1. Tests

  SAB Nova Android HD: Volwassen Android satellietontvanger

  SAB heeft zijn tweede Android satellietontvanger op de markt gebracht. De Nova Android HD combineert twee tv-platforms in één apparaat.
  Jarco Kriek
  21 augustus 2016
  10.0
  comments 10
  SAB Nova Android HD: Volwassen Android satellietontvanger
  SAB heeft zijn tweede Android satellietontvanger op de markt gebracht. De Nova Android HD combineert twee tv-platforms in één apparaat.

  Laten we voor de verandering eens met de deur in huis vallen: de SAB Nova Android HD is tot nu toe de beste Android satellietontvanger die Totaal TV heeft getest. Met het nieuwe model maakt SAB het gecombineerde gebruik van Android, satellietontvangst en de mediaspeler XBMC - nu officieel Kodi geheten - volwassen. De koppeling van Android en satelliet brengt interessante mogelijkheden met zich mee, maar bij de consument bestond er wat koudwatervrees. Daar waren ook wel enkele redenen voor, maar SAB neemt de belangrijkste reden weg met de nieuwe Nova Android HD.

  Ook mobiel bruikbaar
  De Nova Android HD wordt geleverd met een afstandsbediening die tevens als muis met pointertechniek werkt. Als we de afstandsbediening op de televisie richten, kunnen we hiermee binnen het Androidgedeelte van het apparaat een cursor besturen. Met de eveneens meegeleverde verkoopkabel van mini-jack naar A/V-cinch kan het apparaat analoog op bijvoorbeeld een beeldbuistelevisie worden aangesloten. Ook wordt een stroomadapter meegeleverd. De Nova Android HD heeft geen ingebouwde voeding en kan ook in camper of caravan via een 12-volts aansluiting worden gebruikt. De vraag is echter of dit in praktijk veel gaat gebeuren. Het apparaat komt het beste tot zijn recht als het aan het internet gekoppeld wordt. Het verbruikt dan ook aardig wat data, en mobiele data Mb'tjes zijn vaak heel prijzig.

  Hip uiterlijk
  Wat opvalt is het moderne uiterlijk van de Nova Android HD. Het is een vierkante ontvanger van 13 bij 13cm en met een dikte van 2,5cm. De boven- en onderkant hebben een trendy wit glimmend uiterlijk. De rand tussen de boven- en onderkant is zilverkleurig. Aan elke zijde van het apparaat vinden we de nodige aansluitingen. Aan de voorzijde zit de stand-by knop, het infraroodoog en een USB-aansluiting. Aan de rechterzijde vinden we de interne kaartlezer. De achterzijde is de plek om de stroomadapter aan te sluiten. Verder vinden we er een DVB-S2 tuneringang zonder doorlusmogelijkheid, de mini-jack uitgang voor analoge audio en video, de digitale HDMI beeldaansluiting en de ethernetpoort waarmee we het apparaat via het thuisnetwerk bedraad aan het internet kunnen koppelen. Dat laatste is overigens niet noodzakelijk: de Nova Android HD beschikt over een ingebouwde Wi-Fi adapter. Verder kunnen Bluetooth-apparaten worden aangesloten, zoals een toetsenbord, joystick, afstandsbediening, etc. Aan de linkerzijde van de ontvanger vinden we nog eens drie USB-poorten en een SD-kaartslot. Alle USB-aansluitingen zijn 2.0. Aan de bovenzijde van de ontvanger zitten twee LED-indicatoren voor respectievelijk netwerk en DVB-S2 satellietontvangst. 

  Optionele afstandsbediening
  Hoewel de meegeleverde afstandsbediening zeker niet slecht functioneert, raden we toch de aanschaf van de optionele wireless RF afstandsbediening aan. SAB levert deze voor rond de dertig euro. Voordeel hiervan is dat er geen zichtverbinding met het infrarood oog hoeft te zijn om het apparaat te bedienen. Dat is makkelijk als men de ontvanger onzichtbaar wil plaatsen en toch wil kunnen bedienen. Een ander groot voordeel van de wireless RF afstandsbediening is het qwerty-toetsenbord aan de achterzijde van de afstandsbediening. Ook zijn batterijen niet meer nodig: de afstandsbediening kan via een meegeleverd USB-kabeltje worden opgeladen. De USB wireless RF dongle wordt eveneens meegeleverd. Deze optionele afstandsbediening beschikt tevens over de handige pointerfunctie.

