Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Tests

    Sony HT-A9: Mooi, maar (te) duur geluid

    Het nieuwe geluidssysteem van Sony zou superieur zijn aan een soundbar. Dat wilden we bij Totaal TV natuurlijk zelf ervaren.
    Jarco Kriek
    30 december 2021
    8
    comments 3
    Sony HT-A9: Mooi, maar (te) duur geluid

    Sony bracht een nieuw geluidssysteem uit, met de modelnaam HT-A9. Dit keer gaat het niet om een soundbar, maar om een set van vier losse cilinderboxen die volgens het Japanse bedrijf het geluid van een soundbar doet verbleken. Leuke marketingpraat, maar is dit in praktijk ook het geval? Tijd voor een test.

     

    Draadloos

    Het Sony HT-A9 systeem bestaat uit vier losse, grijze speakers in cilindervorm. Deze worden draadloos via een bijgeleverd basisstation aan elkaar gekoppeld. Geheel draadloos is het systeem natuurlijk niet: alle vijf componenten moeten met een kabeltje van stroom worden voorzien. Het draadloos koppelen van speakers en een subwoofer aan bijvoorbeeld een soundbar kennen we al langer van Sony. Bij eerder uitgebrachte premiummodellen soundbars waren er echter nog wel eens problemen bij de draadloze geluidsoverdracht. Hierdoor vielen boxen afzonderlijk soms voor zeer korte tijd uit, wat voor een kleine verminking van het geluid zorgt. Bij deze nieuwe Sony HT-A9 set zijn zulke irritante geluidsverminkingen tijdens onze langdurige testperiode helemaal niet waargenomen.

     

    Installatie

    Voor de installatie van het systeem is beslist geen hogere wiskunde vereist. De koppeling tussen alle draadloze componenten vindt vrijwel geheel automatisch plaats.

     

    Overal geluid

    De Sony HT-A9 is een geluidssysteem dat gebruik maakt van de zogenaamde '360 graden spatial sound' techniek. Dit zien we terug in het binnenste van de boxen. Per cilinderbox zijn vier omhoog gerichte speakers aanwezig. Verder zitten er in de cilinder een soft-dome tweeter, een groot bereik woofer en twee microfoons. Vooral de vier opwaarts gerichte speakers zijn belangrijk voor het door Sony geprezen 360 graden geluid. Omdat het geluid via plafond en muren door de hele ruimte wordt gekaatst, ervaart de luisteraar het geluid overal om zich heen. Dit effect wordt versterkt doordat de techniek de vier fysieke speakers omvormt tot twaalf virtuele speakers.

     

    Eigen keuze

    Het grote voordeel van het Sony HT-A9 systeem is dat de gebruiker veel vrijheid heeft om zelf te bepalen waar de cilinderboxen worden geplaatst. Ze hoeven dus niet op een speciale plek om de televisie geïnstalleerd te worden. Totale vrijheid voor het plaatsen van de boxen is er overigens ook weer niet: ze moeten wel binnen een bepaald gebied bij elkaar worden gezet, omdat de onderlinge draadloze koppeling voor gebruik noodzakelijk is. Alles bij elkaar zorgen de cilinderboxen voor een virtuele 7.1.4-opstelling.

     

    Subwoofer

    De vier cilinderboxen zorgen voor een goed geluid. Dit is echter nog niet helemaal compleet. De echte geluidliefhebber mist namelijk het lage geluid van een subwoofer. Deze kan los aangeschaft worden. Sony biedt voor de HT-A9 twee modellen aan, die geen van beide echt goedkoop zijn. Voor de Sony HT-A9 set met losse subwoofer moet al gauw meer dan 2500 euro worden betaald. Hiervoor krijg je dan wel een subliem geluid in de huiskamer. Maar ja, dat mag ook wel voor een dergelijke aanschafprijs.

     

    Aansluiten

    Natuurlijk moet het systeem worden voorzien van geluid. Hiervoor wordt bij de Sony HT-A9 een compact basisstation meegeleverd. Het gaat om een vrijwel vierkant kastje van 15 bij 15 centimeter, qua uiterlijk vergelijkbaar met de Apple TV mediaspeler. De koppeling met het thuisnetwerk vindt plaats via de netwerkaansluiting. Een televisie kan op het basisstation worden aangesloten via de HDMI-poorten. Bezitters van een premium Sony televisie, zoals de A90J, zullen merken dat het samenspel enkele voordelen met zich meebrengt. In dit geval kan de televisie binnen het geluidssysteem fungeren als centerspeaker. De bediening van de Sony HT-A9 gaat via de meegeleverde compacte afstandsbediening.

     

    Connectiviteit

    De Sony HT-A9 kan natuurlijk omgaan met alle belangrijke Dolby geluidsformaten, waaronder Dolby Atmos. Het bijbehorende geluid wordt geleverd in hoge kwaliteit. Verder speelt dit geluidssysteem alle gangbare muziekbestanden af, van MP3 tot FLAC. De Sony HT-A9 ondersteunt multiroom gebruik. Er zijn tevens - hoe kan het ook anders met dit geluidssysteem - enkele draadloze technieken die ondersteund worden: naast Wi-Fi en bluetooth zijn dat Chromecast en AirPlay 2.

     

    Instellingen

    De Sony HT-A9 kent veel instelmogelijkheden. Ons advies voor wie overgaat tot de aanschaf van dit geluidssysteem is dan ook om eens lekker te spelen en experimenteren met alle opties. Dat is de beste manier om de mogelijkheden met de eigen oren te ervaren.

     

    Kleur

    De cilinderboxen van de Sony HT-A9 set zijn alleen in het grijs leverbaar. Op zich geen verkeerde kleur, maar we kunnen ons wel voorstellen dat hij niet in elk interieur welkom is. Pech gehad: Sony levert dit dure geluidssysteem vooralsnog alleen maar in grijs.

     

    Conclusie

    Aan het fantastische HT-A9 geluidssysteem heeft Sony een te hoog prijskaartje gehangen. We kunnen ons voorstellen dat niet iedereen er op voorhand van overtuigd is dat vier cilinderboxen voor een goed geluidsresultaat kunnen zorgen. Maar we durven het geluid wel degelijk strak en goed te noemen. Het 360 graden geluid is spectaculair. Omdat voor het best mogelijke geluid een subwoofer nodig is, vinden we het jammer dat deze niet standaard wordt meegeleverd.

     

    De geteste apparatuur werd beschikbaar gesteld door Sony Nederland

    SonyHT-A9geluidssysteemsurroundChromecastAirPlayDolby Atmos7.1.4

    Reacties

  1. Interview

    • *

      Eva Laurenssen

      Dertigers

      Dramaserie Dertigers sluit het jaar af met een knal, in de vorm van een heuse kerstspecial. Is dit echt het afscheidsfeestje? We vragen het aan Eva Laurenssen, gezicht van het eerste uur.
      Reacties0 reactie(s)