1. Tests

  Spycat Mini: Klein, maar zeer fijn

  De Spycat Mini is klein van formaat en bescheiden van prijs. Over de grootse prestaties van deze Linux-ontvanger zijn we zeer te spreken.
  Jarco Kriek
  14 september 2016
  9.0
  comments 0
  Spycat Mini: Klein, maar zeer fijn

  De Spycat Mini is klein van formaat en bescheiden van prijs. Over de grootse prestaties van deze Linux-ontvanger zijn we zeer te spreken.

   

  Spycat is een Duits satellietmerk dat zich specialiseert in tv-decoders die werken op het Linux besturingssysteem. Het nieuwste model is de Spycat Mini: een kleine ontvanger, verkrijgbaar in een satelliet- en kabeluitvoering. De Spycat Mini doet zijn naam eer aan. Natuurlijk vragen we ons af of zo'n kleine ontvanger wel tot grote prestaties in staat is. De ontvanger wordt in ieder geval goed ingepakt in een stevige doos geleverd. Naast de ontvanger worden een stroomadapter, afstandsbediening, verloopkabel voor analoog beeld en geluid en zelfs een HDMI-kabel geleverd: redelijk uitgebreid voor een ontvanger in deze prijsklasse. Een beknopte gebruiksaanwijzing (helaas niet in Nederlands) maakt het geheel compleet.

   

  Uiterlijk

  Door de beperkte afmetingen van de ontvanger is er alleen ruimte voor de essentiële aansluitingen en bedieningsknoppen. De voorzijde is hierdoor redelijk sober, met een 7-digits display van vier posities. De ontvanger beschikt niet over een Common Interface-slot. Wel aanwezig is een interne kaartlezer aan de zijkant. Deze is geschikt voor de smartcards van CanalDigitaal en TV Vlaanderen, maar maakt hiervoor wel gebruik van emulatie softcams. Toekomstige werking kan hierdoor - net als bij alle andere ontvangers met ingebouwde kaartlezer zonder CI-slot - niet gegarandeerd worden. De ontvanger heeft een zwarte hoogglans uitvoering.

   

  Aansluitingen

  De aansluitmogelijkheden van de Spycat Mini zijn minimaal, maar voldoende. Aan de voorzijde is naast het display alleen een USB-aansluiting aanwezig, Achterop vinden we bij de satellietuitvoering de LNB-ingang van de DVB-S2 tuner. Deze heeft geen doorlusmogelijkheid. Bij de DVB-C kabeluitvoering is er wel een doorlusmogelijkheid. De overige aansluitmogelijkheden zijn bij beide uitvoeringen gelijk. Vanwege de beperkte ruimte zijn de aansluitingen voor analoge audio en video naar mini-jack teruggebracht. Hiervoor wordt de verloopkabel meegeleverd. Verder is er een optische digitale geluiduitgang, USB, een netwerkaansluiting en HDMI 1.3 aansluiting voor digitaal beeld en geluid. Omdat de Spycat Mini werkt op 12 volt voedingsspanning is de ontvanger ideaal voor mobiel gebruik. In de verdere test beperken we ons tot de satellietuitvoering van de Spycat Mini, maar een korte blik op de kabeluitvoering leerde ons dat hij probleemloos werkt met de ongecodeerde kanalen van kabelbedrijf Ziggo.

   

  Internet

  Om het uiterste uit de Spycat Mini te halen, is aansluiting op het internet aan te raden. Dat kan bij mobiel gebruik natuurlijk een probleem zijn. Het is daarom goed om te weten dat de ontvanger ook zonder internet prima kan worden gebruikt. Natuurlijk blijven dan alleen de basisfuncties van een HD-satellietontvanger over. De ontvanger op het internet aansluiten gaat bij voorkeur met een kabel, maar een wifi-mogelijkheid is standaard ingebouwd. Daarnaast beschikt de ontvanger over Bluetooth, waarmee bijvoorbeeld een draadloos toetsenbord of gamepad kan worden aangesloten. Zo kan de Enigma2-ontvanger als hij wordt voorzien van een emulator ook worden gebruikt voor het spelen van oude Nintendo-spellen.

   

  OpenPli

  De door Spycat meegeleverde firmware kunnen we snel vergeten. Diverse hobbygroepen hebben namelijk alternatieve firmware voor deze ontvanger uitgebracht die veel meer mogelijkheden biedt. Wij kiezen hier voor de veelgebuikte OpenPli-firmware, maar ook OpenATV heeft firmware voor de Spycat Mini uitgebracht. Vooor wie bekend is met OpenPli is het instellen van de ontvanger echt kinderspel. Maar ook als men voor het eerst met deze firmware werkt, is de installatie door de heldere instelprocedure niet moeilijk. Eigenlijk doet de ontvanger het meeste automatisch.

