1. Tests

  SAB Explorer PVR SC: Compleet, veelzijdig én betaalbaar

  Met de twee aanwezige tuners, PVR, twee Common Interface sloten en één interne kaartlezer is deze SAB ontvanger geschikt voor de verwende televisiekijker.
  11 januari 2016
  0.0
  comments 0
  SAB Explorer PVR SC: Compleet, veelzijdig én betaalbaar

  SAB Trading uit Rotterdam heeft de afgelopen jaren een opmerkelijke opmars gemaakt op de satellietmarkt in Nederland. Met de Explorer PVR SC presenteert SAB een luxe ontvanger met PVR-mogelijkheid. Met de twee aanwezige tuners, twee Common Interface sloten en één interne kaartlezer is deze SAB ontvanger geschikt voor de verwende televisiekijker. Op onze testbank mag de ontvanger al zijn kunsten vertonen.

   

  Bij het uitpakken van de SAB Explorer PVR SC komt er een degelijk apparaat uit de doos. De ontvanger staat op hoge voetjes. Boven het display bevinden zich een zevental knopjes, waarmee de belangrijkste functies bedienbaar zijn. Rechts van het display zit een opvallend klepje. Bij de meeste satellietontvangers gaat dit klepje open door het omlaag te klappen, maar bij de SAB is een klik erop voldoende om het vervolgens naar rechts te kunnen openen. Er achter gaan de twee Common Interface-sloten en de interne kaartlezer schuil.

   

  Op het display verschijnt het zendernummer in vier decimalen; helaas niet de zendernaam. Als er een opname plaatsvindt, brandt er een groen lampje boven de tekst ‘record’. Een rood lampje geeft aan dat de SAB in standby-mode staat.

   

  Aansluitingen

  De achterkant van de SAB herbergt de gebruikelijke aansluitingen voor een PVR-ontvanger met dubbele tuner. De powerswitch is nog opmerkelijk, maar gelukkig worden steeds meer ontvangers hiermee uitgerust. Twee scartaansluitingen maken verbinding met de tv en eventueel een video/DVD-recorder, de S/PDIF zorgt voor digitale audio naar de hifi-apparatuur, met de RS232C-aansluiting kan er software uitgewisseld worden, en met de USB-aansluiting kunnen zenderlijsten worden bewerkt en bestanden getransporteerd tussen de interne harddisk en een PC. Met de video en audio tulpconnectoren kan er eventueel nog een ander apparaat worden voorzien van geluid of beeldsignaal. Tevens is er een coaxiale doorlusmogelijkheid. Omdat er een dubbele tuner aanwezig is, zijn er vier LNB aansluitingen: twee ingangen en twee uitgangen.

   

  Eerste indruk

  De 90 bladzijden (in A5 formaat) tellende handleiding is zowel Nederlands als Engelstalig. In 43 pagina’s wordt in het Nederlands alles haarfijn beschreven. Overal staan afbeeldingen en screenshots bij. Dit moet voldoende zijn om de besturing onder de knie te krijgen.

   

  De behuizing is stevig en de afstandsbediening fors. De navigatietoetsen liggen goed binnen handbereik. Nadat de SAB voor de eerste keer wordt aangezet, dient men eerst de datum en tijd in te stellen. Dat is opmerkelijk, want de meeste ontvangers halen de tijd van de satelliet. Vervolgens verschijnt de melding op het scherm dat de harddisk niet het juiste formaat heeft, en daarom geformatteerd dient te worden. Geen probleem. Jammer genoeg gebeurt dat niet automatisch, dus moeten we dit even onthouden en straks via het menu alsnog doen. Ook moeten de zenders gevonden gaan worden. Er komt een lijst in beeld met alle mogelijke satellieten. De aangesloten schotel is alleen op de Astra1-positie gericht, dus die kiezen we. Bij een multifeed-opstelling heeft de gebruiker de mogelijkheid om meerdere satellieten te kiezen. Deze zullen dan allemaal doorzocht worden. Het volledig scannen van de Astra1-positie duurt iets minder dan drie minuten.

