1. Tests

  Quantis EISS: In vijf minuten tv op de camping

  Het opstellen van een satellietschotel op de camping blijft voor veel mensen een lastige klus. Met EISS belooft Quantis de oplossing.
  Jarco Kriek
  25 july 2016
  10.0
  comments 14
  Quantis EISS: In vijf minuten tv op de camping
  Het opstellen van een satellietschotel op de camping blijft voor veel mensen een lastige klus. Met EISS belooft Quantis de oplossing.

  Veel kampeerders kennen het probleem: op de vakantieplek de schotelantenne uitrichten om naar de Nederlandse tv-zenders te kunnen kijken. Met het Easy Install Satellite System – afgekort EISS – zegt Quantis de oplossing te hebben. Het Nederlandse bedrijf belooft binnen vijf minuten kijkplezier.

  Het lijkt misschien vreemd dat EISS pas in het naseizoen op de markt wordt gebracht. De meeste Nederlanders met caravan of camper gaan immers in de zomermaanden op stap. De doelgroep van het product is echter vooral de wat oudere kampeerder, die veelal in het naseizoen voor langere tijd op vakantie gaat. Dat wil overigens niet zeggen dat ook jonge kampeerders dit systeem kunnen gebruiken.

  Met EISS kunnen we eenvoudig handmatig in drie stappen de schotelantenne op de gewenste satelliet uitrichten. Natuurlijk zijn daar ook automatische systemen voor te vinden, maar die zijn ten eerste veel duurder en vragen daarnaast enige technische kennis. Dat kan voor een drempel zorgen. John van Gogh – productmanager bij Quantis en zelf al jaren fervent kampeerder – inventariseerde de afgelopen jaren de vele klachten van medekampeerders. Aan de hand daarvan ontwikkelde Van Gogh het EISS schotelsysteem.

  EISS is op dit moment verkrijgbaar in twee uitvoeringen. Een met een 43cm offset schotelantenne, de andere met een 51cm vlakschotelantenne. In onze test gebruiken we de duurdere vlakschotel. Het belangrijkste voordeel is dat een vlakschotel door zijn vorm en afmeting minder ruimte in beslag neemt en dus makkelijker te vervoeren is. 

  De gebruikte schotelantennes hebben beide voldoende ontvangstmogelijkheden voor de Astra1-satellietpositie in de populairste West-Europese vakantielanden. Op deze positie zijn de tien belangrijkste Nederlandse tv-zenders van de NPO, RTL en SBS te ontvangen, naast honderden ongecodeerde internationale tv-zenders. 

  Goede ontvangst van de Astra3-satellietpositie – die door CanalDigitaal steeds vaker gebruikt wordt – is in deze vakantielanden niet altijd gegarandeerd. Dat is voor de fabrikant reden om op dit moment het EISS-systeem te testen met grotere schotelantennes in combinatie met een DUO LNB. Kopers van het eerste uur kunnen – indien gewenst - het gekochte systeem op een later tijdstip tegen een marktconforme vergoeding laten opwaarderen. Zelf de schotel vervangen is geen optie, omdat het EISS-systeem op de nieuwe schotelantenne geijkt moet worden.

  Het systeem bestaat uit twee belangrijke onderdelen: een statief en een schotelantenne met daaraan bevestigd een handmatig draaisysteem. Het statief wijkt nogal af van de exemplaren die al langere tijd in de winkels te koop zijn. Het belangrijkste verschil zit hem in het de centrale bevestigingsbuis. 

  Het statief wordt met drie meegeleverde pennen – ook wel haringen genoemd - vastgezet in de grond. De bevestigingsbuis waarop de schotelantenne wordt geplaatst kan dankzij een kogelgewricht vrij bewegen en met een ingebouwde waterpas uiterst simpel loodrecht worden ingesteld. 

  Als dat gebeurd is kan de buis loodrecht in de ondergrond worden verankerd door hem verticaal door het kogelgewricht naar beneden te schuiven. Aan het uiteinde van de buis zit een zes cm lange pin waarmee hij in de grond wordt vastgeprikt. Dit gaat natuurlijk het makkelijkst in een zachte bodem, wat in Nederland nooit een probleem is.

