1. Tests

  SelfSat Snipe: Schotelgemak voor thuis en onderweg

  Als Nederlanders nemen we graag onze tv mee op vakantie. Satellietontvangst is dan ideaal - zeker met de Snipe.
  Jarco Kriek
  15 juli 2016
  9.0
  comments 35
  SelfSat Snipe: Schotelgemak voor thuis en onderweg
  Als Nederlanders nemen we graag onze tv mee op vakantie. Satellietontvangst is dan ideaal - zeker met de Snipe.

  Het recreatieseizoen komt eraan, en dat betekent dat veel Nederlanders weer een weekendje of weekje eropuit gaan. Voor wie in de tent, caravan of camper niet zonder tv wil zitten, biedt satellietontvangst de beste optie: de meeste zenders in de beste kwaliteit, zowel in Nederland als het buitenland. 

  Het enige nadeel van satellietontvangst is dat de schotelantenne na elke verplaatsing weer moet worden uitgericht. Dat is best een secuur en nauwkeurig werkje dat soms aardig wat tijd in beslag neemt. Een volautomatische schotelinstallatie is de ideale oplossing voor dit probleem, maar tot voor kort kostte dit soort installaties een klein vermogen. 

  De Zuid-Koreaanse firma I-DO-IT is bekend van de platte Selfsat satellietantennes en presenteert met de Snipe-productserie een meer betaalbare optie. Voor minder dan negenhonderd euro is het instapmodel verkrijgbaar. Deze versie plaatsten wij voor onze test in een bosrijke omgeving op een camping. Het ontvangstresultaat was boven verwachting.

  De Snipe valt direct op door zijn vormgeving. Geen ovale schotel, maar een rechthoekige vlakantenne zoals we van de Selfsat gewend zijn. Door zijn compacte uitvoering kan de antenne gemakkelijk worden vervoerd, bijvoorbeeld in een hoekje van de kofferbak van de meeste auto’s. 

  Wie een camper heeft kan de antenneinstallatie vrijwel onzichtbaar op het dak monteren. Het benodigde montagemateriaal wordt meegeleverd. 

  Toch heeft losse, niet-permanente plaatsing van de Snipe onze voorkeur. Om deze manier kan de antenne ook thuis voor satellietontvangst gebruikt worden en slaan we drie vliegen in één klap. Onderweg op vakantie ontvangst, thuis ontvangst, en als bijkomstig voordeel dat de antenne minder opvalt dan de reguliere schotels die voor thuisontvangst worden gebruikt. Zo kan de Snipe onopvallend op het balkon worden geplaatst, bijvoorbeeld achter een bloembak. 

  De kleine afmeting is een groot voordeel van de Snipe. Ingeklapt heeft hij een hoogte van 18,8 centimeter, geheel uitgeklapt is de maximale hoogte 42,2 centimeter. De breedte van het totale volautomatische systeem is 45,8 centimeter en de lengte 31,6 centimeter. 

  Echt ideaal is de bediening en het gps-trackingsysteem. De antenne kan op elk gewenste plaats binnen de footprint van een satelliet worden geplaatst, en aan de hand van de gps-locatie wordt nauwkeurig berekend hoe de schotelantenne uitgericht moet worden. Vervolgens wordt er door de antennemotor volautomatisch naar de juiste positie gedraaid. 

  Daarbij kan de Snipe 360 graden ronddraaien. Ook kan hij 60 graden naar links en rechts kantelen; dit wordt ook wel skew-instelling wordt genoemd. De elevatiehoek (hoek boven de horizon) kan worden ingesteld van 15 tot 90 graden.

  De antenne wordt bediend via een meegeleverde controller. Op deze controller zijn maar liefst zestig knoppen aanwezig. Twaalf hiervan zijn voorkeurknoppen voor satellieten. 

  Negen satellietposities zijn al voorgeprogrammeerd. Hieronder bevinden de voor Europa belangrijkste posities Astra1, Astra2, Astra3 en Hot Bird. Hierdoor hoeven gebruikers binnen Nederland en het grootste deel van West-Europa de Nederlandse en Vlaamse tv- en radiozenders niet te missen. 

  Verder zijn er drie voorkeurplekken waarin we zelf een satellietpositie kunnen invoeren. Ook als de vakantie verder gaat dan West-Europa kunnen we de Snipe dus gewoon blijven gebruiken. 

