Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Tests

  SkyShowtime: Magere start voor nieuwe streamingdienst

  Een week lang heeft Totaal TV uitvoerig getest met het nieuwe SkyShowtime. Ook nu blijkt weer dat het begin vaak het moeilijkst is.
  Jarco Kriek
  16 november 2022
  6
  comments 2
  SkyShowtime: Magere start voor nieuwe streamingdienst

  Streamingdienst SkyShowtime is sinds 25 oktober in Nederland verkrijgbaar. De streamingdienst is een joint-venture van de grote Amerikaanse mediabedrijven Comcast en Paramount (voorheen bekend als ViacomCBS). Feitelijk is SkyShowtime een bundeling van de streamingdiensten Peacock (Comcast) en Paramount+ (Paramount), die beide mediabedrijven in meerdere landen afzonderlijk op de markt brengen. Als we dieper in de techniek van SkyShowtime duiken, dan zien we dat het platform van Peacock wordt gebruikt.

   

  Korting

  De maandprijs van SkyShowtime is bij de marktintroductie in Nederland vastgesteld op €6,99. Maar net als eerder dit jaar het geval was bij de lancering van HBO Max biedt SkyShowtime vroege instappers een levenslange korting van vijftig procent op de actuele maandprijs. Dit aanbod loopt tot 6 december. Wie vóór deze datum een abonnement afsluit, kan dus voor €3,49 per maand naar de films en series kijken die beschikbaar zijn op SkyShowtime.

   

  Series

  En nu de woorden films en series zijn gevallen is het tijd om met een kritisch oog naar de op dit moment beschikbare content te kijken. Het aanbod is voor een beginnende streamingdienst voldoende, zeker gezien de maandprijs die voor de vroege instapper van toepassing is. Maar de eerlijkheid gebiedt ons wel te zeggen dat belangrijke en populaire films en series uit de stal van Comcast en Paramount nog niet te zien zijn. We missen bijvoorbeeld titels als Star Trek: Discovery, Dexter: New Blood en Yellowjackets - juist series die SkyShowtime sterker kunnen maken. Dit heeft te maken met uitzendrechten. Comcast en Paramount hebben de uitzendrechten van films en series in het verleden verkocht aan andere streamingdiensten. Dit zijn bijvoorbeeld Netflix, VodafoneZiggo (Ziggo Movies & Series XL) en NPO (NPO Plus). Pas nadat deze rechtenovereenkomsten zijn verlopen kunnen deze titels aan het aanbod van SkyShowtime worden toegevoegd. Wat in het vat zit verzuurt niet, maar het geduld van SkyShowtime-abonnees wordt op dit punt nog wel even op de proef gesteld.

   

  Films

  Ook in het filmaanbod zijn nog veel gaten te zien. Van diverse filmseries zijn wel de laatste edities te zien, maar eerder uitgebrachte titels in de filmreeks zijn dan weer niet op SkyShowtime te vinden. Dit is onder meer bij Sonic the Hedgehog en A Quiet Place het geval. Ook dit heeft weer te maken met uitzendrechten die eerder aan andere partijen zijn verkocht. Zodra deze overeenkomsten zijn afgelopen, kunnen de titels in Nederland aan SkyShowtime worden toegevoegd. Omdat uitzendrechten veelal per land of taalgebied worden verkocht, kan het aanbod van SkyShowtime in landen waar de streamingdienst nu al beschikbaar is afwijken van de Nederlandse catalogus. Ook nieuwe films als Top Gun: Maverick, Nope en Jurassic World Domination zijn nu nog niet te zien, maar zullen heel binnenkort worden toegevoegd.

   

  Huidig aanbod

  Hoewel de gaten in de catalogus voor sommige abonnees een tegenvaller zullen zijn, biedt SkyShowtime een acceptabel aanbod. Het gaat hierbij niet alleen om oudere titels - zoals alle delen van filmreeks The Godfather en bijvoorbeeld American Gangsters - maar ook recentere films als Dual, The Lost City en Jackass Forever zijn reclamevrij te bekijken. Als we naar het aanbod van de zogenaamde blockbusters kijken, dan zien we de oudere films Jurassic World, Transformers, Jaws en Top Gun. Binnen het serie-aanbod zijn 1888, Star Trek: Brave New Worlds en A Friend of the Family aanraders. Maar ook series als Law & Order, Dexter en Mayor of Kingstown zijn in het aanbod aanwezig.

   

  Profielen

  Binnen een abonnement bestaat de mogelijkheid om meerdere profielen aan te maken. Dit is een aanrader, omdat de app op basis van eerder bekeken films en series kijktips aanreikt. Als de hele familie gebruik maakt van hetzelfde profiel kan dit de aanbevelingen vertroebelen. Met de profielen kan ook een leeftijdsgrens voor content aangegeven worden, wat handig is als ook jonge kinderen of pubers van het abonnement gebruikmaken.

   

  Zoeken

  Via een keuzebalkje op het homescherm geeft de app ook directe toegang tot content afkomstig van bedrijfsonderdelen van de SkyShowtime-eigenaren Comcast en Paramount. Op dit moment zijn dat Dreamworks, Nickelodeon, Paramount+, Paramount Pictures, Peacock, Showtime, Sky en Universal.

