1. Tests

  SAB Safir FTASS: Ideale instap-ontvanger

  Veel functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid voor een lage prijs
  Jarco Kriek
  13 februari 2016
  0.0
  comments 0
  SAB Safir FTASS: Ideale instap-ontvanger
  De in Rotterdam gevestigde satellietgroothandel SAB brengt al enige jaren satellietontvangers onder eigen merknaam op de markt. Bijna alle concepten zijn aangekocht in het Verre Oosten, voornamelijk in Zuid-Korea.
   
  SAB fabriceert rond deze OEM-concepten wel zelf de firmware, waardoor de ontvangers toch een eigen karakter hebben. Daarnaast heeft SAB onlangs in Turkije onlangs een eigen fabriek geopend waar men ijzerwaren, bijvoorbeeld voor schotels en bevestigingmateriaal voor (schotel)antennes in eigen beheer maakt.
   
  Wat kan de SAB Safir FTASS?
  De ontvanger beschikt over twee interne kaartlezers en geen enkele Common Interface (CI) slot. De beide kaartlezers zijn overigens goed bruikbaar voor het SECA-coderingsysteem dat door CanalDigitaal en TV Vlaanderen gebruikt wordt. Gebruik van beide kaarten werkt zonder problemen, al duurt het overschakelen van de ene naar de andere kaart enige seconden.
   
  De twee interne multikaartlezers (deze kunnen met de meest gangbare coderingsystemen omgaan) hebben als grote voordeel dat men voor het bekijken van zenders uit één van de CanalDigitaal en/of TV Vlaanderen zenderpakketten alleen een smartcard van deze provider nodig heeft. Men hoeft dus geen extra CI module(s) te kopen, wat natuurlijk kostenbesparend is.
   
  Het heeft echter ook een nadeel. Wanneer CanalDigitaal en TV Vlaanderen veranderingen aan het coderingsysteem gaat doorvoeren, en dat is in de toekomst niet uit te sluiten, dan moet de koper hopen dat er binnen korte tijd een aanpassing aan de firmware van de ontvanger beschikbaar komt om te kunnen blijven kijken naar deze zenders. Het gemis van de CI-sloten wordt dan vervelend: men kan immers niet alsnog een CI module kopen om te blijven kijken, deze is gewoonweg niet te plaatsen in de SAB Safir FTASS. Overigens heeft SAB kenbaar gemaakt dat men onderzoekt of een toekomstige nieuwere versie van het Safir ontvangerconcept voorzien kan worden van één of meerdere CI-sloten.
   
  Menu
  De menu-interface van de Safir is echt zeer gebruikersvriendelijk en mooi. Vooral de grafische gadgets in het menu zijn zeer aantrekkelijk. Zo wordt visueel zichtbaar gemaakt of de footprint van de satelliet valt in het gebied waar de schotelinstallatie staat opgesteld. Handig bijvoorbeeld als u de ontvanger meeneemt op vakantie.
   
  FastScan
  In het menu vinden we daarnaast gebruikersvriendelijke applicaties. Eén daarvan is de FastScan optie. Deze wordt vooral toegepast in satellietontvangers die CanalDigitaal gecertificeerd zijn. De SAB Safir FTASS bezit deze goedkeuring niet, maar gebruikt toch de FastScan applicatie (die overigens niet eigendom is van CanalDigitaal). Toch zijn er verschillen tussen de FastScan bij CanalDigitaal gecertificeerde ontvangers en deze SAB. De zenders worden wel in dezelfde volgorde ingelezen, maar de kanaalnummers zijn anders. Daarnaast kan men zelf in de volgorde van de ingelezen zenders veranderingen aanbrengen - iets dat met de meeste CanalDigitaal gecertificeerde ontvangers niet mogelijk is.
   
  FastScan is overigens, zeker voor satellietkijkers die zich niet willen of kunnen verdiepen in de technische mogelijkheden van de satellietontvanger, een zeer belangrijke en nuttige toepassing. Wanneer er veranderingen in uitzendfrequentie van bestaande zenders of bijvoorbeeld uitbreiding van het CanalDigitaal zenderaanbod plaatst vind kan men door het gebruik van FastScan de satellietontvanger op een makkelijke manier up to date houden.
   
