1. Tests

  Populaire privacybeschermers

  In Totaal TV nummer 7 kunt u uitgebreid lezen over de mogelijkheden en het belang van een VPN. In deze test stellen we drie populaire VPN-diensten op de proef.
  Jarco Kriek
  28 maart 2019
  comments 2
  Populaire privacybeschermers

  Nu steeds meer Nederlanders besluiten om een VPN te gebruiken, rijst de vraag welke VPN-aanbieder de beste keuze is. Inmiddels zijn er honderden VPN-aanbieders actief: een veel te groot aantal om allemaal te testen. We legden daarom drie veelgebruikte VPN-aanbieders onder de loep.

   

  VyprVPN

  Al langere tijd actief is VyprVPN van het bedrijf Golden Frog. Supervoordelig is het VyprVPN-abonnement niet. Afhankelijk van de duur van het abonnement moet tussen de €10,50 per maand (maandabonnement) en €3,30 per maand (bij een tweejarig abonnement op basis van vooruitbetaling) afgerekend worden. Daarmee is VyprVPN zeker niet de goedkoopste, maar ook niet de duurste VPN-aanbieder.

   

  Als we het VyprVPN-abonnement inhoudelijk bekijken, dan zien we dat het ondanks de prijs toch minder biedt dan andere, ook goedkopere, aanbieders. Zo kunnen slechts drie apparaten gelijktijdig van de dienst gebruikmaken. Wie dus in huis meerdere computers, tablets, smartphones en mediaspelers gebruikt, kan tegen deze beperking aanlopen. De dienst biedt voldoende keuze voor servers die gebruikt kunnen worden: VyprVPN heeft in 66 landen actieve servers staan. Het bedrijf beweert dat ruim 700 servers door klanten gekozen kunnen worden, maar het is wel even zoeken naar de meest geschikte server. De internetdoorvoersnelheid tussen de servers vertoont grote verschillen. Slechts een beperkt aantal servers levert echt een downloadsnelheid van meer dan 200Mbps. Voor de duidelijkheid: Ziggo levert bij het duurste internetabonnement een maximale downloadsnelheid van 400Mbps en KPN op glasvezelnetwerken maximaal 500Mbps. Het snelste internetabonnement bij deze aanbieders wordt bij gebruik van VyprVPN dus eigenlijk met enkele honderden Mbps teruggeschroefd.

   

  Voordeel van VyprVPN dat de eigenaar alleen eigen servers gebruikt. Veel VPN-aanbieders huren bij andere bedrijven ruimte op bestaande servers. Eigen servers zorgt voor een grotere zekerheid wat betreft privacy en beveiliging. Maar op dit punt laat de aanbieder toch wel enige steekjes vallen. VyprVPN registreert namelijk in bepaalde gevallen de connecties die door klanten met de VPN-servers worden gemaakt. Onduidelijk is wat VyprVPN doet als autoriteiten verzoeken om deze logbestanden af te staan.

   

  VyprVPN is beschikbaar voor veel apparaten. Computers met het besturingssysteem Mac OS X, Windows en Linux worden ondersteund. Ook zijn er apps voor tablets en smartphones voor de besturingssystemen Android en Apple iOS. Tevens worden diverse routers en Smart TV-internettelevisies ondersteund. Ook online mediaspelers kunnen eenvoudig met VyprVPN beveiligd worden. De app voor tablet en smartphone is overzichtelijk en gebruiksvriendelijk. Van de drie door ons geteste VPN-diensten biedt VyprVPN de beste app voor mobiele apparaten.

   

  VyprVPN levert ook een duurder abonnement voor de intensievere internetgebruiker. Met dit abonnement kunnen maximaal vijf apparaten gelijktijdig van de VPN-dienst gebruik maken. Tevens biedt dit duurdere abonnement de betere Chamelon beveiliging en een cloud opslagdienst.

   

  NordVPN

  NordVPN is bij Nederlanders wellicht het bekendst. Dit komt omdat dit bedrijf de laatste maanden veel reclamezendtijd bij tv- en radiozenders heeft ingekocht. Nu wil veel reclame niet direct zeggen dat een dienst ook goed is, maar met NordVPN is dit wel het geval.

   

  Vooral prijstechnisch scoort NordVPN goed. Het maandabonnement kost €10,50, maar NordVPN wordt aanzienlijk goedkoper bij een driejarig abonnement. In dat geval kost NordVPN op basis van vooruitbetaling van het gehele abonnement slechts €2,62 per maand. Feitelijk betekent dit dat we voor €94,54 gedurende drie jaar de diensten van NordVPN kunnen gebruiken.

   

  Voor dit bedrag levert NordVPN veel diensten. Zo kunnen gelijktijdig zes apparaten van de NordVPN-servers gebruik maken. De besturingssystemen Mac OS X, Windows, Linux, Android en Apple iOS worden ondersteund. NordVPN kan tevens makkelijk op Android TV mediaspelers gebruikt worden. De app voor tablet en smartphone is goed bruikbaar, maar zit op sommige punten net iets ingewikkelder in elkaar dan de apps van andere VPN-diensten. Maar de grootste voordelen van deze VPN-aanbieder zijn de doorvoerinternetsnelheid en beveiliging.

