1. Tests

  SAB Titan FTASC: Heel veel voor weinig

  SAB richt zich steeds meer op het goedkopere segment van de markt en bewijst keer op keer dat goedkoop geen duurkoop hoeft te zijn.
  Jarco Kriek
  26 juni 2016
  9.0
  comments 13
  SAB Titan FTASC: Heel veel voor weinig
  SAB richt zich steeds meer op het goedkopere segment van de markt en bewijst keer op keer dat goedkoop geen duurkoop hoeft te zijn.

  De nieuwste telg uit de SAB-familie is de HD-satellietontvanger Titan FTASC. Een HD-satellietontvanger die voor ver onder de honderd euro te koop is. De aanduiding ‘FTASC’ betekent dat de ontvanger geschikt is om te kijken naar de ongecodeerde (FTA, ofwel free-to-air) kanalen en dat hij daarnaast een ingebouwde kaartlezer heeft. Met een geldige smartcard kan zo ook worden gekeken naar de tv-kanalen kijken die worden aangeboden door CanalDigitaal en TV Vlaanderen via de Astra1- en Astra3-satellietposities.

  Een van de redenen dat de ontvanger zo betaalbaar is ontdekken we als we de doos openmaken. Naast de HD-satellietontvanger, de afstandsbediening met bijbehorende batterijen en de gebruiksaanwijzing vinden we geen andere benodigdheden in de doos. We moeten dus zelf zorgen voor de noodzakelijke HDMI-kabel of scartkabel. 

  Het eerste pluspunt vinden we als we de gebruiksaanwijzing openslaan. Behalve in het Engels is de uitleg ook in het Nederlands en Duits aanwezig. Het gaat hierbij om een zeer uitgebreide gebruiksaanwijzing die door veel plaatjes wordt ondersteund. Het aansluiten van deze HD-ontvanger is daardoor kinderspel. En als de gebruiker een beetje tijd in het lezen van de gebruiksaanwijzing wil investeren, haalt hij in een mum van tijd het absolute maximum uit het apparaat.

  De ontvanger heeft de bij SAB gebruikelijke vormgeving: sober en efficiënt. Er is een viercijferig zevensegmentsdisplay en een frontklep die over de hele lengte openklapt de bedieningstoetsen verbergt. Hiermee kunnen alle functies van de ontvanger – inclusief het menu – bediend worden. Altijd handig als de afstandsbediening even onvindbaar is. 

  Verder vinden we één interne kaartlezer. Deze is dankzij de Multicas-emulatie – die in de firmware aanwezig is – geschikt voor de CanalDigitaal en TV Vlaanderen smartcard. Er is geen Common Interface-slot aanwezig. Dat kan eventueel gevolgen hebben voor toekomstig gebruik van de smartcard. Als door een wijziging in de codering de emulatie uitvalt, kan de gebruiker niet terugvallen op een CI-module. Het ontbreken van de CI-slot is één van de verschillen ten opzichte van het model Titan 1, dat SAB enkele maanden geleden op de markt heeft gebracht. Hierdoor is deze Titan FTASC wel enkele tientjes goedkoper.

  Ook de achterkant van de ontvanger is sober. Vergeleken met enkele andere SAB-modellen missen we de LNB-doorlus. Waar SAB op voorgaande modellen vaak een coaxiale digitale audio-uitgang gebruikte, is dat in dit model een optische. Verder vinden we een USB-ingang, een RS-232 aansluiting voor servicedoeleinden, een netwerkaansluiting en voor beeldoverdracht de HDMI- en scart-uitgang. Een aan/uit-schakelaar maakt het geheel af. De meegeleverde afstandsbediening voldoet aan al onze wensen, ligt lekker in de hand en heeft een heldere toetsindeling.

  De eerste installatie is eenvoudig. Bij het opstarten krijgen we een scherm waarin we de menutaal kunnen kiezen. Natuurlijk is Nederlandse hierbij ook aanwezig. We komen na deze keuze direct in het hoofdmenu terecht. Daar kunnen we de satellietontvanger geschikt maken voor onze schotelconfiguratie. Wanneer we gebruik maken van de door CanalDigitaal en TV Vlaanderen ondersteunde DUO LNB, Triple LNB of Triplesat schotelantenne is de installatie heel makkelijk: bij het geven van de zoekopdracht voor de fastscanzenderlijst worden de DiSEqC-instellingen automatisch juist ingesteld. Voor alle andere schotelconfiguraties worden de DiSEqC 1.0, 1.1, 1.2 en USALS protocollen ondersteund. 

  Een ander mooie mogelijkheid is de ondersteuning van Auto-Fastscan. Bij het in stand-by zetten en het aanzetten van de satellietontvanger wordt automatisch gecontroleerd of de nieuwste fastscanzenderlijst gebruikt wordt. Als dat niet het geval is, wordt de nieuwe lijst automatisch geladen. Op deze manier hebben we altijd de beschikking over alle tv- en radiozenders die CanalDigitaal en TV Vlaanderen aanbieden. Zeker in deze tijd waarin veel zenders van frequentie, satelliet of uitzendnorm veranderen is dit een groot voordeel. 

  In het installatiegedeelte van het menu vinden we verder handige onderdelen als automatische installatie en een satelliet uitrichthulp. Voor de eenvoudige schotelconfiguraties die enigszins afwijken van in de fastscan ondersteunde instellingen – zoals gebruik van de Multytenne – is de optie automatisch installatie nog aan te raden. Voor meer ingewikkeldere schotelconfiguraties adviseren we dit klusje zelf te klaren voor het beste resultaat. De uitrichthulp is een leuke gadget die soms bruikbaar is, maar als we zeker willen zijn van een perfecte afstelling van de schotelinstallatie, moeten we toch echt professionelere uitrichthulp gebruiken.

