Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Tests

  Selfsat Snipe Platinum: een betaalbare vlakschotel voor de mobile home

  Selfsat kwam met een nieuwe versie van de automatische vlakschotel Snipe. De toevoeging 'Platinum' is veelbelovend, maar wat is de praktijk?
  Jarco Kriek
  12 januari 2022
  8
  comments 0
  Selfsat Snipe Platinum: een betaalbare vlakschotel voor de mobile home

  Mobile homes: het is de trendy nieuwe term voor campers en caravans. Een naam die de branche bedacht heeft om de vakantie en vrijetijdsbesteding met camper en caravan een gouden randje te geven. Nieuwe modellen campers en caravans moeten een mobiel tweede huis worden, voorzien van alle gemak en luxe van dien. Daar hoort natuurlijk ook televisie bij. Wie met de mobile home in Nederland blijft kan kiezen voor Digitenne van KPN, maar wellicht een betere keuze is satelliettelevisie van Canal Digitaal. De ontvangst is beter dan bij Digitenne, en een ander groot voordeel is dat satelliettelevisie ook over de grens te ontvangen is. Niet onbeperkt, want de kijker moet wel binnen de footprint van de satelliet blijven. Ook het formaat van de gebruikte schotelantenne speelt een belangrijke rol.

   

  Schotelantenne

  De grootte van de schotelantenne is vooral van belang als het signaal zwak is. Hoe dichter bij de rand van de footprint van een satelliet de kijker zich bevindt, hoe groter de schotelantenne moet zijn om storingsvrij beeld te krijgen. Nu is het plaatsen van een schotelantenne met een diameter van meer dan 90cm bij een huis niet zo'n probleem, maar op het dak van een camper of caravan is de situatie anders. Op zo'n dak speelt wind een belangrijke rol, en een forse antenne vangt nogal wat wind. De krachten die daarbij spelen kunnen grote schade aanrichten.

   

  Vlakschotel

  Bij de Snipe Platinum gebruikt Selfsat een vlakschotel. Het is geen groot ovaal geval, maar een rechthoekige antenne met een omvang van 56 bij 43cm, met een diepte van 35cm. Het voordeel van zo'n bescheiden vlakschotel is dat de invloed van de wind beperkt is. Een nadeel is echter dat ontvangst aan de randen van de footprint van een satelliet nauwelijks mogelijk is. Wie via de satelliet naar Nederlandse zenders wil kijken - uitgezonderd het ongecodeerde BVN op de Astra1-positie - moet dit doen via Canal Digitaal. Deze provider maakt gebruik van de Astra 3B satelliet op 23,5 graden oost. Als we de footprint van deze satelliet bekijken, dan is ontvangst van deze satelliet met de Selfsat Snipe Platinum in Nederland en vakantielanden als Duitsland, België en Frankrijk geen probleem. Ook in grote delen van Spanje kan met deze vlakschotel naar het zenderaanbod van Canal Digitaal worden gekeken. Anders wordt het in het zuiden van Spanje en delen van Portugal. Hier is het signaal van de Astra 3B zwakker omdat het richting het einde van de footprint loopt. Er bestaat dus een gerede kans dat ontvangst met de Selfsat Snipe Platinum in deze gebieden moeilijk of niet mogelijk is. Dit is dan ook de reden waarom enkele verkopers deze schotelantenne afraden in combinatie met Canal Digitaal. Overigens is satellietontvangst in Zuid-Spanje en Portugal met deze vlakschotel prima mogelijk als bijvoorbeeld naar de Astra1- (19,2 graden oost) of Hot Bird-positie (13 graden oost) wordt gekeken. Hierdoor zijn vrijwel alle Duitse en internationale nieuwszenders plus het Nederlandse BVN zonder abonnement te bekijken.

   

  LNB

  Een vlakschotel heeft een ingebouwde LNB en dus geen makkelijk vervangbaar los model zoals bij een normale ovale schotelantenne. In het geval van de Selfsat Snipe Platinum zit er een single LNB in. Dit betekent dat slechts één satelliet gelijktijdig via één satellietontvanger te bekijken is. In mobile homes is dat in vrijwel alle gevallen voldoende, maar het is wel goed om dit vóór aanschaf van de Selfsat Snipe Platinum te weten.