  De installatie is eenvoudig. Aan onderzijde van de antenneinstallatie zitten twee aansluitingen. De eerste is voor het aansluiten van de controller, de tweede is de LNB-uitgang naar de satellietontvanger. 

  De stroomvoorziening voor de antenne vindt plaats via de controller. Deze werkt op 12 of 24 volt voedingsspanning. Dat kan direct via de accu van een camper plaatsvinden, maar natuurlijk wordt een externe voedingsadapter voor het stopcontact meegeleverd. Ook handig is de meegeleverde aansluiting voor de sigarettenaansteker in de auto. 

  Via de controller kunnen we ook nieuwe firmware voor de Snipe laden. Dit gebeurt via de USB-ingang.

  Belangrijk is natuurlijk de ontvangst van de vlakantenne. Die is gelukkig prima in orde en vergelijkbaar met een normale ronde/ovale schotelantenne met een diameter van zestig centimeter. 

  Omdat de antenne via het gps-trackingsysteem uiterst nauwkeurig wordt uitgericht is er voldoende ontvangstsignaal, zodat ook tijdens stevige regenbuien naar de favoriete zenders kan worden gekeken en geluisterd. 

  Er kleeft wel een klein nadeel aan het Snipe-systeem: het kan niet automatisch door de satellietontvanger worden aangestuurd. Wanneer bijvoorbeeld in de fastscanzenderlijst van CanalDigitaal wordt overgeschakeld naar een zender die op een andere satelliet uitzendt, moeten we de antenne met de controller handmatig opdracht te geven om zich op de juiste satelliet te richten. Iets dat overigens binnen tien seconden gebeurt. 

  De Snipe wordt compleet geleverd met controller, een antennekabel van zeven meter, de sigarettenstroomadapter, een koffer om het antennesysteem veilig op te bergen en te vervoeren, en een de gebruiksaanwijzing. Daarnaast wordt de volledige montageset om het systeem op camper of caravan te monteren standaard en zonder meerkosten meegeleverd. 

  Het totale systeem weegt zonder koffer 7 kg, met koffer 9 kg. Naast dit instapmodel zijn ook de modellen Snipe Pro en Snipe Pro Max beschikbaar. Deze bieden meer functionaliteit, waaronder auto-update. 

  Wie van gemak houdt en op vakantie binnen enkele minuten de meest optimale satellietontvangst wil hebben, kan niet om de Snipe heen. Bijkomend voordeel is dat de installatie het gehele jaar door ook thuis gebruikt kan worden.


  VERBRUIK EN OPSTART De Selfsat Snipe gebruikt tijdens het draaien en uitrichten 30 watt. De opstart- en uitrichttijd ligt rond de tien seconden. De antenne werd beschikbaar gesteld door Astrasat, Groningen.

  Reacties

 1. TV-TIP WK voetbal: België - Panama

  WK voetbal: België - Panama
  NPO 1 om 16:50 uur
  Het is voor ons nog steeds een beetje wennen, maar België is gewoon een favoriet voor de wereldtitel. Met Kevin De Bruyne als briljante regisseur, die een subliem seizoen achter de rug heeft bij Engels kampioen Manchester City. Maar behalve een klein beetje jaloezie zal er in Nederland vooral sympathie zijn voor onze zuiderburen.

  Doe mee en win!

  • *

   5X2 KAARTEN ADRIFT + BOEK

   Tami en Richard zeilen over de Stille Oceaan. De klus die ze hebben aangenomen, lijkt op een perfecte vakantie. Totdat het noodlot toeslaat en ze terechtkomen in een orkaan. Deze avonturenfilm draait vanaf 5 juli in de bioscoop: Totaal TV mag vijf keer twee kaartjes weggeven, plus het boek waarop de film gebaseerd is.

  TV-TIP Mr. Frank Visser: Hoe is het nu met?

  Mr. Frank Visser: Hoe is het nu met?
  SBS6 om 20:30 uur
  Kun je je de bejaarde, vuilbekkende Henk nog heugen? Hij beschuldigde zijn keurige buren ervan dat ze zijn pad gebruikten als racebaan én dat ze een seksboerderij runden. Het bleek alleszins mee te ?vallen. Viktor gaat kijken hoe het nu met mopperkont Henk en zijn buren gaat.