1. Tests

  SAB Titan FTASC Second Edition: SAB verbetert succesontvanger

  SAB presenteert een nieuwe uitvoering van de populaire Titan FTASC satellietontvanger. De Second Edition is nog beter dan zijn voorganger.
  Jarco Kriek
  11 september 2016
  10.0
  comments 4
  SAB Titan FTASC Second Edition: SAB verbetert succesontvanger

  SAB presenteert een nieuwe uitvoering van de populaire Titan FTASC satellietontvanger. De Second Edition is nog beter dan zijn voorganger.

   

  De SAB Titan FTASC SE wordt met minimale accessoires geleverd. Niet zo gek, want de ontvanger is voor minder dan honderd euro te koop. In de doos vinden we naast de ontvanger een afstandsbediening en een kwalitatief goede gebruiksaanwijzing, ook in het Nederlands.

   

  Strakke vormgeving

  De voorzijde van de ontvanger is strak vormgegeven en heeft een viercijferig display. Aan de rechterzijde vinden we een klep. Als deze wordt geopend krijgen we toegang tot de interne kaartlezer en USB-aansluiting. Deze is vooral handig voor het inladen van nieuwe firmware, zenderlijsten en streaminformatie voor de IPTV- en WebTV-mogelijkheden. De ontvanger heeft geen Common Interface-slot. Daarvoor moet men uitwijken naar de Titan 3, een vergelijkbaar, maar duurder model.

   

  Aansluitingen

  Aan de achterzijde van de ontvanger vinden we de meest noodzakelijke aansluitingen. Natuurlijk is er de LNB-ingang waar we de schotelantenne op aansluiten. Er is geen doorlus voor de LNB aanwezig. Analoog kunnen we de ontvanger via scart op een televisietoestel aansluiten. Digitaal heeft natuurlijk de voorkeur en hiervoor is HDMI aanwezig. De HDMI-poort ondersteunt HDMI-CEC. Het geluid kan alleen digitaal worden aangesloten, via een optische S/PDIF-poort. Een RS232-aansluiting is aanwezig, maar wordt slechts voor servicedoeleinden gebruikt. De USB-aansluiting aan de achterzijde is er hoofdzakelijk om een externe harde schijf of USB-stick voor opnamemogelijkheden aan te sluiten. De SAB Titan FTASC SE heeft vele interactieve mogelijkheden en hierdoor is de netwerkaansluiting van groot belang. Altijd een pluspunt is de hardwarematige aan/uit-schakelaar. De ontvanger heeft een ingebouwde voeding en wordt direct op het stroomnet aangesloten. Hij is hierdoor minder geschikt voor gebruik in de caravan of op de camping.

   

  Snellere processor

  De SAB Titan FTASC SE beschikt over een dualcore processor. Het eerste gedeelte heeft een snelheid van 594MHz, het tweede van 337MHz. Hieraan gekoppeld is een flash geheugen van 8MB en een RAM geheugen van 128MB. In vergelijking met duurdere ontvangers is dat misschien niet heel indrukwekkend, maar voor dit model ruim voldoende. Zappen en door de menu's manoeuvreren gaat dan ook lekker snel. De ontvanger werkt op het ALI-besturingssysteem dat op vrijwel alle SAB-ontvangers wordt gebruikt.

   

  Alle zoekopties

  Van de mogelijkheden voor satellietontvangst kunnen we alleen maar vrolijk worden. Alle belangrijke zoekopties zijn aanwezig en werken vlekkeloos. Belangrijk is de ondersteuning van fastscan. Dit is de zenderlijstfunctie van M7 Group die onder meer door de aanbieders CanalDigitaal en TV Vlaanderen wordt gebruikt. Fastscan is via de Astra1- en Astra3-satelliet beschikbaar. De SAB Titan FTASC SE controleert zelf automatisch of er op één van deze posities een ontvangstmogelijkheid is. Wanneer beide satellieten ontvangen kunnen worden, wordt automatisch gekozen voor Astra3; de positie die het meest door M7 Group wordt gebruikt. Ook bekijkt de ontvanger automatisch of er nieuwe fastscanzenderlijsten aanwezig zijn. Als dit het geval is, dan kan de gebruiker ervoor kiezen om deze automatisch te installeren. Verder is de aanwezigheid van blindscan belangrijk. Bij deze zoekfunctie wordt het frequentiespectrum helemaal uitgeplozen op aanwezige signalen. Hierdoor worden alle op een satelliet uitgezonden tv- en radiozenders gevonden en in de zenderlijst geplaatst. De gebruiker van deze ontvanger hoeft hierdoor geen zender te missen. Door de tijdrovende manier van het opsporen van zenders kan deze zoekopdracht soms wel tientallen minuten duren.

