1. Tests

  SAB Sky 4800 Mini HD: Klein met grootse mogelijkheden

  De nieuwe HD-satellietontvanger van SAB valt op door zijn kleine formaat. Maar gaat de compacte vorm niet ten koste van de prestaties?
  Jarco Kriek
  18 juni 2016
  8.0
  comments 18
  SAB Sky 4800 Mini HD: Klein met grootse mogelijkheden
  De nieuwe HD-satellietontvanger van SAB valt op door zijn kleine formaat. Maar gaat de compacte vorm niet ten koste van de prestaties?

  De verpakking waarin de SAB Sky 4800 Mini HD wordt geleverd is al klein, maar de daadwerkelijke ontvanger nog veel kleiner. De ontvanger is een fractie groter dan een sigarettenpakje. Dat zorgt ervoor dat enkele onderdelen die op veel satellietontvangers aanwezig zijn hier ontbreken. Zo is er geen display en zijn er minder aansluitmogelijkheden. Over het uiterlijk kunnen we hierdoor niet echt veel bijzonders zeggen. 

  Natuurlijk ontbreekt de HDMI-aansluiting om de ontvanger aan het televisietoestel te koppelen niet. Er is verder een RS232-poort en een analoge A/V aansluiting via een 3,5 mm jackplug; iets dat niet gebruikelijk is. Dat geldt ook voor het meegeleverde infrarood (IR) oog. Dit moeten we gebruiken om communicatie tussen afstandsbediening en ontvanger mogelijk te maken. 

  Alleen via de afstandsbediening kunnen we deze SAB-satellietontvanger bedienen. Dit komt omdat er geen bedieningstoetsen op de satellietontvanger aanwezig zijn. De meegeleverde afstandsbediening heeft een logische toetsindeling en ligt lekker in de hand. De benodigde AAA-batterijen worden meegeleverd. 

  De externe stroomadapter zorgt ervoor dat de ontvanger van een 12 volts spanning wordt voorzien. Hierdoor is de ontvanger ook ideaal voor mobiel gebruik in bijvoorbeeld caravan, camper en vrachtwagen. Met het meegeleverde bevestigingsmateriaal kunnen we de kleine ontvanger achter het televisietoestel en uit het zicht bevestigen.

  Vanwege de kleine behuizing is er geen ruimte voor een Common Interface-slot. Er is wel een interne kaartlezer die voor de Conax-codering geschikt is. Door middel van firmware kunnen we deze kaartlezer geschikt maken voor de Nagra/Mediaguard-codering van CanalDigitaal en TV Vlaanderen. Hiervoor maakt men van emulatie gebruik. Hoewel de kans op uitval klein is, kan toekomstig gebruik niet gegarandeerd worden. Mocht de kaartlezer uitvallen, dan wordt deze satellietontvanger door het ontbreken van CI-mogelijkheden dus in één klap een FTA-satellietontvanger. 

  De werking van de interne kaartlezer is goed. Updates voor de CanalDigitaal- en TV Vlaanderen-smartcard worden probleemloos ontvangen en verwerkt. Ook het activeren van nieuwe smartcards of heractiveren van al aangemelde smartcards verloopt zonder problemen. 

  Na langer gebruik valt het op dat de Sky 4800 Mini HD toch wel erg warm wordt. Dat heeft natuurlijk met het compacte formaat te maken. Omdat de behuizing dun is, wordt de warmte direct naar het kunststof oppervlak geleid. Hierdoor voelt het warm aan. Op zich is dit geen probleem als de ontvanger op een plek geplaatst wordt waar goede ventilatiemogelijkheden zijn. Wie de ontvanger echter achter het televisietoestel of in een kast plaatst – werking van de afstandsbediening is dan via het IR-oog mogelijk – dient hier wel rekening mee te houden. 

  Een ontvanger die consequent te heet wordt, heeft een kortere levensduur. Maar ook op kortere termijn kan een hete ontvanger problemen geven omdat hierdoor de smartcard in kaartlezer beschadigd kan raken. Deze kan hierdoor uiteindelijk onbruikbaar worden. 

  Via de kleur in het IR-oog kunnen we zien of de ontvanger in gebruik is of niet. Bij een rood gekleurde led in het IR-oog staat de ontvanger in standby, groen betekent dat de ontvanger in gebruik is.

  De verwerkingssnelheid van de ontvanger is goed. Dat komt mede omdat er van een redelijk snelle processor – 400 MHz – gebruik wordt gemaakt. Daaraan gekoppeld is een 4MB flashgeheugen en een 128MB DDR2 werkgeheugen. 

  De gebruikte Graphic User Interface (GUI) – het uiterlijk van menu, EPG en informatiebalk – is simpel maar effectief. 

  Wanneer we aan de beschikbare USB-aansluiting een externe harde schijf of USB-stick koppelen krijgen we beperkte opnamemogelijkheden. Directe opname vanuit de EPG is mogelijk en werkt zonder problemen. Ook komen er op deze manier timeshiftmogelijkheden beschikbaar. Hierdoor kunnen we een lopend live uitgezonden programma tijdelijk pauzeren om op een later tijdstip vanaf het pauzepunt verder kijken. Handig voor als de telefoon gaat of als er een plaspauze ingelast moet worden. 

