1. Tests

  Prijsvechter met kwaliteit

  Mutant doorbreekt met de HD11 opnieuw een prijsbarrière: voor onder de honderd euro een Engima2 ontvanger die HEVC/H.265 ondersteunt.
  Jarco Kriek
  14 maart 2017
  8
  comments 0
  Prijsvechter met kwaliteit

  De Mutant HD11 is een satellietontvanger met kleine afmetingen. Hij heeft geen interne voeding, maar er wordt een 12 volt stroomadapter meegeleverd. Dat, samen met zijn bescheiden omvang, maakt de Mutant HD11 uitermate geschikt voor mobiel gebruik in bijvoorbeeld camper of caravan. Dat de fabrikant een extern infraroodoog voor communicatie met de afstandsbediening meelevert, is een extra pluspunt.

   

  Bediening

  De Mutant HD11 wordt bediend met de meegeleverde afstandsbediening, die in tegenstelling tot de ontvanger wel volwassen afmetingen heeft. De afstandsbediening is geen echte hoogvlieger, maar dan mag je van een apparaat in deze prijsklasse ook niet verlangen. De knopindeling is echter logisch en de communicatie met ontvanger verloopt probleemloos. Opvallend is dat de fabrikant ondanks de scherpe prijsstelling een kwalitatief goede HDMI-kabel standaard meelevert. Ook is er een duidelijke gebruiksaanwijzing, maar helaas niet in het Nederlands.

   

  Sober

  Omdat het sobere plastic kastje van de Mutant HD11 niet echt aantrekkelijk is om te zien, zal er vaak voor gekozen worden om hem uit het zicht te plaatsen. Aan de onderzijde zijn enkele uitsparingen aanwezig waardoor de ontvanger eenvoudig onzichtbaar aan de muur kan worden gehangen. Plaatsing achter de televisie is door de kleine omvang vrijwel altijd mogelijk. Hierbij komt natuurlijk het infraroodoog voor communicatie met de afstandsbediening goed van pas.

   

  Aansluitingen

  De interne kaartlezer vinden we aan de zijkant van het apparaat, met daarnaast de stand-bytoets. Aan de achterzijde van de ontvanger vinden we, begrijpelijk gezien de omvang, alleen de hoogstnodige aansluitmogelijkheden. Voor mobiel gebruik is het natuurlijk handig als de Mutant HD11 op een oudere televisie zonder HDMI aangesloten kan worden. Een scartaansluiting ontbreekt echter. Als alternatief is er een mini-jack aansluiting, waarmee de HD11 via A/V-cinch toch op een ouder tv-model kan worden aangesloten. Natuurlijk raden we aan om voor HDMI te kiezen indien mogelijk. Voor het aansluiten van een extern opslagapparaat zijn er twee USB 2.0 poorten aanwezig. Digitale audio kan via de optische S/PDIF-aansluiting verkregen worden. Een 10/100Mbit netwerkaansluiting maakt verbinding met het thuisnetwerk en internet mogelijk. De HD11 heeft een niet-verwisselbare, op het moederbord geïntegreerde DVB-S2 tuner zonder doorlusmogelijkheid.

   

  Opnemen

  Omdat de Mutant HD11 maar over een enkele tuner beschikt, zijn de opnamemogelijkheden beperkt. Gelijktijdig twee zenders opnemen die op verschillende satellieten of transponders worden uitgezonden is bijvoorbeeld niet mogelijk. Ook het gelijktijdig bekijken van de ene en opnemen van een andere zender is zeker niet in alle gevallen mogelijk. Dat geldt ook voor het ongecodeerd archiveren van opgenomen programma's op een externe harde schijf of USB-stick. Het pauzeren van live uitgezonden programma's, het zogenaamde timeshifting, is wel mogelijk als er een extern opslagapparaat is aangesloten.

   

  Interne kaartlezer

  De interne kaartlezer werkt op basis van emulatie probleemloos met de smartcards van vele aanbieders, waaronder CanalDigitaal en TV Vlaanderen. Aan een dergelijke kaartlezer kleven wel enkele nadelen. Zenders die worden uitgezonden met de aangescherpte CWOE-codering zijn met de interne kaartlezer niet zichtbaar. Verder is de toekomstige werking van de kaartlezer niet gegarandeerd in het geval dat aanbieders een technische aanpassing zouden doorvoeren in hun coderingsnorm. Omdat de Mutant HD11 niet over een Common Interface-slot beschikt, zou de ontvanger bij uitval van de kaartlezer worden gedegradeerd tot een free-to-air (FTA) ontvanger. Zo'n vaart zal dat echter niet lopen: de afgelopen jaren zijn kaartlezers die door emulatie geschikt zijn gemaakt voor smartcards van CanalDigitaal en TV Vlaanderen nooit uitgevallen.

   

  Zenders zoeken

  De Mutant HD11 ondersteunt de belangrijkste en meest voorkomende mogelijkheden om zenders te zoeken. Afhankelijk van de gebruikte firmware zijn ook blindscan en fastscan beschikbaar. De gebruiker heeft hierdoor dus altijd de meest actuele zenderlijst van CanalDigitaal of TV Vlaanderen in de ontvanger zitten. Dankzij blindscan kan men tevens vrijwel alle op een satelliet uitgezonden tv- en radiozenders in de zenderlijst krijgen. Er is geen limiet aan van het aantal kanalen in de zenderlijst. Pluspunt van de HD11 is dat de interne tuner gevoelig is. Dat betekent dat er bij een zwak signaal toch zenders gevonden en bekeken kunnen worden. Het aansluiten van de meest gebruikte LNB's en schotelinstallaties is mogelijk door ondersteuning van de DiSEqC-protocollen 1.0, 1.1, 1.2 en USALS.