  Wat betreft de beeldkwaliteit doet deze goedkope SAB-ontvanger niet onder voor duurdere modellen van andere fabrikanten. Dat komt door de 600 MHz snelle processor. Hieraan gekoppeld zit 8MB flashgeheugen en 126MB DDR3 SDRAM geheugen. 

  De ontvanger is voorzien van een interne mediaspeler. Afspelen levert alleen problemen op bij HD-videobestanden; andere bestanden spelen perfect. Het beeldformaat is instelbaar tot 1080p en ook de upscaling is redelijk. Wij adviseren dan ook bij satellietontvangst dit beeldformaat te gebruiken, want ook de SD-kanalen zien er hierdoor beter uit. 

  Het menu, de infobalk en de EPG-omgeving is duidelijk maar simpel van vormgeving. De koppeling van de EPG aan de timerfunctie werkt zonder problemen. Er is een beperkte opnamemogelijkheid omdat er slechts één tuner aanwezig is. Opnemen wordt mogelijk na het aansluiten van een externe harde schijf of USB-stick. Wie een externe harde schijf gebruikt, kiest bij voorkeur een model met een eigen voedingsbron. Wanneer dit niet gebeurt, wordt de satellietontvanger na verloop van tijd te heet. 

  Door het aansluiten van een harddisk of USB-stick krijgen we ook de beschikking over timeshifting. Hiermee kunnen we een live uitgezonden tv-programma op elk gewenst tijdstip pauzeren om het vanaf het pauzepunt later weer verder te kijken. Handig als er visite langskomt of het tijd is voor een plaspauze. De gebruikte tuner heeft een goede ontvangst. De ontvangstmeters in de info-balk werken echter niet lekker, waardoor de indruk ontstaat dat de tuner een slechte ontvangst heeft. Die kunnen we dus beter negeren.

  Door de koppeling aan het internet krijgen we extra mogelijkheden. Zo is er interactieve tv mogelijk via YouTube. Ook het binnenhalen van RSS-feed en weersvoorspellingen is mogelijk. Via de optie Web TV kunnen we zelf de adressen van online streams van tv-zenders in de ontvanger plaatsen. Voor de optie Katrina TV is een inlog nodig, deze is wel in het online gedeelte aanwezig. 

  Via de eigen SAB-interactieve dienst Titan Online kan men de gebruiksaanwijzing van de ontvanger op het beeldscherm bekijken. Ook zijn er handige FAQ-handleidingen in deze optie te vinden. De SAB Titan FTASC kan bedraad via de router aan het internet gekoppeld worden. Er is ook mogelijk om hiervoor een Wi-Fi dongle te gebruiken. In onze test werkten drie USB Wi-Fi dongles zonder problemen.

  Wat betreft het zappen zijn we positief, zeker als het om de FTA-kanalen gaat. Bij de gecodeerde tv-kanalen binnen het zenderaanbod van CanalDigitaal en TV Vlaanderen duurt het iets langer, maar blijft de zaptijd zeker acceptabel. Dit kan overigens in toekomstige firmware nog worden verbeterd. Bij gebruik van de laatste firmware scoorde de satellietontvanger bij gecodeerde zenders al beter.

  Naast de eerder genoemde uitgebreide fastscan-mogelijkheden kunnen we ook via verschillende andere manieren tv- en radiozenders in de ontvanger laden. Eén daarvan is blindscan. Hierbij wordt de hele frequentieband op aanwezige signalen afgezocht. Hierdoor hoeven we dus geen enkele zender die via de satelliet wordt uitgezonden meer te missen. In totaal heeft de SAB FTASC een opslagcapaciteit van zesduizend zenders. 


  VERBRUIK EN OPSTART De SAB Titan FTASC heeft een opstarttijd van ongeveer dertig seconden. Vanuit stand-by is de opstarttijd minder dan drie seconden. Hij verbruikt in volledig gebruik 15 watt. In low stand-by is dit minder dan één watt.

  FIRMWARE We hebben de ontvanger getest met firmwareversie 1.0.71. De ontvanger werd beschikbaar gesteld door SAB Satellite, Rotterdam.

  Reacties

 1. TV-TIP Star

  Star
  Fox om 20:05 uur
  De getalenteerde zangeres Star Davis droomt van een muziekcarrière en begint een meidengroep. Het duurt niet lang voordat het trio ontdekt wordt, maar dan beginnen de problemen pas echt.

  Doe mee en win!

  • *

   5X DVD KLEM S2

   Er kleeft bloed aan de handen van Hugo Warmond en hij is meer dan ooit verstrengeld met ex-topcrimineel Marius Milner. Ze krijgen dan ook al snel te maken met malafide accountants, ontsporende gezinsbeslommeringen en de wraakzuchtige lange arm van de onderwereld. Totaal TV geeft dit tweede seizoen vijf keer weg op dvd.

  TV-TIP The Roast of Johnny de Mol

  The Roast of Johnny de Mol
  Comedy Central om 20:30 uur
  Patty Brard, Peter Pannekoek, Tooske Ragas, Najib Amhali, Heleen van Royen, Ruben van Zwieten, Tatum Dagelet en Danny Froger roesten vanavond Johnny de Mol. De Roast Master is Jeroom.