1. Tests

  STAS App Stick: Maak je oude televisie slimmer

  De afgelopen maanden verschenen er veel HDMI-sticks waarmee televisies zonder Smart TV toch slimmer worden. We testen de STAS.
  Jarco Kriek
  13 juni 2016
  8.0
  comments 1
  STAS App Stick: Maak je oude televisie slimmer
  De afgelopen maanden verschenen er veel HDMI-sticks waarmee televisies zonder Smart TV toch slimmer worden. We testen de STAS.

  STAS is de afkorting van Smart TV App Stick. Hij wordt door het Nederlandse bedrijf Berentsen Beheer B.V. op de markt gebracht. In een klein wit doosje wordt naast de HDMI-stick een mini USB-kabel en een USB-voedingsadapter meegeleverd. Verder vinden we een afstandsbediening en de daarbij behorende USB-ontvanger. Een Nederlandse handleiding maakt de boel compleet.

  De STAS kan alleen gebruikt worden op televisies die over een vrije HDMI-ingang beschikken. Aansluiten is kinderspel. De STAS steken we in deze vrije HDMI-ingang. Via de meegeleverde mini USB-kabel en voedingsadapter wordt de STAS van stroom voorzien. 

  In sommige gevallen – mits aanwezig – kan een USB-ingang van de televisie gebruikt worden. In dat geval hoeven we de USB-voedingsadapter niet te gebruiken. Uit onze test blijkt echter dat niet alle oude televisies op deze manier voldoende en stabiele spanning leveren, wat als gevolg heeft dat de STAS in een doorlopende opstartprocedure terecht komt. Dat is met de USB-voedingsadapter simpel te verhelpen. Bij nieuwere televisies hebben we dit probleem niet gezien. Het probleem wordt dus niet door de STAS veroorzaakt, maar het ligt aan de tv. 

  Om de STAS aan het internet te koppelen is een thuisnetwerk met Wi-Fi nodig. In tegenstelling tot sommige andere HDMI-sticks heeft de STAS een redelijk gevoelige Wi-Fi ontvanger. De STAS kan ook via een ethernetadapter rechtstreeks op het thuisnetwerk worden aangesloten.

  Dan de afstandsbediening. We prikken de meegeleverde USB-ontvanger in de USB-ingang van de STAS. Door de afstandsbediening in de richting van het tv-scherm te bewegen, bewegen we ook de cursor. Dat is voor de gebruiker wel even wennen. Daarna is de afstandsbediening goed bruikbaar en gebruikersvriendelijk. Wie meer functionaliteit wil hebben, raden wij aan om een minitoetsenbord met USB-dongle te gebruiken. De STAS ondersteunt vrijwel al dit soort toetsenborden, ook via Bluetooth. 

  Het is een nadeel dat de STAS slechts over één USB-ingang beschikt. Een USB-hub waarop men meerdere USB-apparaten kan aansluiten brengt dan uitkomst. Ook de meeste van deze USB-hubs worden zonder problemen door de STAS herkend. 

  In onze testopstelling gebruikten we de meegeleverde afstandsbediening in combinatie met een toetsenbord. Voordeel hiervan is dat het invoeren van zoektermen, wachtwoorden en internetadressen via het toetsenbord veel makkelijker en soepeler werkt.

  Via de USB-hub sloten we ook externe harde schijven op de STAS aan. Daarbij is het aan te bevelen de harde schijf niet door de STAS of de hub te laten voeden, maar door een eigen voedingsadapter. 

  Het afspelen van muziek- en fotobestanden vormt geen enkel probleem. Dat geldt ook voor de meeste videobestanden. Problematischer wordt het bij het afspelen van HD-bestanden. In de beeldformaten 720p en 1080i gaat dat vrij gladjes, maar anders wordt het voor 1080p-bestanden. Dan wordt het de gebruikte processor vaak iets te gortig en is het bekijken van een film door schokkende beelden niet mogelijk. 

  De interne opslag van de STAS is 8GB en helaas niet uit te breiden met een geheugenkaart. Een minpuntje, maar ook hier brengt een USB-hub weer uitkomst. Met een USB-geheugenkaartlezer in de hub kan de opslagcapaciteit van de STAS vaak worden uitgebreid. 

  Als we naar de werking van de STAS kijken, valt een vrij lange opstarttijd van meer dan één minuut op. In principe geen probleem, de STAS normaal gesproken altijd aan blijft staan. 

  Na de standaard Android Launcher komen we in een speciale grafische schil terecht die speciaal voor de STAS ontwikkeld is. Deze STAS-homepage is één van de pluspunten. Hij wordt namelijk door de importeur zelf gemaakt en kan zonder nieuwe firmware aangepast worden. Op deze manier worden gebruikers op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen of nieuwe apps. 

