1. Tests

  Samsung UE65JS9000: Curved tv met wauw-factor

  Terwijl andere fabrikanten met hun Ultra HD tv's pronken, belooft Samsung de overtreffende trap met SUHD. Paradepaardje is de 9000-serie.
  Jarco Kriek
  19 augustus 2016
  9.0
  comments 0
  Samsung UE65JS9000: Curved tv met wauw-factor
  Terwijl andere fabrikanten met hun Ultra HD tv's pronken, belooft Samsung de overtreffende trap met SUHD. Paradepaardje is de 9000-serie. 

  Totaal TV zette het op één na duurste model uit de 9000-serie - de JS9000 met een beelddiagonaal van 65 inch - op de testbank. We sloten er de optioneel geleverde HW-J8501 soundbar op aan.

  Ontwerp
  Het design van de JS9000 is het eerste dat ons in positieve zin opvalt. De televisie heeft een gebogen - 'curved' - beeldscherm. Samsung stelt dat dit de beeldervaring en beeldbeleving van de kijker ten goede komt. Het geloof van de fabrikant in curved is zelfs zo groot, dat het de SUHD-modellen uitsluitend met een gebogen scherm levert. In de praktijk blijken de voordelen niet iedere kijker op te vallen. We lieten meer dan tien personen die dagelijks naar een plat beeldscherm kijken kennismaken met curved. Het merendeel vond het niet storend dat het beeldscherm bij de JS9000 gebogen was, maar de voordelen werden door hen ook niet opgemerkt. Curved lijkt dus meer marketingwaarde dan toegevoegde waarde te hebben.

  Lichtweerkaatsing
  Dat het gebogen beeldscherm niet als storend wordt ervan, is al een groot verbeterpunt ten opzichte van de curved televisies die Samsung vorig jaar op de markt bracht. Daar zorgde de lichtweerkaatsing voor negatieve kritiek. Samsung heeft dit bij de JS9000 proberen te voorkomen door een speciale laag op het beeldscherm aan te brengen. Dat zorgt voor veel minder weerkaatsing: helemaal weg is het zeker nog niet, maar we ervaren het niet meer als heel erg storend. Natuurlijk spelen hierbij de plaatsing van de televisie en de lichtval in de huiskamer ook een belangrijke rol.

  Opvallende televisie
  Aan de televisie hangt een pittige prijskaart van maar liefst zesduizend euro. Voor de optionele bijpassende curved soundbar moet ook nog eens duizend euro worden neergeteld. Voor dat bedrag krijgt de koper wel een opvallende zilverkleurige televisie. De hele lijst van het televisiescherm is vervaardigd van geborsteld aluminium. Samsung laat echter een steek vallen door de Y-vormige tv-voet voor een belangrijk deel van plastic te maken. Dat doet het uiterlijk van de televisie geen goed en komt wat goedkoop over voor een televisie in deze prijsklasse. Door het plaatsen van de bijpassende soundbar onder de televisie speelt het nadeel wat minder. Daarnaast lijkt de televisie net iets te zwaar voor de voet: hij wiebelt enigszins als we het scherm aanraken. Samsung lijkt hier wat te hebben bezuinigd op de productiekosten van de televisie. Ook opvallend is dat deze televisie wel 3D ondersteunt, maar dat Samsung de actieve 3D-brillen niet gratis meelevert.

