1. Tests

  Rebox RE-4200HD PVR: HD-zapper om te zoenen

  Rebox blijft zijn lijn van satellietontvangers verder perfectioneren. Dit keer hebben we de nieuwste HD-zapper op onze testbank geplaatst.
  Jarco Kriek
  1 mei 2016
  10.0
  comments 11
  Rebox RE-4200HD PVR: HD-zapper om te zoenen
  Rebox blijft zijn lijn van satellietontvangers verder perfectioneren. Dit keer hebben we de nieuwste HD-zapper op onze testbank geplaatst.

  De Rebox RE-4200HD PVR is een klein apparaatje waar, volgens de fabrikant, de mooiste HD-beelden uit zouden moeten komen. Nu zijn er natuurlijk meerdere kleine HD-satellietontvangers op de markt. Om ruimte in de behuizing te besparen zijn de meeste voorzien van een externe voeding. Bij de Rebox RE-4200HD PVR is deze gewoon ingebouwd. Dat kan een risico met zich meebrengen dat het tot overmatige warmteontwikkeling leidt, maar dat bleek tijdens ons uitvoerig testen niet het geval te zijn.

  Door de kleine behuizing is er op de achterkant van de ontvanger een aantal gebruikelijke aansluitingen gesneuveld. Zo is er slechts één scartaansluiting en ontbreekt de YPbPr-aansluiting. Natuurlijk ontbreekt de HDMI-aansluiting niet. Ook is er een analoge A/V cinch aansluitmogelijkheid, een tuneringang met doorlus, kan de ontvanger op het thuisnetwerk of internet worden aangesloten en ontdekken we naast een USB-poort ook een aan/uit-schakelaar. De meegeleverde afstandsbediening ligt lekker in de hand. De knopindeling is logisch.

  De voorkant van de ontvanger ziet er mooi uit. Jammer genoeg ontbreekt er een alfanumeriek display. Het Rebox-logo is wel verlicht. Onder de frontklep vinden we één intern kaartslot, twee Common Interface-sloten en nog een USB-aansluiting. De interne kaartlezer werkt zonder problemen met de smartcards van CanalDigitaal en TV Vlaanderen maar biedt – omdat het om emulatie gaat – geen garantie dat deze in de toekomst blijft werken. 

  Geen nood. De Rebox RE-4200HD PVR is toch een toekomstzekere ontvanger omdat de CI-sloten goed werken met alle bekende en op dit moment veel verkochte CI-modules. Dus ook met de officiële Mediaguard CI module van CanalDigitaal en TV Vlaanderen. 

  Toch adviseren we het gebruik van de interne kaartlezer. Dat heeft te maken met de opnamemogelijkheden die de ontvanger biedt als er een externe harde schijf wordt aangesloten. Hoewel er maar een enkele tuner beschikbaar is, biedt de Rebox RE-4200HD PVR toch meer mogelijkheden dan menige ander single tuner HD-satellietontvanger. Wanneer we de interne kaartlezer gebruiken kunnen we namelijk drie zenders die op één transponder uitzenden tegelijk en ongecodeerd opnemen. We kunnen dan zelfs nog een vierde televisiezender op dezelfde transponder gelijktijdig bekijken. 

  De interne kaartlezer is ook een betere keuze als we de mozaïekfunctie willen gebruiken. Hiermee kunnen we dan vier zenders doorlopend bekijken. Het opnemen van tot drie SD-kanalen kan op een USB-stick plaatsvinden. Datzelfde geldt voor de timeshift-functie. Een snellere externe harddisk verdient echter de voorkeur: zo kunnen ook meerdere HD-kanalen zonder problemen gelijktijdig worden opgenomen. Ook hier geldt weer dat deze kanalen op dezelfde transponder moeten worden uitgezonden. 

  De installatie van de ontvanger verloopt soepel en makkelijk. Bij het eerste gebruik wordt gevraagd om de gewenste taal te kiezen. Met een keuze voor Nederlands belanden we automatisch bij de fastscan optie. Hierbij kunnen we kiezen uit de HD of SD fastscanzenderlijsten van CanalDigitaal, TV Vlaanderen en TéléSAT. 

  Standaard staan de DiSEqC-instellingen ingesteld op gebruik van de DUO LNB 60 en de TripleSat schotelantenne. Gebruikt men een Multytenne of andere multisat schotelinstallatie dan moeten de DiSEqC instellingen worden aangepast. Hiervoor kan men bij de eerste installatie de automatische DiSEqC-instelmogelijkheid voor gebruiken. Niet in alle gevallen werden hiermee echter de juiste instellingen automatisch gevonden. Het handmatig kiezen van de DiSEqC-instellingen is echter een fluitje van een cent. 

