1. Tests

  Siemens Gigaset M750 C IR: Digitale kabelontvangst met extra’s

  Vergeleken met satellietontvangers zijn kabelontvangers nogal beperkt. De Siemens Gigaset M750 kabelontvanger heeft echter twee tuners, een PVR en een netwerkaansluiting.
  Jorrit van Broekhoven
  31 december 2015
  0.0
  comments 0
  Siemens Gigaset M750 C IR: Digitale kabelontvangst met extra’s

  Digitale kabelontvangst is mooi, maar voor de verwende satellietkijker toch een beetje behelpen. Veel schotelbezitters zijn immers gewend aan een twin tuner met PVR-functie en soms zelfs een netwerkaansluiting. Verrassing: de Siemens Gigaset M750 heeft het allemaal, en ziet er ook nog eens beeldschoon uit.

   

  Het Duitse Siemens mag dan een satellietontvanger in het assortiment hebben, maar een grote speler op de satellietmarkt is het bedrijf niet - en al zeker niet in Nederland. De markt voor digitale kabelontvangers ligt echter nog open, en hier zet Siemens meteen hoog in met een model dat beantwoordt aan de wensen van de meest veeleisende tv-kijker. De Gigaset M750 C IR kan worden gebruikt op de netwerken van kabelmaatschappijen die gebruik maken van de Irdeto-codering. Dat zijn onder meer Casema, Multikabel en @Home. Voor het UPC-gebied is de ontvanger ongeschikt.

   

  Aansluitingen

  De Gigaset M750 is een opvallende verschijning: een rechthoekige doos in zilverkleurig en wit kunststof, die alleen rechtop kan worden geplaatst. Hierdoor zal de ontvanger al snel volop in het zicht staat, maar door het stijlvolle design mag hij dan ook zeker gezien worden. Een display ontbreekt, maar in plaats daarvan loopt er over de voorkant van de ontvanger van boven naar beneden een oranje verlichtingsbalk, die via knipper- en dimsignalen communiceert met de gebruiker. Een fraai gezicht, maar niet altijd even handig. De afstandsbediening van de Gigaset is eveneens wit, en werkt bijzonder prettig.

   

  Voor een kabelontvanger heeft de M750 nogal wat aansluitmogelijkheden. We vinden niet alleen twee scartaansluitingen een een antenne in- en uitgang, maar ook analoge en digitale uitgangen voor het geluid, twee USB 2.0-poorten en een ethernetaansluiting. In één van de USB-poorten steken we de meegeleverde externe kaartlezer voor de smartcard van de kabelmaatschappij, in ons geval Casema. De andere poort kan gebruikt worden voor het aansluiten van een externe harddisk. Hiermee krijgt de ontvanger PVR-functionaliteiten: uitzendingen kunnen worden opgenomen, teruggekeken, gepauzeerd of bekeken met vertraging (timeshift).

   

  Zapklaar

  Bijgesloten bij de ontvanger vinden we een voortreffelijke Nederlandstalige handleiding van 140 pagina’s, waarin werkelijk elke optie in detail wordt beschreven. Daarnaast is er een snelstartgids, die ons helpt de ontvanger aan te sluiten en ons aanraadt direct te zoeken naar nieuwe software. Deze wordt gevonden en geïnstalleerd, hetgeen zo’n 20 minuten duurt. Het inlezen van de zenders gaat vlot, en even laten zappen we langs de kanalen. De Gigaset laat ons maximaal tien favorietenlijsten aanmaken, een kinderslot instellen en opnames instellen met een timer, desgewenst vanuit de EPG. Opvallend zijn de fraaie, goed leesbare menu’s en de prettig ogende teletekst. De ingebouwde teletekst optie werkt prima, maar als de teletekstdecoder van het tv-toestel wordt gebruikt zien we regelmatig verminkte pagina’s. Er kan gekozen worden tussen twee grafische stijlen (‘skins’), waarbij de kijker zelf de doorzichtigheid van de menu’s en infobalken kan instellen. Leuk bedacht is de vraagteken-toets op de afstandsbediening, die bij elk menu-onderdeel een venster met uitleg toont. Helaas is deze uitleg geheel Duitstalig: een minpuntje.

