1. Tests

  Rebox RE-8220HD: Betaalbare multimedia-ontvanger

  Van ontvangerfabrikant Rebox verscheen onlangs weer een nieuwe reeks modellen. De RE-8220HD belandde op onze testbank.
  Jarco Kriek
  22 july 2016
  9.0
  comments 0
  Rebox RE-8220HD: Betaalbare multimedia-ontvanger
  Van ontvangerfabrikant  Rebox verscheen onlangs weer een nieuwe reeks modellen. De RE-8220HD belandde op onze testbank.

  De Rebox 8220HD is de opvolger van de 8500HD, die niet meer door Rebox geleverd wordt. Uiterlijk is het grootste verschil dat er meer USB-poorten beschikbaar zijnAchterop de ontvanger vinden we drie USB-poorten met een stabiele 5V/500mA voeding. Daar kunnen we een externe harde schijf op aansluiten zonder dat deze een eigen voeding nodig heeft, zolang deze tenminste niet meer dan 500mA vraagt. Harddisks die meer stroom trekken, moeten voorzien worden van een eigen voeding. 

  Aan de voorzijde onder de frontklep vinden we de vierde USB-aansluiting. Dat is een pluspunt, want hierdoor kan de ontvanger op een eenvoudige manier via een USB-stick van eventuele nieuwe firmware worden voorzien. 

  Bij een blik onder de motorkap zien we dat de Rebox 8220HD meer geheugen heeft dan zijn voorganger. Dat is geen overbodige luxe, want meer geheugen betekent meer snelheid, en dat is iets waar de moderne kijker op rekent..

  De ontvanger wordt in een stevige doos en goed verpakt geleverd. Naast de ontvanger zelf en de afstandsbediening vinden we ook een zak vol accessoires. De RE-8220HD wordt standaard door de fabrikant zonder interne harddisk geleverd. Die kunnen we wel zelf in de ontvanger plaatsen. Alle aansluitkabels voor een SATA-disk worden meegeleverd. Mocht het installeren voor u een probleem zijn, schroom dan niet om de verkoper te vragen om de harde schijf te installeren. Dit is overigens geen al te uitdagend klusje, zeker niet met de aanvullende handleidingen op de site van Rebox (www.rebox.tv/index.php/service-area/downloads/viewcategory/28-algemeen). Hier is ook informatie te vinden over onder meer het maken van zenderlijsten, het verplaatsen van opnames en het aansluiten van een Wi-Fi dongle.

  Hoewel we altijd een interne harde schijf aanbevelen, hebben we tijdens het testen ook probleemloze resultaten gehad met een snelle externe harde schijf, aangesloten op de eerdergenoemde speciale USB-aansluiting. 

  Bij de meegeleverde accessoires vinden we verder een HDMI-kabel en een korte doorluskabel waarmee we de twee interne satelliettuners met elkaar kunnen verbinden. Verder is er een netsnoer en daarnaast verdient Rebox een dikke pluim voor de uitgebreide en duidelijke Nederlandstalige handleiding.

  De RE-8220HD heeft een mooi en trendy uiterlijk met een alfanumeriek display. Aan de voorzijde is maar één knop zichtbaar. Met deze stand-by knop kunnen we de ontvanger handmatig aan en uit zetten. Rechts vinden we een frontklep, met daaronder naast de USB-aansluiting ook vier bedieningstoetsen waarmee we handmatig kunnen zappen en het geluidsniveau van zenders kunnen regelen. 

  Ook vinden we er twee interne kaartsloten. Deze zijn bruikbaar voor de smartcards van CanalDigitaal, TV Vlaanderen en TéléSAT. Daarbij moet er wel rekening meer worden gehouden dat hierbij emulatie wordt gebruikt. Toekomstige werking van de kaartsloten kan dus niet worden gegarandeerd. 

  Als alternatief zijn er ook nog twee Common Interface-sloten aanwezig. Hierin kunnen we een CI-module met smartcard plaatsen. Alle gangbare CI-modules die voor de Nederlandse en Belgische satellietaanbieders worden gebruikt werken naar behoren. De nieuwe CI-module van CanalDigitaal heeft niet alleen de beste werking, maar we kunnen hiermee met een geldig abonnement ook naar betaalzender FOX Sports International kijken. Omdat bij deze zender een strengere codering wordt gebruikt, kunnen we deze zender niet bekijken als één van de interne kaartlezers wordt gebruikt. 