   

  Geen eigen handelingen

  De Selfsat Snipe Platinum is een automatische vlakschotel. Dit betekent dat de antenne op basis van gps-data automatisch op de juiste positie wordt gericht om het signaal van de geselecteerde satelliet op te pikken. Bij deze Platinum-editie van de Snipe heeft Selfsat de gps-ondersteuning flink verbeterd ten opzichte van de voorgaande modellen. Eveneens nieuw en verbeterd is de auto skew-functie. Hierdoor wordt de signaalsterkte van de gekozen satelliet geoptimaliseerd. Wanneer de camper of caravan op de plaats van bestemming is, kan dankzij deze technieken binnen drie minuten worden gekeken naar een tv-zender. De Selfsat Snipe Platinum wordt in Nederland geleverd met tien voorgeprogrammeerde satellieten. Daarnaast zijn er nog twee vrije posities waar de gebruiker naar eigen keuze een satellietpositie in kan plaatsen. Onder de voorgeprogrammeerde satellietposities bevinden zich de voor Nederlandse gebruikers belangrijke posities Astra1 (19,2 graden oost), Astra2 (28,2 graden oost), Astra3 (23,5 graden oost) en Hot Bird (13 graden oost). Bij het vinden van een satelliet speelt een actief gebruikte frequentie op de betreffende satelliet een cruciale rol. Aan de hand van dit signaal stelt het systeem de vlakschotel op juiste positie in om de sterkste ontvangst te krijgen. De Selfsat Snipe Platinum beschikt hiervoor over de HD lock-techniek.

   

  Besturing

  De Selfsat Snipe Platinum kan worden bediend op twee manieren, die beide gebruikmaken van de ingebouwde bluetooth-techniek. De eerste is de meegeleverde losse afstandsbediening met daarop een duidelijk oled-scherm. Maar makkelijker is wellicht om een tablet of smartphone aan het systeem te koppelen. Zo kan de antenne met gebruik van een speciale app ook via deze apparaten worden bediend. Dus bent u op vakantie en de afstandsbediening is zoek of zit zonder batterijen, dan is de Selfsat Snipe Platinum altijd nog met de app te bedienen.

   

  Installatie

  Vanwege de rechthoekige kleine afmeting van de vlakantenne is de Selfsat Snipe Platinum niet alleen ideaal voor gebruik met camper en caravan. Ook voor vrachtwagenchauffeurs kan dit automatische systeem een uitkomst zijn tijdens lange Europese ritten. De Selfsat Snipe Platinum dient wel gemonteerd te worden op een vaste ondergrond, zoals een dak. Er wordt een montageset geleverd met alle benodigdheden om de vlakantenne inclusief de uiterst snelle en stille motor te monteren. Het gebruik van veel aansluitkabels is niet nodig, omdat slechts één coaxkabel voldoende is. Dat maakt de montage nog makkelijker. Desondanks adviseren we om dit systeem door een erkende installateur op de camper, caravan of vrachtwagen te laten plaatsen.

   

  Kwaliteit

  De kwaliteit van de materialen die bij deze automatische vlakschotel zijn gebruikt, is goed en zoals we van Selfsat gewend zijn. De onderdelen van dit systeem zijn duurzaam en hebben een lange levensduur. Ook zijn de servicemogelijkheden ruim voldoende: vrijwel elk onderdeel van de installatie kan bij een defect of schade worden vervangen.

   

  Conclusie

  De Selfsat Snipe Platinum is een prima automatisch vlakschotelsysteem voor eigenaren van mobile homes die voornamelijk verblijven in Nederland en landen als België, Frankrijk en Duitsland. Ontvangst van Canal Digitaal in Zuid-Europa en Scandinavië kan niet worden gegarandeerd. Mobile home-eigenaren die ook deze gebieden bezoeken, kunnen beter voor een ander automatisch schotelsysteem kiezen. In gebruik is dit systeem mede door de bediening via bluetooth uiterst plezierig. De Selfsat Snipe Platinum is daarnaast stil en snel, maar bovenal betrouwbaar in gebruik.

  SelfsatSnipe Platinumvlakschotelmobile homecaravancampermobielsatellietsatellietantennesatellietontvangstschotel

  Reacties

 1. TV-TIP Ghosts

  Ghosts
  BBC First om 18:45 uur
  Alison en Mike proberen op harmonieuze wijze samen te leven met de rusteloze geesten van Button House.

  TV-TIP Oblivion

  Oblivion
  Veronica om 20:00 uur
  In de toekomst is de aarde onherkenbaar veranderd en maakt Jack Harper deel uit van een enorme operatie.

  Interview

  • *

   Tom Waes

   Reizen Waes wereldsteden

   Alle vrouwen willen met hem trouwen, alle mannen willen hem zijn en alle kinderen willen hem worden. We hebben het over presentator Tom Waes. Wat is zijn geheim?
   Reacties0 reactie(s)