Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Tests

  Sony UBP X800M2: de blu-rayspeler geperfectioneerd

  Sony staat bekend om zijn uitstekende blu-rayspelers. Totaal TV stelde de opvolger van de verkoophit uit 2017 uitgebreid op de proef.
  Jarco Kriek
  1 december 2021
  8
  comments 1
  Sony UBP X800M2: de blu-rayspeler geperfectioneerd

  De Sony UBP X800M2 is in Nederland verkrijgbaar voor prijzen tussen de 250 en 300 euro. Volgens Sony is dit apparaat een serieus verbeterde versie van het al vier jaar verkrijgbare model UBP X800. De verbeteringen van deze 'Mark 2' moeten vooral worden gezocht in ondersteuning van nieuwe technieken en een verbeterde mediaspeler.

   

  Design

  De 43cm brede 4K Ultra HD blu-rayspeler wordt geleverd in een verpakking die we van Sony gewend zijn, namelijk stijlvol en met oog voor de bescherming van de inhoud. Sony trekt de bescherming ook door naar de blu-rayspeler zelf. De behuizing is volledig van metaal, en dat merken we als we de speler optillen. Met ruim drie kilo schoon aan de haak is de Sony UBP X800M2 een zwaargewicht in dit marktsegment. De blu-rayspeler is zwart van kleur en de buitenzijde is voorzien van een speelse, korrelachtige structuur.

   

  Saai

  De voorzijde van de Sony UBP X800M2 oogt een beetje saai. We missen bijvoorbeeld een display. Een kleine groene led is het enige dat verraadt dat de speler in gebruik is. Zeker omdat deze speler ook voor het afspelen van audio gebruikt kan worden, was een klein display wel op de plaats geweest. Verder zijn er twee toetsen aan de voorzijde. Dit zijn een powerknop waarmee de speler wordt aangezet en een ejectknop waarmee de slede uit de speler komt zodat er een schijf geplaatst kan worden.

   

  Aansluitingen

  Aan de achterzijde van deze blu-rayspeler vinden we niet één maar twee HDMI-aansluitingen. De eerste is een HDMI 2.0 aansluiting die gebruikt kan worden voor het aansluiten van de speler op een televisie. De tweede HDMI-aansluiting is 1.4 en heeft alleen audiomogelijkheden, bijvoorbeeld voor aansluiting op een home cinema set of soundbar. Andere aansluitmogelijkheden zijn een netwerkpoort en een coaxiale digitale geluidsuitgang, Aan de zijkant van de ontvanger vinden we een USB-aansluiting. Inwendig beschikt hij over wifi en bluetooth 4.1.

   

  Ondersteuning

  De Sony UBP X800M2 is meer dan alleen een blu-rayspeler. Het apparaat ondersteunt diverse standaarden. De volgende schijven kunnen in deze speler gebruikt worden: Ultra HD blu-ray, 3D blu-ray, BD-R/RE, DVD-video, DVD+R/RW, DVD-R/RW, SACD, DVD-audio, CD-audio en CD-R/RW. Wat betreft beeldcodecs worden HDR10, Dolby Vision en HLG ondersteund. We missen in dit rijtje HDR10+.

   

  Menu

  Het menu van de Sony UBP X800M2 is eenvoudig, makkelijk en overzichtelijk. Geen hoogwaardige grafische poespas. Het maakt het gebruik makkelijk en de bediening overzichtelijk. Omdat er weinig bedieningstoetsen op het apparaat zelf aanwezig zijn, is de afstandsbediening bij gebruik essentieel. De afstandsbediening is - zoals we van Sony gewend zijn - van een goede kwaliteit. De toetsindeling is logisch en de communicatie met de speler is voortreffelijk.