  Blind Scan
  In de satellietontvanger zit ook een Blind Scan-optie. Dit houdt in dat het frequentiespectrum van de betreffende satelliet in stukjes wordt gehakt en dat elk stukje wordt afgezocht naar een mogelijk satellietsignaal. De stukjes waarin het frequentiespectrum kan worden afgehakt kan de gebruiker zelf instellen tussen de 2 en 6 MHz.
   
  De Blind Scan optie wordt veel gebruikt door feedhunters. Dit zijn hobbyisten die zoeken naar incidentele verbindingen die via de satelliet worden uitgezonden, bijvoorbeeld voor nieuwsactualiteiten en sportevenementen. De satellietgebruiker in het algemeen heeft ook belang bij de Blind Scan optie. Zo kan men de satelliet afzoeken naar alle nieuwe televisie en radiozenders. Daardoor blijft men altijd actueel en haal men het meeste rendement, lees radio en televisiezenders, uit de schotelinstallatie.
   
  In ons eerste testexemplaar werkte de Blind Scan optie in zijn geheel niet. Het frequentiespectrum van de satelliet werd wel in stukjes gehakt. Deze werden ook afgezocht naar signalen. Alleen werd en niets gevonden. Dit bleek echter aan de satellietontvanger te liggen. Een latere test, bij de technische dienst van SAB, liet de functionaliteit van Blind Scan wel zien. Die is voor de normale satellietgebruiker zeer nuttig en doeltreffend.
   
  De feedhunter zal echter in andere Blind Scan satellietontvangers een betere partner zien. De SAB Safir FTASS vindt namelijk wel de meeste feeds, maar zet eerst de frequenties waarop men signalen heeft gevonden in een database. Pas daarna wordt de scan uitgevoerd, waardoor de zenders worden ingelezen in de satellietontvanger. Dit is voor de meeste feedhunters te tijdrovend.
   
  Transponderdatabase
  De transponderdatabase is zeker op de meest gangbare satellieten zeer recent te noemen. Natuurlijk is deze van de Turksat satelliet op 42 graden oost voorzien van de laatste wijzigingen. SAB is een van oorsprong Turks bedrijf en heeft vooral ook in Nederland een grote afzetmarkt bij Nederlanders die zenders die op deze satelliet worden uitgezonden willen ontvangen. Daarnaast zijn natuurlijk ook de transponders Astra1, Astra2, Astra3 en Hot Bird satelliet (bijna) allemaal aanwezig. Voor de overige satellieten is de transponderdatabase ook voorzien van redelijke recente parameters.
   
  Opvallend, en daarnaast zeer handig, is dat men naast de frequentie van de transponder ook de naam van de provider die deze transponder gebruikt in het menu weergeeft. Bij handmatige scanopdrachten kan men dus zenders van een bepaalde provider zo gemakkelijk achter elkaar in de zenderlijst plaatsen. Zonder bijvoorbeeld de internetfrequentie database van Totaal TV (http://www.totaaltv.nl) te raadplegen.
   
  DiSEqC
  De DiSEqC-mogelijkheden van de SAB Safir FTASS zijn zeer groot. Alle protocollen, inclusief 1.1 en USALS, worden ondersteund. Hierdoor kan men ook multisat installaties tot 16 LNB-aansluitingen op deze ontvanger aansluiten. Vooral voor grote multisat schotelinstallaties zoals de Wavefrontier T55/T90 en de nieuwe Visiosat Big BiSat is dit een zeer belangrijke DiSEqC-mogelijkheid.
   
  Het via een DiSEqC-motor laten draaien van de schotelantenne verloopt zonder problemen. Dit kan zowel via DiSEqC 1.2 motorbesturing of via het door het Italiaanse Stab gelicenceerde USALS-besturingprotocol.
   
  Hoe werkt de SAB Safir FTASS in praktijk?
  Daar kunnen we heel kort over zijn: geweldig. Het zappen, zowel tussen gecodeerde als ongecodeerde zenders, verloopt snel. De afstandsbediening ligt prettig in de hand en de gevoeligheid van de IR-verbinding met de ontvanger is bovengemiddeld goed.
   