   

  DiSEqC

  Steeds vaker worden LNB's of schotelinstallaties gebruikt waarmee gelijktijdig meerdere satellieten kunnen worden ontvangen. Een goede ondersteuning van DiSEqC-protocollen is dan belangrijk. De SAB Titan FTASC SE laat hierbij geen steekjes vallen. Er bestaat zelfs de mogelijkheid om de ontvanger zelf te laten bepalen welke satellieten er ontvangen worden. Daarbij worden automatisch de juiste DiSEqC-poorten ingesteld. Als men gebruik maakt van een schotel waarbij de Astra1, Astra2, Astra3 en Hot Bird satellieten gelijktijdig worden ontvangen, werkt de automatische satellietherkenning probleemloos. Dat wordt echter vaak een ander verhaal als we bijvoorbeeld een schotel met zestien LNB's hangen. Dan is handmatig instellen de beste oplossing. SAB maakt de DiSEqC mogelijkheden echt compleet met de zoekopdracht Multiscan. Hiermee kan een zoekopdracht gelijktijdig op meerdere, zelf te selecteren satellieten worden uitgevoerd.

   

  Ontvangst

  De SAB Titan FTASC SE beschikt over een gevoelige en kwalitatief goede DVB-S2 satelliettuner. De ontvangerhardware is geschikt voor de compressietechnieken H.264 en MPEG4. Hierdoor kunnen alle digitaal in SD en HD uitgezonden tv-zenders ontvangen worden. Ontvangst van Ultra HD is met deze ontvanger niet mogelijk.

   

  Opnemen

  Het plaatsen van een interne harde schijf is niet mogelijk. Toch is er een mogelijkheid om programma's op te nemen. Hiervoor moeten we een USB-opslagapparaat gebruiken. Bij het opnemen krijgen we wel met beperkingen te maken, want de SAB Titan FTASC SE beschikt slechts over één tuner. Opgenomen programma's zijn altijd terug te kijken, omdat ze ongecodeerd worden opgeslagen. Een USB-opslagapparaat brengt ook de mogelijkheid om lopende en live uitgezonden programma's tijdelijk te onderbreken met de pauzetoets. Dit wordt ook wel timeshifting genoemd. Opnames instellen vanuit de elektronische programmagids (EPG) verloopt probleemloos. Afhankelijk van de tv-zender is de programmering via de EPG tot zeven dagen vooruit te bekijken.

   

  Kaartlezer

  De SAB Titan FTASC SE beschikt over een interne kaartlezer. Deze is via emulatie geschikt voor de door CanalDigitaal en TV Vlaanderen gebruikte coderingstechnieken. De kans dat de niet-officieel ondersteunde kaartlezer uitvalt is gering. Niet alle zenders kunnen via de interne kaartlezer bekeken worden. CanalDigitaal en TV Vlaanderen gebruiken bij enkele zenders namelijk de zogenaamde CWOE techniek. Deze zenders kunnen alleen met de witte CI+ module bekeken worden. De verwachting is dat M7 Group in de directe toekomst meer zenders met CWOE gaat uitzenden. Deze zijn met deze ontvanger dus niet te bekijken. Een optie is dan om het iets duurdere model SAB Titan 3 Combo te kopen. Deze beschikt naast een satellietontvanger ook over een tuner die voor kabelontvangst en Digitenne, en biedt de mogelijkheid tot het plaatsen van een CI-module. Hierdoor zijn CWEO gecodeerde zenders wel te ontvangen. De benodigde witte CI module van CanalDigitaal en TV Vlaanderen dient los gekocht te worden en voor rond de zestig euro.

   

  Gebruiksgemak

  Een belangrijk pluspunt is het gebruiksgemak van deze ontvanger. De menu- en infostructuur zien er grafisch niet erg spectaculair en zelfs simpel uit, maar zorgen er wel voor dat de gebruiker met enkele simpele handelingen alles naar eigen inzicht kan instellen. Ook kunnen we via de informatiebalk overzichtelijk de belangrijkste wetenswaardigheden van een zender bekijken. In het menu zijn veel instelmogelijkheden aanwezig. De ontvanger kan via het thuisnetwerk aan een computer of tablet worden gekoppeld. Zo kunnen we via de computer de ontvanger instellen. Dat is vooral makkelijk als er tekst moet worden ingevoerd: dat gaat immers makkelijker via het toetsenbord van de computer dan via de afstandsbediening van de ontvanger. Ook kunnen we via de computer programma's instellen die moeten worden opgenomen en het delen van een smartcard binnen het thuisnetwerk instellen.