  Primair satellietontvanger
  De SAB Nova Android HD onderscheidt zich van veel andere Android-apparaten met satellietontvangst doordat het primair een satellietontvanger is. Dat wil zeggen dat het apparaat opstart als satellietontvanger. Bij veel andere apparaten wordt opgestart vanuit Android, en moeten er diverse handelingen worden verricht voordat er naar satelliet-tv kan worden gekeken. Zo moet maak elke keer de emulatie voor de interne kaartlezer worden opgestart. Bij de Nova Android HD is dat dus niet nodig. Hierdoor is het apparaat zeer goed te gebruiken als primaire satellietontvanger. De interne kaartlezer werkt probleemloos met de smartcards van CanalDigitaal, TV Vlaanderen en TéléSAT. Omdat de Nova Android HD niet over een Common Interface-slot beschikt, is hij niet honderd procent toekomstzeker. Mocht de emulatie uitvallen, dan moet men hopen dat er snel nieuwe firmware beschikbaar komt. Ook kunnen zenders die met de extra beveiligde codering uitzenden - op dit moment FOX Sports 2HD, Motors HD en Mezzo HD - niet worden bekeken. Het is mogelijk dat het aantal zenders met extra beveiligde codering in de toekomst nog zal groeien. De ontvanger beschikt over DiSEqC-mogelijkheden waardoor een multisat-schotelinstallatie en schotelantennes met de M7 DUO LNB of Triple LNB kunnen worden aangestuurd. De belangrijkste zoekfuncties, waaronder fastscan, worden ondersteund. De ingebouwde DVB-S2 tuner functioneert goed en is redelijk ontvangstgevoelig.

  Snelheid
  De Nova Android HD werkt op het Android 4.4 KitKat besturingssysteem. Een upgrade naar 5.0 Lollipop wordt niet verwacht. Het apparaat heeft een handelingssnelheid die meer dan voldoende is. De Nova Android HD maakt gebruik van een 1,5GHz snelle Cortex-A9 dual core processor. Hieraan heeft SAB een 1GB DDR3 RAM en 4GB eMMC flashgeheugen gekoppeld. Er is ondersteuning van de belangrijkste videoformaten zoals mkv, wmv, mpeg, mov, iso, mp4 en rm. Ook wordt een ruime keuze aan muziekformaten waaronder mp3, wma, wma pro, AAC, HE-AAC, OGG en FLAC ondersteund. De Nova Android HD levert een voortreffelijke beeldkwaliteit in de resoluties 1080p, 1080i, 720p, 576i en 480p.

  Android
  Het Androidgedeelte van de Nova Android HD kan het beste worden omschreven als een tablet op een televisiescherm. Alle apps die op een tablet of smartphone met Android te gebruiken zijn, werken ook op dit apparaat. Dat heeft overigens ook een nadeel. Android herkent het apparaat als tablet en zal aan de hand daarvan de maximaal te leveren bandbreedte vaststellen. Dat houdt in dat content maximaal met een bandbreedte van rond de 3Mbps wordt aangeleverd. Dit is niet een probleem van specifiek dit apparaat: vrijwel alle tv-decoders met Android lopen deze tegen beperking aan. Apps kunnen via de Google Play Store worden gekocht of gratis worden gedownload. SAB heeft enkele veelgebruikte en voor de tv-kijker belangrijke apps al vooraf geïnstalleerd. We konden zonder problemen gebruik maken van apps voor onbeperkt kijken en terugkijken, zoals Netflix, NLziet, Videoland Unlimited en NOS Gemist. Ook was het mogelijk om de GO-apps van zenders als Sport1, Film1, HBO en FOX Sports te gebruiken. Ook het live tv-kijken via apps van tv-aanbieders als Ziggo en KPN was mogelijk. 

