1. Tests

  Play Now box: Betaalbaar kijken zonder abonnement

  Een XBMC-speler met de juiste add-ons geeft toegang tot streams van talloze films en series. Play Now rekent er een schappelijke prijs voor.
  Jarco Kriek
  6 augustus 2016
  8.0
  comments 11
  Play Now box: Betaalbaar kijken zonder abonnement
  Een XBMC-speler met de juiste add-ons geeft toegang tot streams van talloze films en series. Play Now rekent er een schappelijke prijs voor.

  Een nieuwe fenomeen in Nederland: mediaspelers met XBMC-software en streaming functies waarmee niet alleen naar videobestanden op het eigen netwerk kan worden gekeken, maar ook naar films en series via het internet. Veel mediaspelers zijn geschikt voor het gebruik van XBMC. Hoewel het installeren van XBMC en het daarna optuigen met de benodigde add-ons reuze meevalt, schrikt deze klus toch veel consumenten af. Enkele leveranciers van XBMC-mediaspelers proberen de verkoop en vooral hun winst te verbeteren door zelf een gebruikersvriendelijke gebruiksinterface te maken, waarbij een eigen menu direct toegang geeft tot geïnstalleerde add-ons. Soms betaalt de consument daar veel geld voor: een apparaat dat zonder het zelfgemaakte uiterlijk een paar tientjes kost, wordt dan voor meer dan honderd euro verkocht. Andere leveranciers rekenen voor deze extra service beduidend minder. De Play Now-box is daar een voorbeeld van.

  Weinig aandacht aan verpakking
  Het valt ons direct op dat er weinig aandacht is besteed aan de verpakking waarin de Play Now-box wordt aangeboden. Het is duidelijk een OEM-product dat onder meerdere namen verkrijgbaar is. De Play Now-box toont opvallende overeenkomsten met de Mbox S82, zoals het opvallende ronde uiterlijk en de prominente melding dat de mediaspeler ook geschikt is voor 4K Ultra HD. Toch zijn de technische specificaties van de Play Out A56 - de officiële naam - iets beter. Naast de mediaspeler vinden we in de verpakking de afstandsbediening, een aansluitkabel om de mediaspeler analoog aan een televisie te koppelen en een HDMI-kabel van redelijk goede kwaliteit. Ook wordt een voedingsadapter geleverd. Een handleiding troffen we niet aan bij ons testexemplaar; hiervoor moeten we naar de website van de leverancier. Deze levert ook een draadloos toetsenbord met mousepad. Dat toetsenbord is van redelijke kwaliteit, maar in de praktijk grijpen we toch al snel naar een - overigens wel twee keer zo duur - draadloos toetsenbord van Logitech.

  Snelle processor
  De Play Now-box heeft een voor mediaspelers snelle processor: een Core Cortex A9 met een kloksnelheid van 2GHz. Hieraan gekoppeld is een 2GB RAM-geheugen en een intern opslaggeheugen van 16GB. Dat kan door middel van een USB-opslagapparaat of micro SD-kaart verder worden uitgebreid. Uit onze test blijkt dat via USB een externe harde schijf met maximaal 3TB opslagcapaciteit aangesloten kan worden. De Play Out-box heeft veel aansluitmogelijkheden. Naast de SD-kaartsleuf zijn er twee USB-poorten. De mini jack A/V-uitgang en aansluitingangen voor de stroomadapter, netwerkkabel, HDMI, optisch digitaal geluid en micro USB maken het geheel compleet. Draadloos beschikt de Play Now-box over Wi-Fi b/g/n en Bluetooth. De mediaspeler werkt op het Android Kitkat 4.4.2-besturingssysteem. Hierdoor kunnen we ook apps uit de Google Play-store aan de functionaliteit van de mediaspeler toevoegen. Gebruik van OTT-diensten als Netflix, Videoland Unlimited en NLziet zijn hierdoor mogelijk. 

  Geschikt voor Ultra HD
  Nu de Ultra HD-televisie oprukt in de huiskamer, worden er ook aan mediaspelers hogere eisen gesteld. De Play Now-box is een van de mediaspelers die Ultra HD-beeldweergave ondersteunt. De hoogste beeldresolutie die deze mediaspeler kan verwerken is 3840 bij 2160 pixels. Tevens wordt het afspelen van 3D-videocontent ondersteund. De mediaspeler ziet alle computers en NAS-servers in het thuisnetwerk zonder problemen. Als we via het thuisnetwerk grotere videobestanden naar de Play Now-box streamen, zien we bij bekijken op de televisie soms enige haperingen. Ook loopt het geluid niet altijd synchroon. Het afspelen van muziekbestanden - ook high-res audio - verloopt zonder problemen. 

  Eerste installatie 
  Bij het opstarten van Play Now-box blijkt ons vermoeden dat het om een verbeterde versie van de Mbox S82 gaat juist te zijn. Na het opstartscherm van Play Now verschijnt het logo van Mbox in het beeld. Vervolgens blijkt dat de eigen grafische schil van deze mediaspeler heel uitgebreid is. Het opstartscherm toont dat de mobiele tv-diensten Ziggo Live TV, Horizon GO en KPN Interactieve TV online al geïnstalleerd zijn. Na het invoeren van de juiste gegevens kunnen deze direct gebruikt worden. Omdat het om Android-apps gaat, kunnen deze toepassingen via de Google Play Store naar de nieuwste versie worden opgewaardeerd. Tevens zijn de apps van Netflix, YouTube en Buienradar al geïnstalleerd. De eerste installatie van de Play Now-box is dus eigenlijk heel simpel: veel belangrijke dingen zijn al voor ons gedaan. Met ons eigen Google Play store-account kunnen we nu het Android-gedeelte verder naar eigen inzicht inrichten.