  Aansluitmogelijkheden zijn er genoeg. Aan de achterzijde van de ontvanger vinden we naast de USB-aansluitingen twee satelliettuners met doorlusmogelijkheid. De ontvanger op een televisie aansluiten kan op diverse manieren. Aan te bevelen is natuurlijk de HDMI-kabel, maar op oudere tv's is ook scart, A/V-cinch en component een mogelijkheid. 

  Verder vinden we een optische digitale geluidsuitgang. Net onbelangrijk is de netwerkaansluiting: de Rebox 8220HD kunnen we namelijk aan het thuisnetwerk en het internet koppelen, waardoor het naast een satellietontvanger ook een multimediaal centrum wordt.

  Het ontvangerconcept dat Rebox gebruikt in de huidige modellen komen we elders in Europa ook met een iets ander uiterlijk en onder een andere merknaam tegen. In de Benelux geeft Rebox bij de RE-8220HD echter als enige ondersteuning voor gebruik op de Benelux-markt. Dat is een groot pluspunt, want dat betekent bijvoorbeeld dat we gebruik kunnen maken van fastscanmogelijkheden. Niet alleen kunnen we in het menu de keuze voor de fastscanzenderlijsten van CanalDigitaal, TV Vlaanderen en TéléSAT maken, maar ook automatische fastscan wordt ondersteund. Elke keer dat de ontvanger in stand-by wordt gezet, wordt hiermee gecheckt of er een nieuwe fastscanzenderlijst beschikbaar is. Als dit het geval is wordt deze automatisch in de ontvanger geladen. Op deze manier hoeven we geen enkele zender uit de zenderpakketten van de aanbieder te missen. En dat is in een tijd waarin M7 Group veel frequentiewijzigingen doorvoert belangrijk voor het gebruikersgemak. 

  Aanvullend is er nog een blindscanmogelijkheid. Via blindscan kunnen vrijwel alle tv- en radiozenders die op een satelliet aanwezig zijn worden gevonden. De combinatie van fastscan en blindscan zorgt er dus voor dat de gebruiker het meest complete zenderaanbod uit satellietontvangst haalt.

  De eerste installatie verloopt makkelijk en simpel. Met enkele stappen – waarbij we eigenlijk alleen maar op de OK-toets van de afstandsbediening hoeven te drukken – is de ontvanger binnen enkele minuten klaar voor gebruik. Dan moet echter wel een door CanalDigitaal/TV Vlaanderen ondersteunde LNB of multisatschotel worden gebruikt. Alle andere DiSEqC-configuraties zijn ook zonder problemen mogelijk, maar dienen wel handmatig te worden ingesteld. 

  Wat direct opvalt, is dat het zappen tussen kanalen vlot verloopt en er bij zowel SD- als HD-zenders een perfect beeld op het televisiescherm verschijnt. De afstandsbediening voldoet goed en de knopindeling is logisch. Bovendien heeft hij een leerfunctie, waardoor hij ook gebruikt kan worden voor de bediening van televisietoestellen van vrijwel alle fabrikanten. Daardoor hebben we dus geen tweede afstandsbediening meer nodig om de basisfuncties van de tv te kiezen.

  Nadat de ontvanger enige minuten heeft aangestaan zien we de melding dat er nieuwe firmware voor de ontvanger beschikbaar is. Deze wordt via het internet aangeleverd. Bij het downloaden heeft de ontvanger wat ruimte nodig om tijdelijke bestanden op te slaan. Dit kan op de ingebouwde harddisk, of als deze er niet is op een USB-stick die in de ontvanger wordt geprikt.

  Het is overigens zeker aan te raden om de nieuwste firmware te installeren. De ontvanger krijgt hierdoor HbbTV-functionaliteit. Bij diverse satellietzenders krijgen we op deze manier via het internet de toegang tot onder meer diensten voor uitgesteld kijken. Bij de Nederlandse publieke tv-zenders kan bijvoorbeeld naar Uitzending Gemist worden gekeken.