  Technisch hoogstandje
  De Samsung JS9000 heeft technisch hoogstaande specificaties. Zo beschikt hij over een SUHD-beeldscherm. Wat Samsung met die afkorting precies bedoelt, is wat raadselachtig. UHD staat voor Ultra HD, maar naar de 'S' kunnen we alleen maar gissen. Zou Samsung daar 'Super' of misschien wel gewoon 'Samsung' mee bedoelen? Technisch wijst de toevoeging 'S' op het gebruik van de kwantum dot-techniek. Hierdoor wordt het kleurbereik groter en ontstaat er een hogere helderheid. Het uiteindelijke resultaat: dynamische kleuren en een ware wauw-factor als we kijken naar native Ultra HD beelden via het demokanaal van SES op de Astra1-satelliet. Maar er zijn nog meer technische specificaties die voor een prachtig beeld zorgen. Ondersteuning van HDR, 2200 PQL-Precision Black en Peak Illuminator Pro zijn hiervan de belangrijkste. Helaas is er niet alleen lof. Zo is er sprake van blacklight bleeding: het 'lekken' van de achtergrondverlichting aan de randen van het beeldscherm. Dit kan vooral als storend worden ervaren als onder een hoek naar het televisiescherm gekeken wordt. Als we echter midden voor het scherm gaan zitten is er weinig aan de hand. Maar laten we duidelijk zijn: een televisie in deze prijsklasse hoort geen blacklight bleeding te vertonen.

  Bediening
  Samsung levert bij de JS9000 twee afstandsbedieningen. De standaard afstandsbediening is een goedkoop plastic klein exemplaar waarmee alle functies te bedienen zijn. Eigenlijk te goedkoop voor een televisie in deze prijsklasse. Samsung maakt dit echter meer dan goed met de Smart Remote. Deze mooie, stevige en meer duurzame afstandsbediening heeft een beperkt aantal knoppen waarmee de belangrijkste functies van de televisie - waaronder het Smart TV gedeelte - kunnen worden bediend. Belangrijk onderdeel is de pointer/cursorfunctie, die probleemloos werkt. In de Smart-Remote is ook een microfoon ingebouwd. Hiermee kan de televisie via spraak bestuurd worden. Een leuke gadget die in praktijk niet dagelijks gebruikt wordt. Waar Samsung vorige modellen standaard met een smartcamera leverde, is dat bij de JS9000 niet het geval. Er kan wel een camera via USB worden aangesloten, bijvoorbeeld om te Skypen. Ook kunnen we de televisie dankzij de Smart TV 2.0-app van Samsung bedienen via tablet en smartphone. Met deze app kunnen we de weergegeven zender ook naar een tablet of smartphone streamen.

  Tizen
  Samsung levert alle in 2015 uitgebrachte Smart TV-internettelevisies met het nieuwe Tizen besturingssysteem. Wat ons betreft is dat een schot in de roos. Tizen is snel en gebruikvriendelijk, zeker bij de 9000-serie. De fabrikant gebruikt een octacore processor met acht kernen, en dat zorgt voor extra snelheid. Tizen maakt de bediening van de Smart TV Hub en de televisie in het algemeen makkelijker en gebruikersvriendelijker. Omdat alleen de hoogst noodzakelijke onderdelen zichtbaar zijn, is het voor gebruikers simpel om de bediening snel onder de knie te krijgen. Het schakelen tussen apps verloopt snel. Het aantal apps dat via de Tizen-appstore op dit moment beschikbaar is, is nog kleiner dan bij het oudere Smart TV-platform, maar er komen wekelijks nieuwe apps voor Tizen bij. Omdat het een open source-platform is, kunnen ontwikkelaars makkelijker apps maken. Daarom is het de verwachting dat Tizen op termijn juist meer apps gaat bieden.

  One Connect box
  De Samsung JS9000 beschikt over een One Connect box met alle aansluitingen en de belangrijkste hardware  - buiten natuurlijk het beeldscherm. Samsung belooft de komende jaren voor de 9000-serie een nieuwe One Connect Box uit te brengen. Hiermee kan men de televisie hardwaretechnisch naar de nieuwste technieken opwaarderen. Naar verwachting gaat een nieuwe One Connect Box volgend jaar enkele honderden euro's kosten. Omdat alle hardware in de One Connect Box zit, wordt deze tijdens gebruik redelijk warm. Ook produceert hij door actieve componenten enig geluid, wat bij verkeerde plaatsing als hinderlijk kan worden ervaren. De One Connect Box wordt met één kabel aan de televisie gekoppeld. Samen met de netstroomkabel lopen er dus slechts twee kabels naar de televisie. Deze kunnen onzichtbaar weggewerkt worden via de tv-voet en een kabelgleuf achter de televisie.