   

  CI en interne kaartlezer

  De SAB heeft twee Common Interface sloten en één kaartlezer aan boord. Deze interne multi-CAS kaartlezer kan meerdere coderingssystemen aan, waaronder SECA/Mediaguard, dat door CanalDigitaal en TV Vlaanderen gebruikt wordt. We testen hem met een CanalDigitaal smartcard die nog geactiveerd moet worden. De kaart wordt in de kaartlezer geplaatst met de chip naar beneden. Dat is anders dan in de handleiding staat vermeld, maar in de nieuwe versie wordt dit door de importeur gecorrigeerd. In het menu is te zien dat de kaart zonder problemen herkend wordt en de indicatie ‘SEKA’ heeft meegekregen. Een schoonheidsfoutje, dat de importeur ook belooft weg te poetsen. Via de website van de Nederlandse provider activeren we de smartcard. Na tien minuten verschijnt er opeens beeld. De ontvanger is dus zonder aanschaf van een extra CI-module uitermate geschikt voor ontvangst van het Nederlandse pakket, en dat scheelt toch al gauw weer 50 tot 80 euro in aanschaf. Niet veel PVR-ontvangers bieden dit voordeel.

   

  We blijven nieuwsgierig. Er ligt nog een oude Aston 1.03 CI-module. Bij het plaatsen hiervan met de zojuist geactiveerde smartcard, herkent de SAB de module direct. Ook de Nederlandse zenders geven beeld. Sommige ontvangers kunnen slecht overweg met deze oude CI-module, maar de SAB geeft geen problemen.

   

  Zenders zoeken

  De ontvanger heeft een geheugencapaciteit van 4000 kanalen per tuner (totaal 8000). Dat moet voorlopig genoeg zijn om redelijk wat satellieten te scannen op zenders. In het zoekscherm is tevens de schotelopstelling in te stellen. Er kan gekozen worden tussen tuner A of B, waarbij per tuner aan te geven is of er gebruik gemaakt wordt van DiSEqC 1.0, 1.1, motor of Usals, of geen van deze opties. Bovendien wordt Unicable ondersteund. Hiermee kunnen maximaal vier tuners via een doorluskabel voorzien worden van een satellietsignaal. Heel opvallend, omdat deze optie voorheen alleen werd aangeboden in ontvangers uit de FTA-fabriek (Lemon en Inverto).

   

  Het zoeken gaat vrij eenvoudig. Selecteer de gewenste satellieten in het zoekscherm en druk vervolgens op de groene knop. De ontvanger zal vervolgens de gekozen satellieten gaan doorzoeken naar nieuwe kanalen. Ook is er de mogelijkheid om een nieuwe transponder toe te voegen. Het mooie is dat er na afloop een lijst verschijnt met alleen de nieuwe kanalen.

   

  Dagelijks gebruik

  De navigatietoetsen werken naar behoren goed. Het zappen gaat eenvoudig met de toetsen omhoog en omlaag. Met rechts en links is het volume aan te passen. Door op de OK-toets te drukken, verschijnt de zenderlijst in beeld. Daar is de lijst aan te passen aan satelliet, FTA, alfabetisch en kanalen met een kinderslot. Bij het zappen verschijnt een informatiekader met zender- en programmainformatie. Door op de INFO-toets te drukken, verschijnt de beschrijving van het huidige programma.

