1. Tests

  Rebox RE-2200 HD PVR: Klein met grote potentie

  Rebox heeft een nieuwe, zeer compacte HD-satellietontvanger op de markt gebracht, gecertificeerd door CanalDigitaal en TV Vlaanderen.
  Jarco Kriek
  9 mei 2016
  8.0
  comments 2
  Rebox RE-2200 HD PVR: Klein met grote potentie
  Rebox heeft een nieuwe, zeer compacte HD-satellietontvanger op de markt gebracht, gecertificeerd door CanalDigitaal en TV Vlaanderen.

  HD-satellietontvangers worden steeds compacter. Ook Rebox doet mee aan deze trend met de RE-2200 HD PVR. Compactheid heeft vaak tot gevolg dat er diverse aansluitmogelijkheden verloren gaan. 

  Ook bij deze ontvanger zien we dat de scartaansluiting – die extern en intern veel ruimte inneemt – niet aanwezig is. Rebox heeft echter een goede oplossing bedacht. Aan de achterzijde van de ontvanger is een kleine jack-uitgang aanwezig. Met de meegeleverde audio/video kabel kan deze ontvanger toch op een oudere televisie zonder HDMI-aansluitmogelijkheid worden aangesloten. Dat is zeker belangrijk omdat diverse abonnees van CanalDigitaal en TV Vlaanderen deze satellietontvanger ook gebruiken om SD-televisiekanalen te bekijken die in MPEG4 worden uitgezonden. 

  Aan de achterzijde van deze ontvanger vinden we verder enkele standaard mogelijkheden. De HDMI-uitgang, USB, netwerk, tuner in/uit, een digitale optische audio-uitgang en een RS232 data-aansluiting. Opvallend is een IR-ingang. Hier kunnen we het standaard meegeleverde IR-oog op aansluiten. Zo kan de ontvanger mooi achter het gesloten deurtje van een kast worden verstopt, of op de achterkant van een platte televisie worden gemonteerd. De commando’s van de afstandsbediening komen dan via het externe IR-oog bij de ontvanger binnen. Voor stroomtoevoer wordt een externe 12 volt adapter gebruikt. Optioneel kan men een speciale stroomkabel voor de autolader bestellen. Hiermee kan men deze ontvanger in caravan, boot, of camper gebruiken. 

  In de doos van de ontvanger vinden we enkele opvallende zaken. Een speciale tv-mount om de ontvanger in te plaatsen wordt meegeleverd. Ook vinden we een kleine USB hub. Hiermee kan men op één USB-aansluiting twee USB-apparaten aansluiten. Rebox doet dit – naar later blijkt – om twee redenen. Als eerste is boven de USB-aansluiting op de achterzijde van de ontvanger de netwerkaansluiting geplaatst. Als men een dikkere USB-stick gebruikt kan deze hierdoor niet in de USB-ingang gesloten worden. Als tweede is er op de voorzijde van de ontvanger geen USB-aansluiting aanwezig. Dat is overigens wel verwarrend, omdat er in de firmware van uit wordt gegaan dat aan de voor en achterzijde een USB-aansluiting is. Dat komt doordat Rebox in al haar satellietontvangers dezelfde GUI en menustructuur wil gebruiken. Om de enige aanwezige USB-poort aan de achterkant van de ontvanger te selecteren moeten we dus in het menu ‘USB1 (voorzijde)’ selecteren. De USB-mogelijkheden werken verder goed. 

  We maken van deze satellietontvanger met een simpele USB-stick een ontvanger met PVR-mogelijkheden, die weliswaar beperkt zijn omdat het om een ontvanger gaat met een enkele tuner. Tot de mogelijkheden behoren timeshifting, het gelijktijdig opnemen van twee televisiekanalen die via één transponder worden uitgezonden of het opnemen van één televisiekanaal en het live kijken van een ander kanaal op dezelfde transponder. Wie HD-kanalen wil gaan opnemen doet er goed aan om een snelle externe harddisk aan te sluiten. We hadden in onze test ook succes met het opnemen van HD-kanalen op een snelle USB-stick. Interessant is ook de mogelijkheid om de ontvanger te gebruiken in combinatie met een NAS (netwerkschijf). 

  Als we het dan toch over opnemen hebben. De beste prestaties met het gelijktijdig opnemen van televisiekanalen behaalden we met de Aston CI-module. Deze gaf ook de beste resultaten bij het zappen tussen de kanalen. De zaptijd tussen gecodeerde kanalen kan Rebox nog wel wat aanscherpen. 

  Opvallend was dat van alle geteste CI-modules de door CanalDigitaal op de markt gebrachte Mediaguard CI module in onze test als minste uit de bus kwam. Wat overigens niet wil zeggen dat de satellietontvanger onwerkbaar wordt als men van deze CI-module gebruik maakt. Het is tevens de enige module waarbij CanalDigitaal de garantie geeft dat hij ook in de toekomst zal blijven werken.

  Tijdens het zappen valt op hoe goed de beeldkwaliteit van deze ontvanger is. Zowel SD als HD ziet er goed uit. Daarnaast kan men met deze ontvanger ook HD-videobestanden met de mkv-extensie afspelen, en ook het bekijken van DivX-bestanden is mogelijk. Dat verloopt allemaal naar wens met de hoogst mogelijke beeldstandaard 1080p. Ook hier raden we bij mkv-bestanden aan om deze via een externe harddisk op de ontvanger af te spelen.

