Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Tests

  Pure Elan Connect+: van alle markten thuis

  De Pure Elan Connect+ combineert analoge en digitale radio via de ether met internetradio, allemaal in een heel compact apparaat.
  7 september 2021
  8
  comments 1
  Pure Elan Connect+: van alle markten thuis

  In de wereld van analoge en digitale radio is Pure geen onbekende fabrikant. Bij veel winkels zijn de DAB+ ontvangers van deze fabrikant te vinden, vaak met veel meer functionaliteiten dan alleen de ontvangst van etherradio. De vernieuwde versie van het model Pure Elan Connect+ is hier een voorbeeld van.

   

  Ether plus internet

  De Pure Elan Connect+ is een relatief kleine radio, die zowel binnenshuis op 230 volt netstroom kan worden gebruikt als buiten dankzij de oplaadbare batterij. Dat is op het eerste oog misschien niet zo spannend, maar het interessantste zit in dit geval binnen in de radio. Naast etherontvangst via analoge FM en digitale DAB+ zijn er meer dan 20.000 radiozenders te beluisteren via het internet. Als toetje kan er ook muziek weergegeven worden van bijvoorbeeld een tablet of smartphone. Hiervoor wordt de bluetooth-techniek gebruikt. Om deze radio helemaal compleet te maken, zijn er twee speakers ingebouwd. Stereo dus.

   

  Ziggo

  Alles bij elkaar maakt dit de Pure Elan Connect+ mogelijk interessant voor Ziggo-klanten. Dit kabelbedrijf is namelijk bezig met de gefaseerde uitschakeling van analoge FM-kabelradio. Als alternatief noemt Ziggo diverse oplossingen om voortaan digitaal radio te luisteren. De Pure Elan Connect+ combineert meerdere van deze oplossingen in de radio: etherontvangst via FM en DAB+ en het beluisteren van radiozenders via het internet.

   

  Zenderaanbod

  De vraag is dan ook of deze Pure Elan Connect+ kan worden gezien als vervanging voor abonnees die bij Ziggo naar analoge radio luisteren of luisterden Het antwoord is ja en nee. Ja, het is zeker een goede vervanging wat betreft zenderaanbod. Met deze radio kunt u naar alle zenders luisteren die analoog in het Ziggo-aanbod zitten of zaten. En dat niet alleen. Door de ondersteuning van internetradio haalt u radio uit de hele wereld in huis. Maar hoewel deze radio stereogeluid biedt, kan hij het geluidstechnisch niet winnen van een klassieke radiotuner die via een versterker en luidspreker de kamer met geluid vult. Voor de audiofiel is de Pure Elan Connect+ dus geen goed alternatief. Wie minder hoge eisen aan audio stelt, kan zeker met deze veelzijdige radio uit de voeten.

   

  Vormgeving

  Wie de Pure Elan Connect+ aanschaft, moet geen grote radio verwachten. Het is een compact apparaat. Dat maakt het makkelijk om de radio zowel binnen als buiten te gebruiken: als u bijvoorbeeld even gaat werken in de tuin of een klusje op zolder doet, neemt u de radio gewoon lekker mee. Op netstroom kan er natuurlijk eindeloos radio geluisterd worden, en de volledig opgeladen ingebouwde batterij ging in onze test bij normaal geluidsniveau acht uur mee. Wie de muziek wat harder wil, doet ongeveer vijf uur met een volle batterij. Dit is overigens korter dan wat de fabrikant aangeeft: Pure heeft het over minimaal tien uur batterijgebruik. Aan beide zijden van de radio vinden we een speaker met een vermogen van drie watt. In het midden van het apparaat is een klein kleurendisplay van 2,4 inch aanwezig. Hieromheen zijn elf bedieningsknoppen geplaatst. De Pure Elan Connect+ is verkrijgbaar in de kleuren wit en zwart.

   

  Geluid

  Zoals gezegd: deze radio kan zeker niet vergeleken worden met het geluid van een tuner-versterkercombinatie. Het is en blijft een draagbare radio. Als we een meer reële vergelijking maken tussen de Pure Elan Connect+ en andere draagbare radio's in dezelfde prijsklasse, dan scoort hij wel bovengemiddeld goed. Maar verwacht ook dan geen discotheek. De twee beschikbare speakers leveren samen een vermogen van 6 watt. Om het geluid te verbeteren is een equalizer beschikbaar. Zo kan de gebruiker het geluid personaliseren. Wie echt wil swingen, kan een hoofdtelefoon gebruiken via de 3,5mm mini jack aansluiting. Een bluetooth hoofdtelefoon aansluiten is niet mogelijk. Wel kan er muziek via bluetooth naar de radio worden gestreamd vanaf tablet of smartphone. Hij werkt dan dus als bluetooth-speaker.

