Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Tests

  Sony Bravia XR A95K: Beter beeld met QD-OLED

  Sony heeft dit jaar het topmodel uit de televisielijn uitgerust met een nieuw QD-OLED beeldscherm. We testen de Sony Bravia XR A95K.
  Jarco Kriek
  18 oktober 2022
  9
  comments 0
  Sony Bravia XR A95K: Beter beeld met QD-OLED

  De Sony A95K is de nieuwe premium televisie van de Japanse fabrikant. In dit artikel gaan we dieper in op QD-OLED, de geavanceerde beeldschermtechniek die Sony in dit toestel toepast. Het door ons geteste 55 inch model heeft een adviesprijs van 3300 euro, maar is bij veel winkels inmiddels voor (net) onder de 3000 euro te koop. Nog steeds aardig wat geld voor een televisie met een beelddiagonaal van 55 inch, wat overeenkomt met 139 centimeter.

   

  Design

  Daarvoor krijg je wel een ultramoderne designtelevisie in de huiskamer. Mooi afgewerkt en zeker een pronkstuk om te zien. De meegeleverde voet kan op twee manieren gemonteerd worden. Bij de eerste mogelijkheid staat de televisie verticaal. Als de voet via de achterzijde van de televisie wordt gemonteerd, komt het beeldscherm enigszins schuin naar achter leunend te staan. Wie denkt dat de A95K een slank design heeft, heeft het mis. Het beeldscherm is dikker dan zijn voorloper van vorig jaar, die beschikte over een OLED-beeldscherm en niet een QD-OLED scherm zoals dit 2022-model. De extra dikte komt mede doordat deze televisie inwendig meer elektronica bevat dan het 2021-model.

   

  Aansluitingen

  Wat betreft aansluitingen biedt de Sony A95K wat je van een premium televisie mag verwachten. Zo zijn er vier HDMI-aansluitingen waarvan twee met de hogere 48Gb/s snelheid en een met ARC/eARC ondersteuning. Analoge apparaten kunnen worden aangesloten via de composiet video-ingang. De multituner is geschikt voor DVB-S2 (satelliet/Canal Digitaal), DVB-T2 (ethertelevisie/Digitenne) en DVB-C (kabel zoals Ziggo). Voor geluid is een mini-jack hoofdtelefoonaansluiting aanwezig, al kan een hoofdtelefoon eventueel ook worden aangesloten via bluetooth, dat net als wifi intern aanwezig is. Voor digitale audio is er een optische geluidsuitgang. Een centerspeaker kan eveneens bekabeld op de televisie worden aangesloten. Ook vinden we twee USB-aansluitingen aan de achterzijde van de televisie.

   

  Google TV

  Lineaire kanalen kunnen dus via de multituner bekeken worden. Als het om ontvangst van gecodeerde kanalen gaat, kan het aanwezige CI+ slot voor het decoderen van kanalen gebruikt worden. Wij hebben het CI+ slot getest met de door Canal Digitaal, KPN Digitenne en Ziggo geleverde CI+ modules. Deze werkten allemaal probleemloos. Maar de Sony A95K is vooral ingericht voor het hybride kijken: de combinatie van lineair en online. Hiervoor gebruikt Sony het Google TV-platform. Net als bij alle andere modellen gebruikt Sony in deze A95K het Android 10 besturingssysteem. En dus niet Android 12, zoals de nieuwe Google TV Chromecast. Eigenlijk heeft Sony sinds 2020 weinig aan de chipset gewijzigd. Het gaat om de MediaTek MT5895 met als basis de ARM Cortex A73 quad core processor met daaraan toegevoegd een 3GB RAM geheugen. Dit werkt overigens probleemloos. Navigeren binnen Google TV gaat vlot en de gekozen app start snel op. Google TV is in vergelijking met andere Smart TV-platformen zoals Tizen (Samsung) en WebOS (LG) echt een beter platform met een ruimer app-aanbod. Als een app voor Google TV niet beschikbaar mocht zijn, dan kan er content van mobiele apparaten naar deze televisie worden gestreamd door gebruik te maken van de streamingtechnieken Chromecast en Apple Airplay, die beide worden ondersteund.

   

   

  Afstandsbediening

  De door Sony meegeleverde afstandsbediening is eenvoudiger van opzet dan andere modellen. De vier kleurentoetsen zijn verdwenen. Ook de numerieke toetsen zijn verdwenen. Dit maakt handmatig afstemmen op een zender bij het kijken van lineaire televisie wel een stuk lastiger. Daar staat dan wel weer tegenover dat de afstandsbediening overzichtelijker en eenvoudiger is geworden. Ook geeft de afstandsbediening directe toegang tot de streamingdiensten Netflix, Amazon Prime Video, Disney+ en Sony's eigen Bravia Core.

   

  Bravia Core

  Met Bravia Core komen we bij een exclusief extraatje voor de topmodellen Sony televisies. Het is de eigen streamingdienst van de Japanse fabrikant die deels bestaat uit een selectie vrije en onbeperkt te bekijken films. Nieuwere titels kunnen worden aangeschaft met credits. Bij deze A95K krijgt de koper twee jaar lang gratis toegang tot de vrije films en worden bij aanschaf tien credits meegeleverd. Als de credits gebruikt zijn, kunnen geen nieuwe credits gekocht worden en het is onduidelijk er of na de gratis periode van twee jaar een nieuw abonnement kan worden afgesloten. Allemaal een beetje wazig dus. Over een jaar weten we meer wat Sony met Bravia Core in de toekomst gaat doen. Bij de duurdere televisies uit de 2021-lijn werd Bravia Core namelijk ook geleverd.