  Via de USB-ingang kunnen we ook de interne mediaspeler van bestanden voorzien. Hierdoor kunnen we de meeste – maar zeker niet alle – video-, muziek- en fotobestanden bekijken en afspelen via de satellietontvanger. 

  De beeldkwaliteit is – zoals tegenwoordig bij elke HD-satellietontvanger – goed. Het beeldformaat 1080p wordt niet ondersteund. Wel zijn de HD-beeldformaten 720p en 1080i te selecteren. 

  Via USB kunnen we nieuwe firmware in de Sky 4800 Mini HD installeren. Op het internet is er ook firmware te vinden waarmee smartcards kunnen delen. Voor intern gebruik in huis vinden we dan de optie ‘homeshare’. Hiermee kunnen we SAB-satellietontvangers in het eigen thuisnetwerk één centrale smartcard onder meerdere ontvangers laten delen. Stouter – en niet toegestaan – is de mogelijkheid om via het CCcam-protocol smartcards extern via het internet te delen. Voor de duidelijkheid: deze firmware wordt niet door fabrikant SAB gemaakt en/of ondersteund. 

  Behalve voor cardsharing kan de netwerkaansluiting van de Sky 4800 Mini ook worden gebruikt voor interactieve diensten. Beschikbaar zijn onder meer YouTube, het weerbericht en Google Maps. 

  Voor de CanalDigitaal- en TV Vlaanderen-abonnees is het een groot voordeel dat deze mini HD-satellietontvanger fastscan ondersteunt. Hierdoor heeft men altijd de meest actuele zenderlijst beschikbaar. Dat is vooral een voordeel als men de ontvanger niet het hele jaar gebruikt, maar alleen in het recreatieseizoen. 

  Misschien nog mooier voor deze groep gebruikers is dat ook blindscan aanwezig is. Met blindscan wordt het hele frequentiespectrum gescand op signalen. Wie op een verre vakantiebestemming naar satelliettelevisie wil kijken, kan op deze manier alle ongecodeerde tv- en radiozenders op de beschikbare satelliet(en) ontvangen. Maar ook voor huiselijk gebruik is deze blindscan-optie ideaal. Op deze manier hoeft men geen enkele satellietzender te missen.

  De SAB Sky Mini is een makkelijke instaptuner. Het instellen is kinderspel en de mogelijkheden zijn voor een HD-satellietontvanger in deze prijsklasse meer dan voldoende. Toch zijn er enkele minpuntjes. De gebruikte satelliettuner is niet al te gevoelig, en dat kan zeker bij kleinere schotelantennes als de Multytenne en TripleSat 45 tot mogelijke problemen leiden. Ook de warmteontwikkeling is een nadeel. 

  Dat deze mini HD-satellietontvanger maximaal vierduizend zenders kan opslaan zien we niet als minpunt. Voor de doelgroep waarvoor deze ontvanger op de markt is gebracht is dit meer dan voldoende, ook al is dit voor de hedendaagse HD-satellietontvangers aan de wat magere kant. Een Nederlandse handleiding is via internet te downloaden.

  Dit kan weleens de meest geschikte recreatieontvanger van 2013 worden. Het kleine formaat doet niets af aan de functionaliteit, en van de prijs/kwaliteit verhouding worden we heel vrolijk.


  VERBRUIK EN OPSTART De SAB Sky 4800 Mini HD heeft een opstarttijd van minder dan vijf seconden en verbruikt in bedrijf 18 watt. In standby is het verbruik 0,5 watt.


  FIRMWARE We hebben de SAB Sky 4800 Mini getest met firmwareversie 1.22 B6 MCAS. De ontvanger werd beschikbaar gesteld door SAB Satellite, Rotterdam.

  Reacties

 1. TV-TIP Schaatsen: World Cup Heerenveen

  Schaatsen: World Cup Heerenveen
  NPO 1 om 14:40 uur
  Wouter Olde Heuvel, Jan Blokhuijsen, Koen Verweij. Allemaal schaatsten ze in de ploeg met Sven Kramer en zouden ze zijn kroonprins worden. Door verschillende omstandigheden mislukte dat, maar nu laat ploeggenoot Patrick Roest toch écht zien dat Kramer voorbij is gestreefd. Vandaag schaatst de allrounder de 1.500 meter.

  Doe mee en win!

  • *

   5X DVD KLEM S2

   Er kleeft bloed aan de handen van Hugo Warmond en hij is meer dan ooit verstrengeld met ex-topcrimineel Marius Milner. Ze krijgen dan ook al snel te maken met malafide accountants, ontsporende gezinsbeslommeringen en de wraakzuchtige lange arm van de onderwereld. Totaal TV geeft dit tweede seizoen vijf keer weg op dvd.

  TV-TIP Dance As One

  Dance As One
  SBS6 om 20:00 uur
  De laatste aflevering van dit seizoen en waarschijnlijk de allerlaatste ooit, want de dansende crews deden het niet al te best. De openingsdans trok 314.000 kijkers, op het dieptepunt keken er 235.000 mensen. Welke dansgroep gaat aan de haal met de titel en de geldprijs van 50.000 euro? Alles draait om synchroon en perfect bewegen.