   

  Kijken op ander scherm

  Met de SAB Titan FTASC SE is het mogelijk om ongecodeerd uitgezonden tv- en radiozenders op een ander scherm te bekijken en beluisteren. Dat kan onder meer via een app voor tablet en smartphone. Het is één van de vele extra mogelijkheden die met deze ontvanger van minder dan honderd euro binnen handbereik komen. Als de gebruiker wat tijd in de mogelijkheden van deze ontvanger investeert, wordt duidelijk dat deze ontvanger wel een budgetprijs heeft, maar dat de mogelijkheden enorm zijn. Zo is het ook een mediaspeler en kunnen de meest gebruikte video-, foto- en muziekbestanden worden afgespeeld.

   

  Interactief

  Naast satellietontvangst biedt het interactieve gedeelte van de ontvanger het meeste mogelijkheden. Behalve het gebruik van YouTube, weerberichten en een RSS-reader kunnen we via Titan Online ook informatie - zoals gebruiksaanwijzingen - over de ontvanger direct op het televisiescherm lezen. De twee belangrijkste interactieve onderdelen binnen het menu zijn de buttons WebTV en IPTV. Via WebTV kunnen we internetadressen van webstreams van tv-zenders invoeren en daarna direct bekijken. Het zenderaanbod kan hiermee met duizenden zenders wereldwijd worden uitgebreid. Wie goed zoekt op het internet kan zelfs complete lijsten vinden, geschikt voor WebTV van de SAB Titan-ontvangers. IPTV is de overtreffende trap van WebTV. Hiermee kunnen we complete zenderpakketten met één bestand in de ontvanger plaatsen. Hiermee kunnen we bijvoorbeeld via het internet kijken naar vele Arabische zenders die ongecodeerd via de satelliet uitzenden. Maar het kan ook veel illegaler. Zo worden er op het internet IPTV-pakketten met duizenden zenders van Europese tv-aanbieders aangeboden. Deze betaalzenders kunnen hierdoor overal op de wereld en zonder betaling bekeken worden. Het internetadres en de inloggegevens kunnen met een speciale manier ook in deze ontvanger geplaatst worden. SAB ondersteunt dit niet, maar op internet vinden we in beeld en woord manieren waarop we dit voor elkaar kunnen krijgen. Voor de duidelijkheid: het gaat hierbij om illegale handelingen die wij en de fabrikant niet goedkeuren.

   

  Goede service

  De service die SAB na de aankoop van een ontvanger verleent is altijd goed. De in Nederland gevestigde fabrikant luistert naar opmerkingen en klachten van gebruikers, en stelt op grond daarvan regelmatig firmware-updates voor de ontvangers beschikbaar. Deze moeten handmatig via een USB-stick in de ontvanger geladen en geïnstalleerd worden.

   

  Conclusie

  De Titan FTASC SE mag misschien een budgetontvanger zijn, maar de prestaties en mogelijkheden zijn groots en uitgebreid. Het enige dat wordt gemist is de mogelijkheid voor het plaatsen van CI-module, maar dat is iets wat de koper voor aanschaf weet.

   

  VERBRUIK EN OPSTART De SAB Titan FTASC SE gebruikt in stand-by minder dan 0,5 watt. In volledig bedrijf is het verbuik 13 watt. De opstarttijd bedraagt meer dan dertig seconden.


  FIRMWARE We hebben de SAB Titan FTASC SE getest net de firmwareversie 2.3.49. Ontvanger beschikbaar gesteld door SAB Satellite, Rotterdam.

  Reacties

 1. TV-TIP Schaatsen: World Cup Heerenveen

  Schaatsen: World Cup Heerenveen
  NPO 1 om 14:40 uur
  Wouter Olde Heuvel, Jan Blokhuijsen, Koen Verweij. Allemaal schaatsten ze in de ploeg met Sven Kramer en zouden ze zijn kroonprins worden. Door verschillende omstandigheden mislukte dat, maar nu laat ploeggenoot Patrick Roest toch écht zien dat Kramer voorbij is gestreefd. Vandaag schaatst de allrounder de 1.500 meter.

  Doe mee en win!

  • *

   5X DVD KLEM S2

   Er kleeft bloed aan de handen van Hugo Warmond en hij is meer dan ooit verstrengeld met ex-topcrimineel Marius Milner. Ze krijgen dan ook al snel te maken met malafide accountants, ontsporende gezinsbeslommeringen en de wraakzuchtige lange arm van de onderwereld. Totaal TV geeft dit tweede seizoen vijf keer weg op dvd.

  TV-TIP Dance As One

  Dance As One
  SBS6 om 20:00 uur
  De laatste aflevering van dit seizoen en waarschijnlijk de allerlaatste ooit, want de dansende crews deden het niet al te best. De openingsdans trok 314.000 kijkers, op het dieptepunt keken er 235.000 mensen. Welke dansgroep gaat aan de haal met de titel en de geldprijs van 50.000 euro? Alles draait om synchroon en perfect bewegen.