1. Tests

  Samsung UE55ES8000: Het heerlijke Samsung-duo

  Samsung pakte flink uit met het nieuwe vlaggenschip UE55ES8000. Een tv-scherm met een beeld van 55 inch, voorzien van de nieuwste snufjes.
  Jarco Kriek
  29 mei 2016
  9.0
  comments 1
  Samsung UE55ES8000: Het heerlijke Samsung-duo
  Samsung pakte flink uit met het nieuwe vlaggenschip UE55ES8000. Een tv-scherm met een beeld van 55 inch, voorzien van de nieuwste snufjes.

  Als we de Samsung ES8000 uit de doos halen merken we hoe licht deze televisie is in vergelijking met zijn voorgangers. Het dunne beeldscherm valt direct op. Er wordt een opvallende voet meegeleverd, die sommige mensen heel fraai vinden en anderen helemaal niet. Het mooiste is misschien om de ES8000 aan de muur te bevestigen. 

  De ES8000 is een designtelevisie uit de hogere prijsklasse. De 55 inch versie die we hier testen heeft een adviesprijs van 2999 euro, maar in de winkel zal de prijs al gauw enkele honderden euro’s lager liggen.

  Opvallend is dat de ES8000 wordt geleverd met twee afstandsbedieningen. Eén normale en één met een touchpad die we net als bij een notebook of laptop kunnen gebruiken om de muis op het scherm te bedienen. Via Bluetooth kunnen we echter ook probleemloos een echte muis en een toetsenbord aan de tv koppelen. Ook levert Samsung een remote blaster waarmee we – via de televisie – alle apparatuur achter een gesloten kast met de afstandsbediening kunnen bedienen.

  De tv beschikt over twee tuners. Eén gecombineerde tuner die voor Digitenne en kabel – gelijktijdig analoog en digitaal – kan worden gebruikt. De andere tuner is voor satellietontvangst. De gevoeligheid van de satelliettuner is voldoende, maar zeker niet super. Met een kleine schotelantenne als Triplesat en Multytenne zien we al vrij snel dat zenders die via de satelliet ontvangen worden bij een regenbui in blokkenbeeld verdwijnen. Dit probleem treedt met een schotelantenne van 60 centimeter of meer niet op. 

  Er is voor beide tuners slechts één Common Interface-slot aanwezig. Gelijktijdig kijken naar Digitenne en CanalDigitaal of gecodeerde kabelkanalen en CanalDigitaal is dus niet mogelijk. Wel kan men via deze tv een perfecte combinatie van kabel of Digitenne met ongecodeerde satellietkanalen maken. Het CI-slot is geschikt voor de CI+ module van alle kabelbedrijven in Nederland. De officiële Mediaguard CI-module van CanalDigitaal werkt minder goed dan de Aston DUAL CI-module, die wat ons betreft dan ook de voorkeur heeft.

  Samsung heeft waarschijnlijk gedacht dat door de aanwezige tuners de drie aanwezige HDMI-aansluitingen voldoende zijn. Wat ons betreft een verkeerde gedachte. De meeste fabrikanten bieden vier HDMI-aansluitingen als standaard, en van dit topmodel zouden we eerder meer dan minder verwachten. 

  In de praktijk liepen we dan ook al snel tegen een tekort aan HDMI-aansluitingen aan. Want wie heeft tegenwoordig nu niet een Blu-ray speler, minimaal één gameconsole en een mediaspeler in huis? De ES8000 heeft een ingebouwde mediaspeler, maar daar zitten wel wat haken en ogen aan. Voldoende om de veeleisende gebruiker weer snel naar zijn oude vertrouwde mediaspeler te laten terugkeren. 

  Als we dan nog een kabeltuner of satelliettuner willen aansluiten die meer opnamemogelijkheden heeft dan de ES8000– via een USB harde schijf of USB stick kan men timeshifting en opnamefuncties verkrijgen – dan heb je dus al snel een tekort aan HDMI-aansluitingen.

