Sony Bravia 7 XR70: indrukwekkend instapmodel

Tijdens de CES elektronicabeurs in Las Vegas kondigde Sony zijn nieuwe lijn Bravia-televisies aan. De prijzen van de huidige modellen gaan daardoor de komende maanden dalen: voor de prijsbewuste consument een goed moment om toe te slaan. De Bravia 7 XR70 is het instapmodel van Sony's high-end lijn. De televisie is op dit moment voor minder dan 2000 euro verkrijgbaar in de variant met 65 inch beelddiagonaal. Wie goed zoekt kan deze tv ook enkele honderden euro's goedkoper bemachtigen. Let wel op tijdens de koopjesjacht: sommige winkels verkopen nog het model uit 2023 model voor een lagere prijs.
Meubel of muur
Deze Sony televisie is een blikvanger in de woonkamer. Het mooie 65 inch beeldscherm zit in een uiterst platte, fraai afgewerkte en premium ogende behuizing, zoals het hoort bij een televisie in de high-end klasse. Door het slanke design kan de XR70 netjes met muurbeugels aan de wand worden gehangen. Ook plaatsing op een meubel met de twee meegeleverde voetsteunen ziet er goed uit. Aan de achterzijde van de televisie vinden we alle benodigde aansluitingen. Sony heeft er goed op gelet dat de kabels voor het aansluiten van de tv naar hun plek kunnen worden geleid en weggewerkt. Als we de televisie op de voetsteunen plaatsen is er precies genoeg ruimte om onder het scherm een los verkrijgbare Sony soundbar te plaatsen. Bij het ophangen van deze televisie is een deugdelijke muurbevestiging noodzakelijk: het apparaat weegt namelijk 28 kilo.
Beeldscherm
Het beeldscherm met een diagonaal van 65 inch, omgerekend 165 centimeter, is een LCD-display met miniled-technologie en 120 Hz beeldverversing. De maximale beeldresolutie is 3840 bij 2160 pixels, ofwel 4K Ultra HD. In de praktijk levert dit een mooi beeld op, dat door toepassing van een quantum dot-filter een groter kleurbereik krijgt.
Weergave
We zien ook een aantal minpuntjes. De beeldweergave in SDR is uiterst goed, maar in de HDR-weergave laat deze televisie wat steken vallen. HDR zorgt voor extra contrast en helderheid en is in deze televisie aanwezig in de varianten HDR10, HLG en Dolby Vision. Om de beelden vloeiend in beeld te brengen gebruikt Sony de eigen techniek XR Motion Clarity. Verder is de kijkhoek enigszins beperkt, maar nog storender is de spiegeling van het beeldscherm. Dit kan in een ruimte met veel licht tot problemen leiden.
Aansluitingen
De Sony XR70 heeft een multituner die geschikt is voor alle vormen van lineaire televisie: DVB-S2 (satelliet), DVB-C (kabel) en DVB-T2 (Digitenne). Hierbij ontbreekt IPTV zoals aangeboden door providers als KPN en Odido. Door gebruikte DRM-beveiliging is hiervoor altijd de bruikleenontvanger van de aanbieder nodig. In de XR70 is wel wifi aanwezig, waardoor we draadloos verbinding maken met het internet. Nog beter is een bekabelde verbinding met router via de netwerkaansluiting. Van de vier aanwezige HDMI-poorten zijn er twee geschikt voor een 4K 120 Hz-signaal. Naast twee USB-poorten is er ook een optische digitale geluidsuitgang. Voor het kijken van gecodeerde kanalen van providers is er plek voor het plaatsen van een CI+ module. Uit onze test blijkt dat de CI+ modules van Ziggo, Canal Digitaal en Digitenne van KPN probleemloos functioneren.
Smart TV
Steeds belangrijker is de manier waarop de tv zijn online mogelijkheden aanbiedt, het zogeheten Smart TV-platform. Daar hebben we bij deze televisie niets over te klagen, want Sony gebruikt Android TV met de Google TV schil. Het gaat in dit geval om Android TV 12. Dit is niet de nieuwste versie (momenteel Android TV 14 met een nieuwere versie in ontwikkeling), maar Sony kan het besturingssysteem met een update opwaarderen naar een recentere versie van Android TV. Dat dit gebeurt is heel waarschijnlijk, want de fabrikant geeft aan dat de firmware van de televisie nog minimaal vier jaar wordt ondersteund. In onze test werkt Android TV 12 op dit model Sony televisie heel goed. De bediening via de meegeleverde afstandsbediening - met directe toegangstoetsen tot vier veel gebruikte streamingdiensten - verloopt soepel. Het grote voordeel van Android TV/Google TV is dat er via de Google Play Store ruim 7000 apps beschikbaar zijn, waaronder die van alle streamingdiensten. Ook de apps van vrijwel alle Nederlandse providers kunnen we installeren. Zo kunnen we dus alsnog naar het IPTV-aanbod van providers als KPN en Odido kijken zonder extra kastje. Hierbij moeten we wel aanmerken dat de beeldkwaliteit via dergelijke providerapps meestal iets minder is dan via de bruikleendecoders. Ook ontbreken er in de providerapps soms mogelijkheden die in de decoder wel aanwezig zijn.
Geluid
Het geluid blijft bij platte televisies een probleem, ondanks de voortschrijdende technologische ontwikkelingen op dit gebied. Hoewel deze Sony op het gebied van geluidstechniek niet teleurstelt, zal de kwaliteit de kritische luisteraar niet kunnen bekoren. Veeleisende kijkers kunnen een AV-receiver gebruiken, maar een soundbar doet al wonderen.
Conclusie
Als instapmodel binnen het high-end segment biedt deze Sony-televisie waar voor zijn geld. De aanwezigheid van Android TV is een groot pluspunt, zeker voor cordcutters of kijkers die steeds meer online kijken in plaats van traditioneel lineair. Een minpunt is het spiegelende beeldscherm. Wie deze tv in de huiskamer in de buurt van een raam wil plaatsen, moet rekening houden met reflecties die het kijkplezier kunnen bederven.
De geteste apparatuur is beschikbaar gesteld door Sony Nederland