  Zoals eerder gezegd is de GUI en menu/info/EPG-structuur gelijk aan de andere ontvangers die Rebox op de markt heeft gebracht. Voor de kijker werkt dat gemakkelijk en zeer gebruikersvriendelijk. Wie even tijd neemt voor het doorgronden van het menu en de aanwezige mogelijkheden kan binnen korte tijd de gehele ontvanger naar eigen wens personaliseren. Of het nu gaat om de informatie die in de infobalk te zien is, de presets bij het opnemen van programma’s of de manier waarop het menu op het beeldscherm wordt weergegeven. 

  In het menu kunnen we ook zien dat er een interne smartcardlezer en één CI-slot aanwezig is. Ook hier is deze nieuwe Rebox-ontvanger eigenwijs, want als je aan de voorkant van de ontvanger naar een frontklep zoekt, kun je lang blijven zoeken. Beide zijn namelijk aan de achterzijde van de ontvanger te vinden. Ondeugend staken we een CanalDigitaal-smartcard in de interne kaartlezer. Deze kaartlezer werkt dus niet. Dat is ook wel begrijpelijk: de interne kaartlezer is alleen met emulatie werkend te maken, en zo’n kaartlezer hoort niet thuis op een gecertificeerde satellietontvanger. 

  Nieuwe firmware kan via een USB-stick in de ontvanger geladen worden. Ook kunnen we via de aanwezige netwerkaansluiting contact maken met de ftp-server van Rebox, waar steeds de meest recente firmware voor dit model beschikbaar wordt gesteld. 

  Via de netwerkaansluiting kunnen we de ontvanger ook op het internet aansluiten. Spannende doch vaak illegale zaken zoals cardsharing zijn daarbij niet mogelijk. Wel kunnen we – met een speciaal optioneel draadloos toetsenbord – op het internet surfen. Video’s kijken via YouTube behoort standaard tot de mogelijkheden. Dit gaat het beste als er via USB extra opslagcapaciteit is aangesloten, zodat de videostroom kan worden gebufferd. 

  De afstandsbediening ligt goed in de hand. De knoppenindeling is goed, alleen moeten we de knoppen soms wat harder intoetsen om het commando echt naar de ontvanger te verzenden. 

  De Rebox RE-2200 is natuurlijk voorzien van de fastscan-applicatie. Hiermee kunnen we zonder problemen nieuwe SD- en HD-fastscanzenderlijsten van CanalDigitaal, TV Vlaanderen en TéléSAT inlezen. Daarnaast kunnen we ook automatisch zoeken per satelliet of handmatig een frequentie laten afzoeken. Om het geheel compleet te maken kan men met blindscan een gehele satellietpositie op elk beschikbaar signaal laten doorzoeken. Hierdoor hoeven we geen enkele televisie- of radiozender die via een bepaalde positie wordt uitgezonden te missen. 

  Bij het kiezen van de Nederlandse taal worden de DiSEqC-instellingen automatisch goed ingesteld voor gebruik met de multisat oplossingen van CanalDigitaal, namelijk de DUO LNB en Triplesat. Wie dus een andere draaibare of multisat schoteloplossing gebruikt, moet de DiSEqC-instellingen handmatig even goedzetten. Dat gaat heel makkelijk in een overzichtelijk menugedeelte. Alle bekende DiSEqC-protocollen worden door deze ontvanger ondersteund. 

  Wie in het gebruiksvriendelijke menu toch nog op vragen stuit, kan de uitgebreide Nederlandstalige gebruiksaanwijzing er op naslaan. Verder zijn op www.rebox.tv diverse handleidingen voor specifieke handelingen met deze HD-satellietontvanger te downloaden. 

  Als Rebox nog wat tijd steekt in de firmware van deze Rebox RE-2200 HD PVR satellietontvanger heeft men voor de zappende CanalDigitaal en TV Vlaanderen abonnee een zeer interessante satellietontvanger. Op dit moment laat de ontvanger – vrijwel uitsluitend op firmwaregebied – nog enkele steekjes vallen. 


  CATEGORIE We hebben Rebox RE-2200 HD PVR getest in de categorie goedgekeurde satellietontvangers


  FIRMWARE We hebben deze satellietontvanger met firmwareversie 1.09.20 getest. De geteste ontvanger werd beschikbaar gesteld door Rebox.


  Reacties

 1. TV-TIP Koningsdag 2018

  Koningsdag 2018
  NPO 1 morgen om 10:45 uur
  De koninklijke familie viert dit jaar Koningsdag in Groningen en begint de feestelijke dag met een 1200 meter lange wandeling door het centrum. Terwijl de stad en de regio in het zonnetje worden gezet, wordt er ook aandacht besteed aan de vergaande gevolgen van de gaswinning.

  Doe mee en win!

  • *

   5X2 KAARTEN TRUTH OR DARE

   Een onschuldig spelletje Truth or Dare krijgt een dodelijke afloop wanneer de deelnemers op mysterieuze wijze gestraft worden. Lucy Hale (Pretty Little Liars) en Tyler Posey (Teen Wolf) spelen de hoofdrollen. Totaal TV mag vijf keer twee bioscoopkaartjes voor deze thriller weggeven.

  TV-TIP Eric and Jessie: Game On

  Eric and Jessie: Game On
  E! Entertainment om 17:30 uur
  Footballer Eric Decker en countryzangeres Jessie James zijn zo’n mooi stel dat het niet eens uitmaakt dat deze halfgoden in Nederland volkomen onbekend zijn. Het is al leuk om te zien hoe de twee perfecte mensen in deze marathon net doen alsof ze een normaal stel zijn met gewone mensenproblemen.