QLED imponeert
De afgelopen jaren heeft Samsung met allerhande argumenten geprobeerd de consument warm te laten lopen voor de curved televisie: een tv met gebogen beeldscherm. Eigenlijk moeten we na drie jaar vaststellen dat deze missie is mislukt. De weerstand tegen een gebogen televisie blijft bestaan. Het is dan ook opmerkelijk dat Samsung toch nieuwe curved-modellen op de markt blijft brengen. Minder prominent op de voorgrond weliswaar, maar toch zijn de tv’s met gekromd beeldscherm in verschillende prijsklassen en modellijnen te vinden. Voor consumenten die in de afgelopen drie jaar wél de overstap naar curved hebben gemaakt is dat prettig, want de meeste consumenten die kozen voor curved geven bij hun nieuwe televisie toch weer de voorkeur aan een gebogen beeldscherm. Zij worden door Samsung dus op hun wenken bediend.
Lichtval
En Samsung heeft niet stil gezeten, Het bedrijf heeft de curved beeldtechniek verbeterd. Een van de nieuwe vlaggenschepen is de Samsung Q8C-serie. Vergelijken we de eerste curved televisies van drie jaar geleden met het nieuwe model QE65Q8C dat we dit keer testen in Totaal TV, dan zien we duidelijke verbeteringen. Zo is de reflectie van het beeldscherm sterk verbeterd. De weerkaatsing van omgevingslicht is bij curved beeldschermer nadrukkelijker zichtbaar dan bij platte modellen, maar bij de nieuwe schermen speelt dat veel minder dan bij voorgaande modellen. Overigens is bij aankoop van QLED televisies van Samsung oplettendheid geboden. De fabrikant heeft ten opzichte van de modellen van 2017 de modelnaam niet gewijzigd. Alleen de toevoeging 2018 is aanwezig. Consumenten die - begrijpelijk - op zoek zijn naar het goedkoopste adres voor een nieuwe televisie moeten dus opletten dat ze niet ongemerkt het oudere model van 2017 kopen.
Installatie
De Samsung QE65Q8C wordt goed verpakt in een stevige doos geleverd, compleet met voet. Die voet hoeft niet altijd te worden gemonteerd. Omdat de televisie relatief dun is voor een LED-model kan hij ondanks het gebogen scherm mooi strak aan de muur worden gemonteerd. De montage van de voet is overigens kinderspel en een kwestie van enkele schroeven vastdraaien. Omdat hiervoor de televisie plat moet worden neergelegd, is wel de nodige ruimte nodig. Waar de voet van een televisie vroeger vaak was voorzien van een laagje plastic, is hij bij dit model volledig van aluminium.
One Connect Box
Deze Samsung televisie beschikt over een zogeheten One Connect Box, die met een ‘onzichtbare’ kabel aan de televisie wordt gekoppeld. Deze dunne en vrijwel niet zichtbare kabel is de enige verbinding die naar de televisie loopt. Door deze kabel loopt zelfs de stroomtoevoer. Op de One Connect Box zijn ook alle aansluitmogelijkheden aanwezig. Dit zijn onder meer vier HDMI aansluitingen, drie USB aansluitingen (waarvan een 3.0), een netwerkaansluiting en een digitale optische audio-uitgang. Natuurlijk beschikt deze televisie ook over ingebouwde tuners voor ontvangst van digitale tv. De QE65Q8C is geschikt voor ontvangst van DVB-C, DVB-S/S2 en DVB-T/T2. Dit betekent dat digitale ether televisie in DVB-T2 - de nieuwe uitzendstandaard van Digitenne - ook ontvangen kan worden. Dit is mogelijk omdat HEVC (H.265) ook ondersteund wordt bij alle broadcaststandaarden van de ingebouwde tuner. Omdat deze televisie ook HDR, HDR10+ en HLG ondersteunt, is deze televisie geschikt voor alle huidige gangbare technologieën. Bij de ingebouwde tuners is een twin tuner voor satellietontvangst aanwezig. Het tunerdeel voor kabel (DVB-C) en Digitenne (DVB-T/T2) wordt voor beide uitzendnormen gebruikt. Dit houdt in dat gelijktijdig gebruik van kabel en Digitenne niet mogelijk is. Er is een Common Interface-slot aanwezig. Dit kan zowel voor CI als CI+ gebruikt worden. De CI-modules van alle in de Benelux actieve aanbieders - van zowel satelliet, kabel als digitale ethertelevisie - werken probleemloos in de QE65Q8C. Voor Digitenne geldt dat in gebieden waar deze tv-dienst al naar DVB-T2 is omgezet alleen naar het ongecodeerde aanbod van publieke tv-zenders kan worden gekeken. Dit komt omdat KPN vooralsnog geen CI+ module voor Digitenne in DVB-T2 heeft uitgebracht. Voor ontvangst van satellietzenders worden de fastscanzenderlijsten van Canal Digitaal en TV Vlaanderen ondersteund. Deze zenderlijsten worden ook automatisch ververst.