   

  Schakelen tussen twee gecodeerde zenders gaat net onder de twee seconden, tussen ongecodeerde zenders één seconde. Niet echt heel snelle tijden, maar er valt prima mee te zappen. Ondertiteling werd op Travel Channel niet automatisch weergegeven, maar is wel selecteerbaar via de SUBT-toets. Ook de DVB-ondertitels, die bijvoorbeeld op TV5Monde gebruikt worden, kunnen in beeld gebracht worden. Teletekst kan zowel via de satellietontvanger (OSD) als via de televisie-encoder (VBI) bekeken worden. De OSD-methode werkt buitengewoon goed. De pagina’s worden keurig weergegeven en het werkt allemaal redelijk snel.

   

  PVR

  Omdat er twee tuners ingebouwd zijn, kan er een programma digitaal op de ingebouwde harddisk (80 GB) worden opgenomen en tegelijkertijd naar een ander programma gekeken worden. Opnemen kan eenvoudig via een druk op de record-toets. Het maken van meerdere opnames tegelijkertijd wordt niet door de software ondersteund. Opvallend is dat opnames die korter dan een minuut duren niet bewaard worden. De opname van een gecodeerde Nederlandse zender wordt mooi afgespeeld bij het uitnemen van de smartcard. Vooruit- en achteruitspoelen kan op een maximale snelheid van 8x de normale afspeelsnelheid. Met de bookmarktoetsen kunnen bepaalde punten aangegeven worden, zodat de kijker snel op een belangrijke gebeurtenis terug komt. Via het menu is de timeshifting-mogelijkheid aan te zetten. Dan wordt er altijd opgenomen, zodat er op ieder ogenblik kan worden teruggespoeld naar een eerder moment.

   

  PC-connectie

  De ontvanger heeft een USB-aansluiting, die kan worden aangezet via het menu. Op het moment dat de verbinding met de PC gemaakt is, kan er geen tv gekeken worden. Met de bijgeleverde CD-ROM wordt de driver en software op de PC geïnstalleerd. Met deze software kunnen bestanden tussen de ontvanger en een computer verstuurd worden. Met een speciaal programma dat te downloaden is op de site van de fabrikant (http://www.sabsatellite.nl/) kan de zenderlijst worden bewerkt. Helaas moet de ontvanger hiervoor met een seriële nullmodemkabel op de PC zijn aangesloten. Dit werkt niet via USB.

   

  Conclusie

  De SAB Explorer PVR SC is een zeer volledige en geschikte ontvanger voor het hele gezin. Dat de interne kaartlezer de CanalDigitaal smartcards kan lezen, houdt in dat de ontvanger direct klaar is om de Nederlandstalige kanalen te ontvangen. De zoekmogelijkheden zijn wat beperkt, maar dat is geen probleem voor de niet-hobbyist.

  Reacties

 1. TV-TIP Estée in Parijs

  Estée in Parijs
  24Kitchen om 18:25 uur
  Estée Strooker gaat lekker. 27 jaar is ze pas en toch al een paar jaar een fijne tv-kok op 24Kitchen. Wat ze graag zou willen, is haar mentor laten zien dat ze het vak tot in de fijne kneepjes beheerst. En dus neemt ze de Thalys naar Parijs om mee te draaien in sterrenzaak Antoine.

  Doe mee en win!

  • *

   5X DVD PICNIC AT HANGING ROCK

   In 1900 maakt een groep schoolmeisjes een dagtocht naar het donkere, broeierige Hanging Rock. Tijdens de picknick verdwijnen drie meisjes en hun gouvernante in de Australische bush. Deze miniserie naar de roman van Joan Lindsay verschijnt 25 september op dvd en via lumiereseries.com streaming vanaf 18 september: Totaal TV mag de dvd vijf keer weggeven.

  TV-TIP Voetbal op vrijdag

  Voetbal op vrijdag
  Fox om 19:15 uur
  Wij denken dat de eerste divisie dit seizoen niet onderdoet voor de eredivisie. Vanavond is in het schakelprogramma van FOX onder andere FC Twente - Sparta te zien. Wout Brama werd met de Tukkers in 2010 kampioen en keert nu van FC Utrecht een divisie lager terug bij zijn oude cluppie.