Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Tests

  SAB vernieuwt succesconcept

  Ontvangerfabrikant SAB heeft het vierde model van de succesvolle Titan HD Combo op de markt gebracht. Totaal TV ging ermee aan de slag.
  Jarco Kriek
  28 august 2018
  10
  comments 3
  SAB vernieuwt succesconcept

  De uit Turkije afkomstige fabrikant SAB staat erom bekend  kwalitatief goede tv-ontvangers te leveren voor een voordelige prijs. Dit is bij de Titan 4 HD Combo niet anders. Het nieuwe model is een hybride ontvanger die volledig is voorbereid op de veranderende Nederlandse markt. De adviesprijs van het apparaat is 109 euro, maar wie op internet prijzen goed vergelijkt, vindt de tv-ontvanger al snel tot twintig euro goedkoper. En voor die prijs krijgt de koper veel mogelijkheden, plus een actieve en goede ondersteuning van SAB in Nederland. Klanten met vragen of problemen krijgen uitvoerige en vakkundige hulp. Eventuele bugs in de firmware worden goed opgepakt en – vergeleken met andere fabrikanten van tv-ontvangers – snel in nieuwe firmware aangepakt en opgelost.

   

  Vormgeving

  De SAB Titan 4 HD Combo heeft een nieuwere, eigentijdse look gekregen. Eigenlijk is het ontbreken van een alfanumerieke display het enige minpunt dat we kunnen noemen. Maar dat moeten we gezien de prijs van het apparaat misschien ook niet verwachten. Aan de voorzijde van de ontvanger vinden we achter de frontklep onder meer het Common Interface (CI) slot. Ook een interne kaartlezer is aanwezig. Aan de achterzijde vinden we de bekende aansluitmogelijkheden zoals HDMI, netwerkaansluiting en USB. De netwerkaansluiting levert een maximale snelheid van 100Mbit. De USB-interfaces zijn volgens de 2.0-specificaties.

   

  Hybride

  De Titan 4 is een hybride ontvanger die satellietontvangst (DVB-S/S2) met kabel (DVB-C) of Digitenne (DVB-T/T2) combineert. Bij ontvangst van Digitenne is het belangrijk om te weten dat de Titan 4 HD Combo ook de HEVC (H.265) compressietechniek ondersteunt. Dit betekent feitelijk dat deze hybride ontvanger technisch is voorbereid om ook na 1 oktober 2018 ongecodeerd uitgezonden tv- en radiozenders in de ether te ontvangen. In Nederland maakt digitale ethertelevisie – in de volksmond Digitenne genoemd – vanaf deze datum namelijk de gefaseerde overstap van DVB-T naar DVB-T2/HEVC. In praktijk kunnen na de omschakeling vooralsnog alleen de ongecodeerde kanalen van de NPO en de regionale omroepen in de nieuwe uitzendnorm worden ontvangen. Voor de gecodeerde zenders is namelijk een decoder van KPN zelf noodzakelijk. Maar mocht KPN later besluiten om toch CI+ modules voor Digitenne op de markt te brengen, dat is de Titan 4 hier al op voorbereid.

   

  Op de camping

  Voor Nederlanders die een tv-ontvanger niet alleen thuis maar ook op de camping of op reis willen gebruiken, is de SAB Titan 4 HD Combo ook een goede keuze. Door de ondersteuning van DVB-T2/HEVC kan het apparaat overal in Europa – dus ook in Duitsland, waar men dezelfde technische uitzendnormen hanteert als straks in Nederland –worden gebruikt om via de ether naar tv-zenders te kijken en radiozenders te luisteren. Maar ook het meegeleverde infrarood-oog en de werking op 12 volt zijn belangrijke redenen om in camper of caravan voor de Titan 4 te kiezen.

   

  Geen Ultra HD

  Dat de SAB Titan 4 HD Combo HEVC ondersteunt, betekent echter niet dat er via de schotel naar Ultra HD-kanalen kan worden gekeken. De maximale beeldresolutie is 1080p. Dat betekent ook dat via de ingebouwde mediaspeler maximaal HD-videobestanden afgespeeld kunnen worden. Maar als deze videobestanden de HEVC codec gebruiken, zijn ze met de ontvanger gewoon af te spelen. De werking van de mediaspeler is overigens goed. Natuurlijk biedt software als Kodi meer mogelijkheden, maar met de Titan 4 kunnen we de meest gebruikte video-, foto- en muziekbestanden bekijken of beluisteren.

   

  Satelliet

  Het satellietgedeelte binnen de Titan 4 HD Combo is zoals we van SAB gewend zijn tiptop in orde. De Turkse fabrikant vindt dan ook zijn de oorsprong in de satellietontvangst. Alle veel gebruikte antenne- en LNB-instellingen worden ondersteund, van DiSEqC tot Unicable en van vaste multisat tot draaibare opstellingen. De satellietdatabase met daaraan gekoppelde transponderdatabase is goed bijgewerkt. Zoekmogelijkheden om tv- en radiozenders op satellieten te vinden, zijn er in overvloed. Met de blindscan mogelijkheid kunnen zelfs alle zenders gevonden worden die op een bepaalde satellietpositie uitgezonden worden. Belangrijkste vernieuwing ten opzichte van zijn voorgangers is dat de werking van de fastscanzenderlijsten van Canal Digitaal en TV Vlaanderen is verbeterd. Omdat fastscan is opgewaardeerd naar de nieuwe door M7 Group gebruikte versieprocedure, worden de nieuwste zenderlijsten direct en automatisch in de ontvanger geladen. Iedere keer als de Titan 4 in stand-by wordt gezet, wordt er automatisch gekeken of er een nieuwere versie van de zenderlijst aanwezig is, Als dit het geval is, wordt deze automatisch geïnstalleerd. Maar ook satellietkijkers die via Joyne naar tv-kijken hoeven weinig extra handelingen te verrichten om de zenders van deze aanbieder in de juiste volgorde in de zenderlijst te krijgen. Belangrijk is overigens dat de Titan 4 over een gevoelige satelliettuner beschikt, en dus uitermate geschikt is voor gebruik in de zuidelijke landen van Europa.