  Mediaspeler
  De SAB Nova Android HD wordt geleverd met de vooraf geïnstalleerde mediaspeler Kodi, bij velen beter bekend onder de oude naam XBMC. Het gaat om een kale versie van Kodi die direct als mediaspeler gebruikt kan worden. Omdat het apparaat DNLA ondersteunt, is heel eenvoudig het bekijken van foto's en video en het beluisteren van muziek vanaf harde schijven van computers en NAS-servers mogelijk. Kodi heeft nog enkele andere leuke mogelijkheden. Door het installeren van add-ons kan men bijvoorbeeld naar tienduizenden radiozenders en duizenden tv-zenders over de hele wereld luisteren en kijken. Ook betaalzenders uit binnen- en buitenland behoren tot de mogelijkheden die diverse add-ons bieden. Dat geldt voor oude, maar ook voor de nieuwste films en series die inclusief Nederlandse ondertiteling bekeken kunnen worden. We betwijfelen of deze add-ons allemaal legaal zijn, maar Kodi/XBMC is dat in ieder geval wel. Wie zijn weg in de uitgebreidere mogelijkheden van Kodi nog moet vinden, kan op het internet via Google met de speurtocht beginnen.

  Nog veel meer…
  En of dit allemaal nog niet genoeg is, biedt de Nova Android HD nog meer mogelijkheden. Zo is er een app aanwezig waarmee men met een Android tablet of smartphone naar live satelliettelevisie kan kijken via de Nova Android HD. Ook wordt Airplay ondersteund, waardoor bijvoorbeeld Eurosport Player op het televisiescherm beschikbaar komt. Via de satelliet kunnen programma's worden opgenomen en lopende programma's met timeshift tijdelijk worden gepauzeerd. Voor satellietzenders is ook een elektronische programmagids (EPG) met uitgebreide informatie beschikbaar. En al spelende met de Nova Android HD vindt men zeker nog andere toepassingen die in de smaak vallen.

  Conclusie
  Eigenlijk is satelliet, Android en XBMC/Kodi een ideale combinatie voor kijkplezier in de huiskamer. De consument kan zijn wantrouwen laten varen nu de Nova Android HD satellietontvangst voorop stelt.


  VERBRUIK EN OPSTART De SAB Nova Android HD gebruikt in stand-by minder dan 0,5 watt. In volledig bedrijf is het verbruik 16 watt.

  FIRMWARE We hebben de SAB Nova Android HD getest met firmwareversie 03.00.864 van 2 juni 2015. Apparatuur beschikbaar gesteld door SAB Satellite, Rotterdam.


  Reacties

 1. TV-TIP UEFA Champions League

  UEFA Champions League
  Ziggo Sport Select om 20:00 uur
  Slaagt Ajax er vanavond in om, na het gelijkspel van vorige week, in de Johan Cruijff Arena af te rekenen met het lang niet malse Standard Luik, dan rest de Amsterdammers nog één tweeluik op weg naar de Champions League. Het zal vást niet zo simpel gaan als in de duels met Sturm Graz.

  Doe mee en win!

  • *

   5X DVD PICNIC AT HANGING ROCK

   In 1900 maakt een groep schoolmeisjes een dagtocht naar het donkere, broeierige Hanging Rock. Tijdens de picknick verdwijnen drie meisjes en hun gouvernante in de Australische bush. Deze miniserie naar de roman van Joan Lindsay verschijnt 25 september op dvd en via lumiereseries.com streaming vanaf 18 september: Totaal TV mag de dvd vijf keer weggeven.

  TV-TIP Pacific Rim

  Pacific Rim
  Veronica om 20:30 uur
  Vergeet al die films waarin enge wezens ons bedreigen vanuit de ruimte: deze keer komen ze uit de oceaan omhoog! De mensheid slaat terug met gigantische robots en regisseur Duillermo Del Toro tilt het naar een hoger plan. De waanzinnige special effects maken de boel zelfs geloofwaardig.