   

  Multimedia en PVR

  Omdat de Gigaset M750 is uitgerust met twee tuners, en daarmee is het mogelijk om PIP (Picture in Picture) te vertonen: de eerste zender wordt dan verkleind weergegeven in het hoekje van de beeld van de tweede zender. Maar ook is het mogelijk om naar het ene kanaal te kijken, en gelijktijdig een andere zender op te nemen. Of om gelijktijdig twee verschillende programma’s op te nemen. De ontvanger heeft hiervoor geen ingebouwde harddisk, maar kan gebruik maken van een extern opslagmedium. Dit kan een externe harddisk zijn, simpel aan te sluiten op de vrije USB-poort. Ook is het mogelijk om de ontvanger aan te sluiten op een thuisnetwerk via de ethernetpoort.

   

  Het opnemen van de ontvanger in het netwerk is nog wel even een klusje. We prikken de ontvanger in de router van ons netwerk, en gaan dan stoeien met de netwerkparameters. Hiervoor is het van nodig om de gebruikersnaam, de werkgroep, de computernaam én de gedeelde mediamap van de te benaderen pc in te voeren met de afstandsbediening. Gelukkig worden de IP-instellingen automatisch toegekend. Na een poosje stoeien, en daarbij bewijst de handleiding goede diensten, hebben we verbinding. We kunnen foto’s kijken en muziek luisteren via het netwerk, en ook video wil lukken. Helaas zijn we hier beperkt tot .mpg-bestanden, en kunnen er geen .avi-files (DivX) worden bekeken. Andersom zouden PVR-opnames nu op de harddisk van een pc in het netwerk bewaard moeten kunnen worden, maar deze functie blijkt in de praktijk niet lekker te werken.

   

  Conclusie

  De Siemens Gigaset M750 is een kabelontvanger met opvallend veel mogelijkheden. Het bedieningsgemak van de Gigaset is groot en met de handleiding op schoot heeft de gebruiker in een wip ook de netwerkmogelijkheden onder de knie. Mogelijk komt er op softwaregebied ook nog leven in de brouwerij: vooral in Duitsland heeft de M750 de warme belangstelling van hobbyisten.

   

  Goedkoop is de Gigaset niet. De adviesprijs is 329,95 euro, vergelijkbaar met de uitgave die satellietgebruikers moeten doen voor een Common Interface-ontvanger met twee tuners en PVR-optie. De ontvanger is fraai om te zien, maar als hij is voorzien van de externe kaartlezer en harddisk ontstaat er al snel een rommelige indruk. De eigenaar moet dus even creatief wat rommelen met kastjes en snoeren om een en ander uit het zicht te plaatsen.

  Reacties

 1. TV-TIP CupCakeCup

  CupCakeCup
  NPO 3 om 09:30 uur
  Nog één weekje school en dan is het kerstvakantie. Al die vreugde bij kinderen is te doen om de CupCakeCup, die sinds een paar jaar traditioneel te zien ?is op tv. Vandaag de voorronde: zestig baktalenten proberen een plekje in die finale te bemachtigen. Er zijn twintig plekken te verdelen, dus Robèrt en Remy moeten streng zijn.

  Doe mee en win!

  • *

   5X DVD KLEM S2

   Er kleeft bloed aan de handen van Hugo Warmond en hij is meer dan ooit verstrengeld met ex-topcrimineel Marius Milner. Ze krijgen dan ook al snel te maken met malafide accountants, ontsporende gezinsbeslommeringen en de wraakzuchtige lange arm van de onderwereld. Totaal TV geeft dit tweede seizoen vijf keer weg op dvd.

  TV-TIP Dance As One

  Dance As One
  SBS6 om 20:00 uur
  De laatste aflevering van dit seizoen en waarschijnlijk de allerlaatste ooit, want de dansende crews deden het niet al te best. De openingsdans trok 314.000 kijkers, op het dieptepunt keken er 235.000 mensen. Welke dansgroep gaat aan de haal met de titel en de geldprijs van 50.000 euro? Alles draait om synchroon en perfect bewegen.