1. Tests

  Restek Mini-Sat: HiFi van de satelliet

  Restek had al een digitale DAB radiotuner, maar nu komt daar een heuse digitale primeur bij: HiFi van de satelliet.
  9 februari 2016
  0.0
  comments 0
  Restek Mini-Sat: HiFi van de satelliet

  Restek. Niet bepaald een merk dat in elke Mediamarkt of BCC op de plank staat. Maar de echte liefhebbers – die ook een paar centen in hun geluidsinstallatie willen investeren - kennen het als een van het selecte gezelschap audiomerken met ‘blauw bloed’. Met hoogwaardige cd-spelers en verfijnde versterker. Een digitale DAB radiotuner hadden ze al, maar nu komt daar een heuse digitale primeur bij: HiFi van de satelliet. 
   
  Primeur
  De pakweg anderhalf miljoen satellietkijkers in ons land krijgen via hun schotel een enorm pak televisiekanalen binnen. En veelal als verrassing ook nog honderden radiostations. Dat laatste wordt zelden besproken, maar kan een onverwacht kersje op de taart betekenen. Via de televisie merk je er niet veel van, maar als je de ontvanger aan een fatsoenlijke geluidsinstallatie koppelt, weet je niet wat je hoort. Met een beetje mazzel klinkt het bijna even goed als uit een cd-speler van een paar honderd euro.
  Dat bracht het Nederlands-Duitse HiFi topmerk Restek op het idee om het hele satellietverhaal eens ‘uit de tegengestelde richting’ aan te vliegen. Hun eigen specialiteit namelijk. Ze ontwikkelden een satellietontvanger die merkwaardig genoeg geen beeld doorgeeft (geen scart achterop dus), maar puur en alleen radiosignaal. En het woord puur is daarbij zeer op zijn plaats, want dat doen ze in een zo perfect mogelijke kwaliteit.
   
  Ongekend aanbod
  Het resultaat is de Mini-Sat. Een handzaam en werkelijk schitterend afgewerkt apparaat dat zelfs bij het uitpakken al aangeeft dat er iets bijzonders aan de hand is. Hij is namelijk zo zwaar dat je hem echt goed beet moet pakken. Restek geeft de Mini-Sat dezelfde zware metalen behuizing mee die ze voor hun audioapparaten gebruiken. Met een dik frontpaneel. Dat is niet alleen mooi, maar zorgt er ook voor dat ongewenste storingen buiten blijven. Om diezelfde reden hebben ze trouwens ook het videogedeelte weggelaten. In een wereld waar je zelfs het informatiepaneeltje uit kunt schakelen om minuscule invloeden uit te bannen, zit je niet op een boel overbodige extra’s in het kastje te wachten. Niet?

  Zo worden er ook hoogwaardige aansluitbussen op de Mini-Sat gezet. Alles bij elkaar slaat hij zelfs in het meest hoogwaardige audiorek tussen ander (soms nog veel kostbaarder) fraais bepaald geen gek figuur. Hij ziet er niet alleen uit als een dure radio, maar werkt ook zo. Je kiest de zenders met de afstandbediening of de uit massief metaal gedraaide menu- en draaiknop op de Mini-Sat. Wel even werk trouwens, want dan zap je langs pakweg tweehonderd zenders uit alle delen van Europa. Ook een heel stel Nederlandse natuurlijk. Om precies te zijn de bekende commerciëlen en Radio 1, 4, 5 en 6.

  De keuze en de mogelijkheden doen zelfs de meest ijverige kabelleverancier verbleken. Er komen zendernamen voorbij waar je het bestaan niet eens van kon vermoeden. Van de meer gangbare commerciële stations die je ook in de auto in het buitenland wel eens toevallig hoort, via lounge, klassiek, volksmuziek, concertzenders en jazz tot permanent nieuws en muzikaal behang. 
   
  En?
  Gezien zijn prijskaartje van 990 euro zal sowieso niemand op dat idee komen, maar een uitgebreide praktijktest onderstreept dat het totaal zinloos is om dit highend audioapparaat aan een matige geluidsinstallatie te hangen. Elke andere satellietontvanger doet het minstens even goed. Alleen een aardige versterker en fatsoenlijke luidsprekers brengt de kwaliteiten van de Mini-Sat over het voetlicht. En op een echt mooi audiosysteem is het resultaat zelfs verbluffend goed. Helder, rustig, met mooi laag en stemmen en instrumenten die je bijna in de ruimte tussen je boxen ‘ziet’ staan.

  Kortom: zoals de betere luistergenieters het graag mogen hebben. Overigens doet een meer alledaagse ontvanger het weliswaar minder aardig, maar blijft ook dat een idee om met stip te noteren. Koop een paar fatsoenlijke kabeltjes met fatsoenlijke stekkertjes – gooi de ellende die meestal bij apparaten zit meteen weg – en luister eens via de geluidsinstallatie. Tien tegen één dat je de oude radiotuner meteen in een kast wegbergt.