Beeldkwaliteit
Samsung gebruikt trendy bewoordingen om deze televisie bij de consument onder de aandacht te brengen. Zo heeft de QE65Q8C een Picture Quality Index (PQI) van 3300: een term die voor de meeste consumenten abracadabra is, Ook termen als Supreme UHD Dimming, Q Engine, Billion Colors, Q Color, Q Contrast en Q Viewing Angle gaan velen de pet te boven. Gelukkig zegt een plaatje meer dan duizend moeilijke termen. Het plaatje van dit beeldscherm heeft resolutie van 3840 bij 2160 beeldpunten. Het is dus een volledig 4K Ultra HD beeldscherm. En het beeld dat de QE65Q8C weergeeft, is echt mooi. Het huidige QLED is beduidend beter dan de eerste quantum dot LED techniek die Samsung drie jaar geleden onder de naam SUHD in Nederland introduceerde. Maar de eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat hoe mooi, gedetailleerd en indrukwekkend het beeld ook is, OLED het wat betreft beeldkwaliteit toch van QLED wint.
Tizen
De huidige televisie is veel meer dan alleen een apparaat om naar lineaire televisie te kijken. De hedendaagse consument kijkt hybride naar tv- en videocontent. En op dit punt is de QE65Q8C van alle markten thuis. Zo kan er zonder aanvullende apparatuur direct via de televisie van online videodiensten als Netflix, Amazon Prime Video, Videoland, NLziet en YouTube gebruik worden gemaakt. En ook met online diensten is – indien beschikbaar – het bekijken van content in 4K UHD mogelijk. Samsung gebruikt voor het online gedeelte van de QE65Q8C het eigen Tizen besturingsplatform. Tizen werkt goed, maar het is jammer dat er naast Tizen geen mogelijkheid wordt geboden om het steeds populairder wordende Android TV op de televisie te gebruiken. Samsung heeft ook geen ingebouwde mogelijkheid voor gebruik van Chromecast. Natuurlijk kan er wel eenvoudig een losse Chromecast op worden aangesloten.
Afstandsbediening
Over de afstandsbediening die Samsung tegenwoordig bij televisies in Nederland levert, is veel commotie. Voorheen werden er bij de duurdere modellen - zoals de geteste QE65Q8C - twee afstandsbedieningen meegeleverd. Naast de internationale afstandsbediening met alleen de belangrijkste bedieningsmogelijkheden werd ook een meer vertrouwd exemplaar geleverd met meer bedieningsknoppen, zoals de numerieke toetsen. Dat deze uitgebreide afstandsbediening in Nederland extra en kosteloos werd geleverd, kwam door certificeringsafspraken die met aanbieder Ziggo gemaakt waren. Ondertussen zijn deze afspraken herzien. Hierdoor wordt de uitgebreide afstandsbediening niet meer standaard meegeleverd. Met alleen de kleine afstandsbediening is het even wennen we bijvoorbeeld direct willen zappen van NPO 1 (voorkeurpositie 1) naar SBS 6 (positie 6), omdat cijfertoetsen ontbreken. Snel zappen blijft wel mogelijk als met een simpele druk eerst de zenderlijst wordt opgeroepen. Als we eenmaal gewend zijn blijkt de afstandsbediening in praktijk zeer prettig werkbaar.
Conclusie
Samsung verbaast met de QE65Q8C. Hoewel OLED een betere beeldtechniek is, levert deze televisie een beeld dat kwalitatief zeer dicht in de buurt komt. Tel daarbij de vele online mogelijkheden, en je weet dat dit televisiemodel geen miskoop is.
De geteste apparatuur werd beschikbaar gesteld door Samsung Nederland.