1. Tests

  Pluggy HDMI-stick: Pluggy maakt belofte deels waar

  Een tv met internetaansluiting is mooi, maar om daar nu een nieuw toestel voor de kopen gaat wat ver. De Pluggy belooft een oplossing.
  Jarco Kriek
  8 juni 2016
  6.0
  comments 36
  Pluggy HDMI-stick: Pluggy maakt belofte deels waar
  Een tv met internetaansluiting is mooi, maar om daar nu een nieuw toestel voor de kopen gaat wat ver. De Pluggy belooft een oplossing.

  Het idee is eigenlijk simpel. Maak van een oude televisie zonder internettoegang met een HDMI-stick een volwaardige internettelevisie. De uitwerking blijkt echter lastiger dan het idee.

  In Nederland zijn steeds meer van dit soort HDMI-sticks te koop. Allemaal verschillen ze een beetje van elkaar, maar één ding hebben ze gemeen: ze maken gebruik van het Android-besturingssysteem. En hierdoor kan men de apps van Google Play gebruiken. Dat heeft als voordeel voor importeurs en distributeurs van dit soort HDMI-sticks dat men zelf geen software hoeft te ontwikkelen. Er zijn op Google Play namelijk honderdduizenden apps beschikbaar. 

  De Pluggy is één van de HDMI-sticks die in Nederland te koop is. De stick wordt in China gemaakt. Dat is ook te merken als we de Pluggy voor het eerst installeren: de lokale tijd loopt negen uur voor. China tijd dus. 

  Voor dat we de Pluggy kunnen gebruiken moeten we een paar handelingen uitvoeren. Niet elke televisie is namelijk geschikt om via de Pluggy een internettelevisie te worden. De televisie moet beschikken over HDMI- en USB-ingangen. Heeft uw televisie dat niet, dan hoeft u geen Pluggy aan te schaffen. 

  Het pakket van de Pluggy bestaat uit twee doosjes. In de eerste vinden we de HDMI-stick zelf. Daarbij wordt een summiere Engelstalige handleiding geleverd. Via het internet is er ook een uitgebreidere Nederlandse handleiding beschikbaar. Er worden twee kabels meegeleverd op de HDMI-stick aan de televisie te koppelen. De ene is een HDMI-verlengkabel, de andere een mini USB-kabel. Deze laatste dient voor de stroomtoevoer van de Pluggy. De stroom wordt uit een USB-poort van de televisie naar de Pluggy geleid. 

  In het andere doosje vinden we een infrarood toetsenbord. Onder de batterijklep van dit toetsenbord zit een klein USB-ontvangertje dat we in de USB-ingang van de Pluggy kunnen plaatsen. Op deze manier kunnen we de Pluggy bedienen. De Pluggy maakt gebruik van Wi-Fi om contact te maken met het internet. In huis moet dus een draadloos netwerk beschikbaar zijn. Om voldoende signaal te ontvangen heeft de Pluggy een uitklapbare antenne.

  Het installeren van de Pluggy is kinderspel. De stappen daarna zijn wat lastiger. Als eerste moeten we toegang krijgen tot ons draadloze netwerk. We lopen hier dan direct tegen een probleem aan. De Pluggy heeft namelijk geen afstandsbediening en kan dus alleen via het meegeleverde toetsenbord bediend worden. Voor het invoeren van tekst is dat heel handig. Het besturen van het aanwijspijltje op het scherm is lastiger. Dit gebeurt via een klein touchpad op het toetsenbord, en daar mag nog wel wat aan verbeterd worden. 

  Het instellen van het netwerk is even zoeken, maar op zich een makkelijke handeling. We merken wel dat de Pluggy een behoorlijk krachtig Wi-Fi signaal nodig heeft om contact te maken met het netwerk.

  Wanneer alles geïnstalleerd is, moeten we in het menu ons Google-account aan de Pluggy koppelen. Alleen op deze manier kunnen we apps van Google Play downloaden en via de Pluggy gebruiken. In de Pluggy zijn standaard al wat apps geïnstalleerd, zoals de sociale media Twitter en Facebook, de dienst voor uitgesteld kijken Uitzending Gemist en het nieuws van de Telegraaf. 

  Alle andere apps kunnen we bij Google Play ophalen. Deze wordt op het beeldscherm aangegeven met de term ‘App Store’. Het downloaden van apps gaat gesmeerd, maar de opgehaalde apps worden niet automatisch op het hoofdscherm in het vakje My Apps geplaatst. We moeten onderaan het scherm via het toetsenbord een icoontje indrukken – net als bij een laptop twee keer snel op het touchpad drukken – om alle beschikbare apps te zien en te selecteren. 