  Elk voordeel heeft zijn nadeel. Aangezien je met de Mini-Sat direct naar de bron luistert, heb je niet alleen een gigakeuze aan zenders, maar zul je de stations in principe ook nergens beter kunnen beluisteren. Restek maakt gebruik van een origineel printplaatje voor satellietontvangst (Fujutsu) zoals die volgens hen ook door ontwikkelingsafdelingen wordt gebruikt. Restek topman Adriaan Elschot geeft toe dat het verschil in vergelijking met het spul in goedkopere satellietontvangers klein is, maar het devies luidt: alle beetjes helpen. Wat in de test beslist luid en duidelijk hoorbaar bleek, is de kwaliteit van de zogenaamde DAC. Die zet het digitale signaal van de satelliet om in voor ons hoorbaar analoog signaal dat naar de versterker kan. Elschot claimt dat de gebruikte DAC en de zogenaamde upsampler (die de bits desgewenst tot een veel fijner signaal omhoog rekent) van een kwaliteit zijn die je ook in cd-spelers van duizenden euro’s terugvindt. 
   
  DAC
  Een ding is zeker: als luisterliefhebber hebben we thuis een losse MSB LinkDAC met aparte voeding staan en die bleek merkbaar zijn hoed af te moeten nemen in een directe vergelijking met de Mini-Sat. Die doet het zelf beter dan zo’n ‘audiofiel’ apparaat. Terwijl die zelfs amechtige cd- en DVD spelers laat klinken alsof ze in de eredivisie meespelen.  Het is trouwens jammer dat de Mini-Sat wel digitale uitgangen heeft, maar geen ingang. Anders kon je vrijwel elke cd- of DVD speler een boel extra glans geven door hem via de Restek te laten werken. Elschot geeft toe dat het geen toeval is. Binnenkort komen ze met een digitale voorversterker en het leek de heren geen goed idee om zichzelf concurrentie aan te doen.
   
  Afgeknepen
  Maar goed, terug naar de radiostations. Juist doordat die geraffineerde techniek elk vezeltje van het beschikbare geluid fijn uitkamt, merk je opeens dat veel stations er een potje van maken door hun muziek in ‘afgeknepen’ vorm uit te zenden. Kennelijk onder het motto: dat horen ze toch niet. Zodat de boel gecomprimeerd wordt uitgezonden en boven de 15 kHz wordt afgekapt omdat je het op een modaal radiootje toch niet hoort.
  Vooral de betere Duitse muziekzenders laten echter horen hoe het ook kan. Wie toevallig van klassiek en live opnamen houdt, komt helemaal aan zijn trekken. Overigens kun je desgewenst ook zién of het een beetje fatsoenlijk wordt uitgezonden, want via het menu kun je op het beeldschermpje ook de gemiddelde bitrate van dat station laten verschijnen.
   
  Conclusie
  De Mini-Sat is vanwege zijn ‘nobele’ afkomst zoals gezegd niet bepaald goedkoop – 990 euro – maar voor de échte liefhebbers een absoluut hebbeding. Toch… zouden we even wachten. De eigenaren van Restek mogen dan Nederlands zijn, maar de Mini-Sat werd in eerste instantie voor de Duitse markt ontwikkeld. Jammer, want daarom zit er geen CI-module in en kun je dus geen Nederlands abonneekaartje gebruiken. Onder andere Radio 2 en 3 zitten daarom achter de CanalDigitaal decoder verstopt. Bovendien heeft Restek geen rekening gehouden met gebruik op meerdere satellieten. Terwijl de radiokeuze dan juist pas echt adembenemend wordt. Met een fantastisch aanbod aan Engelstalige zenders op bijvoorbeeld Astra 2. Toen we dat met onze draaibare schotel probeerden, bleek de Astra zenderlijst helaas opeens verdwenen. Goed nieuws: in Fuldabrück – hartje Duitsland – geven ze toe dat onze kritiekpunten terecht zijn. Daarom beloven ze ons dat er nieuwe software in komt, zodat de Mini-Sat wel meer satellieten tegelijk kan herkennen. Maar dat is nog maar het begin. Rond mei wordt in München een tentoonstelling gehouden voor hoogwaardige HiFi apparatuur en daar komt Restek met een tweede generatie Mini-Sat. Mét een CI en zelfs een ingebouwd flashgeheugen om muziek op te kunnen nemen. Now we’re talking!

  Reacties

 1. TV-TIP Wolves and Warriors

  Wolves and Warriors
  Animal Planet om 18:15 uur
  Matt en zijn vrouw Lorin beheren het Lockwood Animal Rescue Centre in Californië. Daar vangen ze voornamelijk wolven op die bij illegale fokkers zijn weggehaald. Ook het personeel bestaat zogezegd uit oude wolven: veteranen. Het werken met wolven is voor hen een manier om oorlogstrauma's te verwerken.

  Doe mee en win!

  • *

   5X DVD WESTWORLD S2

   Chaos overheerst in dit volgende hoofdstuk over de geboorte van een nieuwe levensvorm. Dolores neemt de touwtjes in handen, terwijl Maeve haar eigen missie heeft. De net bevrijde hosts hebben een appeltje te schillen… Totaal TV mag de dvd van dit tweede seizoen van Westworld vijf keer weggeven.

  TV-TIP Help, mijn man is klusser!

  Help, mijn man is klusser!
  RTL 4 om 20:30 uur
  Ruud is bepaald geen klusser. Hij woont al zeven jaar in een huis dat voor de helft af is. Sinds kort heeft hij een relatie met Emmylou en dat gaat zo lekker dat ze besluiten dat zij bij hem gaat wonen. Moet wel eerst dat huis op orde zijn. ?Beloofd?, zegt Ruud. Maar dan staat ze voor de deur én is het huis niet af.