1. Tests

  Reel Multimedia ReelBox Lite: Multimediamonster

  De ReelBox is eigenlijk een multimediamachine, die buiten een standaard twin tuner voor satellietontvangst ook een PVR en DVD aan boord heeft.
  4 januari 2016
  0.0
  comments 0
  Reel Multimedia ReelBox Lite: Multimediamonster

  Dit keer hebben we een onalledaagse ontvanger op de testbank: de Reelbox Lite. De ReelBox is eigenlijk een multimediamachine, die buiten een standaard twin tuner voor satellietontvangst ook een PVR en DVD aan boord heeft. De tuners zijn verwisselbaar, waardoor deze receiver ook ingezet kan worden voor de ontvangst van DVB-C (digitale kabel) en DVB-T (digitale ether).

   

  De ReelBox is vooralsnog met geen enkele andere onder Linux draaiende satellietontvanger te vergelijken. Sinds kort is hij officieel het bètastadium ontgroeid; softwareversie 1 is kortgeleden gereleased. De ontvanger wordt geleverd met netsnoer, afstandsbediening, IDE-kabel en bevestigingsmateriaal voor een in te bouwen harddisk.

   

  Strak

  De strak uitgevoerde ontvanger is verkrijgbaar in zilver of zwart, met een tweekleurig alfanumeriek display waarop veel informatie zichtbaar gemaakt wordt. Achter de grote klep zitten diverse zaken verstopt. Naast twee Common Interface-sloten vinden we er een Neotion kaartlezer, een S/PDIF ingang (coaxiaal en optisch), een S-video ingang, composiet video- en audio-ingangen en een USB en firewire aansluiting voor het uitwisselen van data. Verder zijn op het front bedieningsknoppen te vinden voor de ingebouwde DVD speler, vier knoppen onder het display en een powerknop.

   

  Ook op de achterkant vinden we heel wat aansluitingen. Naast twee scartaansluitingen zijn ook de digitale audio in/uitgangen niet vergeten, zowel coaxiaal als optisch. Met de zes analoge audio-uitgangen is het in principe mogelijk een 5.1 geluidsweergave te creëren. Verder vinden we er twee LNB-ingangen met doorlus, twee USB- en firewire-connectoren, een VGA-aansluiting en een netwerkaansluiting. Buiten de normale UTP-netwerkaansluiting is het ook mogelijk de Reelbox van een draadloze netwerkaansluiting te voorzien.

   

  Het kloppende hart van de ontvanger wordt gevormd door twee processoren (AMD + Equator). Het geheel is ondergebracht in een stevige stalen behuizing, voorzien van goede koelsleuven en gaten rondom zodat een (geluid producerende) ventilator niet nodig is. De afstandsbediening heeft dezelfde kleur als de ontvanger en ligt prettig in de hand; de knoppen zijn goed gesitueerd en laten zich makkelijk bedienen. De handleiding (niet in het Nederlands) is uiterst summier en geeft uitleg over het inbouwen van een DVD-speler/brander, een harddisk, het wisselen van de tuner(s) en het plaatsen van de WLAN-module. Wel wordt één en ander met duidelijke illustraties weergegeven.

   

  Installatie

  De installatie is afhankelijk van de gebruikte software. In onze test wordt er een alternatieve versie gebruikt, die is gebaseerd op de versie van Reel Multimedia zelf. Na het booten van de box wordt er een wizard gestart die de gebruiker door de volledige installatieprocedure heen helpt. De standaardversie van Reel Multimedia kan/mag nog geen DVD’s afspelen vanwege het ontbreken van de rechten op de software. De voor deze test gebruikte versie kent die beperkingen niet. Na het installeren is de ontvanger direct klaar voor gebruik met een standaard kanalenlijst. Deze is helaas erg op Duits gebruik gericht, maar geeft wel direct beeld op het scherm.

   

  Menu’s en EPG

  Met de ReelBox kunnen we kiezen tussen ‘Menu’ en ‘Setup’. De ‘Setup’-knop wordt eigenlijk alleen gebruikt voor installatie-instellingen. Na het indrukken van de ‘Setup’-knop komt het hoofdmenu in beeld, met daarin een aantal keuzeopties. Wat er beschikbaar is onder de ‘Menu’-knop is afhankelijk van de gebruikte firmware: de knop is door de handige gebruiker zelf te voorzien van allerlei functies. Uiteraard zijn er in de standaard firmware diverse functies beschikbaar.

   

  In het menu ‘LNB/DiSEqC’ kunnen onder andere de LNB-configuratie, DiSEqC-instellingen, rotorsturingen en kanalenlijsten gedefinieerd worden. In deze softwareversie werden de DiSEqC- motor en de V-Box2 vlekkeloos aangestuurd. Met behulp van ‘goto’-commando’s kan de schotel via de coaxkabel naar de juiste positie worden gestuurd. In menu ‘Netwerk’ worden alle netwerkgegevens ingevuld, zoals IP-adres, gateway, draadloze netwerkgegevens, etc. Na invulling zijn de instellingen direct doorgevoerd. Het menu ‘Audio/Video’ dient onder meer voor het instellen van het signaaltype. Er kan worden gekozen voor RGB, composiet, component en S-video. Ook is er de mogelijkheid om de beelden via een VGA-aansluiting weer te geven met een instelbare resolutie.

