Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Tests

    Sony HT-A7000: Soundbar met 360 graden geluid

    Bij zijn home cinema systemen zet Sony dit jaar in op de 360 graden geluidservaring. We testen het vlaggenschip onder de soundbars.
    Jarco Kriek
    23 februari 2022
    8
    comments 0
    Sony HT-A7000: Soundbar met 360 graden geluid

    Een veel gehoorde klacht over moderne televisies is de matige geluidskwaliteit. Een soundbar onder de tv is een veelgebruikte oplossing om te genieten van geluid met een kwaliteit die past bij het mooie beeld dat tv's tegenwoordig leveren. Sony maakt al jarenlang kwalitatief goede soundbars met een geluid dat de trommelvliezen streelt. Bij de home cinema systemen zet Sony dit jaar vooral in op de zogenoemde 360 graden geluidservaring. Ook bij de HT-A7000, het nieuwe topmodel binnen het soundbarassortiment, hoort dit tot de mogelijkheden.

     

    Dure set

    Ook bij deze nieuwe soundbar stelt het geluid van Sony weer niet teleur. De Sony HT-A7000 is een fraai en elegant ogende 7.2.1 Dolby Atmos soundbar met een maximum geluidsvermogen van 500 watt. Op het prijskaartje voor alleen de soundbar staat een bedrag van 1299 euro. Wie van een zeer goed geluid een fantastisch geluid wil maken, kan de soundbar uitbreiden met twee draadloze achterspeakers. Voor deze configuratie betalen we 1799 euro. Om een echt uitmuntend geluid te krijgen kunnen we ook nog een draadloze subwoofer aan de set toevoegen. Die is in twee modellen verkrijgbaar, met een geluidsvermogen van 200 en 300 watt. Met de vetste bas van de 300 watt subwoofer kost de totale set - schrik niet - het lieve sommetje van 2599 euro. Wie de lichtere subwoofer van 200 watt kiest is 300 euro goedkoper uit.

     

    Aansluitingen

    De Sony HT-A7000 heeft een afmeting van 130 bij 8 bij 14cm en weegt 9 kilo. Aan fysieke aansluitingen heeft de soundbar aan de achterzijde twee HDM1-ingangen, een HDMI-uitgang (eARC), een USB-poort, een digitale optische geluidsingang en een ingang voor analoog geluid. Er zijn ook diverse draadloze verbindingen mogelijk. Het gaat hierbij om bluetooth, wifi, Chromecast, AirPlay 2, Spotify Connect en DLNA.

     

    Fors

    De soundbar komt optisch het beste tot zijn recht onder een televisie met beelddiagonaal van 65 inch of groter. Natuurlijk past de soundbar met zijn bescheiden hoogte ook onder kleinere televisies, maar door zijn breedte komt hij dan wel fors over. Door zijn strakke ontwerp straalt de soundbar klasse uit. Wat opvalt aan deze soundbar is dat hij vergeleken met zijn voorganger beschikt over twee extra speakers aan de bovenkant. Wat dan weer niet opvalt - en dat is bewuste keuze - is het kleine display aan de voorzijde van de soundbar. Sony heeft deze net als enkele speakers bewust verscholen achter een zwart metalen rooster, dat overigens ook in zijn geheel verwijderd kan worden.

     

    Sony televisie

    In onze test gebruikten we de Sony HT-A7000 soundbar in combinatie met de Sony 65A90J televisie. Als de voetstand van de televisie in zijn hoge positie wordt geplaatst, past de HT-A7000 perfect onder het scherm. Bij de meeste Sony Bravia televisies is het mogelijk om de soundbar draadloos te verbinden. In combinatie met bepaalde nieuwe modellen Sony televisies biedt de HT-A7000 bovendien nog enkele extra mogelijkheden. Zo wordt het beste van beeld en geluid nog beter gecombineerd.

     

    Bediening

    Natuurlijk wordt bij deze soundbar een goed functionerende en duidelijke afstandsbediening meegeleverd. Hiermee kunnen alle functies en mogelijkheden worden bediend. Bij dit soort soundbars uit het duurdere segment hoort ook de mogelijkheid van bediening via tablet of smartphone door middel van een app. Bij Sony heet deze app Music Center. De app is beschikbaar voor Apple iOS (iPhone en iPad) en Android-apparatuur.

     

    Muziekdiensten

    Een radio-ontvanger of cd-speler is op deze soundbar niet aanwezig. Toch is deze soundbar meer dan alleen een geluidscomponent om tv- en videocontent beter te laten klinken. Om de FM-tuner te vervangen is er directe toegang tot de TuneIn-app. Hiermee zijn meer dan dertigduizend radiozenders online te beluisteren via het internet. Hieronder bevinden zich ook vrijwel alle zenders die in Nederland via de ether te horen zijn, aangevuld met honderden Nederlandse radiozenders die uitsluitend online uitzenden. Wie liever zelf precies bepaalt welke muziek er wordt afgespeeld, kan direct via de soundbar luisteren naar de muziekdiensten Spotify, Tidal en Soundcloud.

     

    Geluid

    Zoals gezegd is het geluid dat deze soundbar produceert indrukwekkend. Het kijken van films krijgt hierdoor een extra dimensie. Dankzij de opwaarts gerichte speakers horen we bij films en series met Dolby Atmos het geluid van overvliegende vliegtuigen inderdaad van boven. Een explosie in een actiefilm laat ons van stoel of bank opspringen en bij pistoolschoten hebben we de neiging om dekking te zoeken. De Sony HT-A7000 ondersteunt naast Dolby Atmos en alle onderliggende Dolby-standaarden ook DTS X en alle onderliggende DTS-standaarden.

     

    360 reality audio

    Sony gebruikt bij de Sony HT-A7000 het 360 reality audio systeem. Maar wat is dit eigenlijk? Bij muziek in stereo komt het geluid uit twee kanalen, maar bij 360 reality audio worden de geluidsbronnen – muziek, maar ook stemmen, instrumenten van een orkest en effecten – in een volledige cirkel rond de luisteraar weergegeven. Dit omringende geluid zorgt voor een meeslepende muzikale ervaring.

     

    Conclusie

    Het geluid dat de Sony HT-A7000 in zijn meest uitgebreide uitvoering ten gehore brengt kunnen we alleen maar omschrijven als subliem. De soundbar op zich - dus zonder achterspeakers en subwoofer - levert eveneens een zeer goed geluid. De mogelijkheden zijn uitgebreid, maar het grote minpunt is de prijs.

    SonySony HT-A7000HT-A7000soundbarDolby ADolby Atmos360 Reality Audio

    Reacties

  1. Interview

    • *

      Leo Blokhuis

      Top 2000 Quiz

      Het was het jaar waarin Coldplay definitief doorbrak, het internet ontplofte, maar ook de onzekerheid of er nog wel leven zou zijn na 2000. Het jaar 1999 herinnert fans van NPO Radio 2 echter nog aan iets heel ánders, namelijk aan de start van de Top 2000.
      Reacties0 reactie(s)