1. Tests

  Rebox RE-2250MG: Eindelijk weer een CanalDigitaal-goedgekeurde ontvanger

  Met de Rebox RE-2250MG presenteert Rebox een Mediaguard-ontvanger, goedgekeurd door CanalDigitaal en – een primeur – door TV Vlaanderen.
  19 januari 2016
  0.0
  comments 0
  Rebox RE-2250MG: Eindelijk weer een CanalDigitaal-goedgekeurde ontvanger

  Rebox uit Haarlem, dat zich in eerste instantie specialiseerde in terrestrische ontvangers voor onder andere Digitenne, timmert sinds een poosje aan de weg met satellietontvangers. Met de Rebox RE-2250MG presenteert het bedrijf een Mediaguard-ontvanger, goedgekeurd door CanalDigitaal en – een primeur – door TV Vlaanderen. De RE-2250MG voldoet dus aan de eisen van de providers, en in deze test kijken we of hij ook voldoet aan de wensen van de consument.

   

  Bij het uitpakken valt direct op dat het om een heel compact apparaat gaat. De RE-2250MG is niet breed (slechts 27,9 cm) maar vooral erg laag (3,6 cm). Hij past dus perfect in het tv-meubel, zonder dat we eerst ruimte moeten vrijmaken.

   

  Aansluitingen

  Aan de achterkant van de ontvanger bevinden zich de benodigde aansluitingen. Twee LNB-connectoren (in- en uitgang) voor de schotel, twee scarts, een S/PDIF coaxiale uitgang voor digitale audio, een coaxiale doorlusmogelijkheid (coax in- en uit), een seriële RS232-poort voor communicatie met de pc, RCA-bussen voor audio links/rechts en video, en tot slot een aansluiting voor een infraroodsensor. Dit laatste zien we niet zo vaak. Diverse draadloze video-transport apparaten hebben de mogelijkheid om de afstandsbediening vanuit een andere kamer te laten werken. Normaal gesproken wordt er dan een IR-sensor op het ‘oog’ van de satellietontvanger geplakt. Maar een echte aansluiting voor een externe sensor is natuurlijk een veel elegantere oplossing.

   

  Op het ontvangerfront valt vooral de zwarte rand op. Daarboven bevinden zich drie knoppen: standby en twee navigatietoetsen (omhoog en omlaag). Verder zijn er drie LED-lampjes, voor on, standby en signal. Deze laatste is niet zo gebruikerlijk: zodra de ontvanger is aangesloten op de schotel en er is goed signaal, kleurt dit lampje op.

   

  Aan de voorkant van de ontvanger bevindt zich rechts een klepje. Daarachter zit de kaartlezer, bedoeld voor de smartcard van CanalDigitaal of TV Vlaanderen. Er valt direct iets op: er zit een plastic stripje in deze kaartlezer. Dit blijkt gebruikt te worden om de smartcard eruit te halen. De meeste ontvangers hebben hiervoor netjes een speciaal knopje, maar bij de Rebox moeten we het doen met een stripje dat de smartcard meeneemt als je het uit de ontvanger trekt. Dit ziet er wat goedkoop uit en dat is toch wel jammer. Maar gelukkig halen we de smartcard er niet dagelijks uit. Dus kaart erin, klepje dicht, en niet meer naar kijken…

   

  De afstandsbediening ligt goed in de hand. Het onderste deel is wat smaller en dunner dan het bovenste deel. Dat ligt prettig in de handpalm. De navigatietoetsen zijn gemakkelijk bereikbaar met de duim.

   

  Handleiding

  De Rebox wordt geleverd met een 48 pagina’s tellende handleiding (A5-formaat). Daarin is zowel de Nederlandse als Engelstalige uitleg opgenomen. Op een uitklapbare pagina staan de aansluitmogelijkheden en menuschermen weergegeven. Hier wordt in de handleiding naar verwezen, aangezien daar nauwelijks afbeeldingen staan. In eerste instantie lijkt dat een nadeel, maar gelukkig staat alles wel stapsgewijs uitgelegd. Een beginnende schotelkijker moet hier redelijk mee uit de voeten kunnen.