  Als Blu-ray speler hebben wij in onze test de nieuwe Samsung BD ES6000 gebruikt. Een perfecte combinatie met de tv. Beide apparaten zijn met dezelfde afstandsbediening te besturen. De ES6000 beschikt over vele interactieve mogelijkheden, waaronder Smart Hub TV en Allshare Play. Het is een makkelijk te bedienen Blu-ray speler, die precies doet wat hij moet doen. Opvallend is het kleine formaat. De speler is net even groter dan een Blu-ray disc. Dankzij de remote blaster van de tv kan hij makkelijk onzichtbaar achter een kastdeur worden geplaatst.

  Een tv wordt natuurlijk in eerste plaats gekocht om naar tv-kanalen en tv-programma’s te kijken. Op de beeldkwaliteit hebben we niets aan te merken. Natuurlijk zijn HD-kanalen veel mooier dan SD-kanalen, maar ook de beeldkwaliteit bij SD-kanalen is heel goed. 

  Wat wel opvalt is dat Samsung 3D naar de achtergrond heeft geschoven. Niet dat 3D op deze televisie niet mooi wordt weergegeven. Integendeel, het is één van de weinige 3D-televisies waarbij vrijwel geen ghosting-effecten te zien zijn. Samsung geeft het eigenlijk zelf al aan door de twee gratis meegeleverde 3D-brillen. Waar men voorheen bij de duurdere tv’s zeer luxe en soms zelfs oplaadbare brillen leverde, hebben we bij deze tv te maken met twee bouwpakketjes. Als ze eenmaal in elkaar gezet zijn, werken ze wel goed. Het maakt echter duidelijk dat Samsung 3D niet meer als het meest belangrijke onderdeel van de tv ziet.

  Die rol is nu namelijk weggelegd voor Smart TV. Als eerste hebben we daarbij de interactieve dienst Smart Hub TV. Doordat de ES8000 een snelle ARM-processor en meer dan voldoende geheugen heeft, komt deze interactieve dienst prima tot zijn recht. Zo wordt tv-kijken via Smart Hub TV echt volwassen. Als binnen korte tijd de diensten voor uitgesteld kijken van de publieke omroep, RTL Nederland en SBS Nederland worden toegevoegd krijgt Smart Hub TV een tweede grote update. Op dit moment kunnen we al via diverse videodiensten als YouTube, Vimeo en Viaway naar videobeelden kijken. Ook is de NOS Sportzomer app aanwezig, waardoor we kunnen kijken naar tv-programma’s rond de zomerse sportevenementen, en na de sportzomer van andere sportcompetities. 

  Een ander nieuw onderdeel van Smart TV is de gezichtherkenning en beeld- en spraakbediening. Met gezichtherkenning kan men een bepaalde gebruiker door de tv laten herkennen. Op deze manier kan men de gepersonaliseerde instellingen die bij deze gebruiker horen in de tv laden. Daarbij kan onder meer gedacht worden aan de gewenste beeld- en geluidinstelling. In de toekomst kunnen we deze techniek ook gebruiken om tv-zenders voor bepaalde gebruikers – bijvoorbeeld kinderen – af te schermen. 

  Wat meer in het oog springt is de gebaar- en spraakbediening. Hiervoor houdt de aan de bovenzijde van het scherm aanwezige camera de gebruiker in het oog, en houden microfoontjes hun oren gespitst. Op deze manier kunnen we als we onze handpalm naar de tv wijzen de bediening van de televisie met onze handen overnemen. Met de hand kunnen we onder meer zappen naar andere tv-kanalen en het geluid bedienen. Ook kunnen we op deze manier de muiscursor bedienen. 

  Ook kunnen we met onze stem de tv bedienen. Om dit te doen moeten we het spraakcommando ‘Hi TV’ geven. We komen dan in een interactief menu terecht waarmee we met onze stem de tv kunnen laten zappen of harder en zachter zetten. In een rumoerige omgeving werkt dit met de luidsprekers op de tv niet goed. Als oplossing heeft Samsung in de afstandsbediening met touchpad een microfoontje ingebouwd. Als we deze erbij pakken gaat de bediening veel vlotter en beter. Alleen vragen we ons dan af waarom we de tv met onze stem willen bedienen als we toch een afstandsbediening in de hand hebben...

