1. Tests

  Samsung Chromebook XE303C12: Met een dikke laag chroom

  Het is geen laptop, geen notebook en geen tablet. Google verzon de eigenwijze Chromebook, en Samsung maakte er wat moois van.
  Jorrit van Broekhoven
  1 juli 2016
  7.0
  comments 0
  Samsung Chromebook XE303C12: Met een dikke laag chroom
  Het is geen laptop, geen notebook en geen tablet. Google verzon de eigenwijze Chromebook, en Samsung maakte er wat moois van.

  Toen Google in 2007 aangaf met het Android besturingssysteem de strijd aan te willen gaan met Apple, waren de reacties sceptisch. Inmiddels heeft Android een dominante positie veroverd op de smartphone- en tabletmarkt. Ook van Googles eigen browser Chrome zagen de meeste gebruikers aanvankelijk de voordelen niet in, maar toch wordt het programma tegenwoordig gebruikt op zo’n 40 procent van alle computers en mobiele apparaten. Met de Chromebook brengt Google een nog eigenzinniger plan ten uitvoer, en opnieuw is niet iedereen overtuigd van de meerwaarde. Of dat terecht is zal de tijd moeten uitwijzen.

  Met de Chromebook introduceert Google een notebook-achtig apparaat dat draait op een speciaal Chrome besturingssysteem en waarmee vrijwel alle handelingen worden verricht met de Chrome-browser op het internet. We zeggen ‘notebook-achtig’, omdat een Cromebook wel het uiterlijk heeft van een notebook, maar nadrukkelijk geen volwaardige notebook of laptop probeert te zijn. Chromebooks hebben nauwelijks interne opslagruimte en komen uitsluitend tot hun recht als ze contact kunnen maken met het internet. Het is niet mogelijk om Windows- of Apple-software te installeren. Mensen die de begintijden van de computer hebben meegemaakt, kunnen de Chromebook het beste vergelijken met een terminal: een dom input/output-apparaat dat in verbinding staat met een grote computer die het echte werk doet en waar alle gegevens worden opgeslagen.

  De ‘grote computer’ in deze vergelijking is natuurlijk het internet. Met een Chromebook maakt de gebruiker intensief gebruik van diensten online, ofwel in de cloud. Zo is er Gmail voor e-mail, Google Documenten voor tekstverwerking, Google Spreadsheets voor administratie- en rekenklussen, Google Presentations voor ‘powerpoints’ en Google Drive voor de opslag en uitwisseling van bestanden. Google hoopt de gebruiker op deze manier te bevrijden van zijn vaste locatie: overal waar een internetverbinding is, kan hij met een Chromebook verbinding maken en werken met al zijn bestanden, contacten en diensten. 

  De Chromebook die we in deze test onder handen nemen is de Samsung XE303C12. Dit model is niet de goedkoopste en ook niet de duurste Chromebook, maar biedt waarschijnlijk het meeste waar voor zijn geld. De stijlvolle, zilverkleurige notebook heeft een 11,6 inch beeldscherm (1366x768 pixels) en een bijzonder prettig toetsenbord. De Chromebook is 1,8cm dik en weegt net iets meer dan een kilo. De Samsung XE303C12 heeft een dual core ARM processor, een geheugen van 2GB , een solid state drive van 16GB en heeft geen actieve koeling nodig. Dat maakt hem werkelijk doodstil: we kennen afstandsbedieningen die meer geluid maken. De Chromebook heeft Wi-Fi en Bluetooth aan boord en verder twee USB-poorten (waarvan een USB 3.0), een SD-kaartlezer, een HDMI-uitgang en een gecombineerde hoofdtelefoon-microfoonaansluiting. Boven het beeldscherm bevindt zich een webcam en microfoon.

  Wie een Samsung XE303C12 koopt, krijgt er van Google twee jaar 100 GB aan opslagruimte op Google Drive bij. Normaal kost dat $4,99 per maand, dus dat is een cadeautje ter waarde van zo’n 90 euro. 

  De Chromebook komt snel uit de startblokken. Tussen het openklappen van het beeldscherm en het moment dat we aan de slag kunnen zit nog geen tien seconden. En het mooiste: dat blijft ook zo. Een Chromebook wordt namelijk niet steeds trager door opeenhopingen van drivers, patches, updates en andere software, maar blijft zo snel en slank als op de eerste dag.

  Bij de eerste ingebruikname wordt gevraagd om wat basisgegevens als land en taal, en loggen in bij ons Google account. Mocht de nieuwe gebruiker nog geen Google account hebben, dan kan dat direct worden aangemaakt. Is er al een Google account, dan worden zaken als wachtwoorden en favorieten automatisch gesynchroniseerd. Vervolgens selecteren we een Wi-Fi netwerk en we zijn online. Documentatie wordt nauwelijks meegeleverd en is ook niet nodig. Eventuele vragen worden via de online hulppagina’s beantwoord. 

  Die vragen dienen zich aan op onverwachte momenten. Bijvoorbeeld als we willen printen, maar geen mogelijkheid zien om een printer aan te sluiten. Hiervoor bedacht Google de Cloud Printer. Printopdrachten worden via het internet doorgespeeld aan een thuisprinter die met de cloud in contact staat. Met onze HP Laserjet 400 M401 werkte het direct. Ook de touchpad en het toetsenbord, waarop bepaalde functietoetsen ontbreken, vragen in het begin wat aandacht. De USB-muis die we aansloten werkte direct probleemloos.

