Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Tests

  Premium LCD: net zo goed als OLED?

  LG is bekend om zijn OLED-toestellen, maar gaat ook verder met de ontwikkeling van LCD-tv’s. We testten het nieuwe premium LCD-model.
  Jarco Kriek
  13 augustus 2019
  8
  comments 0
  Premium LCD: net zo goed als OLED?

  Voor deze test bekeken we 65 inch versie van de LG SM9010PLA. Onze verwachtingen zijn hooggespannen, want voor deze televisie moet een bedrag betaald worden waarvoor we ook een instapmodel OLED-televisie van LG kunnen kopen. Met een prijs van bijna 2500 euro legt de fabrikant de lat voor zichzelf behoorlijk hoog.

   

  Design

  Als we de LG SM9010PLA bevrijden uit zijn stevige verpakking, zien we dat hij een fraai design heeft: strak en eenvoudig, van zwart kunststof met zilveren accenten. Het beeldscherm is riant, maar oogt niet massaal als het in een huiskamer wordt geplaatst. Wie daardoor vindt dat de tv misschien nog wel een maatje groter kan, zou kunnen kijken naar het 75 inch model. Aan deze keuze hangt natuurlijk wel een hoger prijskaartje.

   

  Nieuwe technieken

  Wat maakt dit LCD-beeldscherm nou anders dan andere beeldschermen? LG wijst op enkele nieuwe technieken die bij dit beeldscherm gebruikt worden. Dit zijn onder meer IPS (in-plane switching, voor nauwkeuriger kleuren en een betere kijkhoek), Full Array Local Dimming achtergrondverlichting, en een kleurverbeteraar die LG NanoCell heeft gedoopt. In verhouding met LCD-beeldschermen van andere fabrikanten met vergelijkbare specificaties is de prijs van de SM9010PLA niet extreem, maar het is duidelijk een LCD-televisie uit het premiumsegment.

   

  Digitale tuners

  Op de televisie vinden we twee aansluitpunten voor antennes. Met de ingebouwde multituner kan alleen digitaal tv gekeken worden. De televisie ondersteunt de uitzendnormen DVB-T2, DVB-C en DVB-S/S2. DVB-T2 en DVB-C kunnen echter niet gelijktijdig gebruikt worden, omdat hiervoor hetzelfde aansluitpunt gebruikt wordt. Het ongecodeerde zenderaanbod van de NPO en regionale publieke omroepen dat in Nederland via de ether in DVB-T2 wordt uitgezonden, kan – mits de ontvangst goed is – probleemloos weergegeven worden. Dit verraadt direct dat de televisie HEVC (H.265) ondersteunt. Dat wordt ook duidelijk bij satellietontvangst, waar we ook in Ultra HD uitgezonden zenders kunnen bekijken. Ook het ongecodeerde DKTV-zenderaanbod van kabelbedrijf Ziggo wordt met de juiste instellingen direct gevonden en in de zenderlijst geplaatst. Voor het gecodeerde zenderaanbod van Canal Digitaal (satelliet) en Ziggo (kabel/DVBC) gebruiken we de door deze distributeurs geleverde CI+ modules. De werking was probleemloos. Het gecodeerde zenderaanbod van Digitenne (DVB-T2) kan niet direct via de interne tuner van de televisie worden bekeken, omdat KPN geen CI+ module voor Digitenne heeft uitgebracht.

   

  Aansluitingen

  Op de LG SM9010PLA zijn legio aansluitmogelijkheden aanwezig. Zoals een premium televisie betaamt, zijn er vier HDMI-poorten. Deze werken via het 2.1 protocol. Tevens ondersteunt de belangrijkste HDMI-aansluiting ARC. Een digitale optische geluidsuitgang en een analoge hoofdtelefoonaansluiting maken de audiomogelijkheden compleet. Verder heeft de tv drie USB-aansluitpunten. Draadloze verbinding is mogelijk met wifi en Bluetooth, en de televisie kan natuurlijk ook met een kabel op het huisnetwerk en het internet aangesloten worden. Op deze manier kunnen via de interne mediaspeler films, foto’s en muziek afgespeeld en bekeken worden vanaf NAS-servers en computers binnen het huisnetwerk. Online mogelijkheden kunnen worden gebruikt via het eigen WebOS-platform van LG. Denk hierbij aan streamingdiensten als Netflix. De SM9010PLA beschikt over WebOS versie 4.5.

   

  Airplay 2

  Een positief punt is de ondersteuning van de Airplay 2 techniek van Apple. Dit betekent dat veel online streamingdiensten – die in sommige gevallen niet op het WebOS-platform beschikbaar zijn – via een tablet of smartphone naar de tv gestreamd kunnen worden. LG is overigens niet de enige fabrikant die Airplay 2 via een firmware-update aan nieuwere tv-modellen heeft toegevoegd.