   

  In het menu ‘Plugins’ wordt bepaald welke plugins er gebruikt worden en kunnen eventuele variabelen ingesteld worden. Plugins zijn extra toegevoegde toepassingen, zoals de DVD functies, de EPG (elektronische programmagids), motorsturingen, etc. Voorbeeld van een niet-standaard plugin is ‘SC’, een softwarematig geëmuleerde CAM (Conditional Access Module) die cardsharing mogelijk maakt. De mogelijkheden zijn onbeperkt: zolang er hobbyisten zijn die de plugins maken, kan de functionaliteit verder worden uitgebreid.

   

  Standaard is de EPG van de Reelbox voorzien van Now/Next informatie, maar met behulp van de Mediaguard EPG plugin is het mogelijk toch meer programma-informatie te krijgen. Zo is het mogelijk een programma-overzicht voor de hele week op te roepen, indien dit wordt uitgezonden. Uiteraard is het mogelijk vanuit de EGP direct een timer te programmeren.

   

  Kanalen zoeken

  Het inscannen van de kanalen gebeurt vanuit een transponderdatabase die door de gebruiker zelf kan worden uitgebreid. In het kanalenscan-menu kan gekozen worden om de kanalen te updaten of volledig te overschrijven. Ook kan hier gekozen worden via welke tuner er gescand moet worden: dit kan via DVB-S (satelliet), DVB-T (terrestrieel) of DVB-C (kabel). Het scannen kan automatisch of handmatig per satelliet.

   

  Een totale scan op de Astra satelliet duurde bijna vier minuten. Jammer is dat er in de huidige software niet kan worden gekozen om op netwerk te scannen; in dat geval zouden bijvoorbeeld de Nederlandse kanalen keurig bij elkaar staan, zodat het organiseren sneller en makkelijker gaat.

   

  We kunnen verschillende kanalenlijsten aanmaken. Standaard wordt de Reelbox afgeleverd met een kanalenlijst die niet bedoeld is voor de Nederlandse gebruiker. Aanpassen kan met behulp van de afstandsbediening - wat absoluut niet aan te raden is - of met behulp van de PC. Het programma dat zich daarvoor uitstekend laat gebruiken is RCC (Reelbox Control Centre).

   

  Dagelijks gebruik

  De ontvanger biedt door de erg uitgebreide instelmogelijkheden en duidelijke menustructuur zeer veel mogelijkheden, die we helaas niet allemaal in detail kunnen behandelen. Zo zijn onder andere de tijden van de informatiebalk en de transparantie van de menu’s allemaal instelbaar, waardoor de menu’s ook mooi overkomen op een breedbeeld-tv.

   

  Tijdens het zappen valt op dat de ontvanger net als met het scannen redelijk snel is. Bij de FTA-kanalen blijft de gemiddelde zaptijd onder de seconde, op de gecodeerde kanalen duurde het iets langer maar nog steeds minder dan 2 seconden. De informatiebalk die tijdens het overschakelen getoond wordt geeft uitgebreide informatie over het ontvangen kanaal. Het indrukken van de ‘OK’-knop roept de kanalenlijst op. Van alle zichtbare kanalen wordt getoond welk programma er speelt, en wordt met balkjes zichtbaar gemaakt hoelang het programma nog duurt. Via de ‘Text’-toets wordt probleemloos een teletekst-scherm getoond dat door de ingebouwde decoder op elke tv kan worden weergegeven.

   

  Geluid en beeld

  Naast de gebruikelijke scartaansluitingen voor televisie en videorecorder is er een component-aansluiting beschikbaar voor optimale weergave op een plasma- of TFT-scherm. De kwaliteit van beeld en geluid is uitstekend; een vergelijking met een andere populaire Linux ontvanger toonde een duidelijk verschil in het voordeel van de Reelbox. HDTV-weergave is alleen mogelijk na een hardware-uitbreiding die op de plek van de draadloze netwerkkaart gestoken kan worden. De ondersteuning zit al in de huidige softwareversies ingebakken, zodat die via het menu te activeren is. Met behulp van de module is het mogelijk live HDTV in MPEG2-HD tot 1080i signalen te bekijken. Live HDTV in MPEG4 (H.264/AVC) tot 1080i kan alleen zichtbaar gemaakt worden met de uitbreidingsmodule én een speciale DVB-S2 tuner.