  Veel aansluitmogelijkheden
  Er zijn veel aansluitmogelijkheden op de One Connect Box. Er is een DVB-C/T/T2 tuner aanwezig, en daarnaast zijn er twee DVB-S2 tuners. Hierdoor kunnen we via kabel, Digitenne én satelliet naar lineaire tv kijken. Daarbij wordt de HbbTV techniek ondersteund. Hiervoor is wel internettoegang nodig. Die verkrijgen we door de ethernetaansluiting op de One Connect Box. We kunnen ook de beschikbare Wi-Fi functie gebruiken. Verder vinden we er een Common Interface-slot waarin we één CI-module kunnen plaatsen. Naar onze mening één te weinig, omdat we hierdoor moeilijker hybride ontvangst via twee afzonderlijke uitzendplatforms kunnen realiseren. Samsung stelt echter dat de meeste consumenten slechts één abonnement bij één tv-aanbieder afnemen, en dat één CI-slot dus voldoende is. Verder vinden we vier HDMI 2.0 aansluitingen, drie USB-aansluitingen (waarvan één USB 3.0) en een optische digitale geluidsuitgang. Verder is er een ingang voor een meegeleverde verloopkabel, waarmee we component en A/V-cinch kunnen aansluiten. Een scart-aansluiting ontbreekt op de One Connect box.

  Geen draaibare schotel
  De menustructuur van de JS9000 is sober, maar hierdoor gebruikersvriendelijk. Dat geldt ook voor de EPG- en informatieschermen. We kunnen probleemloos programma's via de EPG voor opname inplannen. Het beste kan hiervoor een snelle externe USB-harde schijf met externe voeding gebruikt worden. Bij de mogelijkheden voor satellietontvangst laat Samsung toch wel wat steken vallen. Wanneer men naast satellietontvangst - bijvoorbeeld voor ongecodeerd uitgezonden zenders - ook kabel of Digitenne gebruikt, is het aan te raden om bij de eerste installatie als eerste satellietontvangst in te stellen. Alleen dan worden de DiSEqC-instellingen automatisch voor vaststaan goed ingesteld. Stelt men eerst kabel of satelliet in dan is bij het gebruikmaken van de vaststaan mogelijkheid alleen zenders zichtbaar die via de Astra1-satelliet worden uitgezonden. In dat geval moeten de DiSEqC-instellingen handmatig door de gebruiker worden ingevoerd, en daarvoor hebben de meeste mensen echt de gebruiksaanwijzing nodig omdat de DiSEqC-instellingen diep in het menu verstopt zijn. Daarnaast wordt alleen DiSEqC 1.0 ondersteund. Hierdoor kunnen maximaal vier LNB's worden aangesloten, en zijn draaibare schotels niet direct met de televisie aan te sturen. Juist voor ontvangst van de toch al weinige Ultra HD-kanalen is dat een minpunt, omdat deze op verschillende satellietposities worden uitgezonden. De gebruikte tuners zijn niet erg gevoelig, maar ruim voldoende voor ontvangst van de drie Astra-posities en de Hot Bird.

  Curved soundbar
  Het geluid dat de Samsung JS9000 levert is voor een televisie zeer goed. Toch wordt de beeldbeleving pas helemaal compleet als we een soundbar aansluiten. In ons geval plaatsen we de HW-J8501 curved soundbar onder de televisie. De koppeling met televisie gaat via Bluetooth draadloos en automatisch. De verbinding met de losse subwoofer geschiedt eveneens draadloos. In beide gevallen gaat dit probleemloos. De HW-J8501 is een 9.1 geluidssysteem dat een maximaal vermogen van 380 watt levert. Dat is ruim voldoende om een gemiddelde woonkamer met geluid te vullen. De soundbar beschikt over diverse aansluitingen, waaronder een HDMI-aansluiting met doorlus die de ARC-techniek ondersteunt. Verder kunnen we via de optische digitale en analoge geluidsingangen apparaten op de soundbar aansluiten. Een extra Bluetooth-mogelijkheid maakt koppeling van tablet of smartphone mogelijk. Daarnaast kan de soundbar bekabeld of draadloos op het thuisnetwerk - en dus het internet - worden aangesloten. Via de Samsung Multiroom-app kunnen we van enkele internet muziekdiensten als TuneIn en Deezers gebruik maken. Deze curved soundbar - die perfect passend onder de televisie op de tv-voet geplaatst kan worden - vraagt een extra investering van rond de duizend euro. Dat is veel geld, maar een toegevoegde waarde het zeker.

