1. Tests

  SAB Unix F+ Solo : Ontvanger met twee gezichten

  Waar hebben we deze ontvanger eerder gezien? De nieuwe SAB Unix F+ Solo blijkt een oude bekende, maar stelt beslist niet teleur.
  Jarco Kriek
  16 mei 2016
  9.0
  comments 5
  SAB Unix F+ Solo : Ontvanger met twee gezichten
  Waar hebben we deze ontvanger eerder gezien? De nieuwe SAB Unix F+ Solo blijkt een oude bekende, maar stelt beslist niet teleur.

  Toen we de nieuwe SAB Unix F+ Solo op onze testbank plaatsten, kwam hij ons al een beetje bekend voor. Na het aansluiten van de ontvanger werd al snel duidelijk waarom. 

  Vroeger werden satellietontvangers door een fabrikant exclusief voor één bepaald merk gemaakt. Tegenwoordig gaat dat anders. Een bepaald hardwareconcept wordt door de fabrikant voorgelegd aan diverse bedrijven. Het resultaat wordt wel eens een plakmerkontvanger genoemd. Zo blijkt de SAB Unix F+ Solo vrijwel gelijkwaardig aan de Amiko Alien 8900 HD. Dat viel ons aan het uiterlijk al op, en dat werd bevestigd toen we de ontvanger aansloten. Het enige wezenlijke verschil aan de buitenkant is dat de SAB als extra een coaxiale digitale audio-uitgang heeft.

  De firmware van deze SAB heeft een andere grafische schil dan de Amiko. In onze ogen is dat een verbetering, maar dat is vooral een kwestie van smaak. Voordeel van de SAB is dat de fastscan functie wordt ondersteund. Dat wil zeggen dat abonnees van CanalDigitaal, TV Vlaanderen en TéléSAT de meest recente zenderlijsten van deze tv-aanbieders handmatig via het menu in de satellietontvanger kunnen laden. Dat is zeker gezien de vele veranderingen in het zenderaanbod en de frequenties bij deze aanbieders een pluspunt.

  Deze HD-satellietontvanger blinkt uit door veelzijdigheid. Zo kan hij ook als mediaspeler worden gebruikt. Interactiviteit krijgen we door hem via de netwerkaansluiting op het internet aan te sluiten. Als dat gebeurd is, dan kunnen we via het internet ook direct de nieuwste firmware in de ontvanger laden. Dat gaat kinderlijk eenvoudig en is voor iedereen te doen. Dit is zeker een pluspunt voor de beginnende satellietkijker. Naast fastscan – en dus een altijd up-to-date zenderaanbod – is men dus ook altijd verzekerd van de laatste firmware. Het updaten van de firmware is zeker aan te raden, omdat diverse bugs die de oudere firmwareversies plaagden in de nieuwe firmware niet meer aanwezig zijn. 

  Ook makkelijk is de blindscan-zoekfunctie. Hierdoor worden alle uitgezonden tv- en radiokanalen die op een bepaalde satelliet worden uitgezonden door de ontvanger gevonden en in de zenderlijst geladen. Deze uitgebreidere manier van zoeken duurt wel altijd langer dan een normale zoekopdracht; soms wel tot een half uur.

  De installatiewizard voor eerste gebruik van de ontvanger is makkelijk te doorlopen. Wanneer we dit doen kunnen we ook automatisch de fastscan-zenderlijst inladen. Makkelijk is ook dat de ontvanger hierbij zelf naar de goede DiSEqC-instellingen zoekt. Dat gaat bij veelgebruikte DiSEqC-configuraties zoals DUO LNB, Triplesat en Multytenne zonder problemen. 

  En daarna zien we direct de verbluffend goede beeldkwaliteit die deze ontvanger op het scherm tovert. Dat is bij HD-kanalen zeker het geval, maar ook bij SD-kanalen is de beeldkwaliteit buitengewoon goed. Als we niet de HDMI maar de scartaansluiting of de A/V cinch aansluiting gebruiken is de kwaliteit natuurlijk minder, maar op deze manier kunnen we deze HD-satellietontvanger ook op een oudere beeldbuistelevisie gebruiken.

  Opvallend is het kleine formaat van deze ontvanger. Ondanks de compacte behuizing is de voeding wel intern in de ontvanger geplaatst. Dat zorgt voor meer warmteontwikkeling in de behuizing, zeker als we boven op de koelribben andere apparaten stapelen. Dat is dus – zeker voor de levensduur van de voeding – af te raden. 

  Kijken we naar de voorkant van de ontvanger, dan zien we over de gehele lengte een klep die we kunnen openklappen. Daaronder vinden we de bedieningsknoppen waarmee we de ontvanger ook zonder de afstandsbediening kunnen gebruiken. Een afstandsbediening die overigens toch wel een minpuntje is bij deze ontvanger. Hij ligt niet lekker in de hand, de indeling is onpraktisch en de knoppen drukken niet lekker. Gelukkig gaat SAB in de toekomst een andere afstandsbediening bij deze ontvanger te leveren. 

