1. Tests

  Showbox HD Evolution: De mooiste van 2010

  Onze redactie is het erover eens: de Showbox HD Evolution is de mooiste HD-ontvanger van het jaar. Maar hoe zit het met de kwaliteit?
  Jarco Kriek
  21 april 2016
  0.0
  comments 8
  Showbox HD Evolution: De mooiste van 2010
  Onze redactie is het erover eens: de Showbox HD Evolution is de mooiste HD-ontvanger van het jaar. Maar hoe zit het met de kwaliteit?

  Het oog wil ook wat. En wij weten zeker dat deze ontvanger in geen enkel interieur zal misstaan. Aan de strakke voorkant zien we geen druktoetsen, die zitten verstopt onder de frontklep. Onder deze klep vinden we ook een USB-ingang, één interne kaartlezer en twee Common Interface-sloten. 

  De kaartlezer is direct geschikt voor gebruik van de Mediaguard3-smartcard die door CanalDigitaal en TV Vlaanderen gebruikt wordt. De updates op deze smartcard komen goed binnen. Over de CI-handling van de Showbox zijn we zeer tevreden. Alle bekende CI-modules werken probleemloos, ook de officiële Mediaguard CI-module. 

  Deze ontvanger is een klein zapwonder. Sneller zappen bij gecodeerde kanalen hebben we niet vaak meegemaakt. Ook wanneer we schakelen tussen een SD- en HD-kanaal. Het zappen verloopt iets sneller als we gebruik maken van het interne kaartslot. Maar ook met CI-modules is de Showbox sneller dan veel andere satellietontvangers. 

  Op de voorzijde van de ontvanger zien we een mooi blauw alfanumeriek display. Deze heeft mooie kleuraccenten omdat de verlichte iconen in het display een andere kleur hebben. De twee blauwe led-panels aan de voorzijde maken het geheel af. Wie geen liefhebber is van de felle blauwe kleur kan de leds overigens in het menu uitschakelen. Aan alles is dus gedacht. 

  De achterzijde van de ontvanger is voorzien van alle gebruikelijke aansluitingen: LNB inclusief doorlus, twee scartaansluitingen, HDMI, YPbPr, A/V cinch, optische toslink audio, USB, RS232 en een netschakelaar. Bijzonder is wel de speciale schakelaar voor YPbPr of A/V cinch gebruik. 

  De ontvanger beschikt over één DVB-S2 tuner. Hiermee kan men dus naast HD-kanalen ook SD-kanalen die in de MPEG2 en MPEG4 compressie worden uitgezonden ontvangen. Dat is belangrijk omdat steeds meer televisiekanalen binnen het zenderaanbod van CanalDigitaal en TV Vlaanderen in MPEG4 worden uitgezonden. 

  Als we de ontvanger voor de eerste keer aanzetten komen we automatisch in een uitgebreide en gebruiksvriendelijke installatiewizard terecht. Het wordt allemaal nog makkelijker doordat in deze wizard direct de fastscan optie is meegenomen. Gekozen kan worden uit de SD- en HD-zenderlijsten van de aanbieders CanalDigitaal, TV Vlaanderen en TéléSAT. Als we kiezen voor fastscan zijn de eerste 1000 zenderposities in de zenderlijst exclusief voorbestemd voor de fastscanzenderlijst. We zijn vrij om kanalen in deze eerste 1000 zenderposities te verplaatsen of verwijderen. Alle daarnaast ingelezen televisie- en radiokanalen komen boven de zenderpositie 1000 terecht. Ook deze kunnen we wel naar eigen inzicht wijzigen, verplaatsen of verwijderen. 

  De menustructuur is duidelijk en overzichtelijk. Wel zitten diverse leuke mogelijkheden die deze ontvanger heeft verstopt onder diverse submenu’s. De Nederlandse vertaling van de menu’s is zeker nog niet perfect. Er zitten veel onvertaalde woorden in en sommige uitdrukkingen zijn verkeerd of onduidelijk vertaald. Zo wordt bij iedere ontvanger DiSEqC gewoon DiSEqC genoemd, maar bij de Showbox heet het opeens ‘relais’. 

  De DiSEqC-mogelijkheden zijn volledig. De protocollen 1.0, 1.1, 1.2 en USALS worden probleemloos ondersteund. Ook de Unicable LNB kan via de Showbox worden aangestuurd. C-band schotelbezitters kunnen de ontvanger ook zonder problemen gebruiken. 