   

  Uitgebreide installatie

  Voor mensen die meer uit de ontvanger willen halen dan alleen Astra-ontvangst biedt de ontvanger legio mogelijkheden. Via DiSEqC is het mogelijk bijna alle denkbare schakelingen te maken via bijvoorbeeld een mini DiSEqC-configuratie waarin een simpele opstelling met twee LNB’s geconfigureerd kan worden. De full DiSEqC-configuratie staat maximaal vier LNB’s toe, waarin iedere LNB apart geconfigureerd kan worden. Ook is aansturing via DiSEqC-commando’s mogelijk, zodat met behulp van een DiSEqC-motor verschillende satellieten ontvangen kunnen worden. Directe aansturing van een 36-volts motor of actuator is niet mogelijk; hiervoor kan bijvoorbeeld een V-Box2 gebruikt worden. Doordat er in principe geen beperking is in de opslag van het aantal kanalen, is het geen enkel probleem om meerdere schotelposities in de ontvanger te zetten.

   

  In de praktijk is het niet noodzakelijk een Aston/Irdeto Common Interface te gebruiken. Standaard is ontvangst met een SECA of Irdeto-kaart niet mogelijk, en is het nodig de ingebouwde Neotion-kaartlezer te upgraden naar bijvoorbeeld een Zeta CAM. Na het upgraden is ontvangst van nagenoeg ieder Common Access systeem mogelijk, dus kan de smartcard direct in de ingebouwde kaartlezer. Na het wisselen van de kaart is het noodzakelijk de Neotion te resetten, omdat een kaartwissel niet gedetecteerd wordt.

   

  Het upgraden van de Reelbox gebeurt met behulp van een CD. De firmware is via het internet te downloaden. Na een reset van de ontvanger wordt de CD gedecteerd en is via het LCD-scherm de voortgang te volgen.

   

  Extra’s

  Mede door de mogelijkheid van het plaatsen van een harddisk en een DVD-brander komen er veel extra functies beschikbaar op deze ontvanger. Zo is het mogelijk (met de juiste firmware) een kopie van een DVD te maken. Ook is het mogelijk zelf opgenomen films te bewerken, reclame en andere ongewenste beelden eruit te knippen en op een DVD te branden. Dit branden kan enige tijd duren en is sterk afhankelijk van het geplaatste geheugen. Standaard is dit (maar) 128 MB. Tijdens het branden kan overigens gewoon naar programma’s gekeken worden via de tuners. Nagenoeg iedere ingelegde schijf wordt op de juiste wijze herkend, dus ook mp3-schijven, audio CD’s, DVD’s en VCD’s zijn direct af te spelen.

   

  De box is simpel uit te bouwen tot een multimediaspeler. Men kan alle mp3’s en filmbestanden simpel op de harddisk plaatsen, of toevoegen via USB of firewire. Afspelen gaat via de ‘filebrowser’; een plugin die het mogelijk maakt de inhoud van diverse media zichtbaar te maken.

   

  Conclusie

  De Reelbox Lite is duidelijk een ontvanger die alles in zich heeft: een echt multimedia-apparaat dus. Naast een DVB-ontvanger in elke smaak is het een volwaardige DVD spelel/brander, een Personal Video Recorder, mp3-speler, enzovoort. De bediening verloopt vlotjes en de menustructuur is duidelijk en overzichtelijk. Dankzij de installatiewizard zijn de instellingen vlot gemaakt en kan er snel beeld getoond worden. Omdat de ontvanger geen ventilator heeft en dus geen geluiden produceert, kan hij gewoon in de woonkamer gebruikt worden. De prijs van de Reelbox zal veel mensen afschrikken, maar als we nagaan welke functies er allemaal schuil gaan in dit apparaat is de prijs zeer redelijk te noemen.

  Reacties

 1. TV-TIP Wolves and Warriors

  Wolves and Warriors
  Animal Planet om 18:15 uur
  Matt en zijn vrouw Lorin beheren het Lockwood Animal Rescue Centre in Californië. Daar vangen ze voornamelijk wolven op die bij illegale fokkers zijn weggehaald. Ook het personeel bestaat zogezegd uit oude wolven: veteranen. Het werken met wolven is voor hen een manier om oorlogstrauma's te verwerken.

  Doe mee en win!

  • *

   5X DVD WESTWORLD S2

   Chaos overheerst in dit volgende hoofdstuk over de geboorte van een nieuwe levensvorm. Dolores neemt de touwtjes in handen, terwijl Maeve haar eigen missie heeft. De net bevrijde hosts hebben een appeltje te schillen… Totaal TV mag de dvd van dit tweede seizoen van Westworld vijf keer weggeven.

  TV-TIP Help, mijn man is klusser!

  Help, mijn man is klusser!
  RTL 4 om 20:30 uur
  Ruud is bepaald geen klusser. Hij woont al zeven jaar in een huis dat voor de helft af is. Sinds kort heeft hij een relatie met Emmylou en dat gaat zo lekker dat ze besluiten dat zij bij hem gaat wonen. Moet wel eerst dat huis op orde zijn. ?Beloofd?, zegt Ruud. Maar dan staat ze voor de deur én is het huis niet af.