   

  De eerste keer

  Bij de eerste keer aanzetten van de Rebox verschijnt er een menu waarin de gewenste taal geselecteerd moet worden. Vervolgens kan er een zenderscan gedaan worden, op zowel een automatische als handmatige manier. Tevens kunnen we aangeven wat voor een schotelinstallatie er is aangesloten. De snelheid van het scannen valt direct op: binnen 30 seconden is het klaar en staat Nederland 1 in beeld. Er wordt hier namelijk gebruik gemaakt van een lijst die door CanalDigitaal is samengesteld. Voordelen zijn dat het zoeken enorm snel gaat, en alle zenders al op een logische volgorde staan. Nederland 1 staat dus op positie 1, RTL4 staat op 4, enzovoort. Een nadeel is dat de kijker wat de zendervolgorde betreft is aangewezen op CanalDigitaal. In het zoekscherm staat de zoekmodus standaard ingesteld op ‘CanalDigitaal’, maar deze kan ook gezet worden op ‘Alle kanalen’, waardoor de volledige satellietpositie doorzocht wordt.

   

  Het mag duidelijk zijn dat de ontvanger zeer snel klaar voor gebruik is. De consument hoeft zich daarbij niet druk te maken over hoe een zender op de juiste plaats te krijgen is. De CanalDigitaal smartcard wordt direct herkend. Tijdens het zappen verschijnt een informatiebalk boven in beeld. Bij veel satellietontvangers wordt deze balk onder in beeld weergegeven. Dat kan irritant zijn, omdat daarmee de ondertiteling even niet zichtbaar is. Rebox heeft dat dus slim opgelost.

  In de informatiebalk is naast de zendernaam de programmatitel van het huidige programma te zien. Door op de ‘i’-toets te drukken, verschijnt deze balk opnieuw in beeld. Door nogmaals op deze toets te drukken, verschijnen de frequentie- en signaalgegevens. Er wordt wel vrij laat gereageerd op de afstandsbediening, óf de ontvanger is zelf niet al te snel met de verwerking van de menu’s. Maar het went.

   

  Zenders

  Zoals gezegd biedt deze satellietontvanger de mogelijkheid om de zenderlijst van CanalDigitaal in te laden. Op dit moment staan er keurig 171 CanalDigitaal en FTA-zenders in een logische volgorde in de lijst. Twee andere zoekopties zijn het afzoeken van de volledige satellietpositie, en het zoeken op een opgegeven frequentie. Bovendien kunnen er eventueel PID-codes ingevoerd worden. Een volledige Astra-satellietscan duurt vier minuten.

   

  Een volledige satellietlijst kan vervolgens gerangschikt worden. Via het menu zijn de zenders te verschuiven. De CanalDigitaal-zenderlijst heeft geen mogelijkheid om zenders te verplaatsen.

   

  Dagelijks gebruik

  Met de ‘LIST’-toets wordt er overgeschakeld naar de volledige satellietlijst (er dient ook een satelliet gekozen te worden). Door op ‘OK’ te drukken, verschijnt de zenderlijst met alle ongecodeerde en gecodeerde zenders. Met de ‘FAV’-toets wordt er overschakeld naar de CanalDigitaal-zenderindeling, of een van de andere vier favorietenlijsten. Er zijn namelijk vijf lijsten: Digitaal (CanalDigitaal-lijst), Movie, News, Sport en Music. Deze benamingen staan vast en zijn niet aan te passen. Op zich is dit vrij beperkt, maar doorgaans wordt vooral de volledige zenderlijst gebruikt.

   

  Teletekst is er zowel in VBI- als in OSD-modus. Dat houdt in dat de teletekst-pagina’s zowel door de satellietontvanger zelf als via de teletekstdecoder van de televisie in beeld gebracht kunnen worden. Via de televisie-decoder komt de teletekst correct binnen. Via de ontvanger heeft de teletekst links in beeld een speciale teletekst-verkenner. Speciale knoppen als volgende, vorige, pauze, kleur (transparant of niet-transparant), zoom en update moeten het gebruik van teletekst nog prettiger maken. Ook hierbij worden de pagina’s goed weergegeven.