   

  Afstandsbediening

  LG levert ook bij deze televisie de zogenaamde Magic Remote afstandsbediening. Daar kun je van houden of niet. Op zich is de werking goed. Maar het richten op het beeldscherm - om zo à la de Nintendo Wii een cursor te bedienen - kan voor sommige gebruikers wat lastig zijn. Over de spraakbesturing die LG de naam ThinQ AI heeft gegeven zijn we niet heel erg te spreken. Het aantal Nederlandse commando’s is op dit moment nog beperkt. Met de Engelse commando’s komen we al verder, maar de spraakbediening is zeker niet van het niveau dat kabelbedrijf Ziggo levert bij de Mediabox Next.

   

  Nieuwe technieken

  De LG SM9010PLA ondersteunt de zogeheten WISA techniek. Dit betekent dat draadloze luidsprekers, zoals surroundboxen en soundbars, zonder kabels met de televisie verbonden kunnen worden. WISA wordt niet door alle fabrikanten ondersteund, maar bijvoorbeeld Harman Kardon en B&O doen dit wel. Wat betreft beeldverbeterende technieken heeft de tv onder meer HDR10 en Dolby Vision aan boord. De standaard HDR10+ ontbreekt. Wat betreft het geluid zijn we zeer tevreden over deze televisie. Dat klinkt prima en er is bijvoorbeeld ook ondersteuning voor Dolby Atmos aanwezig.

   

  Beeldkwaliteit

  Natuurlijk is de beeldkwaliteit bij televisies het allerbelangrijkst. De LG SM9010PLA heeft een 4K Ultra HD-beeldscherm met de bijbehorende resolutie. En daar kunnen we toch wel enkele kritische aantekeningen bij plaatsen. Wie deze televisie in een donkere ruimte gaat gebruiken, ziet eigenlijk direct dat de achtergrondlichttechniek Full Array Local Dimming nog niet perfect is. Zo zijn de zwarttinten niet volledig zwart, zoals wel het geval is bij een goed OLED-beeldscherm. Wie de televisie in een huiskamer met normaal daglicht gebruikt, heeft hier echter veel minder last van. Dit werd duidelijk toen we bij de test de rolluiken openden. De NanoCell techniek zorgt zeker wel voor een beter kleurcontrast, en is daardoor een toegevoegde waarde voor de beeldkwaliteit.

   

  Conclusie

  Kan dit LCD-beeldscherm met alle nieuwe technieken de strijd met OLED aan? Het eerlijke antwoord is nee. Maar LG heeft de LCD-techniek bij deze LG SM9010PLA wel verbeterd ten opzichte van eerdere modellen. De aanschaf van deze televisie is dan ook geen miskoop, en zeker bij gebruik met normaal daglicht zorgt het toestel voor indrukwekkende beelden.

   

   

  De geteste apparatuur werd beschikbaar gesteld door LG Benelux

  LGLCDSM9010PLAFull Array Local DimmingNanoCellWebOSWISA

  Reacties

 1. TV-TIP Gort over de Grens

  Gort over de Grens
  NPO 2 om 20:28 uur
  Ilja Gort weet wel hoe je een lekker wijntje moet brouwen – hij bottelt zich al jaren een slag in de rondte in zijn chateau in het dorpje Saint-Émilion, zo’n 20 kilometer ten oosten van Bordeaux. Toch waagt hij zich dit keer niet alleen aan een peperdure Franse klassieker, maar laat hij ook een Chateau Migraine de Touraine door zijn keel glijden. Moet hij de strip paracetamol alvast klaarleggen of valt de mythische wijn best te pruimen?

  TV-TIP Je Huis op Orde

  Je Huis op Orde
  SBS 6 om 20:30 uur
  Het huis van Esther en Jacob uit Heemstede was altijd al een puinhoop, maar sinds Esther de diagnose borstkanker kreeg, heeft ze helemaal geen energie meer om de bezem door de overvolle stulp te halen. Het resultaat is dat het duo en hun twee pubers inmiddels verdrinken in de janboel. Omdat Jacob zijn vrouw in deze woelige tijd een schoon en opgeruimd huis gunt, worden Viktor en zijn team van professioneel opruimers opgetrommeld. Maar of Esther daar nou op zit te wachten…

  Interview

  • *

   Maarten Remmers

   Keuringsdienst van Waarde

   Verslaggever en researcher Maarten Remmers zoekt in Keuringsdienst van Waarde naar de verhalen achter producten.
   Reacties0 reactie(s)