   

  Veel zoekmogelijkheden

  Voor CanalDigitaal- en TV Vlaanderen-abonnees is de ondersteuning van fastscan belangrijk. Kiezen we voor deze optie, dan kunnen we ook de fastscanzenderlijst automatisch laten verversen. Ook belangrijk is dat OpenPli de Astra3-satelliet gebruikt voor het downloaden van de fastscanzenderlijst. Vanaf eind dit jaar zijn vrijwel alle zenders die CanalDigitaal in eigen beheer aanbiedt via de Astra3-satelliet te ontvangen. Ontvangst van de Astra1-positie voor uitsluitend de verversing van de fastscanzenderlijst is met deze ontvanger dus niet nodig. Verder kunnen we handmatig, automatisch en met een multi-sat zoekopdracht naar zenders zoeken, maar na fastscan is blindscan de voornaamste zoekfunctie. Hiermee kunnen we het hele frequentiespectrum van een satelliet nauwkeurig op zenders afspeuren. De functie werkt uitermate goed bij deze ontvanger. Opvallend is verder de ondersteuning van de nieuwe interactieve LNB-techniek Sat-IP.

   

  Opname

  Hoewel er slechts één - overigens niet verwisselbare - tuner in de Spycat Mini aanwezig is, zijn er voldoende opnamemogelijkheden. Hiervoor moeten we via USB een externe harde schijf of stick aan te sluiten. Zo krijgen we ook timeshift-mogelijkheden, waardoor live programma's gepauzeerd kunnen worden. Opnemen vanuit de elektronische programmagids (EPG) gaat probleemloos. Opgenomen programma's worden ongecodeerd opgeslagen op het externe geheugenapparaat.

   

  Personalisatie

  OpenPli biedt de gebruiker van de Spycat Mini veel mogelijkheden om de ontvanger naar eigen inzicht in te richten. Dat kan onder meer door het - direct vanuit het menu - installeren van zogeheten add-ons. Ook zijn er standaard voldoende instelmogelijkheden in het menugedeelte. Belangrijk is verder de mogelijkheid voor het downloaden van skins. Hierdoor verandert het uiterlijk en grafische gebruikersinterface van de ontvanger. Door het spelen met diverse skins leert de gebruiker vanzelf welke skin het beste bij de persoonlijke voorkeur past. Voor wie daar geen zin in heeft, biedt OpenPli standaard een mooie en bruikbare skin.

   

  Goed hart ontvanger

  Natuurlijk zijn er kwalitatief betere Linux satellietontvangers in de winkel verkrijgbaar, maar deze zijn dan ook fors hoger geprijsd. Met een gemiddelde verkoopprijs van rond de honderd euro is de Spycat Mini zeer scherp geprijsd, met een heel goede prijs-kwaliteitverhouding. De specificaties zitten niet in de topklasse: zo is er geen gigabit ethernetaansluiting aanwezig en blijft het bij een 10/100 Mbit-interface. De Spycat Mini is een redelijk snelle zapper en navigeert vlot door het menu. Dat komt vooral door het technische hart: een Broadcom BCM7362 dual core-chipset met een gecombineerde snelheid van 750MHz. Hieraan gekoppeld is een flashgeheugen van 512MB en een 512MB DDR3 RAM geheugen.

   

  Beeldkwaliteit

  De beeldkwaliteit van de Spycat Mini is zeer goed, zowel bij de SD- als de HD-kanalen. De maximale beeldstandaard is 1080p, dus de ontvanger is technisch niet geschikt voor het bekijken van Ultra HD-kanalen. Verder zijn er uitgebreide DiSEqC-opties die gelijktijdige ontvangst van meerdere satellieten mogelijk maken. De meegeleverde afstandsbediening werkt goed, maar is wel erg groot in verhouding met de kleine Spycat Mini. Ook is de knopindeling op sommige punten niet handig. Wel weer handig is dat hij ook gebruikt kan worden om de tv en andere apparaten te bedienen.

   

  Conclusie

  Wie een single tuner met uitgebreidere interactieve mogelijkheden wil kopen, plaatst deze Spycat Mini hoog op de lijst van kanshebbers. Het apparaat levert een goede werking voor een zeer prettige prijs.


  De geteste ontvanger werd beschikbaar gesteld door Linux Ontvangers, Epe.


  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • Game of Thrones Daenerys Targaryen Emilia Clarke

   3X GoT COMPLETE BOXSET!

   Game of Thrones is een spectaculair fenomeen zo groot als de zeven koninkrijken. De hitserie wist de afgelopen jaren miljoenen kijkers aan de buis te kluisteren. Naast het laatste achtste seizoen op dvd en blu-ray is ook de The Complete Series verkrijgbaar, een box met daarin alle seizoenen en vele extra’s. Totaal TV mag drie keer de blu-ray box weggeven.

  TV-TIP Onze jongens op Java

  Onze jongens op Java
  NPO 2 om 20:25 uur
  Nederland stuurde na de Tweede Wereldoorlog 120.000 militairs naar Indonesië om de nationalistische opstand neer te slaan. Coen Verbraak spreekt veertien Indiëveteranen, die voor het eerst hun verhaal vertellen.

  TV-TIP Inspector Banks

  Inspector Banks
  NPO 1 om 21:25 uur
  Inspector Banks komt niet verder met zijn zoektocht naar een moordenaar. Hij moet zijn denkpatroon doorbreken om toch de zaak op te kunnen lossen.

  Interview

  • Rico Verhoeven Badr Hari

   Rico Verhoeven

   Rico

   In de SBS6-reality-docu RICO wordt Rico Verhoeven gevolgd in het spannendste jaar van zijn leven. De voorbereiding op weg naar hét gevecht tegen Badr Hari vormt de rode draad van de serie.
   Reacties0 reactie(s)