1. Tests

  SelfSat Snipe: Schotelgemak voor thuis en onderweg

  Als Nederlanders nemen we graag onze tv mee op vakantie. Satellietontvangst is dan ideaal - zeker met de Snipe.
  Jarco Kriek
  15 july 2016
  9.0
  comments 35
  SelfSat Snipe: Schotelgemak voor thuis en onderweg
  Als Nederlanders nemen we graag onze tv mee op vakantie. Satellietontvangst is dan ideaal - zeker met de Snipe.

  Het recreatieseizoen komt eraan, en dat betekent dat veel Nederlanders weer een weekendje of weekje eropuit gaan. Voor wie in de tent, caravan of camper niet zonder tv wil zitten, biedt satellietontvangst de beste optie: de meeste zenders in de beste kwaliteit, zowel in Nederland als het buitenland. 

  Het enige nadeel van satellietontvangst is dat de schotelantenne na elke verplaatsing weer moet worden uitgericht. Dat is best een secuur en nauwkeurig werkje dat soms aardig wat tijd in beslag neemt. Een volautomatische schotelinstallatie is de ideale oplossing voor dit probleem, maar tot voor kort kostte dit soort installaties een klein vermogen. 

  De Zuid-Koreaanse firma I-DO-IT is bekend van de platte Selfsat satellietantennes en presenteert met de Snipe-productserie een meer betaalbare optie. Voor minder dan negenhonderd euro is het instapmodel verkrijgbaar. Deze versie plaatsten wij voor onze test in een bosrijke omgeving op een camping. Het ontvangstresultaat was boven verwachting.

  De Snipe valt direct op door zijn vormgeving. Geen ovale schotel, maar een rechthoekige vlakantenne zoals we van de Selfsat gewend zijn. Door zijn compacte uitvoering kan de antenne gemakkelijk worden vervoerd, bijvoorbeeld in een hoekje van de kofferbak van de meeste auto’s. 

  Wie een camper heeft kan de antenneinstallatie vrijwel onzichtbaar op het dak monteren. Het benodigde montagemateriaal wordt meegeleverd. 

  Toch heeft losse, niet-permanente plaatsing van de Snipe onze voorkeur. Om deze manier kan de antenne ook thuis voor satellietontvangst gebruikt worden en slaan we drie vliegen in één klap. Onderweg op vakantie ontvangst, thuis ontvangst, en als bijkomstig voordeel dat de antenne minder opvalt dan de reguliere schotels die voor thuisontvangst worden gebruikt. Zo kan de Snipe onopvallend op het balkon worden geplaatst, bijvoorbeeld achter een bloembak. 

  De kleine afmeting is een groot voordeel van de Snipe. Ingeklapt heeft hij een hoogte van 18,8 centimeter, geheel uitgeklapt is de maximale hoogte 42,2 centimeter. De breedte van het totale volautomatische systeem is 45,8 centimeter en de lengte 31,6 centimeter. 

  Echt ideaal is de bediening en het gps-trackingsysteem. De antenne kan op elk gewenste plaats binnen de footprint van een satelliet worden geplaatst, en aan de hand van de gps-locatie wordt nauwkeurig berekend hoe de schotelantenne uitgericht moet worden. Vervolgens wordt er door de antennemotor volautomatisch naar de juiste positie gedraaid. 

  Daarbij kan de Snipe 360 graden ronddraaien. Ook kan hij 60 graden naar links en rechts kantelen; dit wordt ook wel skew-instelling wordt genoemd. De elevatiehoek (hoek boven de horizon) kan worden ingesteld van 15 tot 90 graden.

  De antenne wordt bediend via een meegeleverde controller. Op deze controller zijn maar liefst zestig knoppen aanwezig. Twaalf hiervan zijn voorkeurknoppen voor satellieten. 

  Negen satellietposities zijn al voorgeprogrammeerd. Hieronder bevinden de voor Europa belangrijkste posities Astra1, Astra2, Astra3 en Hot Bird. Hierdoor hoeven gebruikers binnen Nederland en het grootste deel van West-Europa de Nederlandse en Vlaamse tv- en radiozenders niet te missen. 

  Verder zijn er drie voorkeurplekken waarin we zelf een satellietpositie kunnen invoeren. Ook als de vakantie verder gaat dan West-Europa kunnen we de Snipe dus gewoon blijven gebruiken. 