  Met een interne of externe harde schijf kunnen we meerdere programma’s tegelijk opnemen. Ook kunnen we tv-zenders live pauzeren via de timeshift-functie. De koppeling tussen EPG en directe opname verloopt goed. 

  De menustructuur van de ontvanger is duidelijk. De EPG en de infobalken ogen simpel, maar bieden alle mogelijkheden die we mogen verwachten. Op het gebied van satellietontvangst zijn er weinig minpunten op te merken. Wel verschijnt soms de melding ‘Service Fout’ in beeld bij het zappen, wat er op duidt dat de satelliet niet wordt gezien. Rebox raadt in dit geval aan de uitlijning van de schotel, LNB en de DiSEqC-settings na te lopen. Vooral de uitlijning van LNB's die bedoeld zijn voor Astra3 luistert tegenwoordig erg nauw.

  Belangrijk onderdeel van de ontvanger is multimedia. Zo kunnen we via YouTube naar video’s kijken en komen via TV Portal+ nog veel meer extra diensten beschikbaar. TV Portal+ kwamen we eerder tegen bij de Tiviar Alpha Plus ontvanger. 

  Daarnaast heeft de Rebox 8220HD ook eigen applicaties waarmee we via het internet naar tv-zenders kunnen kijken en radiozenders kunnen luisteren. Ook binnen het thuisnetwerk kan er multimedia worden afgespeeld. HD-videobestanden zijn in de beste beeldkwaliteit te bekijken; beeldformaten tot 1080p worden ondersteund. 

  Aanwezige NAS-apparaten worden zonder problemen herkend. Verder zijn er interessante DLNA-mogelijkheden. Opnames die met de ene Rebox-ontvanger zijn gemaakt kunnen bijvoorbeeld via het netwerk worden bekeken met een andere ontvanger of op een smartphone. Op deze functies komen we in een latere test uitgebreid terug.


  VERBRUIK EN OPSTART De Rebox 8220HD verbruikt in stand-by stand minder dan 1watt. In volledig bedrijf inclusief externe USB harde schijf zonder externe voeding bedraagt het stroomverbruik 19,8 watt.

  FIRMWARE We hebben de Rebox 8220HD getest met firmwareversie 3.01.63. Het testexemplaar werd beschikbaar gesteld door Rebox, Haarlem.

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • Watchmen

   Win 5x Watchmen

   De wereld op zijn kop: superhelden en gemaskerde vigilantes worden niet langer als helden gezien. Ze zijn opgejaagd wild en worden vogelvrij verklaard. Watchmen wisselt sci-fi af met drama en kaart op een confronterende wijze actuele thema’s uit onze maatschappij aan. Totaal TV mag de dvd van deze superheldenserie vijf keer weggeven.

  TV-TIP The Tale of the Princess Kaguya

  The Tale of the Princess Kaguya
  NPO 3 om 15:30 uur
  Een oude bamboesnijder vindt op een dag een miniatuurmensje in een lichtgevende bamboestok. Hij besluit haar mee te nemen en samen met zijn vrouw op te voeden. Het meisje, Kaguya, groeit al snel uit tot een bijzondere jongedame die begeerd wordt door menig jongeman. Maar terwijl verschillende minnaars naar haar hand dingen, wordt prinses Kaguya met haar onvermijdelijke lot geconfronteerd.

  TV-TIP Transformers: The Last Knight

  Transformers: The Last Knight
  Veronica om 20:00 uur
  De mensheid en de Transformers zijn in staat van oorlog. De sleutel tot de redding van onze toekomst ligt begraven in de verborgen geschiedenis van de Transformers op onze planeet. Het lot van onze wereld komt in handen te liggen van een onwaarschijnlijk gezelschap: Cade Yeager, Bumblebee, een Britse Lord en een hoogleraar van Oxford.

  Interview

  • Carolina Lo Galbo 5 uur show

   Carolina Lo Galbo

   5 uur show

   De 5 uur show is nieuw leven ingeblazen. Carolina Lo Galbo en Brecht van Hulten brengen - week op, week af - dagelijks het persoonlijke verhaal achter het nieuws.
   Reacties0 reactie(s)