  Kijken we naar de satellietdatabase, dan zien we dat deze vreemd in elkaar zit. Alle satellieten zijn wel aanwezig maar staan heel vreemd gesorteerd. Alles wat met een bepaalde cijfer begint staat bij elkaar. Concreet houdt dit bijvoorbeeld in dat een satelliet die op 100 graden oost te vinden is vóór de Eutelsat W1 satelliet staat, die op 10 graden oost uitstraalt. De transponderdatabase van alle transponders is wel weer up-to-date. 

  Handig is de blindscan optie. Hiermee hoeft men geen enkele zender die via de satelliet uitzendt te missen. Het op deze manier zoeken naar uitgestraalde zenders duurt wel wat langer, maar blijft binnen acceptabele normen. Groot pluspunt is dat alle transponders die via de blindscan worden gevonden ook direct aan de transponderdatabase worden toegevoegd. 

  De infobalk en informatie over de zender die bekeken of beluisterd wordt is overzichtelijk en zeer uitgebreid. Ook de EPG is functioneel gemakkelijk in gebruik. De MediaHighway EPG wordt via emulatie ondersteund, maar dat is niet meer zo actueel omdat CanalDigitaal en TV Vlaanderen de standaard DVB-EIT EPG inmiddels ondersteunen. 

  Het opnemen heeft bepaalde beperkingen omdat de Showbox slechts over één tuner beschikt. Gelijktijdig opnemen en bekijken van een programma op eenzelfde transponder is mogelijk. Wel dient men dan de smartcard in de interne kaartlezer van de ontvanger te plaatsen. Bij gebruik van de Aston DUAL CI ondervonden we namelijk enige problemen bij gelijktijdig kijken en opnemen. Bij CI-modules als PowerCam en Mediaguard CI werkt dit helemaal niet, omdat deze de dual decoding techniek niet ondersteunen. 

  Timeshift werkt goed en is het in menu aan of uit te schakelen. Wel ondervonden we met bepaalde externe USB harde schijven herkenningsproblemen. We moesten dan de ontvanger opnieuw opstarten om het USB-device zichtbaar en werkbaar te krijgen. Via de externe USB-devices kunnen we ook naar MP3, JPG en videobestanden kijken. Het afspelen van een DVD verloopt nog wat moeilijk omdat de VOB-bestanden niet achter elkaar doorlopen. DivX bestanden zijn zonder problemen te bekijken. 

  Over de beeldkwaliteit zijn we goed te spreken. Hij is op dit gebied niet de beste van de klas, maar toch bovengemiddeld goed. Zeker HD-kanalen zien er fraai uit. We vonden de SD-kanalen die in MPEG2 worden uitgezonden wat minder knallen. Gek genoeg is dat bij SD-kanalen in MPEG4 weer veel beter. De beeldkwaliteit via scart is gewoon goed. Dat is bij veel HD-ontvangers een zwak punt, omdat de fabrikant er veelal van uit gaat dat men deze ontvangers via HDMI aan de televisie koppelt. Voor wie de stap naar een HD-ontvanger moet maken, maar nog beschikt over een beeldbuistelevisie, is deze ontvanger dus een zeer goede optie.


  GROEN Econormen zijn een Europese verplichting. Showbox geeft de gebruiker echter de keuze om zelf te bepalen of hij groen tv wil kijken.

  AFSTANDSBEDIENING Te groot, te grof. Jammer, een gemiste kans dus. Is dezelfde als die van de Clarke-Tech 5000 en MaxPlus-ontvangers.

  Reacties

 1. TV-TIP Escape Plan

  Escape Plan
  RTL 7 om 20:30 uur
  Het duurde twintig jaar totdat de twee grootste actiehelden van de jaren tachtig Sylvester Stallone en Arnold Schwarzenegger, hun krachten bundelden. Ze waren al samen te zien in The Expendables maar daarin had Arnie slechts een bijrolletje. Wat begint als een slimme ontsnappings-thriller eindigt als actiefestijn.

  Doe mee en win!

  • *

   5X VIP-PAKKET JURASSIC WORLD: FALLEN KINGDOM

   Favoriete personages keren terug in dit 3D actie-spektakel. De film vol imposante dinosaurussen introduceert nieuwe soorten die nog angstaanjagender zijn dan ooit tevoren. Totaal TV mag vijf keer een VIP-pakket voor deze avonturenfilm weggeven met daarin een pet en natuurlijk twee bioscoopkaartjes voor de film.

  TV-TIP Deadpool

  Deadpool
  Veronica om 20:30 uur
  In de stripwereld is Deadpool al jaren een lolbroek die zijn collega’s op de hak neemt en in deze film is dat niet anders. Ondertussen ruimt hij met grof geweld tuig op. Deadpool is hilarisch en hard en niemand had deze vieze knurft beter neer kunnen zetten dan Ryan Reynolds.