  Goede upscaling
  Native Ultra HD is schaars. Omdat de JS9000 HEVC ondersteunt, kan via Netflix direct naar enkele series in Ultra HD worden gekeken. Ook op de satelliet zijn enkele Ultra HD demokanalen te ontvangen. Voor de rest zijn we aangewezen op de automatische upscaling van de televisie naar de Ultra HD beeldresolutie van 3840 bij 2160 pixels. Deze upscaling is van een zeer hoog niveau. Hierdoor wordt de beeldkwaliteit en de beeldbeleving ook bij SD- en HD-content aanzienlijk beter. Dit komt onder meer door de hogere pixeldichtheid en de nieuwe beeldtechnieken die Samsung bij zijn SUHD-televisiemodellen gebruikt. Samsung levert de JS9000 televisie met de beelddiagonalen 48, 55 en 65 inch.

  Conclusie
  Tv-kijken met de Samsung UE65JS9000 is een ware beeldbeleving. Daar moet wel een stevige prijs voor betaald worden. Die is te rechtvaardigen, maar Samsung had beter op zaken als backlight bleeding moeten letten. Het beknibbelen op een plastic tv-voet en ontbrekende 3D-brillen komt nogal gierig over. Voor wie het hoge bedrag voor een televisie over heeft, is de JS9000 zeker een goede keuze.


  VERBRUIK De Samsung UE65JS9000 verbruikt in stand-by minder dan 0,5 watt. In volledig bedrijf is het verbruik 230 watt. Als we de kleurinstelling wijzigen kunnen we dit terugbrengen tot 120 watt. Apparatuur beschikbaar gesteld door Samsung Electronics Nederland.

  Reacties

 1. TV-TIP The Pursuit of Happyness

  The Pursuit of Happyness
  RTL 4 om 06:30 uur
  Deze verfilming van Chris Gardners levensverhaal draait om de Amerikaanse Droom. In dit geval: hoe je van alleenstaande vader en kansloze vertegenwoordiger een veelverdienende effectenmakelaar wordt. Dat levert clichés en rampspoed op, die met doorzettingsvermogen, geloof in jezelf en één of twee mazzeltjes overwonnen wordt. Gelukkig is daar Smith als rots in de branding, die met zijn sterke optreden zorgt voor aangrijpende momenten.

  Doe mee en win!

  • *

   5X2 KAARTEN WHAT MEN WANT

   Ali David is een sportagente die moet concurreren met haar mannelijke collega’s. Door een samenloop van omstandigheden kan ze ineens de gedachten van mannen horen. Met deze nieuwe gave is ze haar collega’s te slim af maar zet ze wel haar relaties, waaronder die met haar vriend, op het spel. Totaal TV mag vijf keer twee kaartjes voor deze komedie weggeven.

  TV-TIP Bed and Breakfast

  Bed and Breakfast
  NPO 1 om 20:25 uur
  Op de boerderij van Johan en Jeanet draait alles om ezels. Je kunt ze aaien, ruiken en er een blokje mee om. Of de Achterhoekers hiermee de aflevering winnen? Nou, niet als het aan Marcel en Peter en Linda en Dénis ligt.

  Interview

  • *

   Miljuschka Witzenhausen

   Miljuschka in Japan

   In een poging de geheimen van de Japanse keuken te ontrafelen, waagde Miljuschka Witzenhausen zich aan extreem giftige en nog bewegende visgerechten.
   Reacties0 reactie(s)