  Onder de frontklep vinden we ook een interne kaartlezer. Deze werkt op dit moment via de MCAS-emulatie goed met de smartcards van CanalDigitaal en TV Vlaanderen. Toekomstige werking is echter niet gegarandeerd. Mocht de interne kaartlezer uitvallen, dan is het dus hopen op een snelle update van de fabrikant. Er is namelijk geen Common Interface-slot om op terug te vallen. Of dit in praktijk problemen oplevert is nog maar de vraag. SAB heeft een goede reputatie als het gaat om het updaten van interne kaartlezers zodra deze niet meer werken met de Nederlandse en Belgische smartcards. 

  We hebben de ontvanger met de originele SPARK firmware getest. Maar we kunnen van de SAB Unix F+ Solo ook een Enigma2 ontvanger maken. Daarmee kan de ontvanger voor cardsharing worden gebruikt, maar ook het inladen van zenderlijsten die bij andere Enigma2 ontvangers zoals de Dreambox, VU+ of Clarke-tech gebruikt worden behoort dan tot de mogelijkheden. Op het internet kan men via Google makkelijk aan de benodigde firmware en installatiehandleiding komen. Daarmee is de Unix F+ Solo de eerste SAB-ontvanger die op Enigma2 werkt. Zo’n ontvanger met twee gezichten kan ook door twee doelgroepen gebruikt worden: de normale satellietkijker gebruikt SPARK en de ervaren, meer ondernemende satellietkijker kan naar hartenlust spelen met Enigma2. 

  Belangrijk onderdeel van deze satellietontvanger is natuurlijk ook de interactiviteit. Als we hem aan het internet koppelen zijn er diverse multimedia mogelijkheden. Zo kunnen we videofilms kijken via YouTube. Tienduizenden radiozenders over de gehele wereld zijn via het internet te beluisteren. Het bekijken van foto’s die via Picasa op internet geplaatst zijn is ook mogelijk. En voor de gure winteravonden is er ook de mogelijkheid om gratis te kijken naar pornofilmpjes via YouPorn. Deze optie is overigens met een aparte toegangscode afgeschermd voor tere kinderoogjes.

  Bovendien kan deze SAB het web verkennen met de Opera browser. SAB heeft hiervoor een speciale startpagina gemaakt voor de Nederlandse gebruiker. Om het surfen makkelijker te maken kan de ontvanger worden aangevuld met een 2,4 GHz draadloze muis en toetsenbord.

  Ook zien we in het menu de mogelijkheid om de nieuwe interactieve dienst HbbTV op deze ontvanger te activeren. Ons lukte het echter met de gebruikte firmware nog niet on de Nederlandse HbbTV testen via de Nederlandse publieke tv-kanalen op de Astra1-positie werkend op het beeldscherm te krijgen. De ontvanger is absoluut in staat is om HbbTV te ontvangen, maar de verwerking verloopt dus nog niet goed. Mogelijk wordt dit in de toekomstige firmware wel actief. 

  Naast dit alles is de SAB Unix F+ Solo ook nog eens een mediaspeler waarbij de meest gangbare mediabestandsformaten afgespeeld kunnen worden, zelfs in het beeldformaat 1080p. 

  Wie een goede betaalbare ontvanger met veel extra mogelijkheden wil aanschaffen kan aan deze SAB geen buil vallen. De ontvanger is vrijwel gelijk aan de Amiko Alien 8900. De keus aan de koper om te bepalen welk menu men grafisch het prettigst vindt. 


  CATEGORIE We hebben SAB Unix F+ Solo getest in de categorie Single Tuner HD-ontvanger.

  FIRMWARE We hebben de SAB Unix F+ Solo getest met de firmwareversie spark_1.2.09 van 21 oktober 2011. De ontvanger werd beschikbaar gesteld door SAB Satellite

  Reacties

 1. TV-TIP Tour de France

  Tour de France
  NPO 1 om 14:10 uur
  Het is even omschakelen voor de renners na drie dagen klimmen in de Alpen. Vandaag een vrij vlakke etappe naar Valence, waar een massaprint wordt verwacht. Wij denken dat de turbodijen van André Greipel, het Duitse oermens van Lotto Soudal, de andere paardjes wel eens zou kunnen verrassen.

  Doe mee en win!

  • *

   5X VIP- PAKKET MISSION: IMPOSSIBLE FALLOUT

   Samen met zijn IMF-team bevindt Ethan Hunt zich in een race tegen de klok nadat een missie verkeerd afloopt. Totaal TV mag vijf keer een VIP-pakket voor deze 3D-actiefilm weggeven, met daarin twee kaartjes, maar ook een phone grip én de dvd van Mission: Impossible - Rogue Nation.

  TV-TIP The Cruise

  The Cruise
  Een om 18:15 uur
  Het drijvende hotel The Regal Princess is volgeboekt, wat maar één ding betekent: de crew, zo'n 1.400 man, moet aan de bak om de vijfduizend passagiers wáár voor hun duizend pond te geven. Er is direct een probleem: de koffers van een familie zijn verdwenen en dat zorgt bij Timothy voor rode vlekken in zijn nek.