  We moeten nog het meeste wennen aan de manipulatie van bestanden. Bestanden die we vanaf de pc op Google Drive plaatsen kunnen we op de Chromebook probleemloos benaderen, maar niet alle bestandstypen worden getoond of geaccepteerd. Office-bestanden zijn ‘read only’ en moeten eerst worden geïmporteerd naar Google Documenten voordat we ze kunnen bewerken. Dat is wat omslachtig. Na bewerking kunnen we ze weer downloaden in diverse gangbare formaten. Prettig is dat we er nooit aan hoeven te denken om een bestand op te slaan: dat gebeurt voortdurend op de achtergrond.

  Zaken als Uitzending Gemist en YouTube werken op de Chromebook probleemloos, maar een dienst als Skype of Facetime ontbreekt. Hiervoor is er Google+ Hangouts als alternatief, en dat werkt uitstekend - maar alleen met contacten die beschikken over een Google account.

  Voor extra toepassingen kunnen we terecht in de Chrome Store, een soort etalage voor webdiensten op allerhande gebied. Hier vinden we kantoorapplicaties, nieuwslezers, zakelijke toepassingen, sociale netwerken, games en nog veel meer. De meeste van deze ‘apps’ zijn niet meer dan snelkoppelingen naar online diensten die vaak geoptimaliseerd zijn voor Chromebooks. Daar moet de gebruiker het dan wel mee doen, want zoals gezegd: op een andere manier software installeren is niet mogelijk.

  Multimediaal is de Chromebook niet heel geavanceerd, maar de mediaspeler kan overweg met de meest gangbare geluids- en videobestanden als mp3, wav, avi, mp4 en mkv, maar tijdens onze test bleef het beeld ook wel eens zwart. Het beeldscherm heeft een vrij kleine kijkhoek. Aangesloten via HDMI op een groter beeldscherm of tv-scherm kan een resolutie van maximaal 1536x864 pixels worden weergegeven. Het plaatje ziet er mooi uit, en we kunnen kiezen of we het tweede scherm willen gebruiken als uitbreiding van de desktop, of dat we ons Chromebookscherm willen klonen (handig bij presentaties). Met een volle batterij kunnen we 6,5 uur vooruit. Het opladen gaat overigens razendsnel.

  De eerste generatie Chromebooks werd nog bekritiseerd vanwege de hoge prijzen die nauwelijks onderdeden voor die van een laptop, maar sindsdien zijn de prijzen enorm gedaald. In Amerika gaan Chromebooks al over de toonbank voor $199. De geteste Samsung XE303C12 kost er een luttele $250.

  Voor gebruikers die zich goed realiseren wat de mogelijkheden en beperkingen van een Chromebook is zo’n apparaat een interessante aanschaf. Zolang er toegang is tot het internet biedt het apparaat voor weinig geld een volwaardige werkplek voor de meeste gebruikers, zeker als de activiteiten beperkt zijn tot mailen, communiceren en het werken met teksten en spreadsheets. Voor wie al intensief gebruik maakte van de Google-diensten is de overstap klein en voor zakelijke gebruikers zijn er nog meer pluspunten. Chromebooks zijn namelijk onderhoudsvrij en alle gegevens staan veilig in de cloud. Dat is in het begin misschien een eng idee, maar de ervaring wijst uit dat er thuis en in bedrijven veel meer gegevens verloren gaan dan bij cloud-opslag.

  Naast zakelijke gebruikers zijn studenten een interessante gebruikersgroep voor Googles voordelige Chromebook. Wil hij bij een breder publiek aanslaan, dan zal er moeten worden gewerkt aan meer applicaties en een soepeler gebruik van bestanden.

  Reacties

 1. TV-TIP Olympus Has Fallen

  Olympus Has Fallen
  RTL 7 om 20:30 uur
  Na een minder geslaagd uitstapje naar de romantische comedies, is Gerard Butler eindelijk terug op vertrouwd actie-terrein. Dat is net op tijd, want een stel overijverige Noord-Koreaanse griezels legt het Witte Huis in puin en gijzelt de Amerikaanse president. Dit levert voor ons fijn hersenloos popcornvermaak op.

  Doe mee en win!

  • *

   5X VIP-PAKKET BOHEMIAN RHAPSODY

   Bohemian Rhapsody is een ode aan Queen, de muziek en hun uitzonderlijke zanger Freddie Mercury. De film volgt de snelle opkomst van de band aan de hand van hun iconische liedjes en revolutionaire geluid. Totaal TV mag vijf keer een VIP-pakket voor dit muziekdrama weggeven, met daarin een t-shirt, een plectrum en een zonnebril en natuurlijk twee bioscoopkaartjes.

  TV-TIP Harry Potter and The Goblet of Fire

  Harry Potter and The Goblet of Fire
  Net5 om 20:30 uur
  We beginnen ons af te vragen waar Harry de tijd vandaan haalt om huiswerk te maken. Die knul heeft het veel te druk met Voldemort en het zware tovertoernooi! De verschillende rondes daarvan zorgen voor drie scènes waarmee regisseur Mike Newell lekker uitpakt.