwerk in de lucht, en staakt over twee jaar zelfs de FM-etherverspreiding van radiozenders. Het is dus niet verwonderlijk dat juist Noorse fabrikanten ruime ervaring hebben met het maken van DAB+ radio's. Modellen worden veel aan andere bedrijven verkocht, die deze onder een eigen merknaam op de markt brengen. De belangrijkste Noorse fabrikant Pinell gooit het over een andere boeg en presenteert nu modellen onder de eigen naam op de Europese markt. Nederland is één van de eerste landen die kennismaken met de Pinell Supersound II+.

  DAB+ niet zaligmakend
  Laten we eerlijk zijn: DAB+ is zeker in Nederland op dit moment nog niet het summum voor de muziekliefhebber. Het bereik is nog niet optimaal en de geluidskwaliteit kan beter. Toch is DAB+ de opvolger van FM en daarom is het bij aanschaf van een nieuwe radio verstandig om ook naar modellen met DAB+ ontvangst te kijken. Maar er zijn meer zaken die de Pinell Supersound II+ een goede keus maken. Het apparaat combineert namelijk alle muziekwerelden. Naast een DAB+ en FM-ontvanger is het een echt multimedia-apparaat. Als we hem aansluiten op ons thuisnetwerk kunnen we via het internet naar tienduizenden radiozenders van over de hele wereld luisteren. Maar dat is nog niet alles. De muziekspeler kan ook muziekbestanden vanaf computers en NAS-servers in het netwerk ten gehore brengen. Maar de grootste extra is wellicht nog wel Spotify Connect. Wie een Spotify-abonnement heeft kan alle nummers van tablet of smartphone naar de Pinell Supersound II+ streamen en beluisteren. 

  Mooie vormgeving
  De Pinell Supersound II+ heeft een eigentijdse vormgeving in zwarte hoogglans. Een afstandsbediening wordt meegeleverd. Verder vinden we een gebruiksaanwijzing en externe voedingsadapter in de doos. Aan de voorzijde van het apparaat is veel plek gereserveerd voor de speaker. Daarnaast vinden we er twee grotere draaiknoppen: één voor het volume en één om de menu's te navigeren en selecteren. Verder zijn er negen bedieningsknoppen. Op een lcd-scherm wordt alle benodigde informatie weergegeven. Aan de achterzijde van de ontvanger vinden we enkele belangrijke aansluitmogelijkheden. Zo is er de mogelijkheid om een externe geluidsspeler aan te sluiten ('aux in'). De speler heeft een prima ingebouwde Wi-Fi mogelijkheid, maar toch worden we vrolijk van de netwerkingang waarmee we het apparaat met een kabeltje op het thuisnetwerk kunnen aansluiten. Omdat een geluidsuitgang ontbreekt, kan de hoofdtelefoonaansluiting worden gebruikt om de Pinell aan te sluiten op een bestaande stereo- of home cinema installatie. Niet de meest ideale manier, maar in de praktijk werkt het goed.

  Telescoopantenne
  Aan de achterzijde vinden we ook de telescoopantenne waarmee we DAB+ en FM-zenders uit de ether kunnen plukken. Helaas is er geen mogelijkheid om een externe antenne aan de Pinell Supersound II+ te koppelen; een euvel dat ook speelt bij alle vergelijkbare apparaten. De ontvangst is vooral gericht op DAB+. Dat betekent dat de ontvangstgevoeligheid voor DAB+ via de telescoopantenne goed tot zeer goed is. De FM-ontvangst is echter duidelijk minder dan die van een normale FM-radio. Bij FM is de RDS-functie beschikbaar, maar deze hapert al snel wanneer ontvangst niet optimaal is. Met de ontvangst van DAB+ scoort de Pinell Supersound II+ iets beter dan andere mobiele ontvangers. Omdat er geen ingebouwde accu aanwezig is, is dit apparaat hoofdzakelijk bestemd voor gebruik binnenshuis. Ontvangst binnenshuis is in Nederland op dit moment echter niet altijd mogelijk. In de komende maanden wordt de signaalkwaliteit verbeterd. Toch is merkbaar dat de Pinell Supersound II+ vergeleken met andere modellen met minder signaal genoegen neemt. 

  Internetradio
  We kunnen lang discussiëren over de vraag of DAB+ wel de beste manier is om in de toekomst naar radiozenders te luisteren. Internetradio is volgens sommigen een betere optie. Met de Pinell Supersound II+ hoeven we niet te kiezen: DAB+ en internetradio zijn beide aanwezig. Wie binnenshuis dus nog geen DAB+ ontvangst heeft, kan terugvallen op internetradio. Alle zenders die via DAB+ te ontvangen zijn, kunnen ook via het internet worden beluisterd. En natuurlijk nog tienduizenden andere zenders. Pinell maakt in het apparaat gebruik van de Frontier Silicon-applicatie. Deze biedt meer dan twintigduizend radiozenders van over de gehele wereld. Ook podcasts zijn te beluisteren. De database wordt regelmatig vernieuwd, zodat verouderde streams worden gerepareerd of verwijderd. Tevens worden nieuwe zenders toegevoegd. Mocht uw favoriete zender niet in de database zijn opgenomen, dan kan deze via een persoonlijk account aan het apparaat worden toegevoegd. Op deze manier is de gewenste radiozender altijd beschikbaar. Na onderzoek bleek dat Frontier Silicon dezelfde database gebruikt als V-Tuner; een soortgelijke applicatie die op veel andere apparaten met internetradio wordt gebruikt.