  Het tweede belangrijke onderdeel is het tandwielsysteem waarmee we de verticale hoek – elevatie genoemd – nauwkeurig kunnen instellen. Bij dit handmatige draaisysteem wordt voldoende precisie gegarandeerd door gebruik van een instelvertragingsmechanisme (voor de kenners: een planeetwielmechanisme, zoals ook in een de versnellingsnaaf van een fiets wordt toegepast). 

  Na de juiste elevatie moet de zogenaamde skew-instelling van de LNB worden gekozen. Dat is de draaistand waarin de LNB in de LNB-houder moet worden geplaatst. Of in het geval van de vlakschotel: hoe en hoeveel de schotel om zijn as moet worden gedraaid bij plaatsing op het statief. 

  Als we de elevatie en skew van een satelliet weten voor de plek waar we de schotelantenne willen gebruiken en staat de schotelantenne waterpas – wat dankzij het kogelgewricht en waterpas kinderspel is – dan hoeven we de schotelantenne alleen nog maar naar oost of west te draaien om de best mogelijke ontvangst van de satelliet te krijgen. Met een schroefsysteem fixeren we de schotel of antenne tenslotte ten opzichte van het statief. Daarna is blijvende ontvangst gegarandeerd.

  Voor de kampeerder is het van belang dat hij voor vertrek niet alleen het EISS-systeem inpakt, maar ook de benodigde gegevens voor elevatie en skew opzoekt. Deze informatie kan via het internet gevonden worden. Ook zijn er apps als Dishpointer om ter plaatse dankzij gps de benodigde informatie voor ontvangst te krijgen. Volgens de fabrikant is het draaibare mechanisme geschikt voor ontvangst van Finland tot Marokko.

  Genoeg technische informatie: we willen natuurlijk weten of we het EISS-systeem binnen vijf minuten operationeel kunnen krijgen. We volgen de drie stappen - waterpas zetten van het statief, plaatsen van de vlakantenne met draaimechanisme op de bevestigingsbuis en het instellen van elevatie en juiste skew voor de LNB - en na een beetje draaien met de antenne hebben we inderdaad al snel beeld via de satellietontvanger. 

  Dit is de uitkomst voor alle kampeerders – jong en oud - die om welke reden dan ook geen automatisch satellietsysteem willen gebruiken. EISS is zeer gebruikersvriendelijk en makkelijk in gebruik. Het handmatige draaisysteem is zeer nauwkeurig en zorgt ervoor dat succes verzekerd is. 

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • Win vijf keer de dvd van Parasite

   Win vijf keer de dvd van Parasite

   De werkloze Ki-taek en zijn gezin leven in een krappe woning een arm bestaan. Ze raken bijzonder gefascineerd door de rijke familie Park en zien mogelijkheden om van hun luxueuze bestaan te profiteren. Totaal TV mag de dvd van deze viervoudige Oscarwinnaar vijf keer weggeven.

  TV-TIP Flipping bangers

  Flipping bangers
  Discovery om 07:40 uur
  Autoliefhebbers Will Trichet en Gus Gregory halen hun gereedschapkist en lasapparaat weer uit de kast om een oude, verwaarloosde Skoda op te knappen.

  TV-TIP Men in Black II

  Men in Black II
  Veronica om 20:00 uur
  Er is vier jaar verstreken sinds geheim agenten Jay en Kay een intergalactische ramp hebben weten te voorkomen. Kay heeft na hun heldendaad zijn gewone leventje weer opgepakt, maar Jay werkt nog steeds voor de ultrageheime overheidsinstelling Men In Black. Tijdens een van zijn diensten ontdekt Jay dat er een complot wordt gesmeed door een als lingeriemodel vermomde alien.

  Interview

  • In de voetsporen van de Bevrijding is vanaf 28 maart te zien bij NPO 2

   Philip Freriks

   In de voetsporen van de bevrijding

   Philip Freriks gaat in gesprek met bevrijders die een einde maakten aan de Duitse bezetting, en met burgers die er middenin zaten.
   Reacties0 reactie(s)