   

  Display

  Het kleurendisplay heeft meerdere functies. Hij geeft de frequentie en naam van een radiozender weer, plus een logo en informatie over de muziek die wordt geluisterd, als dit beschikbaar is. Het grootste nadeel van het display is de omvang. Het is eigenlijk te klein. Zeker voor ouderen en gebruikers met visuele beperkingen is het turen om de informatie te kunnen lezen.

   

  Ontvangst

  De ontvangst van etherradio zowel via FM als DAB+ gebeurt via een uitschuifbare telescoopantenne. Deze is vast met de radio verbonden. De telescoopantenne verwijderen en vervangen door bijvoorbeeld een buitenantenne is dus niet mogelijk. Pure lijkt bij deze radio een antenne te gebruiken die is geoptimaliseerd voor DAB+ ontvangst. Die is namelijk beter dan ontvangst van in FM uitgezonden radiozenders. Daarbij moet gezegd worden dat u binnenshuis niet gegarandeerd bent van een goede DAB+ ontvangst. Dit ligt overigens niet aan deze radio, maar aan het zenderpark dat op dit moment in Nederland wordt gebruikt voor DAB+. Radiozenders hebben beloofd om het bereik van DAB+ in de toekomst te verbeteren. Buitenshuis is de DAB+ ontvangst overigens veel beter. De draagbare mogelijkheden brengen nog een groot voordeel met zich mee. Wie bijvoorbeeld met camper of caravan op vakantie gaat, kan op elke vakantiebestemming gebruik maken van deze radio.

   

  Internetradio

  En wie op dir vakantiebestemming toegang tot draadloos wifi-internet heeft, kan zelfs naar vrijwel alle uit Nederlands afkomstige radiozenders luisteren. Dit kan via het internetradio-gedeelte van dit apparaat. Bij duurdere radio's met toegang tot internetradio is een fysieke internetaansluiting aanwezig. Bij deze relatief goedkope Pure Elan Connect+ niet. Verbinding met het internet kan alleen via wifi worden gemaakt. Dat is goed om te weten als deze radio aangeschaft wordt ter vervanging van analoge FM-kabelradio bij Ziggo. In het huis waar dit apparaat wordt gebruikt voor internetradio, moet dus een wifisignaal aanwezig te zijn.

   

  Undok

  Deze radio gebruikt het veel gebruikte en populaire Undok-platform voor internetradio. Dat vinden wij een voordeel. De zenderlijsten voor internetradio worden goed actueel gehouden. Een nieuwe internetradiozender is dan ook snel in de lijst te vinden. Via de Undok-app kunnen onder meer de favorietenlijsten worden beheerd of makkelijker internetradiozenders worden gevonden. Undok zorgt er tevens voor dat met deze radio muziek afgespeeld kan worden van computers en NAS-schijven in het lokale netwerk van de gebruiker.

   

  Eindoordeel

  De Pure Elan Connect+ is een compacte stereoradio met uitgebreide mogelijkheden die niet alleen overal in huis maar ook buiten gebruikt kan worden. Het grootste minpunt is het te kleine display dat teveel informatie op een te klein schermpje propt. Grootste voordeel is de combinatie van etherradio met internetradio. Het geluid is voor een apparaat met een dergelijke omvang in deze prijsklasse bovengemiddeld goed.

  DAB+internetradioUndokFMPurePure Elan Connect+

  Reacties

 1. TV-TIP Beste Kijkers

  Beste Kijkers
  RTL 4 om 21:35 uur
  Ruben Nicolai staat te trappelen voor een nieuw seizoen Beste Kijkers, het tiende alweer. Je schakelt in voor het commentaar op de grappigste filmpjes van de afgelopen week, maar blijft hangen voor Ruben, Tijl Beckand en Jeroen van Koningsbrugge die elkaar én hun team­leden in de maling nemen. Het programma leek een beetje uit de gratie, maar keerde in 2023 terug op tv. Nog geen jaar later loeren we al naar het derde seizoen sinds de break.

  TV-TIP Spooked: Ireland

  Spooked: Ireland
  discovery om 22:30 uur
  Na zijn spoken­expeditie in Schotland springt medium Chris Fleming het Noorderkanaal over. In Spooked: Ireland bezoekt hij de meest afgelegen kastelen en spookhuizen, op zoek naar para­normale verschijnselen. Chris wordt bijgestaan door de Ierse reality-ster en presentatrice Vogue Williams. Het duo bezoekt beruchte Ierse griezel­locaties als Charleville Castle, Leap Castle en de lugubere Wicklow-gevangenis, ook wel bekend als ‘de poorten van de hel’.

  Interview