   

  Ook voor snellere internetabonnementen is NordVPN een goede keuze. In vergelijking met VyprVPN biedt NordVPN meer servers, ook buiten Europa, die verbindingen van meer dan 200Mbps tot stand kunnen brengen. Het aantal servers dat beschikbaar is nadert de duizend. Die servers zijn in ruim zestig landen opgesteld. Maar vooral op het onderdelen privacy en beveiliging scoort NordVPN buitengewoon goed. Zo stelt de aanbieder dat er absoluut geen enkele verbinding met de VPN-servers wordt gelogd. Wat betreft de beveiliging van de verbinding biedt NordVPN naast de meestgebruikte standaardprotocollen OpenVPN, L2TP/IPSEC, SSTP en PPTP ook het door andere aanbieders minder gebruikte IKEv2/IPSEC.

   

  NordVPN is door alle mogelijkheden en de goede beveiliging de VPN-aanbieder met de beste prijs-kwaliteitverhouding.

   

  ExpressVPN

  Maar eigenlijk de beste van de door ons geteste VPN-diensten wordt door ExpressVPN geleverd. Maar daar hangt dan wel een iets hoger prijskaartje aan. Als we kiezen voor een maandelijks abonnement, dan moet hiervoor omgerekend €11,40 betaald worden. Het jaarabonnement kost omgerekend 88 euro. Dit komt neer op ongeveer €7,32 per maand. In vergelijking met NordVPN betekent dit dat een driejarig abonnement bij NordVPN goedkoper is dan een jaarabonnement bij ExpressVPN. En daarbij moet ook nog gezegd worden dat een ExpressVPN-abonnement slechts drie gelijktijdige verbindingen toestaat.

   

  Maar de mogelijkheden van gebruik van apparaten is bij ExpressVPN wel net iets uitgebreider. Naast Windows, Mac OS X, Linux, tablet en smartphone zijn ook extensies voor de internetbrowsers Google Chrome en Firefox verkrijgbaar. Ook kan ExpressVPN op een gemakkelijke wijze worden geïnstalleerd in diverse modellen routers. En daarmee kan bij ruim 2000 servers in maar liefst 94 landen worden ingelogd. Daarbij geldt dat ook deze aanbieder geen enkele verbinding logt. Samen met de meestgebruikte beveiligingsprotocollen is de privacy en beveiliging bij ExpressVPN ruim in orde. Dit geldt ook voor de gebruikersvriendelijkheid en het gemak van de app voor mobiele apparaten.

   

  Maar de doorvoerinternetsnelheid van de servers is het onderdeel waarmee ExpressVPN met kop en schouders boven de andere VPN-aanbieders uitsteekt. Bij veel van de 2000 servers komt de internetsnelheid boven de 100Mbps uit. Bij honderden servers wordt de maximale internetsnelheid die Ziggo en KPN op dit moment levert ook met gebruik van een VPN gehaald. En bij enkele servers is de doorvoerinternetsnelheid zelfs hoger dan 500Mbps.

   

  Beste keuze

  De keuze van VPN-aanbieder is in meerdere opzichten belangrijk. NordVPN bewijst dat goedkoop geen duurkoop hoeft te zijn. Gelet op prijs en kwaliteit komt NordVPN in deze test als beste keuze uit de bus. ExpressVPN is wat betreft kwaliteit op enkele belangrijke punten net iets beter, maar kost bij een meerjarig contract wel drie keer zoveel als NordVPN. Zeker niet slecht maar wel op belangrijke punten als privacy en doorvoerinternetsnelheid minder goed is VyprVPN, dat dan wel weer de beste mobiele app bij het abonnement levert.

   

  VPNExpressVPNVyperVPNNordVPN

  Lees ook

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • *

   5X VIP-PAKKET FAST AND FURIOUS HOBBS AND SHAW

   Dwayne Johnson en Jason Statham zijn terug als Luke Hobbs en Deckard Shaw. Deze spectaculaire eerste stand-alone film neemt de kijker mee van Los Angeles naar Londen en van het verlaten Chernobyl naar het prachtige Samoa. Totaal TV mag vijf keer een VIP-pakket van deze actiefilm weggeven met daarin een t-shirt en natuurlijk twee bioscoopkaartjes.

  TV-TIP UEFA Champions League kwalificaties: PSV - FC Basel

  UEFA Champions League kwalificaties: PSV - FC Basel
  Veronica om 19:30 uur
  Trainer Mark van Bommel staat voor een zware klus: drie voorrondes Champions League zien te overleven teneinde deel te mogen nemen aan het miljoenenbal. Eerst maar eens zien te winnen van het Zwitserse FC Basel, dat vorig seizoen nog Vitesse uit de Europa League hield.

  TV-TIP Top Five

  Top Five
  om 17:35 uur
  Voormalig stand-upcomedian Andre Allen speelde de hoofdrol in drie filmkomedies en wil nu serieuze films maken. Maar het publiek ziet hem nog steeds als grappenmaker en dat gaat ten koste van zijn populariteit. Zijn aanstaande huwelijk met een realityster moet hem weer in de spotlights plaatsen. Hij wordt door een journaliste overgehaald om een interview te doen en leert daardoor zichzelf kennen.

  Interview

  • *

   Janny van der Heijden

   Denkend aan Holland

   In Denkend aan Holland ontdekken André van Duin en Janny van der Heijden Nederland vanaf het water. Ze varen langs eeuwenoude stadjes, historische landgoederen en door natuurgebieden.
   Reacties0 reactie(s)