   

  Via de ‘SUB’-toets verschijnt er een overzicht van beschikbare ondertitels (indien beschikbaar). Zo is op Travel Channel keurig Nederlands te kiezen. De ondertiteling komt probleemloos in beeld. Om de een of andere reden komt de Nederlandse ondertiteling niet direct bij het zappen, ook al staat het als standaardtaal ingesteld in het menu. Dit probleem hebben we al bij veel andere ontvangers gezien.

   

  De ‘EPG’-toets geeft programmainformatie van de zender waar we momenteel naar kijken. Helaas ziet de ontvanger alleen maar de now/next-programma’s van de Nederlandse zenders. De uitgebreide programmagids wordt niet weergegeven. Ook al kan er naar meerdere dagen vooruit gebladerd worden, de programmagegevens van de Nederlandse zenders worden niet ingeladen. Op de Duitse zenders gaat dit wel goed: daar kan er zo drie dagen vooruit gekeken worden. Jammer: van een goedgekeurde satellietontvanger verwachten we dat deze gebruik maakt van de uitgebreide CanalDigitaal programmagids, maar de laatste tijd zien we toch vooral deze ‘MediaHighway light’.

   

  Conclusie

  Afgezien van de wat tegenvallende programmagids en een trage reactietijd op de afstandsbediening is de Rebox zeer gebruiksvriendelijk. De CanalDigitaal-goedgekeurde ontvangers zijn misschien niet ideaal voor de hobbyist, maar voor de kijker die vooral gesteld is op gebruiksgemak zijn ze ideaal. Mede door de aanwezigheid van de CanalDigitaal zenderlijst is deze satellietontvanger echt geschikt voor het hele gezin. Niet uren bezig zijn om zenders in de juiste volgorde te zetten, maar direct kijken naar satelliet-tv. Omdat het weer een hele tijd geleden is dat er een goedgekeurde ontvanger op de markt verscheen, is de Rebox RE-2250MG een zeer welkome nieuwkomer. Met een adviesprijs van nog geen 180 euro is hij bovendien keurig geprijsd voor een ontvanger waar verder geen module voor hoeft te worden aangeschaft.

  Reacties

 1. TV-TIP Koken met Van Boven

  Koken met Van Boven
  NPO 2 om 20:30 uur
  Kapucijners, zoutvlees en uien waren jarenlang vaste kost voor hongerige zeemannen aan boord. Met wat tafelzuur en een kapitein erbij wordt dat een heus Captain's Dinner. Yvette maakt een eigen variant met piccalilly, verse kapucijners uit eigen tuin en een zelfgemaakte gin-tonic.

  Doe mee en win!

  • *

   5X VIP-PAKKET THE GRINGO

   Tijdens een businesstrip naar Mexico besluit Harold, een ondergewaardeerde middenmanager, zijn eigen ontvoering in scène te zetten om zo losgeld te kunnen eisen van zijn werkgever. Maar plots wordt de radeloze Harold opgejaagd door dubieuze zakenlui, huurmoordenaars, drugsbaronnen en zelfs de DEA. Deze komedie draait vanaf 22 maart in de bioscopen. Totaal TV mag vijf keer een VIP-pakket weggeven, met daarin een powerbank én twee bioscoopkaartjes.

  TV-TIP The Bourne Ultimatum

  The Bourne Ultimatum
  Veronica om 20:30 uur
  In dit derde deel zijn de mannen van de inlichtingendienst als de dood dat Jason Bourne z’n geheugen terugkrijgt en uit de school klapt. Misschien handiger als ze hem definitief uit de weg ruimen. Regisseur Paul Greengrass legt de actie flitsend, grimmig én realistisch vast - zodat je bijna vergeet dat het verhaal vrij ongeloofwaardig is.