  De installatie is eenvoudig. Aan onderzijde van de antenneinstallatie zitten twee aansluitingen. De eerste is voor het aansluiten van de controller, de tweede is de LNB-uitgang naar de satellietontvanger. 

  De stroomvoorziening voor de antenne vindt plaats via de controller. Deze werkt op 12 of 24 volt voedingsspanning. Dat kan direct via de accu van een camper plaatsvinden, maar natuurlijk wordt een externe voedingsadapter voor het stopcontact meegeleverd. Ook handig is de meegeleverde aansluiting voor de sigarettenaansteker in de auto. 

  Via de controller kunnen we ook nieuwe firmware voor de Snipe laden. Dit gebeurt via de USB-ingang.

  Belangrijk is natuurlijk de ontvangst van de vlakantenne. Die is gelukkig prima in orde en vergelijkbaar met een normale ronde/ovale schotelantenne met een diameter van zestig centimeter. 

  Omdat de antenne via het gps-trackingsysteem uiterst nauwkeurig wordt uitgericht is er voldoende ontvangstsignaal, zodat ook tijdens stevige regenbuien naar de favoriete zenders kan worden gekeken en geluisterd. 

  Er kleeft wel een klein nadeel aan het Snipe-systeem: het kan niet automatisch door de satellietontvanger worden aangestuurd. Wanneer bijvoorbeeld in de fastscanzenderlijst van CanalDigitaal wordt overgeschakeld naar een zender die op een andere satelliet uitzendt, moeten we de antenne met de controller handmatig opdracht te geven om zich op de juiste satelliet te richten. Iets dat overigens binnen tien seconden gebeurt. 

  De Snipe wordt compleet geleverd met controller, een antennekabel van zeven meter, de sigarettenstroomadapter, een koffer om het antennesysteem veilig op te bergen en te vervoeren, en een de gebruiksaanwijzing. Daarnaast wordt de volledige montageset om het systeem op camper of caravan te monteren standaard en zonder meerkosten meegeleverd. 

  Het totale systeem weegt zonder koffer 7 kg, met koffer 9 kg. Naast dit instapmodel zijn ook de modellen Snipe Pro en Snipe Pro Max beschikbaar. Deze bieden meer functionaliteit, waaronder auto-update. 

  Wie van gemak houdt en op vakantie binnen enkele minuten de meest optimale satellietontvangst wil hebben, kan niet om de Snipe heen. Bijkomend voordeel is dat de installatie het gehele jaar door ook thuis gebruikt kan worden.


  VERBRUIK EN OPSTART De Selfsat Snipe gebruikt tijdens het draaien en uitrichten 30 watt. De opstart- en uitrichttijd ligt rond de tien seconden. De antenne werd beschikbaar gesteld door Astrasat, Groningen.

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • Fleabag

   Win het tweede seizoen Fleabag

   In het tweede seizoen van deze topkomedie lijkt Fleabag meer op haar gemak met zichzelf en haar nieuwe, bruisende café. Maar haar dysfunctionele familie zorgt voor onrust én ze ontmoet een katholieke priester die haar leven op zijn kop zet. Totaal TV mag bij lumiereseries.com vijf streamstarts voor het tweede seizoen weggeven.

  TV-TIP Goede tijden, slechte tijden

  Goede tijden, slechte tijden
  RTL Lounge om 08:00 uur
  Vanwege het coronavirus werden de opnames stilgelegd en daarom eindigt dit seizoen van GTST iets eerder en is er géén traditionele zomercliffhanger.

  TV-TIP 3Doc: De wereld aan je voeten

  3Doc: De wereld aan je voeten
  NPO 3 om 20:55 uur
  Michiel van Erop volgde acht jaar lang een groep kinderen en nu ze achttien zijn, kijken ze terug op de gebeurtenissen van de afgelopen jaren.

  Interview

  • Elisabeth Moss The Handmaid's Tale

   Elisabeth Moss

   The Handmaid’s Tale

   De met vijf Emmy’s bekroonde dramaserie The Handmaid’s Tale is vanaf 8 juni voor het eerst ‘op tv’ bij FOX. Voorheen was de serie alleen on demand te zien. Een gesprek met hoofdrolspeelster Elisabeth Moss.
   Reacties0 reactie(s)