  Daarnaast zijn voor EPG en informatie van de bekeken zender volledig en overzichtelijk. De maandelijkse updates van de CanalDigitaal en TV Vlaanderen smartcard konden we zonder problemen via de Safir ontvangen.
   
  Beeldkwaliteit
  De beeldkwaliteit van deze satellietontvanger is bovengemiddeld goed te noemen. Zelfs op grotere vlakbeeldschermen laat het een zeer acceptabel beeld via de RGB-scartaansluiting zien. Voor de duidelijkheid melden we dat deze satellietontvanger niet beschikt over een HDMI-interface. Iets dat overigens niet zo verwonderlijk is. Alle satellietontvangers in deze prijsklasse ontberen deze aansluiting.
   
  Aan het goede beeldplaatje wordt een goede ondersteuning van analoge en digitale audio gekoppeld. De koper van deze ontvanger kan dus verzekerd zijn van een goede audiovisuele werking van de satellietontvanger.
   
  Afstandsbediening
  Bij de SAB Safir FTASS wordt een goed in de hand liggende afstandsbediening meegeleverd. Deze is voorzien van een logische toetsindeling. De toetsen moeten niet overdreven hard worden ingedrukt om een opdracht te laten uitvoeren. De gevoeligheid van het infrarood (IR) gedeelte van de afstandsbediening is goed te noemen. Dat houdt in praktijk in dat de satellietontvanger opdrachten van de, door de gebruiker bediende, afstandsbediening van grote afstand kan ontvangen en dat deze niet echt op de ontvanger gericht moet worden.
   
  Conclusie
  Voordelen zijn er in overvloed. De prijs/kwaliteit verhouding van deze ontvanger is echt uitmuntend. Daarnaast is het een zeer gebruikersvriendelijke satellietontvanger met een hele overzichtelijke menustructuur, elektronische programmagids en programma informatie voorziening. Niet onbelangrijk is dat ook beeld en geluid een ruime voldoende scoren.
   
  Het had de ideale instap-satellietontvanger kunnen zijn. Het grootste nadeel van de SAB Safir FTASS is, zoals eerder geschreven, dat er geen CI-sloten in de ontvanger aanwezig zijn. Dat is nu nog geen probleem met de ingebouwde kaartlezers die goed werken op smartcard. Echter technologie die SAB gebruikt voor de kaartlezers is niet officieel goedgekeurd door CanalDigitaal. Het zou dus heel goed kunnen dat bij een wijzing van de coderinginstellingen door CanalDigitaal deze kaartlezers niet meer functioneren. De gebruiker moet in dat geval hopen op een firmware-update van de fabrikant anders zit men met een FTA-satellietontvanger in de maag die niet meer bruikbaar is voor ontvangst van de Nederlandse en Vlaamse zenders.

  Reacties

 1. TV-TIP Jamie & Jimmy's Food Fight Club

  Jamie & Jimmy's Food Fight Club
  24Kitchen om 20:00 uur
  Die gast naast Jamie Oliver ken je misschien van Star Wars. De vertolker van Luke Skywalker kreeg onlangs zelfs een asteroïde naar hem vernoemd: Hamill. Met de Britse tv-kok gaat Mark kijken waar zijn favoriete gerecht vandaan komt. 'Luke, I'm your farmer.'

  Doe mee en win!

  • *

   5X DVD PICNIC AT HANGING ROCK

   In 1900 maakt een groep schoolmeisjes een dagtocht naar het donkere, broeierige Hanging Rock. Tijdens de picknick verdwijnen drie meisjes en hun gouvernante in de Australische bush. Deze miniserie naar de roman van Joan Lindsay verschijnt 25 september op dvd en via lumiereseries.com streaming vanaf 18 september: Totaal TV mag de dvd vijf keer weggeven.

  TV-TIP Loft

  Loft
  NPO 3 om 20:25 uur
  Onze zuiderburen maakten met Loft een fantastische film over liefde, lust en verraad. Antoinette Beumer maakte een Nederlandse remake met het ijzersterke gegeven van een aantal mannen dat in het geheim een appartement deelt, om ongestoord te hoeren en sloeren. De acteurs zetten hun veelseisende rollen vlekkeloos neer.