  Verder wil de importeur in de toekomst eigen apps voor de STAS maken of bestaande apps voor gebruik op de STAS optimaliseren. Er wordt op dit moment onder meer met contentaanbieders onderhandeld over video on demand. Hierdoor bestaat de mogelijkheid dat men in de toekomst via de STAS een videofilm kan huren en bekijken. Daarmee komst de STAS heel dicht in de buurt van de toepassingen die op de meeste slimme televisies beschikbaar zijn.

  De STAS werkt op de vierde versie van het Android-besturingsplatform (Ice Cream Sandwich). Hierdoor kan men met een Google Play account alle in deze appstore beschikbare apps downloaden. Veel apps zijn gratis. In de STAS wordt ook gebruik gemaakt van een alternatieve appstore onder de naam Lajoin. In deze appstore zijn slechts enkele apps beschikbaar maar deze kunnen direct worden gedownload. Het voordeel van de eigen homepage van de STAS blijkt ook bij de speciale rubrieken, waarin al diverse veelgebruikte apps aanwezig zijn. Zo kan men met TuneIn bijvoorbeeld naar tienduizenden radiostations luisteren. 

  Ook het terugkijken van eerder uitgezonden programma’s op Nederlandse tv-zenders kan met de diensten voor uitgesteld kijken, zoals Uitzending Gemist, RTL XL en de app Gemist waarop programma’s van de regionale omroepen, Discovery Channel, TLC, Sport1 en Eredivisie Live te zien zijn. 

  Live kijken naar wereldwijde tv-zenders is mogelijk via de app wwiTV mogelijk. Zo kan men onder meer naar de Nederlandse zenders AT5, RTV Noord, RTV Rijnmond en RTV Noord-Holland kijken. Via een Amerikaanse VPN-verbinding konden we stiekem ook van de Amerikaanse videodienst Netflix gebruik maken. En natuurlijk ontbreken de bekende videodiensten YouTube en Vimeo en de sociale media Twitter en Facebook niet bij het multimediale aanbod van de STAS. 

  Wat ons totaal verraste was dat STAS via een speciale app de Airplay-techniek ondersteunt. Hierdoor konden we zonder problemen en haperingen content van onze Apple-apparaten als iPad, iPad mini en iPhone via de STAS naar de televisie streamen. 

  De importeur heeft Totaal TV laten weten dat er binnenkort een nieuwe, snellere STAS op de markt komt. Deze beschikt over een Dual Core 1,2 GHz processor. 1G DDR3 met 8G nand flash,  Bluetooth 4.0, Dual Mali 400 GPU en 1080P VPU.  Deze STAS is ook voorzien van een TF cardslot. Hierdoor behoren problemen met het afspelen met 1080p-content tot het verleden.

  Helemaal feilloos werkt ook deze HDMI-stick niet. Maar voor nog geen tachtig euro maakt hij een oude televisie zo slim dat nieuwe Smart TV’s het nakijken hebben.


  CATEGORIE We hebben de STAS getest in de categorie connected tv


  FIRMWARE De STAS werd getest met Android versie 4.0.4. Testexemplaar beschikbaar gesteld door Berentsen Beheer B.V.

  Reacties

 1. TV-TIP Dr. Jeff: Rocky Mountain Vet

  Dr. Jeff: Rocky Mountain Vet
  Animal Planet om 17:20 uur
  Met zijn lange, grijze manen, tattoos en wilde uitspraken is dokter Jeff de droom van iedere casting director. Maar de beste man kan ook écht iets. Ditmaal hangt Jeff de verloskundige uit door een klein keffertje gezond te laten bevallen van een immense pup.

  Doe mee en win!

  • *

   4X PACIFIC RIM UPRISING VIP-PAKKET

   In Pacific Rim Uprising gaan de piloten van de Jaeger-robots de strijd aan met kolossale en allesvernietigende monsters. De 25-jarige John Boyega (Star Wars) speelt Jake Pentecost, een rebelse voormalig Jaeger-piloot. Totaal TV mag vier keer een VIP-pakket weggeven, met daarin twee bioscoopkaartjes én een t-shirt.

  TV-TIP Oefeninterland: Nederland - Engeland

  Oefeninterland: Nederland - Engeland
  Veronica om 20:00 uur
  Aan de wedstrijd Nederland - Engeland heeft de vanavond debuterende bondscoach Ronald Koeman goede herinneringen. In 1993 brengt hij de doorgebroken David Platt ten val. Penalty én rode kaart, denken de Engelsen, maar de scheidsrechter geeft Koeman slechts geel. Vijf minuten later scoort Koetje en is Engeland verslagen.