Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Tests

  Sony KD-55X85L: premium maar betaalbaar tv-kijken

  De nieuwe X85L-televisielijn van Sony is redelijk betaalbaar. Totaal TV wilde weten of er concessies zijn gedaan aan de kwaliteit.
  Jarco Kriek
  3 oktober 2023
  8
  comments 0
  Sony KD-55X85L: premium maar betaalbaar tv-kijken

  De nieuwe televisiemodellen van de Japanse fabrikant Sony staan op dit moment in de winkel. Tussen de nieuwe toestellen valt de betaalbare X85L-modellijn op. Gaat de relatief lage prijs van deze televisies ten koste van de kwaliteit en functionaliteit?

   

  Tussen budget en premium

  Sony brengt de X85L-televisielijn in drie beeldformaten op de markt: met een diagonaal van 55, 65 en 75 inch. Voor deze test leverde Sony ons het 55 inch model. Het beeldscherm van de X85L-modellijn maakt gebruik van de full array local dimming LCD-beeldtechniek. Dit betekent dat deze televisie uitstijgt boven de goedkopere instapmodellen en zich net onder de premium LCD-technieken bevindt. Een vergelijking met geavanceerdere en dus duurdere beeldtechnieken als QLED en OLED is niet reëel en dus niet aan de orde.

   

  Beeldkwaliteit

  Laten we maar direct met de deur in huis vallen door de beeldkwaliteit van deze televisie te behandelen. Een nadeel van het in deze televisie gebruikte beeldscherm - overigens niet van Sony zelf afkomstig, maar van beeldschermmaker LG - is de beperkte kijkhoek. Als we recht voor het beeldscherm zitten is dat geen probleem. Zodra we echter maar enigszins schuin voor het beeldscherm plaatsnemen, zijn direct de eerste tekenen van verminderde beeldkwaliteit zichtbaar. Het beeld gaat daarbij specifiek achteruit op het gebied van contrast en kleurweergave. Hierbij geldt: hoe schuiner de hoek met het beeldscherm, hoe nadeliger de gevolgen voor de beeldervaring. Sony maakt bij deze televisie ook duidelijk keuzes die gevolgen hebben voor de beeldkwaliteit. Om over het hele beeldoppervlak een uniform beeld te krijgen laat dit scherm de nodige steken vallen bij de contrastweergave. Door de goede beeldverversing en andere aanvullende technieken is ons eindoordeel echter dat de beeldkwaliteit van deze tv bovengemiddeld tot goed is. Vooral de goede helderheidsweergave valt in positieve zin op. Natuurlijk beschikken alle modellen van de X85L-lijn over een 4K-beeldscherm.

   

  Geluid

  Minder positief zijn we over het geluid dat de Sony X85L levert. De meeste platte televisiemodellen zijn geen hoogvliegers als het om geluidskwaliteit gaat. Deze televisie is jammer genoeg geen uitzondering. Vooral als bij deze televisie het volume wat wordt opgevoerd, is er een duidelijke vervorming van het geluid te horen. Ook de ruimtelijke geluidseffecten bij de X85L vallen tegen: de televisie beschikt over twee stereoluidsprekers die het geluid vooral omlaag kaatsen. Wie bij deze tv een goede geluidsweergave wil ervaren, moet dus de toevlucht zoeken naar een extern geluidssysteem en bijvoorbeeld een soundbar aansluiten.

   

  Design

  Sony houdt bij het uiterlijk van de X85L vast aan de jaren geleden ingeslagen weg. De bezels van de televisie zijn zwart, de zijkanten zijn dun. De bovenzijde van de televisie is iets dunner dan de onderzijde. De tv kan met een optioneel aan te schaffen beugel aan de muur worden gehangen, maar er worden ook twee in hoogte verstelbare poten meegeleverd. Hierdoor kan een soundbar goed onder de televisie worden geplaatst. De onlangs door Totaal TV geteste HT-S2000 soundbar van Sony past bijvoorbeeld goed onder deze televisie en is een aanrader om het beeld op een betaalbare manier van een beter geluid te voorzien.

   

  Aansluitmogelijkheden

  Sony heeft gelukkig niet bespaard op het aantal HDMI-poorten. Dit zijn er vier, net als op de premium toestellen. Twee daarvan zijn geschikt voor 4K120, de andere twee voor 4K60. De derde HDMI-poort ondersteunt ARC (audio return channel). Verder is er een optische geluidspoort aanwezig en twee USB-poorten. Om de televisie met het internet en het huisnetwerk te verbinden is er een netwerkaansluiting aanwezig, maar het kan ook draadloos via wifi. Een andere draadloze techniek in deze televisie is bluetooth. De televisie gebruikt een multituner, wat betekent dat het mogelijk is om direct via de interne tuner op deze televisie kabel (DVB-C), Digitenne (DVB-T/T2) en satelliet (DVB-S/S2) te kijken. Daarbij moeten we wel opmerken dat we DVB-C en DVB-T/T2 niet gelijktijdig kunnen gebruiken. Wel kunnen we DVB-S/S2 kijken in combinatie met een van de andere twee uitzendnormen. Voor gecodeerde zenders kunnen we een Common Interface-module in een CI-slot plaatsen. Dit slot is geschikt voor de 1.4-techniek. De CI+ modules van Ziggo, KPN Digitenne en Canal Digitaal werken probleemloos in combinatie met deze televisie.

   

  Smart TV

  De X85L-modelserie heeft Android TV als Smart TV-platform. Bij televisies wordt dit platform tegenwoordig Google TV genoemd. Ook de streamingtechniek Chromecast wordt ondersteund, net als de Apple-techniek AirPlay. Google TV betekent tevens dat alle apps uit de Android TV Play Store beschikbaar zijn. Dit zijn op dit moment ruim 7000 apps, waaronder alle apps van de belangrijkste streamingdiensten. Ook stembesturing via de Google Assistent hoort tot de functionaliteit van deze televisie. Sommige gebruikers stellen dat niet op prijs omdat ze bang zijn te worden afgeluisterd door de voor deze functie aanwezige microfoon. Deze kan bij de X85L echter handmatig onder het beeldscherm via een schuifknopje worden uitgeschakeld. Hierdoor wordt natuurlijk ook de Google Assistent uitgezet. Om apps en andere Google-diensten op deze televisie te gebruiken moeten we inloggen met een Google-account. Een tip is om vooraf een apart en specifiek voor deze televisie aangemaakt gratis Google-account aan te maken.

   

  Afstandsbediening

  Sony levert bij deze televisie een afstandsbediening met beperkte mogelijkheden. Er zijn wel zes knoppen aanwezig waarmee we direct toegang krijgen tot streamingdiensten als Netflix, Disney+ en Prime Video, maar de tien cijfertoetsen ontbreken. Zeker bij gebruik van de interne tuners voor lineaire tv-zenders missen we die toetsen om direct een tv-zender te kunnen kiezen. Dit kan nog, wel maar vergt diverse extra handelingen. De belangrijkste toepassingen zijn wel direct via de afstandsbediening onder vingerbereik.

   

  Conclusie

  Deze Sony televisie is niet op alle punten een schoolvoorbeeld van hoe een televisie zou moeten functioneren. Onze algehele indruk van de X85L is echter ruim voldoende. Zeker gelet op de aanschafprijs levert Sony een vorm van premium beeldervaring voor een relatief lage prijs. De prijs-kwaliteitsverhouding is dus een zeer positief punt van deze televisie.

  SonyKD-55X85LX85LFull Array Local DimmingLCD-tvAndroid TVSmart TVChromecast met Google TVChromecastGoogle Assistent

  Reacties