   

  Beeld- en geluidskwaliteit

  Over de beeldkwaliteit van deze 4K Ultra HD blu-rayspeler kunnen we vrij kort zijn, want die is subliem. Zelden hebben we zulke mooie 4K-beelden op een televisie gezien. Daarbij is het natuurlijk wel van belang dat de bron van de beelden op de gebruikte schijf van een goede kwaliteit is. Om het beeld naar persoonlijke voorkeur in te stellen, is er binnen het menu de mogelijkheid om bepaalde instellingen aan te passen. Op het gebied van HDR staat deze blu-rayspeler eveneens zijn mannetje. Ook met de geluidskwaliteit van de Sony UBP X800M2 zit het wel snor. Alle gangbare geluidstandaarden - inclusief Dolby Atmos en DTS:X - worden ondersteund. Ook met hoogwaardige muziekformaten zoals FLAC, ALAC en DSD gaat deze mediaspeler moeiteloos om.

   

  Smart TV

  Op dit apparaat is een gesloten en beperkt Smart TV-platform aanwezig. Dit bestaat alleen uit apps voor de streamingdiensten Netflix en YouTube. Toegang tot andere internationale streamingdiensten als Amazon Prime Video en Disney+ is niet aanwezig. En dat is toch wel een tegenvaller, ook omdat Sony op zijn tv's wel gebruik maakt van het veelzijdige Android TV. Overigens zijn naast de twee voorgeïnstalleerde apps helemaal geen andere apps toe te voegen. Uitbreiding kan dus alleen gebeuren vanuit Sony door een firmware-update. Ook toegang tot Bravia Core, de eigen streamingdienst van Sony, ontbreekt.

   

  Mediaspeler

  Echt een heel sterk punt van de Sony UBP X800M2 is de mediaspeler. Dit kan met recht de grootste verbetering op het X800-model worden genoemd. De mediaspeler kan echt met alle gangbare formaten omgaan. Het afspelen van bestanden kan zowel vanaf een stick of harde schijf via de USB-aansluiting als via het huisnetwerk. In dit laatste geval kunnen bijvoorbeeld bestanden opgeslagen op NAS-servers en computers op televisie bekeken worden of via het aangesloten audiosysteem beluisterd worden. En ook bij de mediaspelerfunctie is van toepassing dat vrijwel alle gebruikte bestandsformaten bruikbaar zijn.

   

  Conclusie

  De Sony UBP X800M2 is een veelzijdige 4K Ultra HD blu-rayspeler met een grote reeks mogelijkheden. Wie regelmatig via schijven naar films kijkt of muziek luistert, moet bij de vervanging van de huidige apparatuur dit model echt in de zoektocht naar nieuwe apparatuur meenemen. Jammer is dat Sony de kans heeft laten schieten om van deze speler echt het mediacentrum voor de filmliefhebber te maken door alleen Netflix en YouTube en niet andere veel gebruikte streamingdiensten te ondersteunen.

  Sonyblu-rayblu-rayspelerSony UBP X800M2UBP X800M2mediaspeler

  Reacties

 1. TV-TIP Running Wild with Bear Grylls: The Challenge

  Running Wild with Bear Grylls: The Challenge
  National Geographic om 20:00 uur
  Omdat hij en zijn gevolg in de afgelopen seizoenen al korte metten maakten met ongeveer elke berg en klif, besluit Bear Grylls zijn survival­sessies naar een nóg hoger plan te tillen.

  TV-TIP 90 Day Diaries

  90 Day Diaries
  TLC om 20:00 uur
  Na flink wat relationele hobbels stonden de Tunesische Zied en zijn 22 jaar oudere Amerikaanse tortel Rebecca uiteindelijk tóch binnen drie maanden voor het altaar. Missie geslaagd, op naar een lang en gelukkig leven. Maar alles komt op losse schroeven te staan als Zied voor een maand terugkeert naar Tunesië, want Rebecca is als de dood dat hij de eeuwigdurende kuierlatten neemt.

  Interview

  • *

   Anita Witzier

   Festival van de liefde

   Anita Witzier en Edson da Graça gaan op zoek naar de mooiste liefdesverhalen en helpen de liefde een handje.
   Reacties0 reactie(s)