   

  Apparaten

  SkyShowtime is via een app beschikbaar op de meeste mobiele apparaten (laptop, tablet en smartphone), computer, online mediaspelers (Android TV-spelers, Apple TV, Fire TV Stick) en Smart TV-internettelevisies (bijvoorbeeld LG, Sony en Philips). Uitzondering is het Tizen-platform van Samsung, wat toch wel opmerkelijk is. Samsung is in Nederland namelijk het meest verkochte televisiemerk. Het lijkt er overigens op dat de app voor het Tizen-platform niet op korte termijn beschikbaar komt, want Samsung noch SkyShowtime kan er op dit moment iets over zeggen.

   

  App

  De instelmogelijkheden binnen de app van SkyShowtime zijn op dit moment heel beperkt. Eigenlijk kunnen we alleen aangeven of we content alleen via wifi of ook via de mobiele databundel willen kijken. Het is mogelijk om content te downloaden om later offline – dus zonder internetverbinding – te bekijken. Maar het is daarbij dan weer niet mogelijk om de beeldkwaliteit – en dus de bestandsgrootte van de download – zelf te bepalen. Ook is het mogelijk om content via Chromecast naar een beeldscherm te streamen. Airplay van Apple wordt op dit moment niet ondersteund.

   

  Ondertiteling

  En dan komen we bij het grootste minpunt van SkyShowtime op dit moment: de ondertiteling. De ondertitels belanden op dit moment op de gekste plekken op het scherm. Bij de ene titel is het - zoals we gewend zijn – midden onderaan op het scherm. Maar bij een andere film of serie staan de titels plots onderaan het scherm aan de linker- of rechterkant. Of zelfs boven in beeld. Dit is niet handmatig in te stellen. Ook de lettergrootte is niet aan te passen. Verder loopt de ondertiteling niet altijd synchroon, en is er bij enkele titels helemaal geen Nederlandse ondertiteling beschikbaar. SkyShowtime geeft zelf aan dat er hard wordt gewerkt aan de problemen met ondertiteling en dat het oplossen de hoogste prioriteit heeft.

   

  Gelijktijdig gebruik

  Het SkyShowtime-abonnement is op maximaal drie apparaten gelijktijdig te bekijken. Dit kan via meerdere IP-adressen. Het delen van het abonnement met andere familieleden of met vrienden en kennissen is dus mogelijk. Het is onduidelijk of SkyShowtime in de toekomst beperkingen gaat opleggen aan het delen van het abonnement (accountsharing).

   

  Beeldkwaliteit

  SkyShowtime levert op dit moment content in Full HD 1080p. Dit levert een goede beeldkwaliteit op. Films en series in 4K zijn helaas nog niet beschikbaar. SkyShowtime laat weten dat op termijn een deel van de content in 4K wordt aangeboden, en dat mag de abonnee ook best verwachten van een moderne streamingdienst. Ook wat betreft de geluidskwaliteit kan de streamingdienst in de toekomst nog een inhaalslag maken.

   

  Conclusie

  SkyShowtime heeft de potentie om wat betreft aanbod tot de interessantste drie streamingdiensten in Nederland te horen. Maar zover is het nog lang niet. Het aanbod blijft op dit moment achter vanwege nog lopende uitzendrechtenovereenkomsten met andere streamingdiensten. Dit gaat in de toekomst goedkomen als content van Comcast en Paramount exclusief bij SkyShowtime belandt. Op dit moment is de ondertiteling het belangrijkste probleem. Voor de instapprijs van €3,49 biedt SkyShowtime een acceptabel aanbod in een goede beeldkwaliteit. Desondanks kunnen we niet wachten tot de eerste 4K-titel beschikbaar komt.

  Reacties

 1. TV-TIP Gort over de Grens

  Gort over de Grens
  NPO 2 om 20:28 uur
  Ilja Gort weet wel hoe je een lekker wijntje moet brouwen – hij bottelt zich al jaren een slag in de rondte in zijn chateau in het dorpje Saint-Émilion, zo’n 20 kilometer ten oosten van Bordeaux. Toch waagt hij zich dit keer niet alleen aan een peperdure Franse klassieker, maar laat hij ook een Chateau Migraine de Touraine door zijn keel glijden. Moet hij de strip paracetamol alvast klaarleggen of valt de mythische wijn best te pruimen?

  TV-TIP Je Huis op Orde

  Je Huis op Orde
  SBS 6 om 20:30 uur
  Het huis van Esther en Jacob uit Heemstede was altijd al een puinhoop, maar sinds Esther de diagnose borstkanker kreeg, heeft ze helemaal geen energie meer om de bezem door de overvolle stulp te halen. Het resultaat is dat het duo en hun twee pubers inmiddels verdrinken in de janboel. Omdat Jacob zijn vrouw in deze woelige tijd een schoon en opgeruimd huis gunt, worden Viktor en zijn team van professioneel opruimers opgetrommeld. Maar of Esther daar nou op zit te wachten…

  Interview

  • *

   Maarten Remmers

   Keuringsdienst van Waarde

   Verslaggever en researcher Maarten Remmers zoekt in Keuringsdienst van Waarde naar de verhalen achter producten.
   Reacties0 reactie(s)