   

  Kabel

  De kabeltuner is geïntegreerd met de tuner voor digitale ethertelevisie. Kabelontvangst kan dus niet met ontvangst van Digitenne worden gecombineerd. Belangrijk is de aanwezigheid van kabelscan bij gebruik van de Titan 4 als kabelontvanger.  De tv-ontvanger plaatste bij onze test in het Ziggo-verzorgingsgebied probleemloos de zenderlijst van alle ongecodeerde kanalen in de juiste volgorde. Ook als we een zenderlijst voor het gecodeerde zenderaanbod inladen, staan alle zenders in de juiste volgorde.

   

  Kaartlezer

  De interne kaartlezer werkt via het multicrypt systeem. Dit betekent dat via emulatie de kaartlezer geschikt is gemaakt voor gebruik van de meeste coderingsnormen. Hieronder vallen ook de coderingsnormen van Canal Digitaal en TV Vlaanderen. Ook de Irdeto smartcard die Ziggo in een deel van het verzorgingsgebied gebruikt kan in de interne kaartlezer worden gebruikt. Dat geldt ook voor de Conax smartcard voor Digitenne in het oude DVB-T uitzendformaat. Deze mogelijkheid vervalt na de omschakeling van Digitenne naar DVB-T2, omdat KPN voor deze uitzendnorm geen smartcard meer levert.

   

  Common Interface

  Het CI-slot is geschikt voor de in Nederland meest gebruikte CI(+) modules. Dus de modules van de aanbieders Canal Digitaal, Joyne en veel kabelbedrijven zijn in de Titan 4 HD Combo te gebruiken. Bij Ziggo kan dit slechts deels. Als een Irdeto CI+ module wordt gebruikt, vormt dit geen probleem. De Nagravision CI+ module krijgen we echter met geen enkele mogelijkheid aan de praat in deze hybride ontvanger.

   

  Mogelijkheden

  De mogelijkheden van de Titan 4 HD Combo zijn groot en divers. Als via USB een opslagapparaat - zoals een externe harde schijf - wordt aangesloten, kunnen programma’s worden opgenomen of lopende live uitgezonden programma’s gepauzeerd worden. De elektronische programmagids (EPG) kan – als de aanbieder dit ondersteunt – programmagegevens tot 14 dagen vooruit weergeven. Belangrijk bij een hybride ontvanger is de ondersteuning en aanwezigheid van favoriete zenderlijsten. De vele mogelijkheden staan een overzichtelijk en gemakkelijke bediening van het menu niet in de weg.

   

  IPTV

  Maar naast drie traditionele broadcastuitzendnormen kan de SAB Titan 4 HD Combo ook voor het bekijken van online content gebruikt worden. Zelfs zenderlijsten van IPTV-aanbieders kunnen in de ontvanger geplaatst worden. Door het zelf toevoegen van internetstreams kunnen honderden zenders uit de gehele wereld aan het persoonlijke zenderaanbod toegevoegd worden. De radioliefhebber kan nog meer zenders beluisteren. Het traditionele lineaire aanbod kan zo met meer dan twintigduizend zenders worden uitgebreid. Als men thuis de consumentenbeveiligingscamera’s van SAB gebruikt, kunnen deze ook via de Titan 4 op de televisie bekeken worden. En videofilms en videoclips via YouTube bekijken is met deze ontvanger ook geen probleem. Voor kijkers die op sommige momenten liever tv via tablet of smartphone kijken, is de streamingfunctie naar deze mobiele apparaten binnen het eigen netwerk een interessante optie. Dit werkt overigens alleen met Android-apparatuur.

   

  Technisch

  De SAB Titan 4 HD Combo is ondanks zijn vele mogelijkheden een vlotte zapper. Dit komt door de vrij moderne processor die wordt gebruikt. Geen hoogvlieger, maar dat kan ook niet voor een apparaat in deze prijsklasse. De processor heeft een maximale kloksnelheid van 1GHz. Het technische hart wordt verder gevormd door een 2GB DDR3 RAM en een 64MB flashgeheugen.

   

  Conclusie

  De SAB Titan 4 HD Combo is een zeer betaalbare hybride ontvanger. Niet alleen voor thuis, maar ook voor onderweg. Ondersteuning van HEVC zorgt ervoor dat deze ontvanger geschikt is voor toekomstig ontvangst van ongecodeerde kanalen via de ether.

   

  De geteste ontvanger is beschikbaar gesteld door SAB Satellite, Rotterdam

  SABTitan 4 HD CombosatelliethybrideDVBDVBDVB-T2DVB-CHEVCkaartlezerCommon Interface

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • *

   Win een thuiscode voor Fortress

   Fortress draait om een topgeheim resort voor gepensioneerde Amerikaanse inlichtingenofficieren. Als een groep criminelen het complex binnendringt, is het aan een gepensioneerde officier en zijn zoon om in te grijpen. Totaal TV mag vijf keer een Pathé Thuis-code voor deze spraakmakende actiethriller weggeven.

  Interview

  • *

   Sander Lantinga

   Vier is te veel

   De gloednieuwe quiz Vier is te veel vraagt meer dan kennis alleen: zonder overtuigingskracht en eigenwijsheid schoppen de kandidaten het niet ver. In de zoektocht naar een spitsvondige presentator kwam SBS6 uit bij Radio 538-dj Sander Lantinga.
   Reacties0 reactie(s)