  Now Play icoon
  Op het beginscherm vinden we ook het Now Play-icoon. Hiermee komen we bij de echte voordelen die deze mediaspeler biedt. De leverancier heeft in een menu streamingmogelijkheden verzameld die voor Nederlandse kijkers interessant zijn. Het bekijken van sport, films, series en video on demand wordt hierdoor heel eenvoudig. De bediening binnen het menu verloopt soms wat stroperig, maar we vinden wel vrij recente films en series. En het mooiste is dat direct de Nederlandse ondertiteling erbij wordt geselecteerd. In het Play Now-menu zijn de volgende genres aanwezig: films, series, kids-zone, sport, muziek, live, gemist, diverse en porno. Teven kunnen we de instellingen wijzigen en vanuit dit menu eigen bestanden van netwerkapparaten afspelen. In veel gevallen kan bij films of series worden gekozen tussen HD of SD. Soms verloopt het afspelen van films en series in HD hikkend. Dat heeft niets met de mediaspeler te maken, maar met de internetverbinding naar de server waar de content vandaan komt. We laten overigens in het midden of het op deze manier bekijken van films, series en programma’s legaal is. Het is jammer er een oudere versie van XBMC wordt gebruikt. Het gaat hierbij om versie 13.0, die bijna een jaar oud is; inmiddels is XBMC omgedoopt tot Kodi.

  Het geld waard?
  Natuurlijk betaalt de consument voor deze Play Now-box uiteindelijk iets meer dan voor een kale Mbox S82. Het verschil is enkele tientallen euro’s. Hiervoor krijgen we dan wel een voorgeïnstalleerde mediaspeler die direct aan het internet verbonden en gebruikt kan worden. Tevens houden we de vrijheid om de mediaspeler naar eigen inzicht via Android en XBMC verder uit te breiden. Helemaal bugvrij is de Play Now-box niet. Soms liep het apparaat na het geven van enkele snelle commando's vast, zodat we hem van de stroom moesten halen en herstarten. Wat dat betreft dienen fabrikant Mbox en leverancier Play Now nog wel enkele inhaalslagen te maken. Voor de Nederlandse kijker is er meer dan voldoende aanbod dat gratis bekeken kan worden. Denk hierbij aan de drie landelijke tv-zenders NPO 1, NPO 2 en NPO 3 en alle publieke regionale zenders. Ook zijn de diensten voor uitgesteld kijken van de NPO, RTL en SBS in het menu aanwezig en kunnen we zonder kosten naar eerder uitgezonden programma’s kijken. Er is ook veel internationale content te vinden via tv-zenders en diensten voor uitgesteld kijken.

  Conclusie
  De Play Now-box is vergelijkbaar met de populaire Raspberry Pi mediaspeler, maar heeft naast XBMC ook Android als besturingssysteem in huis. Nog lang niet perfect en wellicht te duur voor de hobbyist die een soortgelijk apparaat goedkoper zelf in elkaar kan zetten, of zelf een Mbox kan optuigen. Voor het grootste deel van de consumenten is dit echter een plug&play mediaspeler met uitgebreide mogelijkheden.

  VERBRUIK EN OPSTART De Play Now-box verbruikt in stand-by minder dan 1 watt. In volledig bedrijf ligt het verbruik rond de 13 watt. De opstarttijd is ongeveer twintig seconden. 

  FIRMWARE We hebben de Play Now-box getest met Android 4.4.2 KitKat en XBMC versie 13 van 5 mei 2014. Apparatuur beschikbaar gesteld door Play Now BV, Eindhoven.

  Reacties

 1. TV-TIP Goede tijden, slechte tijden

  Goede tijden, slechte tijden
  RTL 4 om 20:00 uur
  Anton klopt bij Ludo aan voor juridische hulp. Lana grijpt het ceremonie-meesterschap aan om haar moeder te tonen hoe zelfstandig ze is. Bing, Rik en Amir maken er een mannenmiddag van.

  Doe mee en win!

  • *

   5X2 BIOSCOOPKAARTJES COLD PURSUIT

   De hardwerkende familieman Nels Coxman (Liam Neeson) woont in een klein plaatsje in Colorado. Zijn rustige leven is afgelopen wanneer zijn zoon vermoord wordt door een drugsbaron. Nels’ zoektocht naar gerechtigheid wordt een wraakzuchtige jacht op de drugsbaron. Totaal TV mag vijf keer twee kaartjes voor deze actiethriller weggeven.

  TV-TIP Het leven van Hitler - een blauwdruk voor dictators

  Het leven van Hitler - een blauwdruk voor dictators
  NPO 2 om 20:25 uur
  Wat gebeurde er tussen 1889 en 1929 in het leven van een in Oostenrijk geboren Duits jochie, dat ervoor zorgde dat de wereld in vuur en vlam stond? Dat gaat niet over een zakkie knikkers. In deze vierdelige docu wordt uiteengezet hoe Adolf Hitler Adolf Hitler werd.

  Interview

  • *

   Miljuschka Witzenhausen

   Miljuschka in Japan

   In een poging de geheimen van de Japanse keuken te ontrafelen, waagde Miljuschka Witzenhausen zich aan extreem giftige en nog bewegende visgerechten.
   Reacties0 reactie(s)