  Wanneer men kiest voor een fastscanlijst worden de televisie- en radiozenders zeer snel in de ontvanger geladen. We zijn daarna zeer blij verrast door het snelle zapgedrag. Het zappen tussen verschillende satellieten duurt ietsje langer: dat is een puntje voor een toekomstige firmware-update. Bij snel achter elkaar zappen gaat de Rebox RE-4200HD PVR soms in de fout wanneer we de interne kaartlezer gebruiken. Op het scherm verschijnt de melding ‘Servicefout’, maar na enkele seconden krijgen we alsnog beeld op het kanaal. 

  Een groot voordeel is dat Rebox voor al haar HD-satellietontvangers dezelfde skin en menustructuur gebruikt. Dat is makkelijk voor de televisiekijker die al ervaring heeft met Rebox ontvangers. De gebruikersmogelijkheden zijn uitgebreid. De EPG-omgeving ziet er mooi uit en is erg functioneel. Zo kunnen we kiezen tussen een horizontale of verticale EPG. Ook handig is de thematische EPG functie. Hierbij kunnen we kiezen tussen diverse programmasoorten, zoals film/drama of nieuws/actualiteit. Natuurlijk bestaat er de mogelijkheid een direct vanuit dit scherm naar de betrokken zender te zappen. Ook het direct opnemen vanuit de EPG verloopt zonder problemen. In het menu kunnen we instellen hoeveel buffer we willen aanhouden voor de starttijd en na de eindtijd van het op te nemen programma. 

  En dan dus de beeldkwaliteit. Die is bij de Rebox RE-4200HD PVR uitstekend. Natuurlijk is de kwaliteit bij HD-kanalen beter dan bij SD-kanalen, maar de conversie van SD naar HD is prima. We kunnen kiezen uit de beeldformaten 576p, 720p en 1080i. Belangrijk om te weten is dat men deze HD-satellietontvanger ook via de scartaansluiting op een oudere televisie zonder HDMI-aansluiting kan aansluiten. De HD-satellietontvanger is in Nederland en België belangrijker geworden omdat CanalDigitaal en TV Vlaanderen steeds meer televisiezenders in MPEG4 uitzenden. En om deze kanalen te kunnen bekijken moet de kijker in bezit zijn van een HD-satellietontvanger, ook als hij op een ouder toestel kijkt. 

  De Rebox RE-4200HD PVR biedt diverse multimediatoepassingen. Via een externe harde schijf of USB-stick kan men foto’s bekijken, naar muziek luisteren en zelfs mkv-bestanden afspelen. De netwerkaansluiting kan gebruikt worden om via het internet naar YouTube filmpjes te kijken, te internetten via de interne browser (Rebox heeft hiervoor een draadloos toetsenbord als accessoire) en om op te nemen en te timeshiften op een NAS. 

  Daarnaast is er in het concept van deze ontvanger de mogelijkheid open gehouden om via plug-ins nieuwe multimediatoepassingen toe te voegen. Verwacht hierbij overigens niet hetzelfde aanbod als bij Linux-ontvangers als Dreambox en VU+. De Rebox RE-4200HD PVR maakt gebruik van een gesloten vorm van de Linux OS, wat wil zeggen dat plug-ins door Rebox zelf moeten worden gemaakt en verspreid. 

  Zoek je een HD-zapper met net een beetje meer? Niet verder zoeken. Wij hebben hem voor je gevonden. Deze Rebox-ontvanger biedt je vele functies voor een scherpe prijs.


  CATEGORIE We hebben Rebox RE-4200HD PVR ontvanger getest in de categorie single tuner HD-satellietontvangers 

  FIRMWARE We gebruikten bij deze test de firmwareversie 1.08.94. De ontvanger werd beschikbaar gesteld door Rebox, Haarlem.  Reacties

 1. TV-TIP Stand van Nederland

  Stand van Nederland
  NPO 2 om 20:25 uur
  Ooit was je gulden op de markt een daalder waard, maar tegenwoordig moet je voor koopjes bij de Turk of online zijn. Met luxe voedingsproducten valt nog wél geld te verdienen, dat bewijzen handelaren op de markt in Valkenswaard. Met hart en ziel bouwen ze aan een levendige markt waar beleving een grote rol speelt.

  Doe mee en win!

  • *

   5X VIP-PAKKET JURASSIC WORLD: FALLEN KINGDOM

   Favoriete personages keren terug in dit 3D actie-spektakel. De film vol imposante dinosaurussen introduceert nieuwe soorten die nog angstaanjagender zijn dan ooit tevoren. Totaal TV mag vijf keer een VIP-pakket voor deze avonturenfilm weggeven met daarin een pet en natuurlijk twee bioscoopkaartjes voor de film.

  TV-TIP The Expendables 2

  The Expendables 2
  RTL 7 om 20:28 uur
  Er zijn best wat vervolgfilms gemaakt die het origineel evenaarden of zelfs overtroffen. Bij actiefilms is dit echter zelden het geval. Tót Sylvester Stallone besloot om de regie van The Expendables 2 aan een ander over te laten. De actie, de stunts, het verhaal én de opperschurk zijn stukken overtuigender dan in deel één.