   

  Linux

  De Mutant HD11 is een Open Source Linux ontvanger. Dat betekent dat er veel verschillende firmware voor het apparaat beschikbaar is op het internet, elk met een eigen menu, infomatiebalken en EPG. Daarnaast zijn er mogelijkheden voor gebruikers om zelf skins te downloaden en te wijzigen. De populairste firmware voor de HD11 is van OpenATV of OpenPli. Deze bieden de meeste menuopties en mogelijkheden om direct via het internet de ontvanger naar eigen inzicht te pimpen door installatie van zogeheten add-ons. Hierdoor worden de mogelijkheden van het apparaat uitgebreid.

   

  Broadcom

  Het technisch hart van de Mutant HD11 is een Broadcom chipset met een processor met twee virtuele kernen (dual thread) met een kloksnelheid van 750MHz. Het gaat hierbij om een nieuwer model chipset dat de compressietechniek HEVC/H.265 ondersteunt. Dat betekent niet dat de HD11 een Ultra HD-ontvanger is. Het apparaat is Full HD en kan tot en met het beeldformaat 1080p weergeven. Ondersteuning van HEVC/H.265 is er alleen voor video die online of via een aangesloten opslagapparaat in het maximale beeldformaat 1080p afgespeeld wordt. Online wordt HEVC/H.265 steeds vaker gebruikt omdat dit een bandbreedtebesparing van tientallen procenten met zich meebrengt. Aan de chipset hangt een 256MB NAND flash- en een 512MB DDR3 RAM-geheugen.

   

  IPTV

  Naast satellietontvangst biedt de Mutant HD11 vele interactieve mogelijkheden. Denk hierbij aan HbbTV, het terugkijken van eerder uitgezonden programma's bij een aantal tv-zenders en het online kijken en luisteren naar duizenden tv- en radiozenders van over de hele wereld. Dit kan allemaal door de gebruiker zelf bepaald worden door het installeren van add-ons. Hoe meer men zich in de mogelijkheden van Enigma2 verdiept, des te meer kan men uit de ontvanger halen. Daarbij is Google natuurlijk je beste vriend: online zijn veel forums en sites die een duidelijke uitleg geven. Ook op YouTube zijn tal van video's te vinden waarin een duidelijke uitleg in beeld en geluid wordt gegeven. Op deze manier wordt ook uitgelegd hoe men nieuwe firmware in de HD11 kan plaatsen. Dat lijkt op het eerste gezicht ingewikkeld, maar is het zeker niet. Staat de gewenste firmware eenmaal in het apparaat, dan wordt deze automatisch aangepast en vernieuwd.

   

  Beeld

  Natuurlijk is de beeldkwaliteit het belangrijkste bij een satellietontvanger. Bij de Mutant HD11 zijn hier geen negatieve op- en aanmerkingen te plaatsen als het om gebruik via de HDMI-aansluiting gaat. Het beeld is echter beduidend minder goed als via analoge A/V-cinch mogelijkheid via mini-jack gekeken wordt.

   

  Conclusie

  De Mutant HD11 is een prijsvechter die voor een zeer schappelijke prijs een kwalitatief goede tv- en videobeleving biedt. Voordeel is dat het apparaat probleemloos zowel thuis en mobiel in camper of caravan te gebruiken is De aanschaf van twee ontvangers om het hele jaar binnen- en buitenhuis van satelliettelevisie te genieten is dan ook niet nodig.

   

   

  De geteste ontvanger is beschikbaar gesteld door EuroGlobal Enschede

  MutantHD11satellietHEVCH.265mobielEnigma2Linux

  Reacties

 1. TV-TIP Oefeninterland voetbal (vrouwen)

  Oefeninterland voetbal (vrouwen)
  SBS6 om 13:30 uur
  De Oranje Leeuwinnen beginnen de voorbereiding op het WK met een trainingskamp in Zuid-Afrika, waar vandaag een oefeninterland gespeeld wordt tégen de nummer 48 op de FIFA-ranglijst (Oranje staat 7de). De laatste ontmoeting tussen de twee vond in 2016. Oranje won dit duel met 2-0 dankzij twee doelpunten van Vivianne Miedema.

  Doe mee en win!

  • *

   5X2 KAARTJES INSTANT FAMILY

   Als Pete (Mark Wahlberg) en Ellie (Rose Byrne) een gezin willen stichten, komen ze in de wereld van adoptie terecht. Wanneer ze de rebelse vijftienjarige Lizzy en haar jongere broer en zus leren kennen, krijgt het stel onverwacht in één keer drie kinderen. Dit brengt niet alleen moeilijke situaties met zich mee maar ook grappige en ontroerende momenten. Totaal TV mag vijf keer twee kaartjes voor deze komedie weggeven.

  TV-TIP Alaska: A year in the wild

  Alaska: A year in the wild
  Een om 18:10 uur
  Winters in Alaska, dat is bibberen. Hoewel veertien graden onder nul niet bepaald benauwd te noemen is, hadden we het kouder verwacht. De dieren moeten hoe dan ook vol aan de bak om te overleven en nog een lente mee te maken. In juli kan de zwembroek aan, want dan kan het er zomaar 19 graden zijn.

  Interview