  Feit is dat gebaar- en spraakbediening nog in de kinderschoenen staan en op dit moment niet meer dan een leuke gadget zijn om te tonen aan familie en vrienden. Maar dat wil zeker niet zeggen dat deze techniek in de toekomst niet kan aanslaan. Samsung heeft de eerste stap gezet op een weg die wel eens een revolutionaire ontwikkeling kan worden.

  Samsung denkt ook interactief slim na. Alle slimme apparaten van Samsung kunnen via Allshare Play aan elkaar worden gekoppeld. We konden foto’s genomen met de Samsung WB850F na het maken via Wi-Fi in de cloud plaatsen, zodat we deze foto’s direct via de tv konden bekijken. Als men beschikt over een Samsung Galaxy Tab, dan kan men het op tv bekeken tv-programma gelijktijdig ook op deze tablet bekijken. Met dezelfde app kunnen we via de tablet ook het tv-toestel volledig bedienen. Wat wel jammer is, is dat we diensten voor uitgesteld kijken die we via de tablet bekijken niet naar de tv kunnen sturen om daar verder te bekijken. Iets dat bijvoorbeeld bij de Apple TV mediaplayer wel kan.

  Vol verwachting kijken we ook naar volgend jaar. Samsung heeft namelijk een belofte gedaan dat deze ES8000 televisie de komende jaren met een kleine hardware-aanpassing kan worden opgewaardeerd naar het volgende model. Het heeft hiervoor de Evolution Kit aangekondigd. Vijf jaar lang komt er jaarlijks een nieuwe Evolution Kit voor de tv op de markt. Wanneer men deze module in de tv plaats, krijgt men alle nieuwe diensten en eventuele hardwarematige aanpassingen – gedacht kan worden aan een snellere processor en meer werkgeheugen – op de tv beschikbaar. Wat de jaarlijkse kosten voor deze Evolution Kit zijn, kan Samsung op dit moment nog niet zeggen. Wel heeft het jaarlijks opwaarderen via deze module hardwarematige grenzen. Als het nieuwe model bijvoorbeeld van 3D zonder bril of oled-schermtechnieken gebruik gaat maken, is dit niet met deze jaarlijkse module op te waarderen.

  Samsung overtreft zich met de ES8000 tv-serie wederom. Perfecte beeldkwaliteit en bedieningsgemak. Spraak- en gebaarbediening zijn een interessante blik op de toekomst, maar moeten we in de huidige status vooral als leuke gadget zien.


  CATEGORIE We hebben de Samsung UE55ES8000 getest in de categorie televisies

  FIRMWARE We hebben de Samsung UE55ES8000 met de firmwareversie 1010.3 datum 1 juni getest

  Reacties

 1. TV-TIP Goede tijden, slechte tijden

  Goede tijden, slechte tijden
  RTL 4 om 20:00 uur
  Anton heeft het ene misverstand nog niet achter zich gelaten of hij belandt alweer in het volgende. Als er weer iemand bij hem intrekt, vindt rik het nodig om huisregels op te stellen.

  Doe mee en win!

  • *

   5X2 BIOSCOOPKAARTJES COLD PURSUIT

   De hardwerkende familieman Nels Coxman (Liam Neeson) woont in een klein plaatsje in Colorado. Zijn rustige leven is afgelopen wanneer zijn zoon vermoord wordt door een drugsbaron. Nels’ zoektocht naar gerechtigheid wordt een wraakzuchtige jacht op de drugsbaron. Totaal TV mag vijf keer twee kaartjes voor deze actiethriller weggeven.

  TV-TIP (500) Days of Summer

  (500) Days of Summer
  RTL 8 om 20:30 uur
  Tom Hansen ontwerpt wenskaarten en is een hopeloze romanticus. Hij is helemaal de weg kwijt als hij door zijn vriendin Summer wordt gedumpt. Tom en Summer zijn 500 dagen samen geweest.

  Interview

  • *

   Miljuschka Witzenhausen

   Miljuschka in Japan

   In een poging de geheimen van de Japanse keuken te ontrafelen, waagde Miljuschka Witzenhausen zich aan extreem giftige en nog bewegende visgerechten.
   Reacties0 reactie(s)