1. Tests

  SAB Titan 2 HD Combo: Betaalbaar alles-in-één

  SAB is een van de bestverkochte satellietontvangermerken in Nederland, maar bij velen nog onbekend. Gaat de Titan dat veranderen?
  Jarco Kriek
  25 april 2016
  0.0
  comments 17
  SAB Titan 2 HD Combo: Betaalbaar alles-in-één
  SAB is een van de bestverkochte satellietontvangermerken in Nederland, maar bij velen nog onbekend. Gaat de Titan dat veranderen?

  We moesten even slikken toen we de verkoopprijs van deze digitale televisiedecoder onder ogen kregen. De consument betaalt rond de 160 euro voor deze HD-satellietontvanger. Daarbij krijgt men als welkome extra ook nog eens een Digitenne tuner cadeau: de SAB Titan 2 HD Combo is namelijk een zogeheten hybride televisiedecoder. 

  Naast een DVB-S2 tuner beschikt deze televisiedecoder ook over een DVB-T tuner. Hiermee kunnen we in Nederland het Digitenne zenderaanbod ontvangen. Hierdoor zijn de landelijke publieke televisie- en radiozenders en de regionale omroep van de provincie waarin met deze decoder gebruikt zonder abonnement en smartcard te ontvangen. Voor 160 euro krijg je dus veel mogelijkheden voor je geld. De vraag is natuurlijk of er ook voor dit minimale bedrag ook kwaliteit geboden wordt.

  De ontvanger heeft een fraai uiterlijk. Strak vormgegeven, omdat alle bedieningsknoppen aan de voorzijde van de ontvanger onder de afneembare frontklep verstopt zijn. Hieronder vinden we ook twee interne kaartsloten en twee Common Interface-sloten. 

  De achterzijde van de ontvanger is toch wel apart in dit digitale tijdperk. We zien naast de bekende standaardaansluitingen voor een HD-ontvanger ook twee scartaansluitingen en - echt ouderwets - een RF-doorlusmogelijkheid. Deze aansluitmogelijkheid zijn eigenlijk alleen nuttig in combinatie met oude beeldbuistelevisies. Op een digitale HD-ontvanger zijn ze eigenlijk overbodig: ze nemen ruimte in beslag en kosten geld - en dat met de toch al zeer scherpe verkoopprijs. 

  De afstandsbediening ligt goed in de hand en heeft veel mogelijkheden. Helaas heeft iemand het nodig gevonden om de posities van de + en - knoppen voor het zappen en geluidsniveau om te draaien. Daarmee is de afstandsbediening in één keer een stuk minder handig geworden.

  Op het gebied van grafische vormgeving van menu, infobalk en EPG gooit deze ontvanger geen hoge ogen. Het menu is soms niet zo logisch ingedeeld. Het video- en audio-instellingen menu biedt slechts minimale mogelijkheden. Bij een HD-satellietontvanger zouden we hier wat meer verwachten, maar het belangrijkste is natuurlijk dat alles wel werkt. 

  Standaard zijn in de firmware zenderlijsten aanwezig waarin alle kanalen van CanalDigitaal, TV Vlaanderen en Digitenne te vinden zijn. Daarnaast kunnen we gebruik maken van de fastscan optie in het menu. Hiermee worden automatisch nieuwe SD- en HD-zenderlijsten van CanalDigitaal, TV Vlaanderen en TéléSAT ingelezen. In het menu zien we een redelijk actuele satelliet- en transponderdatabase. 

  Verder is er een uitrichttool aanwezig, die we maar snel vergeten. Het kan een handigheidje zijn bij het uitrichten van de schotelantenne, maar écht goed uitrichten is hiermee een utopie. Daarvoor zijn echt andere hulpmiddelen nodig. 

  Kijken we naar de DiSEqC-mogelijkheden, dan zien we dat alles aanwezig is en ook goed werkt. Leuk is de automatische DiSEqC-herkenning. Bij grotere multisat installaties maakt hij soms een misstapje, maar bij kleinere installaties (tot vier satellieten) werkt het wel goed. Je hoeft dus bij een Multytenne, Triplesat of DUO LNB schotelinstallatie niet zelf de DiSEqC in te stellen. Altijd makkelijk voor gebruikers die dat een moeilijk klusje vinden. 

  In het Digitenne-gedeelte is het fijn om te zien dat de 5 volt voedingsspanning voor de antenneversterker door de decoder zelf wordt geleverd. Wie een antenne heeft waarin de stroomvoorziening is ingebouwd, kan in het menu de 5 volt toevoer uitzetten. 

  We kregen de ontvanger geleverd met firmware van begin januari 2011. Jammer genoeg is het in deze firmware niet mogelijk om een smartcard van CanalDigitaal of TV Vlaanderen te heractiveren. Een latere firmwareversie bracht uitkomst. Het is dus goed om bij aankoop te kijken of de laatst beschikbare firmware in de decoder geplaatst is. Daarbij zijn er twee verschillende versies. De officiële versie is op de site van SAB te downloaden. Hierin werken de interne kaartlezers wel als multicrypt kaartlezer - en zijn dus bruikbaar voor de smartcards van CanalDigitaal en TV Vlaanderen - maar zijn er geen stoute mogelijkheden. 