  Spotify Connect
  Wat de Pinell zo'n ideaal alles-in-één-apparaat maakt, is Spotify Connect. Naast het beluisteren van tienduizenden radiozenders en podcasts kunnen we met een Spotify-abonnement ook nog eens honderdduizenden nummers en albums beluisteren. Door middel van eigen speellijsten kunnen we als het ware een eigen radiozender maken of als deejay op een feestje vooraf de playlist bepalen. Naast een Spotify-abonnement is hiervoor een tablet of smartphone nodig. Deze moet draadloos worden verbonden met hetzelfde thuisnetwerk als de Pinell Supersound II+; alleen dan kunnen we via Spotify Connect muziek streamen. De werking van Spotify Connect is goed, maar nog niet probleemloos. Een enkele keer moesten we Spotify Connect opnieuw opstarten omdat de verbinding plotseling verbroken werd. Ook bij de muziekspeler vonden we enkele bugs. Bij het weergeven van mp3- en wma-bestanden vanaf NAS-apparaten die veel bestanden bevatten, duurt het vrij lang voordat alle nummers op de Pinell Supersound II+ worden weergegeven. Een enkele keer loopt het apparaat zelfs vast. Bij een NAS-apparaat waarop minder muziekbestanden zijn opgeslagen komt dit probleem niet voor.

  Veel gebruiksmogelijkheden
  De Pinell Supersound II+ is veelzijdig en heeft veel gebruikersmogelijkheden. Hij kan makkelijk in de huiskamer of slaapkamer geplaatst worden en heeft een goede geluidsweergave. Dat komt mede door de vormgeving, waarbij aan de achterzijde enkele aanpassingen zijn gemaakt waardoor er een betere geluidsverspreiding ontstaat. Het volume dat door de enkele speaker geleverd wordt is voldoende en er treedt niet snel vervorming op. Nadeel is wel dat er slechts één speaker aanwezig is: het geluid is dus mono. Ook dit is bij de meeste vergelijkbare apparaten in deze prijsklasse het geval. Als we de Pinell Supersound II+ via de hoofdtelefoonuitgang op een muziekinstallatie aansluiten, kunnen we wel in stereo genieten. Voor een optimale weergave zijn enkele voorgeprogrammeerde equalizerinstellingen aanwezig, maar we kunnen ook onze eigen voorkeuren opslaan en gebruiken. Door extra mogelijkheden als een alarm en snoozefunctie is de Pinell Supersound II+ ook geschikt als wekkerradio. We kunnen zelf bepalen met welke zender we wakker willen worden, en daarbij zowel voor DAB+ als internetradio kiezen. 

  Gebruiksgemak
  Het gebruiksgemak van de Pinell Supersound II+ is groot. Het installeren via de wizard kan door iedereen worden uitgevoerd, zeker omdat het menu in het Nederlands beschikbaar is. Het zoeken van DAB+ zenders gaat automatisch. Jammer genoeg is in de huidige versie van de firmware de mogelijkheid om handmatig DAB+ zenders te zoeken niet meer beschikbaar. In de gebruiksaanwijzing wordt deze optie nog wel genoemd. Het frequentiebereik bij DAB+ is 174 tot 230MHz; bij FM gaat het om de bekende frequentieband tussen de 87,5 en 108MHz. Met een speciale app is het apparaat ook te bedienen via tablet en smartphone.

  Conclusie
  In deze prijsklasse is de Pinell Supersound II+ het meest complete apparaat dat we tot nu toe zijn tegengekomen. De software is nog voor verbetering vatbaar, maar voor wie met monogeluid genoegen neemt is dit apparaat hardwarematig ideaal.


  VERBRUIK EN OPSTART De Pinell Supersound II+ verbruikt in stand-by minder dan 0,5 watt. In volledig bedrijf is het verbruik 9 watt. De geteste apparatuur werd beschikbaar gesteld door Quantis Electronics

  Reacties

 1. TV-TIP Oceans

  Oceans
  RTL 4 om 07:00 uur
  Natuurliefhebbers likken hun vingers af bij deze fantastische documentaire. De makers verdwijnen letterlijk onder het wateroppervlak en laten een onbeschrijflijke schoonheid, mar ook een afschuwelijk toekomstbeeld zien, indien er niet snel iets wordt gedaan aan overbevissing, verontreiniging en andere ellende. Blij wordt je niet van deze confronterende film, die met een enkel beeld laat voelen wat Al Gore met een hele film probeerde uit te leggen. Moeder Natuur is wreed, maar de mens nog veel meer.

  Doe mee en win!

  • *

   5X2 KAARTEN WHAT MEN WANT

   Ali David is een sportagente die moet concurreren met haar mannelijke collega’s. Door een samenloop van omstandigheden kan ze ineens de gedachten van mannen horen. Met deze nieuwe gave is ze haar collega’s te slim af maar zet ze wel haar relaties, waaronder die met haar vriend, op het spel. Totaal TV mag vijf keer twee kaartjes voor deze komedie weggeven.

  TV-TIP Zapp Awards 2019

  Zapp Awards 2019
  NPO 3 om 19:25 uur
  Zapplive-gezichten Klaas van Kruistum en Saskia Weerstand reiken live vanuit de vorstin in Hilversum voor het vierde jaar de Zapp Awards uit. Welke jeugdprogramma's, YouTubers, artiesten en presentatoren vallen er dit jaar in de prijzen en gaan met zo'n felbegeerde Award naar huis? En misschien nog wel belangrijker: wie wint dit jaar de Veer-in-je-reet Award?

  Interview

  • *

   Miljuschka Witzenhausen

   Miljuschka in Japan

   In een poging de geheimen van de Japanse keuken te ontrafelen, waagde Miljuschka Witzenhausen zich aan extreem giftige en nog bewegende visgerechten.
   Reacties0 reactie(s)