  We botsen al snel op het grootste nadeel van dit soort HDMI-sticks. Niet alle apps zijn namelijk geschikt voor gebruik op televisie. Een populaire app als NOS Teletekst is hierdoor niet te gebruiken. De tekst verschijnt niet goed op het scherm omdat deze app voor Android-apparaten gemaakt is waarbij met het scherm verticaal staand wordt gebruikt. Een televisie gebruikt echter alleen horizontaal liggend beeld. Naast NOS Teletekst zijn nog veel meer apps die hierdoor niet bruikbaar zijn. Ook vervelend: bij het afspelen van eerder uitgezonden programma’s via Uitzending Gemist blijft in veel gevallen een draaiend logo met de tekst ‘loading video’ in beeld staan, terwijl het gekozen programma wel wordt afgespeeld. In een nieuwe firmwareversie moet dit volgens de importeur verholpen zijn.

  Een ander minpunt is het bedieningsgemak van de Pluggy. Die is namelijk minimaal. Het is echt jammer dat men niet heeft gekozen voor een laagdrempelige afstandsbediening, waarbij het toetsenbord als optie kan worden gebruikt. Een toetsenbord heeft voor minder ervaren gebruikers al snel te veel knopjes. Daarnaast hebben we bedenkingen bij het gekozen toetsenbord. Er zijn wel betere te vinden, die prettiger in gebruik zijn. Door de lastige bediening via het toetsenbord is de lol er voor veel gebruikers al snel af. En dat is jammer. 

  De Pluggy heeft – net als andere HDMI-sticks – de potentie om uit te groeien tot een apparaat voor een brede groep gebruikers. Daarvoor moeten distributeurs en importeurs wel willen investeren in eigen firmware, die meer bedieningsgemak biedt dan de standaard firmware van de Chinese fabrikanten. De importeur van de Pluggy laat weten dat er op korte termijn een nieuwe firmwareversie komt waarmee het bedieningsgemak wordt verbeterd. Ook is er de mogelijkheid om optioneel voor enkele euro’s een afstandsbediening aan te schaffen. 

  De Pluggy heeft als technisch hart een Cortex A5 processor met een kloksnelheid van 1 GHz. Daarbij hoort een RAM-geheugen van 512 MB. Intern heeft de Pluggy 4 GB opslagcapaciteit. Die kan echter worden uitgebreid door een micro SD-geheugenkaart in de Pluggy te plaatsen. Hier kan men bijvoorbeeld films, muziek of foto’s opzetten. Er kunnen veel bestandsformaten worden afgespeeld, waaronder ook HD-videobestanden. Dat kan eventueel ook door streaming via het lokale thuisnetwerk. Voor grotere videobestanden wordt dit echter al snel problematisch, omdat we de Pluggy alleen draadloos op het netwerk kunnen aansluiten, waardoor de maximale overdrachtssnelheid wordt beperkt. 

  De Pluggy is een gadget met potentie, maar er moet nog wat gesleuteld worden voordat hij kan concurreren met Google TV, Smart TV of andere tv-internetplatforms.


  CATEGORIE We hebben de Pluggy getest in de categorie internettelevisie

  FIRMWARE We hebben de Pluggy met het Android 4.0.4 besturingssysteem getest

  Reacties

 1. TV-TIP Star

  Star
  Fox om 20:05 uur
  De getalenteerde zangeres Star Davis droomt van een muziekcarrière en begint een meidengroep. Het duurt niet lang voordat het trio ontdekt wordt, maar dan beginnen de problemen pas echt.

  Doe mee en win!

  • *

   5X DVD KLEM S2

   Er kleeft bloed aan de handen van Hugo Warmond en hij is meer dan ooit verstrengeld met ex-topcrimineel Marius Milner. Ze krijgen dan ook al snel te maken met malafide accountants, ontsporende gezinsbeslommeringen en de wraakzuchtige lange arm van de onderwereld. Totaal TV geeft dit tweede seizoen vijf keer weg op dvd.

  TV-TIP The Roast of Johnny de Mol

  The Roast of Johnny de Mol
  Comedy Central om 20:30 uur
  Patty Brard, Peter Pannekoek, Tooske Ragas, Najib Amhali, Heleen van Royen, Ruben van Zwieten, Tatum Dagelet en Danny Froger roesten vanavond Johnny de Mol. De Roast Master is Jeroom.