  Er is ook alternatieve firmware op het internet te vinden. Hierin kunnen we via het thuisnetwerk een configuratie maken waarin diverse SAB-ontvangers aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Hierdoor kan men met één smartcard meerdere ontvangers in huis bedienen. Voor het instellen hoef je geen computergenie te zijn. Voor de mensen die het illegale cardsharing buiten het eigen huis willen proberen zijn er ook mogelijkheden. Ook het bekende en veelgebruikte CCCam wordt ondersteund. Door de prettige prijsstelling van de decoder is het een geschikt apparaat om een thuis-cardshare netwerk aan te leggen waarbij met één smartcard en daarbij behorend abonnement in diverse kamers naar digitale televisie gekeken kan worden.

  Deze decoder beschikt zoals gezegd over twee interne kaartlezers en twee CI-modules. De CI-handling is redelijk goed. Alle bekende modules werken naar behoren. Soms laat de SAB een steekje vallen, maar dat wordt dan ook direct gecorrigeerd. 

  Ook de werking van de twee interne kaartsloten is goed. Als we in deze sloten gelijktijdig een CanalDigitaal en TV Vlaanderen smartcard stoppen werkt dit zonder noemenswaardige problemen. In onze testopstelling konden we zelfs een werkende configuratie maken waarin we de smartcards van CanalDigitaal, TV Vlaanderen, TéléSAT en Digitenne zonder problemen door elkaar konden gebruiken. Met betrekking tot de interne kaartsloten benadrukken wij ook dit keer dat het hier gaat om een emulatie. Dat wil zeggen dat toekomstige werking van deze kaartlezers niet gegarandeerd kan worden. 

  Deze decoder beschikt over opnamemogelijkheden opeen externe harde schijf. Deze zijn weliswaar beperkt. Wij konden één programma opnemen en gelijktijdig een andere bekijken. We adviseren op dit moment het gebruik van de interne kaartlezers, want dan worden opnames ongecodeerd bewaard. De harde schijf kan aan de achterzijde via USB worden aangesloten. Er zijn dan ook timeshift mogelijkheden. Hiermee kan men een live uitgezonden programma pauzeren om later vanaf hetzelfde moment deze weer te kunnen afspelen. Via de externe harde schijf kan men ook muziek, foto en videobestanden afspelen. De meest bekende formaten worden herkend, zoals MP3, JPG en DivX.

  Jammer genoeg zit er aan de voorzijde van de ontvanger geen USB-aansluiting. Dat maakt het moeilijker om nieuwe firmware via een USB stick in te laden. Wanneer men de ontvanger via een netwerkkabel en het thuisnetwerk aan het internet heeft aangesloten, kan men echter ook via een server nieuwe firmware inladen. Deze is meestal niet zo actueel als de versies die op internet te vinden zijn. 

  Kijken we naar de beeldkwaliteit, dan zien we dat deze decoder een goed HD- en SD-plaatje toont. Daarbij wordt het kwaliteitsverschil tussen satelliet en Digitenne wel heel duidelijk op een groter beeldscherm (32 inch of meer). Eerlijkheidshalve moeten we zeggen dat de upscaling door de SAB soms niet helemaal netjes loopt. Een ander minpuntje zijn de kleine, maar voor het kritische oor irritante tikjes over de digitale audio-uitgang. Een ongelooflijk pluspunt is de prijs. Daarbij zijn we ook onder de indruk van het alfanumerieke display met kleureniconen dat SAB in deze decoder heeft geplaatst.

  We gaan niet zeggen dat dit de perfecte ontvanger is. Wat we wel zeggen is dat deze SAB decoder een optimale prijs/kwaliteit-verhouding heeft. En dat zowel de beginnende als gevorderde satellietkijker met deze decoder heel goed uit de voeten kan.


  CATEGORIE We hebben deze SAB Titan 2 HD Combo getest in de categorie combo-tuner ontvangers.

  FIRMWARE We gebruikten bij deze test de firmwareversie 1.3.29. De ontvanger werd beschikbaar gesteld door SAB Satellite, Rotterdam.

  Reacties

 1. TV-TIP Huizenjacht

  Huizenjacht
  SBS6 om 17:00 uur
  Terwijl de halve Randstad over elkaar heen buitelt en klappen geld betaalt voor onooglijke huizen en minuscule appartementjes, gaat Kees Tol met twintigers Charlotte en Vincenzo op zoek naar een eengezinswoning in het Zuid-Hollandse Hellevoetsluis. Hier kun je voor krap twee ton gewoon nog een knappe hut op de kop tikken.

  Doe mee en win!

  • *

   5X DVD PICNIC AT HANGING ROCK

   In 1900 maakt een groep schoolmeisjes een dagtocht naar het donkere, broeierige Hanging Rock. Tijdens de picknick verdwijnen drie meisjes en hun gouvernante in de Australische bush. Deze miniserie naar de roman van Joan Lindsay verschijnt 25 september op dvd en via lumiereseries.com streaming vanaf 18 september: Totaal TV mag de dvd vijf keer weggeven.

  TV-TIP UEFA Champions League

  UEFA Champions League
  Ziggo Sport Select om 20:00 uur
  Slaagt Ajax er vanavond in om, na het gelijkspel van vorige week, in de Johan Cruijff Arena af te rekenen met het lang niet malse Standard Luik, dan rest de Amsterdammers nog één tweeluik op weg naar de Champions League. Het zal vást niet zo simpel gaan als in de duels met Sturm Graz.