   

  Menu

  Het menu van Sony A95K is gelijk gebleven aan dat van de voorgaande modellen. Dit is niet erg. Het menu en de daarbij behorende instelmogelijkheden zijn ruim voldoende en makkelijk in gebruik, waardoor iedereen zonder enige problemen de televisie naar zijn of haar voorkeur kan instellen.

   

  Bravia Cam

  Wat wel geheel nieuw is bij deze televisie is de zogenaamde Bravia Cam. Dit is een camera die boven op het beeldscherm geplaatst wordt. De belangrijkste functie van de Bravia Cam is het verbeteren van de kijkervaring. Zo meet deze camera onder meer de kijkhoek en kijkafstand en stelt op basis van deze kennis het beeldscherm af op de optimale helderheid. Ook wordt gewaarschuwd als de kijkafstand tot het beeldscherm minder dan een meter bedraagt. Of je als gebruiker nu echt vrolijk wordt van de instellingen die op basis van deze camera worden gemaakt is puur afhankelijk van de eigen ervaringen. Persoonlijk kiezen we ervoor om de Bravia Cam net als alle zogenaamde beeldverbeteraars die op een televisie aanwezig zijn links te laten liggen. De Bravia Cam kan ook gebruikt worden voor beeldbellen. Dit soort mogelijkheden maakt de Bravia Cam wel gevoelig voor privacy-issues. Veel gebruikers van de eerste televisie met geïntegreerde webcam - de Samsung ES8000 – plakten de cam af met donkere tape om te voorkomen dat hackers via de webcam mee konden kijken in de woonkamer.

   

   

  Beeld

  En dan natuurlijk het allerbelangrijkste van een televisie: het beeld. De belangrijkste vernieuwing is het gebruik van de QD-OLED techniek. Dit zorgt echt voor een verbluffende beeldkwaliteit, maar niet in alle omstandigheden. Als er sprake is van invallend licht op het beeldscherm heeft dit direct gevolgen voor de beeldkwaliteit en kijkervaring. In dat geval verandert het zwart namelijk in een donkergrijze tint, gecombineerd met een lichtgekleurde gloed. Sony gebruikt in de A95K een verbeterde versie van de XR-beeldprocessor die bijvoorbeeld voor een betere kleurweergave en meer diepte-effect in het beeld zorgt. Nu waren we al onder de indruk van de XR-processor in de 2021-lijn. Bij deze vernieuwde versie is de werking net even iets beter maar het verschil is echt heel minimaal. De overstap van OLED naar QD-OLED heeft naar onze mening in positieve zin veel meer impact. Natuurlijk is de televisie geschikt voor weergave van native 4K-beelden. Zeker als een 4K blu-ray of een via Bravia Core gekochte 4K-film wordt bekeken is het voor de beeldpurist echt smullen.

   

  Conclusie

  Drieduizend euro is voor een 55 inch televisie zeker in deze tijd met dalende televisieprijzen echt een smak geld. De Sony Bravia XR55 A95K is iedere uitgegeven euro echter volledig waard. Sony brengt met het kijken met QD-OLED de beeldbeleving naar een hoger niveau. Dit wil niet zeggen dat QD-OLED niet verbeterd kan worden: het is een nieuwe beeldtechniek die de potentie heeft om door te groeien, waardoor fabrikanten een nog beter beeld kunnen leveren.

  Reacties

 1. TV-TIP Heel Holland Bakt

  Heel Holland Bakt
  NPO 1 om 20:24 uur
  Het thema van de aflevering is ‘oost west, thuis best’ en dat uit zich in een handvol uitdagende opdrachten. Als eerst moeten de thuisbakkers een fruitmand van botercrème maken. Wie deze opdracht op zijn sloffen uit kan voeren, heeft een voordeel bij de technische opdracht. Er moeten namelijk karamelsloffen worden gebakken. Wie dan nog niet uit z’n slof is geschoten, mag aan de slag met de grootste uitdaging van de avond: een ‘bak je droomhuis’-spektakelstuk. De bakkers die dit voor elkaar krijgen, hoeven nog niet naar huis.

  TV-TIP De Wereld van Chinezen

  De Wereld van Chinezen
  NPO 2 om 20:24 uur
  Alles lijkt weer zoals het was in Suriname, maar schijn bedriegt, want de invloed van China wordt steeds groter en groter. Maar liefst negentig procent van de winkels in de hoofdstad Paramaribo is in handen van Chinezen en Suriname heeft een torenhoge schuld bij China. Ruben Terlou brengt een bezoek aan Suriname en overal waar de journalist komt, ziet hij Chinese winkeliers, Chinese goud­zoekers en Chinese goudhandelaren. Ook ziet hij de negatieve invloed van China op de Surinaamse natuur.

  Interview

  • *

   Joris Linssen

   Out of Office

   In het nieuwe Out of Office volgt Joris Linssen vijf mensen met een burn-out die een half jaar gaan helpen op een zorgboerderij. Heeft hij ooit overwogen om zelf een pauze te nemen en ‘out of office’ te gaan?
   Reacties0 reactie(s)